Quicksilver je mrtav, nek živi Launchbar

Toni Milovan

Objavljeno 30.11.2009. Objavio/la:
U sekciji Software | 18 Komentara

Imamo li kućne ljubimce (i ako to nisu galapagoske kornjače) prije ili kasnije dođe vrijeme da se od njih oprostimo ma koliko nam dragi bili. E isto je izgleda i sa softverom. QuickSilver je jedan sjajan i mnogima nezamjenjiv alat kojeg smo ovdje ne jednom hvalili. No zadnjih je par jednostavno mjeseci na umoru, a njegovi korisnici žive u konstantnom strahu od svakog novog updatea operativnog sustava.

Zašto mislim da se Quicksilveru naslućuje kraj?

Prvo, razvoj je napustio njegov glavni developer, a iz njegovih zadnjih nastupa se moglo zaključiti da ni on sam više nije znao što i kako u toj genijalnoj aplikaciji radi. Istina, objavljen je source kod aplikacije u želji da se ona kako-tako spasi i organiziran novi development tim, no nove verzije nisu puno stabilnije od zadnje developerove, i što je još gore u novim verzijama mnogi esencijalni dodaci (pluginovi) jednostavno ne rade.

No sve to još nije dovoljno za napustiti omiljen alat. jer ako je omiljen zaslužuje i malo strpljenja. Ipak, kap koja je prelila čašu je spoznaja da je jedan od glavnih izvora problema u radu na Snow Leopardu upravo Quicksilver. Neobjašnjivi “memory leakovi”, smrzavanja, usporavanje cijelog sustava i sl. dobrim je djelom na mom računalu bilo uzrokovano upravo Quicksilverovom nesposobnošću da se prilagodi novom sustavu. U staroj su verziji pluginovi kako-tako radili, no cijeli se sistem mučio i vukao. Sa novom pluginovi ne rade, sustav se bolje ponaša, ali Quicksilver se ruši kad i kako mu se prohtije.

U takvoj situaciji razuman se čovjek treba pomiriti sa stanjem i potražiti zamjenu. Da se razumijemo, “application launchera” ima više i nije teško naći alternativu, no Quicksilver nikada nije bio samo application launcher, već puno više od toga. Nadomjestiti njegove brojne funkcionalnosti već je teži problem.

Ipak, rješenje postoji. Riječ je o ovaj put shareware aplikaciji Launchbar. Launchbar, iako ne djeluje tako elegantno i moćno kao Quicksilver, zapravo radi vrlo korektno i uz malo prilagodbe može preuzeti veći dio Quicksilverovih zadataka. Launchbar se do sada pokazao apsolutno stabilnom aplikacijom koja se ne nameće sustavu i troši resurse. Što je najvažnije Launchbar je aplikacija s podrškom. To znači da izađe li Snow Leopard update koji će razbiti funkcionalnost aplikacije možemo očekivati vrlo brzo otklanjanje problema.

Launchbar nam, iako ne nudi sve što može Quicksilver stavlja na raspolaganje velik broj operacija, ima Quicksilveru superiorno upravljanje clipboardom, proširiv je Applescriptama i moj je dojam (neutemeljen naravno) da je Launchbar generalno bolje integriran s novim mogućnostima OS X operativnog sustava.

Launchbar je zapravo toliko dobar da sam u mjesec dana korištenja skoro uspio preboljeti Quicksilver. Da li to znači da treba preći na Launchbar? Pa, ukoliko vam Quicksilver radi probleme odgovor je da, bez razmišljanja. Ukoliko vam Quicksilver radi bez problema, još možete ostati na njemu znajući da ako do problema dođe uvijek postoji alternativa.

Ukratko Launchbar je jednako dobar, istina našto manje atraktivan alat koji radi puno stabilnije i pouzdanije. Quicksilver možda i prebrodi trenutne probleme, no za moj ukus oni traju previše dugo i svatko bi kome je dosta Quicksilverove hirovitosti ili kome radni proces jako ovisi o Quicksilveru trebao preći na Launchbar.

Launchbar je shareware od 25,00 EUR kojeg rade naši austrijski susjedi i to oni isti koji su napravili i sjajni Little Snitch.

Za razliku od Quicksilvera, Launchbar ima detaljnu i potpunu dokumentaciju,FAQ za switchere sa Quicksivera i isprobano brzu podršku.

Esencijalan alat.

Ocijeni aplikaciju:

1 zvjezdica2 zvjezdice3 zvjezdice4 zvjezdice5 zvjezdica (broj glasova: 2, u prosjeku: 5.00 od 5)

Loading...Loading...


Tagovi: ,

 

Komentari:

18 komentara na “Quicksilver je mrtav, nek živi Launchbar”

 1. zeba u 18:00, 30.11.2009.

  Probao sam svojevremeno QS, ali njegova nestabilnost, hirovitost, trosenje resursa (ovisno o verziji) su me ubrzo natjerale da kupim LB. Sada ga koristim, vec nekoliko godina i moram priznati da mi je koristenje Mac-a bez njega gotovo pa nezamislivo.

  Slažem se/Ne slažem se: Thumb up 0 Thumb down 0 (0) Za ocjenjivanje komentara morate biti registrirani korisnik.
 2. Dottore u 18:36, 30.11.2009.

  Ja isto koristim LB i sasvim sam zadovoljan. Odličan tutorial u 2 dijela ima ovdje http://bit.ly/3uByiZ a ovo je kod za 20% popusta koji vrijedi do 05.12. DT-B754-EE17

  Slažem se/Ne slažem se: Thumb up 0 Thumb down 0 (0) Za ocjenjivanje komentara morate biti registrirani korisnik.
 3. Darko Kontin u 18:57, 30.11.2009.
  Darko Kontin

  QS bude stvarno teško preboljeti :/ i da više ga uopće ko luncher ne koristim uz druge stvari pa je i to glavni razlog.

  Na sreću meni se još nije srušio niti sam vidio da išta sa SL ne valja zbog nejga tako da ostajem. A ova app koliko god bolja od QS mi ne opravdava ovu cijenu… možda je i sam QS i to ta je free kriv za takvo mišljenje ali eto

  Slažem se/Ne slažem se: Thumb up 0 Thumb down 0 (0) Za ocjenjivanje komentara morate biti registrirani korisnik.
 4. rope u 21:13, 30.11.2009.

  I ja sam (na žalost) prešao na LB.

  Dobar je, ali je QS mnogo moćniji alat te nekako “ergonomičniji”. Meni je radio na SL, recimo, relativno stabilno, ali neki (meni) ključni pluginovi ne rade pa sam ga se odrekao. Šmrc.

  No, LB je jako blizu po konceptu, a ni cijena nije pretjerana.

  Slažem se/Ne slažem se: Thumb up 0 Thumb down 0 (0) Za ocjenjivanje komentara morate biti registrirani korisnik.
 5. Šime Šoić u 22:44, 30.11.2009.
  Šime Šoić

  Ja koristim Launchbar još od prve bete i super mi je….nedavno sam i odlučio nadograditi na punu verziju i kupiti ga…najviše ga koristim kao application launcher i clipboard history koji mi je stvarno super….

  Slažem se/Ne slažem se: Thumb up 0 Thumb down 0 (0) Za ocjenjivanje komentara morate biti registrirani korisnik.
 6. Šime Šoić u 23:06, 30.11.2009.
  Šime Šoić

  E i super mi je opcija Quick Looka na pronađene datoteke…dobro za brzo preslušavanje glazbe…

  Slažem se/Ne slažem se: Thumb up 0 Thumb down 0 (0) Za ocjenjivanje komentara morate biti registrirani korisnik.
 7. RR u 00:02, 01.12.2009.

  Malo neinformiran članak, ali nećemo vam uzeti za zlo. Jedino što je točno je činjenica da je glavni delevoper napustio QS, ali sve ostalo… :-) Uglavom, čovjek je napustio koncept i kod QS-a, da bi se zaposlio u Google-u i tamo nastavio raditi sličan projekt imena Quick Search Box ili QS Box (zanimljivo srodan akronim he he). Projekt se razvija već godinu dana i sada je već dovoljno zreo, s gotovo svim “pluginovima” koje je imao i pokojni QuickSilver. Ja ga koristim, i dalje ga smatram bloatware čudovištem kao i QS, ali i dalje znam da je nezamjenjiv. 😉

  http://arstechnica.com/apple/news/2009/01/quicksilvers-jitkoff-moves-on-to-google-quick-search-box.ars

  http://code.google.com/p/qsb-mac/

  Slažem se/Ne slažem se: Thumb up 0 Thumb down 0 (0) Za ocjenjivanje komentara morate biti registrirani korisnik.
 8. Nenad Resnik u 10:46, 01.12.2009.

  Meni je totalno dovoljan “Namely“ (freeware)
  Probajte, vjerojatno će se mnogima svidjeti.

  Slažem se/Ne slažem se: Thumb up 0 Thumb down 0 (0) Za ocjenjivanje komentara morate biti registrirani korisnik.
 9. Toni Milovan u 16:48, 01.12.2009.
  Toni Milovan

  @RR: auh :)) reći da je članak neinformiran je dosta velika kritika ovakvom sajtu, pa moram probati sačuvati čast :)). evo zašto mislim da tvrdnje gore nisu neutemeljene.

  Prije nego sam objavio članak Quicksilver sam testirao na 6 macova kojima imam pristup (1 Tiger, 3 Leoparda i 2 Snow Leoparda). Evo rezultata kojima ću probati potkrijepiti tvrdnje iz gornjeg članka:

  – kad program tipa QuickSilver neobjašnjivo zauzme 740MB rama i sve ostale programe otjera u swap tada se računalo strašno uspori i to je klasični primjer memory leaka. Radi se o zadnjem alcorovom buildu. Pojavljuje se na oba testirana Snow Leoparda u periodima manjim od 24 sata (čitaj, bar jednom svaki dan),

  – kad Quicksilverov proces zauzme na 15-20 sekundi 99% procesora, zaglavi sučelje i spriječi u tom vremenu bilo kakvu operaciju, bilo da nakon toga nastavi normalno raditi ili ga se mora na silu ubiti, to ja nazivam “smrzavanjem”. Alcorov build, pojavljuje se na oba Snow Leoparda svakih sat -dva.

  – kad se Quicksilver ruši nakon instalacije nekih pluginova poput File taginga i sl. i nije ga moguće više startati, te ga se mora downgradeati da bi uopće mogli isključiti te pluginove, jasno je da se radi o nestabilnoj i nedovršenoj aplikaciji. Još bi se moglo preko toga preći da Quickilver sam ne nudi te pluginove za instalaciju. Manifestira se na svim računalima sa zadnjim open-sourcanim buildom.

  – kad se Quicksilver sam svako malo neobjašnjivo gasi dok je u pozadini i bez insaliranih pluginova, onda je to prevršavanje svake mjere:)). Oba builda na oba snow leoparda. Učestalost: kako kad, nekad više puta u sat vremena, nekad i par dana bez problema.

  – kad problemi koje prijavljuje velik broj korisnika ostanu neriješeni dulje od tri mjeseca, onda je ta aplikacija na korak do abandowarea.

  – kad deveoper aplikacije objavi u dva inteviewa da više ne zna kako aplikacija radi, pa potom objavi da aplikaciju napušta i da ohrabruje korisnike da je zamjene, pa se onda predomisli, a na kraju objavi da ide raditi na sasvim drugi projekt (koji je zapravo ista stvar napisana iznova), a objavi source kod aplikacije koju je do sada razvijao i ne uzme ga za bazu nove aplikacije to je siguran znak problema ozbiljnih kod postojećeg projekta.

  – a kad povrh svega i nakon objave source koda novi development tim mjesecima ne uspije stabilizirati aplikaciju onda je to znak da polako napustimo svaku nadu nas nekoliko koji se još nadamo :).

  Nakon ovoga, nitko ozbiljan više ne može preporučivati takvu aplikaciju, barem ne dok se s njom nešto ozbiljno ne dogodi. Na to nešto svi čekamo mjesecima, ali još uvijek ništa.

  Slažem se/Ne slažem se: Thumb up 0 Thumb down 0 (0) Za ocjenjivanje komentara morate biti registrirani korisnik.
 10. Toni Milovan u 18:12, 01.12.2009.
  Toni Milovan

  Hahaha, jučer objavljen članak, a danas evo novog Quicksilverovog builda. Vi koji napravite upgrade bi mogli s nama ovdje podijeliti dojmove kako se ponaša.

  Slažem se/Ne slažem se: Thumb up 0 Thumb down 0 (0) Za ocjenjivanje komentara morate biti registrirani korisnik.
 11. rope u 10:38, 03.12.2009.

  Toni, koji novi build?

  Na http://www.blacktree.com/ je zadnji build za SL b56a7, a taj je već neko vrijeme aktualan…..

  Slažem se/Ne slažem se: Thumb up 0 Thumb down 0 (0) Za ocjenjivanje komentara morate biti registrirani korisnik.
 12. rope u 10:51, 03.12.2009.

  @RR

  Nije istina da su “gotovo svi pluginovi” tu. Praktički niti jedan ključni (baratanje fileovima, tagiranje, direktan pristup mail aplikaciji i sl.) nije implementiran. QS Box je brz i zgodan launcher, ali ništa više od toga.

  A QS je bio sve, samo ne isključivo launcher.

  Slažem se/Ne slažem se: Thumb up 0 Thumb down 0 (0) Za ocjenjivanje komentara morate biti registrirani korisnik.
 13. zeljko u 11:37, 03.12.2009.

  @rope: http://bit.ly/vKSfr

  Slažem se/Ne slažem se: Thumb up 0 Thumb down 0 (0) Za ocjenjivanje komentara morate biti registrirani korisnik.
 14. Toni Milovan u 13:24, 03.12.2009.
  Toni Milovan

  @rope: ma kao što rekoh poprilična je konfuzija u developmentu. Zadnji je build dostupan izgleda samo preko MacUpdate-a, a ne ni putem Blacktreejevog site-a, ni putem google code stranice gdje je hostana open source verzija.

  Slažem se/Ne slažem se: Thumb up 0 Thumb down 0 (0) Za ocjenjivanje komentara morate biti registrirani korisnik.
 15. rope u 14:03, 03.12.2009.

  Evo sad sam proveo neko vrijeme isprobavajuci. Cini se da bolje radi nego zadnji build za SL, rade svi pluginovi koje sam probao, ALI ne radi mi trigger za otvaranje qs-a s trenutno odabranim file-om u finderu, a to najvise koristim. To se i ranije dogadjalo ali je je log off rijesavao stvar. Sad nece.

  Slažem se/Ne slažem se: Thumb up 0 Thumb down 0 (0) Za ocjenjivanje komentara morate biti registrirani korisnik.
 16. tomislav.c u 00:13, 04.12.2009.

  Evo ima na Lifehackeru o novoj verziji Quicksilvera. http://lifehacker.com/5417237/quicksilver-releases-update-improves-performance

  Slažem se/Ne slažem se: Thumb up 0 Thumb down 0 (0) Za ocjenjivanje komentara morate biti registrirani korisnik.
 17. rope u 09:01, 04.12.2009.

  Evo još malo iskustava. Na SL-u za sad nema onog žderanja memorije i usporavanja, kakvih je povremeno (sasvim random) znalo biti prije. Upogonio sam i ono što nije radilo (otvaranje selektirane stavke u QS prozoru) i za sada sam opet sretan!

  Još nisam platio licencu za LB i izgeda da još neću jer, iako ima svojih prednosti ipak sam se na QS navikao.

  Slažem se/Ne slažem se: Thumb up 0 Thumb down 0 (0) Za ocjenjivanje komentara morate biti registrirani korisnik.
 18. darknewt u 11:30, 31.12.2009.

  Launchbar nije loš, koristio sam ga neko vreme, ali sam se vratio Quicksilveru (na SL). Glavni razlozi: invoke/hide sa istim key combom i Remember the milk plugin (kojeg za Launchbar nema). Iako izgleda da je Launchbar ipak brži i nudi više operacija sa manje plugina, zasad ostajem na QS.

  Slažem se/Ne slažem se: Thumb up 0 Thumb down 0 (0) Za ocjenjivanje komentara morate biti registrirani korisnik.

Ostavi komentar
 

Subscribe without commenting

Tagcloud:
RSS

Newsletter

Vidi top 100