Coda

Now Reading
Coda

coda

Coda je aplikacija za razvoj dinamičkih web site-ova. Coda u sebi objedinjuje tekst editor, ftp klijent, ssh/terminal klijent + css editor i sučelje za upravljanje siteovima, te kao takva developeru omogućava da radi svoj posao iz jedne, jedine aplikacije.

Ocijeni aplikaciju: [ratings]

Koliko to dobro radi?

Idemo redom:

– Tekst editor: je zasnovan na licenciranom Subetha engine-u. Subetha editor je više nego solidan tekst editor koji nudi gotovo sve što se od tekst editora očekuje. Jako dobro rade “block editing”, “auto completing” i “syntax highlighting” funkcije, a posebno valja istaknuti kolaboracijski mod rada u kojem više kodera može istovremeno raditi na jednoj datoteci posredstvom Bonjour protokola.

Codin tekst editor podržava sve popularnije programske jezike i specifikacije za razvoj web site-ova te kao takav predstavlja zaokruženo rješenje za web development, no kao bazični tekst editor još uvijek zaostaje za Textmate-om. Coda nema svu silu “bundle-ova” kao Textmate i ono što joj je vjerojatno najveći nedostatak: nema alata za uspoređivanje datoteka (diff-a), no i bez toga više nego solidno obavlja svoju funkciju.

– Ftp klijent: Codu su napravili ljudi iz “Panic Softwarea”, oni isti što su napravili i Transmit (izvrsni ftp klijent), i ono što se krije pod Codinom haubom jest Transmit engine. Ipak ftp klijent u kodi ne izgleda poput ftp klijenta već se više ponaša poput prozora za file management u Textmateu kad s njim otvorite folder. Dakle nalazi se u sidebaru i emulira lokalni datotečni sustav. Krenete li editirati datoteku Coda je u pozadini downloada na naše računalo, a kad je snimite, Coda je nenametljivo pošalje na server. Ukoliko na prozor s datotekama bacite lokalnu datoteku ili folder Coda će je automatski uploadati na server i sl. Ftp klijent radi intuitivno, nenametljivo i pouzdano, a uz to nudi sve što i klasični ftp klijenti. Pet plus za izvedbu.

– SSH/Terminal klijent: Što reći? Klasični terminal klijent koji dovoljno dobro obavlja svoju funkciju. Njegova osnovna prednost je što kad vam treba terminal ne morate napuštati aplikaciju da bi pokrenuli iTerm, a i kontekstualno zna na kojem site-u radite pa se može automatski spojiti.

– CSS Editor: trenutno možda najbolji CSS editor na Mac-u. Ima dva moda rada: tekstualni i vizualni. Možda je po principu rada najsličniji TopStyle-u na windowsima, koji je po nama još uvijek najbolji CSS editor na tržištu.

– Site manager: Sve navedene funkcionalnosti umotane su u jedno aplikacijsko sučelje koje se između ostalog brine i o podacima za pristup hosting serverima. Coda jednostavno čuva korisnička imena i lozinke, i omogućava da site-ovima kad ste ih jednom iskonfigurirali pristupite jednim klikom miša. Uz to, to radi na šarmantan način (pogledajte sami).

Uz navedeno s Codom dolazi i nekoliko knjiga (HTML, CSS, Javascript i PHP) koje služe kao izvrsna referentna literatura.

Zaključak?

Coda sama radi ono za što inače trebamo kombinaciju Textmate-a, Transmita ili Cyberducka-a, nekog css editora i iTerma. Dok su sami po sebi Textmate i iTerm možda potpuniji alati, mnogima će se svidjeti mogućnost da se sve radi iz jedne aplikacije.

Ta intergiranost posebno dolazi do izražaja ako održavate nekoliko dinamičkih site-ova ili imate site koji zahtjeva česte intervencije. Pokretanjem Code imate spremno sve što vam treba za rad “na živo” na samom serveru. Tu leži i glavna prednost Code, radi se jednostavno o najboljem web development alatu za rad na aktivnim site-ovima. Coda je zapravo alat za održavanje dinamičkih web site-ova. Degbugiranje, sitne zahvate i ispravke je s Codom puno lakše raditi.

Dok je za lokalni razvoj još uvijek Textmate vjerojatno pogodniji zbog mnoštva dodataka, ftp komponenta u Codi nadoknađuje nedostatke u tekst editiranju kod rada online.

Coda naravno nije WYSIWYG editor.

Coda je komercijalna aplikacija i trenutno košta 79$ što nije malo, ali ako živite od web developmenta investicija se isplati u kratkom roku.


About The Author
Toni Milovan
Utemeljio i napravio MacKorisnik. Profesionalno se bavi web content management sustavima, organizacijskim nastupom na internetu, a asistent je na “Odjelu za ekonomiju i turizam” Sveučilišta u Puli na smjeru “Poslovna informatika”.
2 Comments
Leave a response
 • 14. prosinac. 2008. at 17:32

  Vrlo dobra i realno napisana recenzija.

  Coda je inace vrhunski alat za sitne prepravke, modifikacije, u letu na dinamckim webovima.

  Osobno izradjujem webove za klijente i dosta cesto trebam odraditi neki brzinski zahvat (smanjiti font il ineke boje u CSS-u recimo), i vrlo sam zadovoljan sa Codom.

  Ne mogu se oteti dojmu da je bas za takve namjene i kreirana 🙂

  Moja preporuka…

 • ecvis17
  19. siječanj. 2010. at 00:30

  Nakon ovog ljeta kada sam radio sa Coda-om, (trial verzijom) … nakon drugog placenog weba … 🙂
  Kupio sam si taj sotf.
  I iskreno … to mi je prvi soft koji sam platio samostalno. (da nije dosao sa hardwareom).
  I izvrstan je program. Uzasno ubrzava rad.
  Neznam zasto bi ikom trebao neki dreamweaver pored ovoga.
  Milina raditi, i ubrzava.
  Zivil ekipa panicara. 😀

Leave a Response