ProjectDesktops ili malo besramne samopromocije

Now Reading
ProjectDesktops ili malo besramne samopromocije

Eto, nakon četiri i po godine postojanja MacKorisnika došao sam u priliku na njemu predstaviti i svoj proizvod. Zato odmah na početku službena ograda: ovaj je članak besramna samopromocija, pa ga kao takvog i čitajte. Mislim, bilo bi blesavo sad glumiti nekakvu objektivnost i prepustiti nekom drugom autoru da prikaže ovu aplikaciju kad je upravo prikazivanje ovakvih aplikacija bila moja specijalnost svih ovih godina. Zato “soli na tekst” i čitajte s rezervom, jer je ovaj put sasvim izvjesno da ne mogu biti objektivan. A kad već ne mogu biti objektivan, onda se neću truditi napraviti takav prikaz aplikacije već ću je opisati kroz opravdanje za njen nastanak.

Project Desktops je alat koji omogućuje nešto što do sada na OS X operativnom sustavu nije bilo moguće. Korisnici sada na svom Macu mogu imati više desktop foldera i mijenjati ih “u letu” pomoću tipkovničke kratice ili pomoću izbornika u trakici na vrhu ekrana. Onima koji učestalo koriste desktop površinu za odlaganje datoteka na kojima trenutno rade će odmah biti jasna svrha ovakve aplikacije, za ostale slijedi objašnjenje.

Postoji krivo uvjerenje da imamo dvije vrste korisnika računala: one koji vole uredan desktop (pa ga zato ne koriste, već datoteke odmah slažu u nekakve podfoldere) i one kojima uredan desktop nije važan (pa ga stalno drže pretrpanog datotekama). Istina je naravno da svi volimo urednu desktop površinu našeg ekrana, koristili je ili ne, no ako ju koristimo teško ćemo je zadržati urednom. Danas jednostavno putem mreže primamo previše datoteka. Puno više nego što ih stignemo obraditi i neminovno je da će se one negdje početi gomilati, a desktop korisnicima se to događa na desktopu.

Zašto uopće držati datoteke na desktopu? Odgovor je jednostavan: zbog preglednosti. Jednim pogledom na desktop, u sekundi vidimo što nas sve još čeka za odraditi i što čeka obradu. Taj pristup naravno funkcionira do trenutka kad se desktop površina zatrpa. Nakon toga desktop postaje problem. Još je jedan problem desktopa to što na jednom mjestu držimo datoteke koje se odnose na razna područja naših aktivnosti, pa je sve u redu dok imamo mjesta raditi odvojene hrpice datoteka, no kad mjesta za odvajanje hrpica nestane desktop se pretvara u kaos.

To se naravno i meni redovito događalo. Prvi put dok sam se bavio istraživanjem na faksu, što se svodilo na prikupljanje i obradu velike količine podataka (datoteka), a potom i u privredi gdje redovito paralelno upravljam s barem osam projekata. Količina datoteka koje stižu od strane klijenata i suradnika je zastrašujuća. Gužva je često toliko velika da ako datoteku negdje sklonim vrlo je vjerojatno neću više vidjeti, zato sve ide na desktop, a kako na 15″ ekranu i nema puno mjesta tu nastaje problem.

Rješenje je naravno vrlo jednostavno: imati zaseban desktop za svaki projekt. Na kraju krajeva tako se ponašamo i u materijalnom svijetu. Kad se uhvatimo nekog posla počinjemo sa čistim stolom kojeg za vrijeme rada zatrpamo, pa ga prije prelaska na drugi posao očistimo. Papire starog projekta spremimo u fascikle i ladice, a stvari za novi projekt izvučemo na površinu. Kako dok sam radio na Linuxu to nije bilo problem napraviti uz malo skriptiranja, mislio sam u početku da će se to tako moći i na Macu. No nakon malo istraživanja postalo je jasno da se AppleScriptom taj cilj može postići samo do određene granice i da se ako želimo macovski elegantno rješenje treba posegnuti za Xcodeom i Objective C-om. Kako je u isto vrijeme kolega u firmi imao slične probleme i kako smo na kraju krajeva softverska tvrtka uhvatili smo se posla zajedno i napravili aplikaciju.

Pomoću Project Desktopsa možemo po potrebi kreirati desktope. Ako imamo relativno malo datoteka možemo desktope podijeliti u kategorije: posao, zabava, osobno, itd… Ukoliko nas obasipa puno datoteka onda desktope možemo kreirati za svaki pojedini projekt kojim se bavimo. “Switchanje” desktopa zatim radimo pomoću tipkovničkih kratica ili kroz meni. Na taj način lako održavamo desktop urednima i nenatrpanima, a zadržavamo sve pogodnosti koje nam desktop površina u odnosu na klasični prikaz foldera u Finderu pruža.

Iako se opisane funkcionalnosti naizgled čine trivijalnima, nekoliko zanimljivih problema koje je pri izradi aplikacije trebalo savladati bili su: kako promijeniti desktop folder “u letu” bez da se korisnik mora odjaviti i ponovo odjaviti na sustav, kako pamtiti pozicije datoteka na desktopu, kako animirati tranziciju desktopa i sl. Sve je to naizgled jednostavno skriptiranje pretvorilo u zanimljiv softverski projekt. U sljedećoj verziji dolazi i mogućnost odabira različitih pozadina za sveki desktop i još par “usability” poboljšanja.

Project Desktops nije alat koji je namjenjen svim korisnicima Maca, no oni koji koriste desktop paradigmu će ga vjerojatno naći korisnim. Aplikacija se prodaje u Mac App Storeu za 19.99$ i trenutno je jedina aplikacija takve vrste (koliko je meni poznato) koja obavlja ovu funkciju u cijelom Mac ekosustavu. Nama je u firmi riješila problem, a nadam se da će i ostalima koji ga imaju.

Aplikacija radi samo na Snow Leopardu i Lionu, no valja reći da je na starijim sustavima sličnu funkcionalnost moguće postići AppleScriptom. Na novijim sustavima to nije moguće zbog načina na koji OS upravlja desktop folderom.

I za kraj imam još 5 promo kodova za podijeliti, pa će obzirom da aplikacija nije u kategoriji najjeftinijh prvih 5 korisnika koji se jave komentarom dobiti po kod.

About The Author
Toni Milovan
Utemeljio i napravio MacKorisnik. Profesionalno se bavi web content management sustavima, organizacijskim nastupom na internetu, a asistent je na “Odjelu za ekonomiju i turizam” Sveučilišta u Puli na smjeru “Poslovna informatika”.
46 Comments
Leave a response
 • juka28
  26. veljača. 2012. at 16:23

  Jel može meni jedan promo kod?

  Pozdrav

 • halid
  26. veljača. 2012. at 16:31

  Super T… svakako bi promo kod
  Thx

 • Damirst
  26. veljača. 2012. at 16:33

  Prije svega ide pohvala za aplikaciju. Meni osobno, desktop je uvijek bio “čist”, sve uredno spremljeno u svoje foldere. Valjda je to stvar navike, ali tako sam uvijek znao gdje se šta nalazi. Kad bi kod nekog vidio pretrpan desktop raznim folderima, iskreno, to bi mi izgledalo dosta neuredno, ali možda je to nekome puno jednostavnije, preglednije i brže nego dodatno klikanje i ulazak u određene foldere i podfoldere.

 • Ritto
  26. veljača. 2012. at 16:36

  Zanimljiva aplikacija! Jedva cekam je isprobati 😉

 • Emanuel
  26. veljača. 2012. at 16:40

  Svaka cast… Zvuci bas kao nesto sto mi treba 🙂

 • 26. veljača. 2012. at 16:46

  Ovo je bilo brzo :)). Šaljem kodove, trebali bi ih dobiti u sljedećih 10 minuta na adrese s kojima ste se registrirali.

 • Mogway
  26. veljača. 2012. at 16:55

  BRAVO Toni…!!

  Zanimljiv programčić…!!!

  Valja ga kupit jednom 😉

 • beli
  27. veljača. 2012. at 00:05

  Toni. Citam i kao da opisujes moj zivot. Najbolje od svega je to sta sam mislio da nisam normalan, i da sam usamljen u svojim pretrpavanjima desktopa. Sada vidim da u stvari to tako, barem kod onih full aktivnih. Na drugoj particiji imam foldere i njihove shortcute na desku. Snalazim se ali nije to to.
  Kuzis sta hocu reci?!
  Stvarno volim kada netko ima taj osjecaj za prostor oko sebe :)) i ne, ne zicam promo kod.
  Eto, toliko.
  i Bravo…

 • 27. veljača. 2012. at 01:23

  Beli, Mogway hvala na lijepim riječima. A hvala i Davoru s Jabučnjaka:

  “Zaključak bi bio da je ovo korisna mogućnost koju bi Apple trebao ugraditi u neko buduće izdanje svog OS-a kao dopunu opciji Spaces. Cijena od stotinjak kuna nije skupa ako spadate u skupinu korisnika kojima zatrpan radni stol guši produktivnost. I za kraj velika pohvala domaćim autorima na inventivnosti i upornosti da objave jednu ovakvu sistemsku alatku! Iskreno im želim svjetski uspjeh!”

  http://www.jabucnjak.hr/clanci/softver/projectdesktops-carobnjakov-sesir-za-radnu-povrsinu.html

 • ivan
  27. veljača. 2012. at 10:50

  Jel postoji mozda demo verzija za isprobat?

 • 27. veljača. 2012. at 11:00

  Demo upravo pripremamo. Dolazi vjerojatno tokom dana.

 • Željko Sabol
  27. veljača. 2012. at 11:16

  Zanimljiva ideja! Rado bi ga isprobao.

 • Halid
  27. veljača. 2012. at 11:38

  Toni,

  Hvala na promo kodu ali bi ga vratio ako je ikako moguće. Naime za ovakav swt mi stvarno nije problem dati novac. Još s time podržavamo domaćeg developera… Imam 30″ Cinemu i nije mi dosta da sav kreativni nered… Samo tako dalje!

 • 27. veljača. 2012. at 11:46

  Halide hvala,

  Ako nisi potrosio kod dati cemo ga prvom ovdje koji ga zatraži, ako jesi nema veze, ne mogu ga ponovo aktivirati.

 • Ivan
  27. veljača. 2012. at 12:17

  Eo ja se javljam dobrovoljno zabtaj neiskoristeni kod!

 • Josip
  27. veljača. 2012. at 12:27

  Dabra aplikacija, mislim da sam vidio nešto slične već negdje za Windows ili Linux.

  @Toni mogao bi napraviti neki video kao reklamu, gdje si ti uz svoj Mac i malo opisuješ aplikaciju (na Engleskom a onda na hrvatskom poseban video), zatim pređeš sa videom samo na desktop gdje demonstriraš primjerima sve mogučnosti aplikacije. Za kraj ubaciš neki logo firme i linkove za dawnload demoa i full vezije. Obavezno video dignut na YouTube, gdje pozoveš ekipu sa MK da lajkaju i šeraju ga. Nakon takve reklame uspjeh i prodaja su zagarantirani. 🙂

  BTW mogao bi neku akciju kasnije napraviti za sve registrirane na MK, tipa neki mali popust. 😉

 • Halid
  27. veljača. 2012. at 12:29

  Nažalost, jesam iskoristio. Ali Toni, slobodno daj netkome još jedan cod. Ja ću sebi popodne kupiti. pozzzz

 • Josip
  27. veljača. 2012. at 12:30

  Eee da ubaci si svoju aplikaciju u oglasni prostor na MK stranici.

 • 27. veljača. 2012. at 14:18

  Trial aplikacije dostupan na sajtu za one koji žele isprobati.

 • pekar01
  27. veljača. 2012. at 20:21

  ako ima jos promo kodova… ja ih rado jedan. Hvala!

 • 27. veljača. 2012. at 23:32

  @pekar01: za sad više nema, ali vjerojatno se nece iskoristiti sve koje sam poslao okolo, pa objavim ovdje ako bude još.

 • Tony.Soprano
  29. veljača. 2012. at 19:38

  @Imenjače, molio bih te ako može jedan promo kod na PM.. 😉

 • 29. veljača. 2012. at 21:24

  Trenutno sam ih sve posalo na sto strana, ali pretpostavljam da ce se neiskoristene nakon 15 dana ponistiti. Javim tu kad bude slobodnih.

 • Tony.Soprano
  29. veljača. 2012. at 21:29

  Ako ti nije problem, da mi pošalješ na PM ili mail kada to bude.. 🙂

 • Tony.Soprano
  29. veljača. 2012. at 21:40

  Vjerujem ti na riječ. 😉

 • Josip
  2. ožujak. 2012. at 22:30

  Bacio sam pogled na demo video na twiteru, moram priznat da sam totalno drukčije zamislio aplikaciju, puno ljepše, malo sam razočaran. Kada se spominjalo kreiranje desktopa i mjenjanje, zamislio sam si u glavi da se cijela desktop površina sa pozadinom i svim ikonama zamjeni za drugu pa da na taj način odvajaš radne površine zatrpane ikonama.

 • 3. ožujak. 2012. at 10:09

  Citiram članak: “U sljedećoj verziji dolazi i mogućnost odabira različitih pozadina za svaki desktop i još par “usability” poboljšanja.”

  No, valja reći da promjena pozadinske slike jednostavno nije kritična za funkcioniranje ovakve aplikacije i da ćemo prije razviti neke druge funkcionalnosti za kojima nam se ukazala realna potreba sad nakon nekoliko mjeseci korištenja nego promjenu pozadina.

  Različite pozadine u ovom slučaju jednostavno ne utječu previše na rješavanje problema zbog kojeg ova aplikacija postoji, pa je prioritet za njihovu implementaciju trenutno nizak :).

 • 5. ožujak. 2012. at 09:14

  Slažem se sa Josipom, ja sam isto mislio da se radi o brzom switchanju između screenova. Kad sam vidio članak rekao sam frendu da je izašao app koji rješava njegove probleme, al sad ću mu javiti da pogleda video i vrlo vjerovatno kada ga vidi neće kupiti app.

  Ako želite da app uspije slušajte korisnike kako se nebi dogodila ista sudbina ko sa MK forumom.

  NHF.

 • 5. ožujak. 2012. at 13:21

  Naravno da slušamo korisnike. Ponajprije same sebe, a onda možda i ponekog drugog ;D.

  Morate razumijeti da development ovakve aplikacije traži vrijeme, a da se od toga ne živi. Nove funkcionalnosti će stizati, ali polako s očekivanjima :)).

 • 5. ožujak. 2012. at 14:52

  Sa ovime si sve rekao: “Ponajprije same sebe, a onda možda i ponekog drugog”

  To nije forum nego app koji košta 20$ i za koji trebaš pružat support, a ne da se čeka pola godine – godinu na neki feature.

  EOD što se mene tiče.

 • 5. ožujak. 2012. at 18:23

  Normalno. Radi se o aplikaciji koja će se razvijati dok god ima interesa za nju, bilo našeg, bilo od strane korisnika (namignuo sam gore). Moja je lista želja već poduža, a feedbacka imamo dosta koji se uzima u obzir.

  No željeti nešto i moći to izvesti nisu iste stvari. Da smo backgrounde mogli elegantno i jednostavno uklopiti u verziju 1, vec bi u njoj bili. No to je trenutno jednostavno previse truda za da-facto nefunkcionalni zahtjev u trenutku kad moramo jos dodati nekoliko stvari bitnih za primarnu funkciju aplikacije (a to je promjena sadržaja desktop foldera, ne backgrounda).

  Promjena desktop backgrounda mozda cini dobar selling point no trenutno nam je glavni cilj napraviti funkcionalni alat koji radi upravo onako kako mi to želimo, a tek potom ćemo dodavati eksterne funkcionalnosti (i ispunjavati želje Windows korisnika ;)).

  20$ ne koštaju obećane funkcionalnosti već ono što aplikacija sada nudi. Nove funkcionalnosti su samo bonus za korisnike koji aplikaciju kupe :).

  NHF naravno :)).

 • Darko
  7. ožujak. 2012. at 06:46

  Bila jednom jedna Porezna uprava u jednoj balkanskoj zemlji koja je trazila 20% poreza na prijenos rabljenog vozila. Stanovnici te zemlje medjusobno su si prodavali automobile i izmjenjivali punomoci.
  Jednog dana netko je porez “skinuo” na 5%. Pametni ministar financija je nakon godinu dana izjavio da mu nije jasno kako su uspjeli sa 5% skupiti deset puta vise nego sa 20%.

 • 22. ožujak. 2012. at 11:25

  Nova verzija je vani:

  Version 1.1:

  – Added active desktop name notification in menubar
  – Added hotkey for displaying active desktop name

  @Darko: ta jedna porezna uprava će uzeti oko 50% od onih 70 koje nam Apple ostavi 😀

 • 25. ožujak. 2012. at 10:38

  mjenjanje foldera u letu,zvuči veoma zanimljivo:)

 • 27. ožujak. 2012. at 12:27

  Verzija 1.2 poslana na review:

  New:
  – custom backgrounds

  Bugfix:
  – crash after limit of 35 desktops is reached

 • 27. ožujak. 2012. at 16:36

  Kupljeno. 🙂 Odlicno.

 • 27. ožujak. 2012. at 16:39

  Odlicno. Kupljeno.

  P.s. j#%$#$ ti ovaj Vas necitljivi reCaptcha.

 • House
  28. ožujak. 2012. at 21:59

  Zvuci zanimljivo… i korisno…

 • YAsh
  4. travanj. 2012. at 08:15

  Really a good topic you raise.
  Great article buddy keep it up!
  Thanks for that.

  http://www.mobitily.com

 • 4. travanj. 2012. at 09:10

  U Appleu su si ovaj put uzeli vremena za review. Već tjedan dana čekamo da nas uzmu u obradu. Uglavnom sljedeća verzija (ako je propuste) donosi:

  New:
  – custom desktop backgrounds for ProjectDesktops
  – open desktop set to icon view by default

  Bugfix:
  – fixed crash when user creates more then 35 desktops
  – fixed wrong file position when filename contains “/” character

  Ovo s custom backgroundima je bila poprilična komplikacija za napraviti obzirom na to kako Lion upravlja sa spacesima :((.

  Vjerojatno će se prodavati po akcijskoj cijeni 15 dana nakon objave.

 • 11. travanj. 2012. at 19:44

  Verzija 1.2 odobrena i sutra kreće u prodaju. 14 dana po sniženoj cijeni od $14.99.

  http://www.facebook.com/pages/ProjectDesktops-for-OS-X/352343494805917

 • 15. travanj. 2012. at 20:19

  Moram priznati da je ova jedna odlično sročena samopromocija 🙂

 • 15. svibanj. 2012. at 11:07

  interesantna aplikacija, vrlo korisna, svaka čast autoru.

 • 22. svibanj. 2012. at 16:22

  Malo sam zakasnio. Može i meni kod ako nije prekasno?
  Hvala

Leave a Response