Justnotes

Jedna od stalnih potraga za svetim gralom na Macu je potraga za najboljim “notetakerom”, aplikacijom za hvatanje tekstualnih bilješki. Kod mene je dugo tu funkciju obavljao nvAlt, jedna od verzija open source Notational Velocityja, zatim je sa Mountain Lionom stigla poboljšana Notes aplikacija koja se sinkronizira sa iCloudom i super radi sa iPhoneovom ugrađenom Notes aplikacijom. Svejedno, funkciju glavnog notetakera na mom računalu trenutno obavlja aplikacija po imenu Justnotes. Za one koji će sada spomenuti Evernote, reći ću samo: o da, koristim i Evernote, ali ne za navedenu namjenu jer mi je za nju prekompliciran.

Ako se zapitam zašto baš Justnotes, teško mi je naći pravi odgovor. Već nekoliko tjedana u istom “spaceu” imam otvorene sve tri aplikacije: Notes, nvAlt i Justnotes i kad god ne pazim, uhvatim se da nesvjesno koristim upravo Justnotes. Pretpostavljam da je Justnotes oku najugodniji i nekako najintuitivniji za korištenje, no ne mogu točno utvrditi zašto osim što mogu reći da mi je tekst u njoj najpregledniji i da mi je pregledavanje zabilješki najlakše što je bedasto jer nvAlt nudi gotovo identične funkcionalnosti (i još više) i izgleda gotovo identično… valjda je ipak nešto ružniji.

Pogledajmo zato nakratko što danas dobar notetaker mora zadovoljavati da bi se kvalificirao za tu namjenu. Prvo, mora biti aplikacija koja zauzima jako malo resursa, tako da može biti stalno aktivna i vrlo brzo nadomak ruke (tu Evernote mene ne zadovoljava). Zatim, mora podržavati hvatanje zabilješki u običnom tekst formatu, mora sve zabilješke držati na jednom mjestu, te omogućavati njihovo pretraživanje i brzo pronalaženje. Nadalje i najvažnije, mora podržavati sinkronizaciju sa nekim online servisom i dobru suradnju sa nekom od notetaking aplikacija na mobilnim uređajima. Ukratko mora nam omogućavati da bilješku uhvatimo u trenutku kad nam padne napamet i mora nam omogućavati da stalno imamo brz pristup svim zapisanim bilješkama.

Justnotes nudi baš sve navedeno, a što se sinkronizacije tiče po eleganciji vodi ostale navedene aplikacije. Justnotes je aplikacija napravljena da se sinkronizira sa Simplenote servisom, ali podržava i sinkronizaciju više foldera, što nam pak dozvoljava da za tu namjenu koristimo i servise poput Dropboxa, te za zabilješke dijelimo sa raznim uređajima ali i raznim korisnicima.

Korištenje Simplenote servisa za sinkronizaciju nam pak na strani iPhone uređaja stavlja na raspolaganje Simplenote aplikaciju, a što je još bolje i Drafts aplikaciju za brzo hvatanje bilješki.

Ovakav “kombo” aplikacija i uređaja ne ostavlja puno šanse neke bilješke budu nedostupne, čak je i kad smo u offline modu većina bilješki dostupna, a što je još važnije ne ostavlja ni mogućnost da neku bilješku ne možemo zapisati jer nam je sustav za bilješke nedostupan. No valja ponoviti i Notes+iCloud i nvAlt+Simplenote ili Dropbox i Evernote nude iste funkcionalnosti, a Justnotes+Simplenote+Dropbox kombinacija je odabrano samo zbog generalnog komoditeta, pa je preporučam svima kojima ovakve funkcionalnosti trebaju, a nisu potpuno zadovoljni svojim postojećim rješenjem.

Justnotes je dostupna u Mac App Storeu za 9,99$.