Što mi fali u Mac App Storeu #3

Od stvari koje developeru koji svoje aplikacije prodaje kroz Mac App Store mogu nedostajati ili smetati do sad smo prošli nepostojanje mogućnosti da se odgovori ili bilo kako reagira na recenzije korisnika i nemogućnost pravodobnog obavještavanja i komuniciranja s kupcima. One su navedene prve ne zbog njihove globalne važnosti već zato jer su meni osobno najveći trn u oku u ovih nekoliko mjeseci koliko je naša aplikacija u Mac App Storeu.

No nedostatak o kojem će sada biti riječi je pravi, veliki, globalni nedostatak. Mac App Store ne nudi developeru nikakvu analitiku posjeta stranici proizvoda. To prije svega znači da ne znamo odakle nam potencijalni kupci dolaze, te da nemamo na raspolaganju nikakve podatke koji su već godinama uobičajeni za sve korisnike Googleove analitike i sličnih servisa. A te su informacije itekako važne bilo kome tko nastoji kako-tako upravljati prodajom putem interneta.

Najvažniji je podatak naravno odakle posjetitelji dolaze. Kad vidimo neobjašnjivi skok u prodaji želimo i trebamo znati što ga je uzrokovalo. Tko je kupce usmjerio k nama. Nekad do te informacije možemo doći pretraživanjem interneta, no često i ne. Ako aplikacija ima relativno malu prodaju od 1-3 komada dnevno i onda odjednom imate prodaju od 10-tak komada dnevno, to nešto znači i trebalo bi saznati odakle dolazi. S druge strane ako imamo puno posjeta na stranicu proizvoda, a malo prodaja to je isto tako vrlo vrijedan podatak koji bi developeru mogao pomoći da prilagodi cijenu.

No najvažnije od svega je da takva analitika pruža podatke o uspješnosti pokrenutih promotivnih kampanja. Trenutno jedino na osnovi broja prodanih primjeraka po određenom tržištu možemo okvirno zaključiti koliko je koja kampanja bila uspješna, no s malo detaljnijom analitikom lako bi mogli znati je li kampanja zaista odgovorna za povećanje prodaje, kako je možemo popraviti ili trebamo li od nje odustati.

Apple sve podatke za tako nešto već sad nedvojbeno prikuplja i ima na raspolaganju. Problem ih je naravno obrađivati i servirati tako velikom broju korisnika, no radi se stvari koja bi itekako utjecala na uspješnost prodaje.

Mac App Store je već sada izvrsna infrastruktura za prodaju aplikacija, koje je sam čin prodaje i naplate izuzetno unaprijedila i pojednostavnila, no cjelokupni proces prodaje još je pun nedostataka, a upravo su komunikacijski i marketinški dijelovi procesa ono što se nužno mora popraviti ukoliko se želi popraviti trenutna situacija u kojoj se prodaje svega 3% najpopularnijih aplikacija.