ProjectDesktops ili malo besramne samopromocije

Eto, nakon četiri i po godine postojanja MacKorisnika došao sam u priliku na njemu predstaviti i svoj proizvod. Zato odmah na početku službena ograda: ovaj je članak besramna samopromocija, pa ga kao takvog i čitajte. Mislim, bilo bi blesavo sad glumiti nekakvu objektivnost i prepustiti nekom drugom autoru da prikaže ovu aplikaciju kad je upravo prikazivanje ovakvih aplikacija bila moja specijalnost svih ovih godina. Zato “soli na tekst” i čitajte s rezervom, jer je ovaj put sasvim izvjesno da ne mogu biti objektivan. A kad već ne mogu biti objektivan, onda se neću truditi napraviti takav prikaz aplikacije već ću je opisati kroz opravdanje za njen nastanak.

Project Desktops je alat koji omogućuje nešto što do sada na OS X operativnom sustavu nije bilo moguće. Korisnici sada na svom Macu mogu imati više desktop foldera i mijenjati ih “u letu” pomoću tipkovničke kratice ili pomoću izbornika u trakici na vrhu ekrana. Onima koji učestalo koriste desktop površinu za odlaganje datoteka na kojima trenutno rade će odmah biti jasna svrha ovakve aplikacije, za ostale slijedi objašnjenje.

Postoji krivo uvjerenje da imamo dvije vrste korisnika računala: one koji vole uredan desktop (pa ga zato ne koriste, već datoteke odmah slažu u nekakve podfoldere) i one kojima uredan desktop nije važan (pa ga stalno drže pretrpanog datotekama). Istina je naravno da svi volimo urednu desktop površinu našeg ekrana, koristili je ili ne, no ako ju koristimo teško ćemo je zadržati urednom. Danas jednostavno putem mreže primamo previše datoteka. Puno više nego što ih stignemo obraditi i neminovno je da će se one negdje početi gomilati, a desktop korisnicima se to događa na desktopu.

Zašto uopće držati datoteke na desktopu? Odgovor je jednostavan: zbog preglednosti. Jednim pogledom na desktop, u sekundi vidimo što nas sve još čeka za odraditi i što čeka obradu. Taj pristup naravno funkcionira do trenutka kad se desktop površina zatrpa. Nakon toga desktop postaje problem. Još je jedan problem desktopa to što na jednom mjestu držimo datoteke koje se odnose na razna područja naših aktivnosti, pa je sve u redu dok imamo mjesta raditi odvojene hrpice datoteka, no kad mjesta za odvajanje hrpica nestane desktop se pretvara u kaos.

To se naravno i meni redovito događalo. Prvi put dok sam se bavio istraživanjem na faksu, što se svodilo na prikupljanje i obradu velike količine podataka (datoteka), a potom i u privredi gdje redovito paralelno upravljam s barem osam projekata. Količina datoteka koje stižu od strane klijenata i suradnika je zastrašujuća. Gužva je često toliko velika da ako datoteku negdje sklonim vrlo je vjerojatno neću više vidjeti, zato sve ide na desktop, a kako na 15″ ekranu i nema puno mjesta tu nastaje problem.

Rješenje je naravno vrlo jednostavno: imati zaseban desktop za svaki projekt. Na kraju krajeva tako se ponašamo i u materijalnom svijetu. Kad se uhvatimo nekog posla počinjemo sa čistim stolom kojeg za vrijeme rada zatrpamo, pa ga prije prelaska na drugi posao očistimo. Papire starog projekta spremimo u fascikle i ladice, a stvari za novi projekt izvučemo na površinu. Kako dok sam radio na Linuxu to nije bilo problem napraviti uz malo skriptiranja, mislio sam u početku da će se to tako moći i na Macu. No nakon malo istraživanja postalo je jasno da se AppleScriptom taj cilj može postići samo do određene granice i da se ako želimo macovski elegantno rješenje treba posegnuti za Xcodeom i Objective C-om. Kako je u isto vrijeme kolega u firmi imao slične probleme i kako smo na kraju krajeva softverska tvrtka uhvatili smo se posla zajedno i napravili aplikaciju.

Pomoću Project Desktopsa možemo po potrebi kreirati desktope. Ako imamo relativno malo datoteka možemo desktope podijeliti u kategorije: posao, zabava, osobno, itd… Ukoliko nas obasipa puno datoteka onda desktope možemo kreirati za svaki pojedini projekt kojim se bavimo. “Switchanje” desktopa zatim radimo pomoću tipkovničkih kratica ili kroz meni. Na taj način lako održavamo desktop urednima i nenatrpanima, a zadržavamo sve pogodnosti koje nam desktop površina u odnosu na klasični prikaz foldera u Finderu pruža.

Iako se opisane funkcionalnosti naizgled čine trivijalnima, nekoliko zanimljivih problema koje je pri izradi aplikacije trebalo savladati bili su: kako promijeniti desktop folder “u letu” bez da se korisnik mora odjaviti i ponovo odjaviti na sustav, kako pamtiti pozicije datoteka na desktopu, kako animirati tranziciju desktopa i sl. Sve je to naizgled jednostavno skriptiranje pretvorilo u zanimljiv softverski projekt. U sljedećoj verziji dolazi i mogućnost odabira različitih pozadina za sveki desktop i još par “usability” poboljšanja.

Project Desktops nije alat koji je namjenjen svim korisnicima Maca, no oni koji koriste desktop paradigmu će ga vjerojatno naći korisnim. Aplikacija se prodaje u Mac App Storeu za 19.99$ i trenutno je jedina aplikacija takve vrste (koliko je meni poznato) koja obavlja ovu funkciju u cijelom Mac ekosustavu. Nama je u firmi riješila problem, a nadam se da će i ostalima koji ga imaju.

Aplikacija radi samo na Snow Leopardu i Lionu, no valja reći da je na starijim sustavima sličnu funkcionalnost moguće postići AppleScriptom. Na novijim sustavima to nije moguće zbog načina na koji OS upravlja desktop folderom.

I za kraj imam još 5 promo kodova za podijeliti, pa će obzirom da aplikacija nije u kategoriji najjeftinijh prvih 5 korisnika koji se jave komentarom dobiti po kod.