Obnova stolne linije Apple računala na Macworldu?

Now Reading
Obnova stolne linije Apple računala na Macworldu?

 

U zadnje vrijeme se pojavilo nekoliko glasina o tome da će Apple predstaviti obnovljene, odnosno ojačane, verzije svojih računala, iMaca i MacMinija. Dok je iMac redovito nadograđivan s novijim procesorima i grafičkim karticama, MacMini nije nadograđen već više od 16 mjeseci te još koristi prvu generaciju Core2Duo procesora i Intelovu integriranu GMA950 grafičku karticu. Mnogi analitičari su nedavno bili skloni mišljenju da će MacMini jednostavno doživiti tihu smrt kao neki drugi Apple prozvodi (iPod HiFi, iSight…). 

Glavni dokazi da ćemo vidjeti obnovljene MacMini i iMac modele s Nvidia chipsetom na Macworldu su prije neki dan osvanuli na InsanelyMac forumu. Naime, jedan je forumaš pregledavajući kernel extensionse za power management (ACPI i SMC) na novim Macbookovima naišao na stringove koji se odnose na modele iMac9,1 i MacMini3,1 te se vezuju uz MCP79 string:

  <dict>
        <key>Desc-Key</key>
        <string>CFG_MCP79</string>
        <key>Description</key>
        <string>Mini-FL-2008</string>
        <key>model</key>
        <string>Macmini3,1</string>
  </dict>
i
  <dict>
        <key>Desc-Key</key>
        <string>CFG_MCP79</string>
        <key>Description</key>
        <string>iMac-FL-2008</string>
        <key>NoSLFM</key>
        <true/>
        <key>model</key>
        <string>iMac9,1</string>
       </dict>
 

Današnji modeli iMaca i MacMinija su iMac8,1 te MacMini2,1, tako da je očito da se ovo odnosi na nasljednike tih modela. String MCP79 je također vezan za stringove kod novih modela Macbookova i to je oznaka Nvidia chipseta koji se upotrebljava u novim Macbookovima. Ovo je prilično snažan dokaz za postojanje Nvidia MacMinija i iMaca. Ono što je također zanimljivo je da se kao godina u tim stringovima pojavljuje 2008, a ne 2009. Što točno znači, ne zna se, ali je pretpostavka da su ti modeli trebali biti predstavljeni s novim Macbookima, ali je došlo do nekakvih problema i predstavljanje je odgođeno za Macworld. Također je moguće da je predstavljanje namjerno odgođeno tako da spotlight bude na novim Macbook modelima te da imaju popunjeniji raspored na Macworldu.

Jedna glasina koja se pojavila nešto prije ove, je osvanula na Wiredu. Naime, njima je neimenovani izvor potvrdio da će na Macworldu biti predstavljeni novi MacMini modeli, ali zbog rizika da ne izgubi posao nije želio otkriti više informacija. U članku je ekipa na Wiredu sastavila moguće konfiguracije budućeg MacMinija prema dosadašnjim trendovima:

 • Similar to the MacBooks, the Mac Mini will sport a silver enclosure composed of a block of aluminum.
 • Some internal parts will be PVC-free, and combined with its size and low power requirements, Apple will tout this as the “greenest Mac ever.”
 • For video output, the Mac Mini will use the DRM-crippled DisplayPort for connectivity, whichApple is offering to manufacturers for a no-fee license.
 • It’ll have a CD-DVD slot loader (i.e. Super Drive). There will be no Blu-ray player, because Steve Jobs believes the format is a “bag of hurt.”
 • It’ll ship with 2 GB of RAM, expandable to 4 GB — up from the current 1 GB, expandable to 2 GB. (The aluminum case should make expanding RAM easier than in the original Mini.)
 • It’ll ship with at least a 160-GB hard drive.
 • The Mac Mini will come in two options with different processor speeds: a 2.0-GHz Core 2 Duo and a 2.3-GHz Core 2 Duo (up from 1.83 GHz and 2.0 GHz).
 • Like the higher-end MacBook and MacBook Pro, the 2.3-GHz Mac Mini will ship with an Nvidia video card, making this higher-end model a decent gaming device.
 • The 2.0-GHz Mac Mini will ship with an Intel video card, perhaps the GMA X3100 graphics card found in the low-end, white MacBook.
 • The slower model will cost $500, and the faster model will cost $700 ($100 less than the current Mac Minis), in light of the recession.
 

Slažem se s gotovo sa svim pretpostavkama osim s time da će low-end model imati Intelov chipset i Intel integriranu grafiku karticu, a high end model Nvidia chipset i 9400M. Po mome mišljenju, oba će imati Nvidia chipset jer je to sada trend kojim Apple ide, a postoji čak mogućnost da Apple predstavi samo jedan model MacMinija, iako to ne liči baš na Apple ;-).

Slijedeća glasina je da će biti predstavljen iMac s low-power četverojezgenim Core2Quad procesorom. Glasina je potekla s Digitimes.com, gdje je u članku navedeno da će Intel sredinom siječnja predstaviti tri nova modela Core2Quad procesora s TDP-om od samo 65W u odnosu na sadašnjih 95W. Ono što malo bode u oči je “sredinom siječnja”, a Macworld je nešto prije toga, no postoji mogućnost da Apple predstavi nove Intel procesore u iMacu i prije službenog Intelovog predstavljanja, što ne bi uopće bilo neobično gledajući predstavljanje Macbook Aira i alu Macbookova. Među proizvođačima koji namjeravaju koristiti taj procesor naveden je i Apple:

 “PC vendors including Apple, Acer, Hewlett-Packard and Dell have already decided to launch products based on these CPUs, while Asustek Computer is still evaluating doing so.”
 

I još jedna “neslužbena” glasina je da postoji mogućnost da će Apple predstaviti pojačane MacPro modele s novom Intel arhitekturom procesora pod nazivom Nehalem. Najveća razlika u odnosu na prijašnju arhitekturu su integrirani memorijski kontroler (napokon nema više FSB-a) i povratak HyperThreadinga. To dvoje i još neke optimizacije Core arhitekture, čine Nehalem “bolesno” brzim procesorom i trenutno neusporedivim s bilo čime što AMD ima ponuditi. Xeoni bazirani na Nehalemu nisu još službeno predstavljeni, ali bi prema X-bitu trebali biti predstavljeni početkom godine, te i tu postoji mogućnost da Apple dobije ekskluzivnost neko vrijeme. Prema X-bitu svi modeli će vjerojatno biti 4-jezgreni osim jednog 2-jezgrenog, tako da će u MacPro vjeroatno 4-jezgreni, što bi uz dva takva procesora i HT sve ukupno bilo 16 logičkih jezgri.

Ono što je meni osobno zanimljivo, je da Intel tokom godine planira predstaviti Nehalem procesore s 8 fizičkih jezgri u jednom procesoru, što bi sveukupno onda bile 32 logičke jezgre!! I onda se ljudi pitaju čemu SnowLeopard, OpenCL i GrandCentral. 🙂

Uglavnom, nakon obnovljene ponude prijenosnika nedavno, Apple bi nas trebao počastiti i obnovom svoje stolne linije na Macworldu!

About The Author
Šime Šoić
18 Comments
Leave a response
 • 22. prosinac. 2008. at 07:24

  Novi MBP – sliiin sliiiin :DDD

 • Hrkljush
  22. prosinac. 2008. at 09:58

  Elvire, mislim da se ovdje priča o Macu Pro – desktopu, ne laptopu. Ali zanimljiv info. Novi Mac Mini bi mogao biti odlična mašina, direktna konkurencija i mid-end PCima i raznim HTPCima (uz dodatak TV kartice)

 • Kiki
  22. prosinac. 2008. at 10:20

  ljudovi kad je točno MacWorld.. oću više neki Apple.. Mini mi je “ticket” za ulaz.. oćuuuuuuuuuuuuu

 • Luka Sučić
  22. prosinac. 2008. at 10:23

  Kiki 5-9.1 se održava MW

 • Sasa Bogadi
  22. prosinac. 2008. at 11:09

  Mini Mini Mini Mini Mini! Ocemo Minija!

 • Tomislav Ć
  22. prosinac. 2008. at 11:31

  Slažem se s kikiem, i meni je Mini ticket za ulaz.

 • vip
  22. prosinac. 2008. at 11:54

  mislio sam da će mi ticket bit MB ali sve više i više mi se sviđa taj mini 🙂

 • ecvis17
  22. prosinac. 2008. at 12:45

  Zivio MacMini!!!
  Ja za to glasam!

 • 22. prosinac. 2008. at 19:30

  Glasam za Minija! Već dugo razmišljam o Miniju kao centru dnevne sobe :-), ali kako imam dosta HD sadržaja, trenutni modeli su mi jednostavno preslabi. Ako ubace 9400M, nabavljam ga čim stigne do nas!

 • 23. prosinac. 2008. at 01:11

  Ne kuzim kak ti moze mini 2Ghz biti preslab za HD?

  Uzmi si @TV za dnevnu, a minija ostavi u radnoj sobi

 • Zlatko Pavić
  23. prosinac. 2008. at 07:49

  @TV je preograničen po pitanju podržanih formata, razna hack rješenja me ne zanimaju. prema iskustvima korisnika na http://www.123macmini.com, trenutni modeli Minija znaju imati problema s nekim 1080 materijalima.
  a osim toga, da bi Mini bio centar dnevne sobe, potrebno je riješiti i PVR funkcionalnost (opet @TV no-go) te mora biti sposoban za bar minimalan multitasking (logična situacija: istovremen playback bar 720p sadržaja i snimanje tv programa). nisam precizirao u prvom komentaru 🙂

  u svakom slučaju, volio bih da je bar donekle “future proof”, bar što se mojih potreba tiče…

 • goran
  23. prosinac. 2008. at 13:17

  a kad je taj macworld točno? zanima me novi iMac.

 • Vanja
  23. prosinac. 2008. at 18:33

  @Zlatko
  Ja vrtim Mac mini 2.0 (aktualni jači model) i ne da vrti 720p, nego i 1080p materijal. Preko QT doduše 1080p ponekad zaštuca, ali preko Flex.app, sve radi doslovno savršeno. Mini po 1080p videu skakuće kao veliki – premotavanje, skakanje na određeno vrijeme itd.
  Za TV, mini je već sada zreo i ne treba mu apsolutno ništa dodatno. Mislio sam mu staviti još 1GB RAM-a, ali nema potrebe. Jedino veći hard 🙂

 • 23. prosinac. 2008. at 22:17

  @Vanja
  Hvala! Svakako ću pričekati Macworld, ali ako se glasine ispostave pogrešnima (bože, sačuvaj 🙂 ), razmislit ću ponovno. Jedno pitanje: Minija koristiš samo za pregledavanje ili i kao PVR (tv tuner + eyetv)?
  Jer mene upravo to brine, situacije u kojima će trebati istovremeno snimati program i gledati 720p ili čak 1080p video…

 • Vanja
  24. prosinac. 2008. at 01:29

  Koristim i EyeTV, ali nisam se još našao u situaciji da mi je trebalo istovremeno oboje. Mogu istestirati ako hoćeš pa javim.

 • 24. prosinac. 2008. at 04:11

  Super, jednom kad ne budeš imao pametnijeg posla 🙂 Hvala ti unaprijed!

 • bassland
  24. prosinac. 2008. at 08:29

  Ja ipak čekam osvježenje stolne linije, imaca: jedna dvadesetica, sa novim nvidiom, vise harda, itd, itd bi bila moja novogodišnja mac želja i onda će moj bijeli otići bratu a ja ću uživati u novom stolnom ljepotanu…

Leave a Response