PagePacker

Now Reading
PagePacker

pagepacker

Ne znam koliki od vas imaju problema s “hvatanjem” zabilješki. Na samom računalu to i nije neki problem, bilješka se uvijek može negdje zapisati, no u analognom, “offline” svijetu to je malo teže i ako se oslanjamo samo na računalo da bi bilješku zapisali većinu njih zaboravimo dok stignemo do njega.

Ja sam dugo žonglirao s PDA uređajima (stari su mi Palmovi i Visori bili najbolji za tu namjenu) no sve je to još uvijek nezgrapno i nespretno za nabrzinu nešto zapisati. Čak se ni iPhone, pa ni “ozbiljni” smartphone PDA uređaji ne mogu nazvati praktičnim hvatačima zabilješki.

Zašto?

Jer je komad papira još uvijek jednostavnije, brže i prirodnije koristiti. Tako sam i sam nakon nekoliko godina jednostavno prihvatio poraz i prešao na analogni “note-taking”. Nakratko sam se ponadao da će iPhone biti rješenje za to, no nije.

I zato kad god sam bez računala sa sobom nosim snop papira na koji brzo mogu nešto nažvrljati. U početku sam koristio “fancy” blokove, no oni su nezgrapni, teško se nose, skupi su i brzo se potroše. Potom sam koristio svakakve papiriće, no oni se prelako gube.

Sada koristim snop slobodnih listića spojen štipaljkom za papir (da to je famozni Hipster PDA) i napokon sam zadovoljni notetaker.

Kako je snop bijelih papirića poprilično neuzbudljiva i nemotivirajuća igračka ne škodi malo pribjeći trikovima da bi je učinili zanimljivijom.

PagePacker je idealan alat za to. PagePacker je aplikacija za izradu “custom” blokova za prikupljanje bilješki ili za čuvanje važnih informacija.

Pomoću PagePackera možete isprintati razne vrste listova za vaš blok (s aplikacijom dolazi popriličan broj predložaka) ali i razne važne informacije poput adresara iz Address booka ili bilo što što morate nositi kao podsjetnik. Dovoljno je od željenog dokumenta napraviti PDF te ga importirati u PagePacker.

PagePacker vaše listove smanji i isprinta ih na listu papira tako da od njega možete pametnim savijanjem dobiti knjižicu. No meni je knjižica nezgodna zbog toga što se lako zgužva, pa ste je često prisiljeni zamijeniti prije nego se popuni i drugo, zato jer volim zabilješke baciti jednom kad sam ih unio u računalo. Zato ja jednom isprintane listove izrežem i uhvatim najmanjom štipaljkom za papir. Na taj način mi je uvijek prvi listi onaj na kojeg pišem, a popunjeni i prazni listovi su složeni od iza.

Kad jednom unesem podatke u računalo, list jednostavno bacim i pišem na sljedeći, a uvijek pazim da sa sobom imam minimalan mogući broj papirića. Tako se ostatak ne gužva, a snop koji moram nositi je minimalne veličine.

PagePacker je upravo postao open source aplikacija (trend?), pa ga savjetujem svima koji su tokom dana prisiljeni raditi s neljudskom količinom informacija.

Ocijeni aplikaciju:
[ratings]

About The Author
Toni Milovan
Utemeljio i napravio MacKorisnik. Profesionalno se bavi web content management sustavima, organizacijskim nastupom na internetu, a asistent je na “Odjelu za ekonomiju i turizam” Sveučilišta u Puli na smjeru “Poslovna informatika”.
8 Comments
Leave a response
 • power
  10. studeni. 2007. at 18:30

  znam da nema veze s temom, ali zanima me je li se otvorio apple (ili istyle) ducan u ilici ili ne?

 • GemahenLahen
  10. studeni. 2007. at 18:44

  Ja sam neki dan bio i nema ni one apple table koja je bila niti nema nikakvog natpisa. Da li su odustali ili što već zbilja neznam…

 • Luka Sučić
  11. studeni. 2007. at 01:21

  Eh jedini problem papira je to što se nevjerojatno brzo troše…. par dana u zadnjem džepu hlača i nema ih više. Ja se još uvijek bakćem sa notesima ;D

 • Darko
  11. studeni. 2007. at 02:46

  Zar nitko ne koristi voice recording? to barem ima svaki mobitel danas…ja sam neko vrijeme to koristio(čitaj tjedan dana), ali sam vidio da mi nema smisla pošto nemam još toliko stvari koje moram na taj naćin popisat a da nemogu zapamtiti nekoliko sati koliko mi obično treba da dođem do kompa.
  Ali mislim da je to super opcija pogotovo ako si složite schortcut da jednim klikom to aktivirate…a dok dođete doma samo nabrzinu preslušate…popišete i obrišete ih!

 • Toni Milovan
  11. studeni. 2007. at 10:52

  Probao sam u nekoliko navrata i iz nekog razloga ne radi, tj. radi dobro za jednostavne stvari poput kupi ovo, napravi ono.

  Ali kad moraš malo strukturirati stvari prije nego ih memoriraš, papir je bolje riješenje jer je na njemu lakše posložiti listu.

  Barem meni.

 • marko
  11. studeni. 2007. at 18:28

  po defaultu imam papir podijeljen u 6 dijelova, kako da to promijenim, sve opcije sam gledao i nikako da nadjem? hvala

 • Toni Milovan
  11. studeni. 2007. at 19:04

  Hmm… To je poprilično čudno. Papir bi trebao imati podjeljen na 8 djelova jer je to jedini način da se složi u knjižicu. Koliko znam broj dijelova nije moguće mijenjati.

 • marko
  11. studeni. 2007. at 19:55

  hmm, da, istina, u 8 dijelova je. Savrseno bi mi doslo kada bi se moglo tako u jednom listu papira napraviti npr veliki kalendar u koji bi upisivao nesto…ako nije moguce, jel zna netko nekakvu drugu aplikaciju koja to omogucuje?

Leave a Response