Što mi fali u Mac App Storeu #4

Do sada spomenute stvari više se tiču developera nego li korisnika, no ova današnja važna je i jednima i drugima. Riječ je o nemogućnosti objavljivanja plaćenih nadogradnji. Puno se o tome već pričalo na svim stranama, no kako je ovaj serijal o nedostacima Mac App Storea i kako je ovo veliki nedostatak valja ga spomenuti.

Dakle kako već svi znamo jedina mogućnost da na Mac App Storeu objavimo novu verziju naše aplikacije za koju trebaju svi kupci ponovo platiti jest da u trgovini napravimo novi proizvod, te da ga svi koji žele nadograditi svoju aplikaciju na novu verziju moraju platiti u punom iznosu.

Takav je pristup višestruko problematičan. U Mac svijetu normalno je postojeće kupce nagraditi popustom pri kupnji plaćene nadogradnje. To pak ovdje nije moguće. Svi moraju platiti punu cijenu (makar su stariju verziju aplikacije kupili prije svega 3 dana) ili se popust mora odobriti svima, i starim, novim korisnicima s čime se pak gubi dobar dio prihoda, obzirom da upravo pri objavljivanju značajnih nadogradnji postoji i najveći interes među novim kupcima.

Nadalje, nova aplikacija u potpunosti gubi bilo kakvu vezu sa svojom starijom verzijom, a stariju verziju zapravo treba i ugasiti, ako ne želimo kupce zbunjivati i navoditi ih da greškom kupe staru aplikaciju. No nepostojanje stare verzije može biti važno za kupce koji još nisu nadogradili svoj operativni sustav. Kažem možemo zadržati i obje verzije, no to je nepraktično i zbunjujuće.

No zašto su plaćene nadogradnje toliko važne? Razlog je vrlo jednostavan. U Mac App storeu imamo cijelu gomilu specijaliziranih aplikacija namijenjenih uskom krugu ljudi, što automatski znači i malom tržištu. No ti su ljudi često vrlo motivirani financirati razvoj svojih specijaliziranih alata. Sa ovako čestim objavljivanjem novih verzija operativnih sustava i sa promjenama koje Apple traži od developera da ugrađuju u svoje aplikacije, veća je i potreba za plaćenim nadogradnjama da bi se to nekako financiralo. Dolaskom obaveznog sandboxinga Apple je nekim developerima nametnuo sate i sate dodatnog rada, a nisu im pružili mogućnost da te sate nekako pokriju plaćenom nadogradnjom. U ovako postavljenom sustavu i uz cijene koje stalo idu prema dolje male i specijalizirane aplikacije sve teže mogu financijski opravdati svoj razvoj i malo-pomalo one nestaju iz Mac App Storea, a često nestaju i iz OSX ekosustava u potpunosti.

Ono što bi u Appleu trebali razviti u dogledno vrijeme i time riješiti ovaj problem jest razviti podršku za plaćene nadogradnje gdje će postojeći kupci moći novu verziju ponovo kupiti po povoljnijim uvjetima i uz to korisnicima omogućiti pristup starijim verzijama aplikacije za slučaj da im starija verzija treba za starija računala.

Da li je razlog zašto to u Appleu nisu razvili konceptualne prirode ili postoje tehnički razlozi zašto je to teško razviti ne znamo, no ovo je jedna od stvari koje se jednostavno u Mac App Storeu moraju pojaviti želimo li zadržati zdrav i raznovrstan aplikacijski ekosistem.