Zašto moj Mac izgleda drugačije?

Tek s dolaskom Mac app trgovine upalo mi je u oči nešto što se već duže vrijeme događa polako i gotovo neprimjetno. Izgled mog Mac sučelja se promijenio iako nije izašla nova verzija OS X-a. Ne, ovaj put su za promjenu krive same aplikacije. I iako se promjena zapravo događa već dulje vrijeme tek je instalacija App store aplikacije i Twitter klijenta (koji je zapravo Tweetie 2.0) skrenula na to moju pažnju (dobro ajde i jedan od nedavnih Daring Fireballovih članaka).

Naravno sam OS X i dalje izgleda isto no trik je u tome što su se promijenile aplikacije koje su kod mene stalno aktivne, pa je i dojam odmah drugačiji. Pogledajmo malo koje su to aplikacije.

Prvo, osnovno i najvažnije, launcher. Koliko god mi Quicksilver bio drag, svim dobrim stvarima dođe kraj, pa je tako i on otišao na “vječne pašnjake”. Najprije ga je zamijenio Launchbar (odlična komercijalna launcher aplikacija), no prije mjesec dva probao sam Alfreda i vrlo brzo kupio pro verziju. Alfred istina nema sve opcije koje Quicksilver ili Launchbar imaju, no ono što ima se lakše i brže koristiti, a do sada se pokazao stabilnijim od obje navedene aplikacije.

Alfred izgleda drugačije od klasičnih mac aplikacije i više je nalik na ovu novu vrstu koja je očigledno inspirirana iOS-om.

Druga moja stalno “upaljena” aplikacija NetNewsWire zamijenjena je nedavno sa Reederom. Reeder je RSS klijent razvijen najprije za iOS, pa tek potom za Mac platformu što se itetako vidi. Pomalo nezgrapan, sa premalo opcija, Reeder je zapravo super aplikacija za svoju namjenu. Brz, pregledan, intuitivan (kad se malo naviknemo) i savršeno u “syncu” sa ostalim uređajima. Ne treba naravno isticati koliko izgleda drugačije.

Kad tome još pridodamo donedavno Tweetie, a odnedavno Twitter for Mac, slika je još potpunija. Cocoa widgeti na kakve smo navikli i kakve smo voljeli polako nestaju zamijenjeni proizvoljno napravljenim i nestandardnim elementima sučelja. Kako John Gruber (aka Daring Fireball) kaže, nitko više ne mari za HIG, pa čak ni Apple. Dovoljno je pogledati izgled Mac app store aplikacije i jasno je da su se i u Appleu priključili trendu kojeg su zapravo i sami započeli sa iOS uređajima.

Spomenimo još i Blogo (aplikaciju putem koje ovo objavljujem) ili Skitch kojom pripremam slike za članke i vidjeti ćemo da tu standardnih OS X elemenata uopće nema.

Pa koliko je to zapravo dobro? Najčešće nemam ništa protiv promjena, razvoja ili evolucije, i moram reći da u izgledu i radu u navedenim aplikacijama stvarno uživam jer rade bolje i izgledaju bolje od prethodnika. No već Twitter for Mac pokazuje da se s tim trendom razbijanja uniformnosti može i pretjerati. Twitter nedvojbeno radi bolje od Tweetie-ja, no jednako je tako nedvojbeno da je “mrvicu” pretjerao u ponovnom otkrivanju sučelja i da je Tweetie ipak bio malo više “odmjeren” u svom izgledu. No sve navedeno su dobri primjeri, one stvarno loše možete pogledati ovdje.

Standardizirano i donekle uniformirano sučelje bila je (i još uvijek jest) jedna od pozitivnih strana Mac okruženja i uvelike je pridonosila ugodnom radu na računalu. I dok nemam ništa protiv najavljenog približavanja iOS i OSX sučelja, čini mi se da bi pretjerano odstupanje od minumuma standardiziranosti osnovnih elemenata sučelja moglo dovesti do “linuxizacije” (ovaj put pojam navodim u negativnom kontekstu) sučelja Mac aplikacija, a samim time i do vrlo raznolikih iskustava u radu s raznim aplikacijama. To ponekad može biti smetnja ugodnom i neometanom radu, jer koliko god volio Linux, upravo je nestandardiziranost aplikacija bila stvar koja mi je tamo ponajviše išla na živce.

Za razliku od prije kad su stvari bile u Appleovim rukama, odluka u kojem će smjeru dalje razvoj ići je ovaj put izgleda u rukama samih developera i manjim djelom korisnika koje će njihove aplikacije prihvatiti ili ne.

ŽBPV.