Quicksilver je mrtav, nek živi Launchbar

Imamo li kućne ljubimce (i ako to nisu galapagoske kornjače) prije ili kasnije dođe vrijeme da se od njih oprostimo ma koliko nam dragi bili. E isto je izgleda i sa softverom. QuickSilver je jedan sjajan i mnogima nezamjenjiv alat kojeg smo ovdje ne jednom hvalili. No zadnjih je par jednostavno mjeseci na umoru, a njegovi korisnici žive u konstantnom strahu od svakog novog updatea operativnog sustava.

Zašto mislim da se Quicksilveru naslućuje kraj?

Prvo, razvoj je napustio njegov glavni developer, a iz njegovih zadnjih nastupa se moglo zaključiti da ni on sam više nije znao što i kako u toj genijalnoj aplikaciji radi. Istina, objavljen je source kod aplikacije u želji da se ona kako-tako spasi i organiziran novi development tim, no nove verzije nisu puno stabilnije od zadnje developerove, i što je još gore u novim verzijama mnogi esencijalni dodaci (pluginovi) jednostavno ne rade.

No sve to još nije dovoljno za napustiti omiljen alat. jer ako je omiljen zaslužuje i malo strpljenja. Ipak, kap koja je prelila čašu je spoznaja da je jedan od glavnih izvora problema u radu na Snow Leopardu upravo Quicksilver. Neobjašnjivi “memory leakovi”, smrzavanja, usporavanje cijelog sustava i sl. dobrim je djelom na mom računalu bilo uzrokovano upravo Quicksilverovom nesposobnošću da se prilagodi novom sustavu. U staroj su verziji pluginovi kako-tako radili, no cijeli se sistem mučio i vukao. Sa novom pluginovi ne rade, sustav se bolje ponaša, ali Quicksilver se ruši kad i kako mu se prohtije.

U takvoj situaciji razuman se čovjek treba pomiriti sa stanjem i potražiti zamjenu. Da se razumijemo, “application launchera” ima više i nije teško naći alternativu, no Quicksilver nikada nije bio samo application launcher, već puno više od toga. Nadomjestiti njegove brojne funkcionalnosti već je teži problem.

Ipak, rješenje postoji. Riječ je o ovaj put shareware aplikaciji Launchbar. Launchbar, iako ne djeluje tako elegantno i moćno kao Quicksilver, zapravo radi vrlo korektno i uz malo prilagodbe može preuzeti veći dio Quicksilverovih zadataka. Launchbar se do sada pokazao apsolutno stabilnom aplikacijom koja se ne nameće sustavu i troši resurse. Što je najvažnije Launchbar je aplikacija s podrškom. To znači da izađe li Snow Leopard update koji će razbiti funkcionalnost aplikacije možemo očekivati vrlo brzo otklanjanje problema.

Launchbar nam, iako ne nudi sve što može Quicksilver stavlja na raspolaganje velik broj operacija, ima Quicksilveru superiorno upravljanje clipboardom, proširiv je Applescriptama i moj je dojam (neutemeljen naravno) da je Launchbar generalno bolje integriran s novim mogućnostima OS X operativnog sustava.

Launchbar je zapravo toliko dobar da sam u mjesec dana korištenja skoro uspio preboljeti Quicksilver. Da li to znači da treba preći na Launchbar? Pa, ukoliko vam Quicksilver radi probleme odgovor je da, bez razmišljanja. Ukoliko vam Quicksilver radi bez problema, još možete ostati na njemu znajući da ako do problema dođe uvijek postoji alternativa.

Ukratko Launchbar je jednako dobar, istina našto manje atraktivan alat koji radi puno stabilnije i pouzdanije. Quicksilver možda i prebrodi trenutne probleme, no za moj ukus oni traju previše dugo i svatko bi kome je dosta Quicksilverove hirovitosti ili kome radni proces jako ovisi o Quicksilveru trebao preći na Launchbar.

Launchbar je shareware od 25,00 EUR kojeg rade naši austrijski susjedi i to oni isti koji su napravili i sjajni Little Snitch.

Za razliku od Quicksilvera, Launchbar ima detaljnu i potpunu dokumentaciju,FAQ za switchere sa Quicksivera i isprobano brzu podršku.

Esencijalan alat.

Ocijeni aplikaciju:

[ratings]