Mobile Monday Amsterdam

MoMo Amsterdam - Ivor Kovic

Prije desetak dana, točnije 25. siječnja, imao sam iznimnu priliku i čast održati govor na četrnaestoj po redu manifestaciji amsterdamskog Mobile Monday ogranka. Mobile Monday je globalna zajednica vizionara i zaljubljenika u mobilnu tehnologiju koja je nastala 2000. godine u Finskoj i to sasvim slučajno, kada su se tamošnje face iz mobilne industrije našle na piću. Pogađate, to je bilo u ponedjeljak navečer i kako bi rekli, sve ostalo je povijest. Danas ova zajednica ima preko 70 ogranaka diljem svijeta, uključujući i onaj u Amsterdamu koji je nastao 2007. godine te broji preko 3200 aktivnih članova. Šest puta na godinu ovaj ogranak organizira manifestacije na kojima se predstavljaju utjecajni predavači iz svih dijelova svijeta i kojima je glavni cilj razmjena mišljenja i ideja o određenim temama povezanim s mobilnom tehnologijom. Tema manifestacije na kojoj sam ja nastupio bila je mobilno zdravstvo (engl. Mobile Health).

Manifestacija se održala u prekrasnom prostoru bivše katoličke crkve De Duif, a prisustvovalo joj je nešto više od 400 odabranih posjetitelja. Sva predavanja su također uživo emitirana na Internetu uz veliki broj gledatelja iz cijeloga svijeta koji su čitavo vrijeme mogli komentirati i postavljati pitanja predavačima putem Twitter-a #momoams.

Ukupno je 8 predavača govorilo o ulozi mobilne tehnologije u zdravstvu i to s različitih gledišta, pa su tako nastupili predstavnici pacijenata, zdravstvenih osiguravatelja, dizajnera, ali i ja kao pripadnik medicinskih djelatnika. Kao jedini liječnik među predavačima, kroz svoj govor prikazao sam kako mobilna tehnologija danas utječe na medicinsku skrb pacijenata. Naveo sam cijeli niz praktičnih primjera, počevši od onih najjednostavnijih kao što su brže obaviještavanje hitne medicinske pomoći pozivom s mobilnog telefona, pa do onih tehnološki najnaprednijih poput mogućnosti da liječnik putem svoga mobilnog uređaja na daljinu nadzire vitalne znakove svojih pacijenata poput pulsa, frekvencije disanja ili elektrokardiograma. Tijekom prezentacije našao sam vremena spomenuti i mnoge medicinske aplikacije za iPhone koje su postale važne za moje stručno napredovanje, ali i tijekom liječenja pacijenata.

Međutim, vrhunac moga izlaganja svakako je predstavljala demonstracija dodatka za iPhone koji sam izumio, a koji ga uz pomoć posebne aplikacije pretvara u uređaj za poboljšanje kvalitete kardiopulmonalne reanimacije. Korištenjem takvog uređaja tijekom reanimacije, pospješuje se stopa preživljavanja te osigurava bolji ishod za pacijenta u slučaju uspješnog oživljavanja. Ali, umjesto da vam prepričavam sve o čemu sam pričao, pozivam vas da pogledate snimku moga predavanja te istovremeno pratite i slideshow. Predavanje nije previše stručno što se tiče medicine i vjerujem da će se svidjeti svakom Apple zaljubljeniku – nastalo na Mac-u, projektirano s Mac-a, puno priče o iPhone-u 🙂

Naravno svima koje interesira jedna od ove dvije teme, dakle zdravstvo ili mobilne tehnologije, preporučujem da pogledaju i druga predavanja na Mobile Monday Amsterdam YouTube kanalu.