PagePacker

pagepacker

Ne znam koliki od vas imaju problema s “hvatanjem” zabilješki. Na samom računalu to i nije neki problem, bilješka se uvijek može negdje zapisati, no u analognom, “offline” svijetu to je malo teže i ako se oslanjamo samo na računalo da bi bilješku zapisali većinu njih zaboravimo dok stignemo do njega.

Ja sam dugo žonglirao s PDA uređajima (stari su mi Palmovi i Visori bili najbolji za tu namjenu) no sve je to još uvijek nezgrapno i nespretno za nabrzinu nešto zapisati. Čak se ni iPhone, pa ni “ozbiljni” smartphone PDA uređaji ne mogu nazvati praktičnim hvatačima zabilješki.

Zašto?

Jer je komad papira još uvijek jednostavnije, brže i prirodnije koristiti. Tako sam i sam nakon nekoliko godina jednostavno prihvatio poraz i prešao na analogni “note-taking”. Nakratko sam se ponadao da će iPhone biti rješenje za to, no nije.

I zato kad god sam bez računala sa sobom nosim snop papira na koji brzo mogu nešto nažvrljati. U početku sam koristio “fancy” blokove, no oni su nezgrapni, teško se nose, skupi su i brzo se potroše. Potom sam koristio svakakve papiriće, no oni se prelako gube.

Sada koristim snop slobodnih listića spojen štipaljkom za papir (da to je famozni Hipster PDA) i napokon sam zadovoljni notetaker.

Kako je snop bijelih papirića poprilično neuzbudljiva i nemotivirajuća igračka ne škodi malo pribjeći trikovima da bi je učinili zanimljivijom.

PagePacker je idealan alat za to. PagePacker je aplikacija za izradu “custom” blokova za prikupljanje bilješki ili za čuvanje važnih informacija.

Pomoću PagePackera možete isprintati razne vrste listova za vaš blok (s aplikacijom dolazi popriličan broj predložaka) ali i razne važne informacije poput adresara iz Address booka ili bilo što što morate nositi kao podsjetnik. Dovoljno je od željenog dokumenta napraviti PDF te ga importirati u PagePacker.

PagePacker vaše listove smanji i isprinta ih na listu papira tako da od njega možete pametnim savijanjem dobiti knjižicu. No meni je knjižica nezgodna zbog toga što se lako zgužva, pa ste je često prisiljeni zamijeniti prije nego se popuni i drugo, zato jer volim zabilješke baciti jednom kad sam ih unio u računalo. Zato ja jednom isprintane listove izrežem i uhvatim najmanjom štipaljkom za papir. Na taj način mi je uvijek prvi listi onaj na kojeg pišem, a popunjeni i prazni listovi su složeni od iza.

Kad jednom unesem podatke u računalo, list jednostavno bacim i pišem na sljedeći, a uvijek pazim da sa sobom imam minimalan mogući broj papirića. Tako se ostatak ne gužva, a snop koji moram nositi je minimalne veličine.

PagePacker je upravo postao open source aplikacija (trend?), pa ga savjetujem svima koji su tokom dana prisiljeni raditi s neljudskom količinom informacija.

Ocijeni aplikaciju:
[ratings]