Pregled: Mac Pro Late 2013.

Kako su prvi Mac Pro modeli podijeljeni ili stižu na vrata onih koji su napravili prednarudžbe, prvi dojmovi sjedaju na mjesto. Dojmovi su čini se dobri, a nakon prvog vikenda Engadget i Verge su podijelili podulje dojmove i recenzije zajedno s benchmark testovima kao što sam pisao.

The Verge ističe kako Mac Pro dolazi do izražaja, samo kad je pogonjen softverom koji ima podršku za dual GPU, pa je tako Final Cut Pro X trenutno jedini softver koji demonstrira snagu Mac Pro-a. Korištenjem ostalog (neprilagođenog) softvera novi Mac Pro je malko bolji u odnosu na svog prethodnika. Ali kako Engadget ističe, kada krenu ažuriranja ostalog softvera taj nedostatak će se zaboraviti. Sudeći po situaciji s adaptacijom aplikacija za Retina ekrane vjerujem kako će do proljeća većina aplikacija dobiti svoja ažuriranja — u najgorem slučaju, najkasnije do ljeta.

Without belaboring the point, this brings me to one of my few concerns about the Mac Pro, which is that right now, at least, most programs won’t fully harness its graphics capabilities. One of the reasons I spent so much time in Final Cut Pro is that it’s one of the few programs designed specifically to run well on a new Mac Pro. It reminds me a bit of how Retina display MacBook Pros were initially short on compatible software. If that analogy holds true, we should see more apps retooled to play nice with the Mac Pro’s dual-GPU setup. Just be prepared for some slim pickings if you buy one this week.

Pogonjen optimiziranim softverom, Mac Pro je impresivan i brz jer se sve odmah otvara. Ekipa iz Engadget govori kako 4K klipovi mogu renderirati i prikazivati istovremeno više filtera u realnom vremenu, te da je moguća produkcija čak 16 4k streamova simultano.

Nadalje dizajn novog Mac Pro je zasigurno prva stvar koja zapinje za oko i donosi revoluciju u dosadan PC svijet, te tower dizajna. Također svi ističu kako je novi dizajn napravio nadogradnju hardvera vrlo pristupačnom, a novi model stane u prethodni 4 puta. No cilindričan dizajn ima svoje mane, pa Verge ističe kako su portovi koji se nalaze odostraga nezgodni i bolni za ukapčanje i iskapčanje, a također se požalio i na nedostatak ulaza za SD karticu. No činjenica je da većina ipak koristi razne uređaje za prijesno i pohranu podataka, a i Apple forsira uporabu Thunderbolta, pa se eksternih HDDovi s Thunderbolt čine kao idealno rješenje.

Verge i Engadget prenose kako je Mac Pro vrlo tih čak i kad je pod opterećenjem, a kućište se zna zagrijati, ali ne pretjerano. Također zrak koji izlazi kroz otvore na vrhu se lagano raspršuje i toplina se jedva osjeti.

For lack of a better word, you’d have to provoke the machine to really be bothered by the heat: The warmest area is at the top of the chassis, and even then, you’d have to be sticking your hand near the vents to feel it. Otherwise, the chassis does get a tad warm — and can take a while to cool down — but it’s much cooler than the air blowing out of the top. Avoid sticking your fist into the opening at the top and you’ll be fine. As for noise, I tried hard to get the fans spinning, but they stayed quiet. Actually, if you put your ear up to the opening at the top, you will hear a faint purring, but again, you’d have to be the sort of wise guy willing to put your ear next to the hottest part of the machine (not recommended).

Sve u svemu novi Mac Pro je odličan, ali i skup, što je Verge ocijenio negativnim, no svaka diskusija oko cijene je nepotrebna. Samo naslov “Pro” govori kako se radi o alatu za Pro korisnike, odnosno one koji zarađuju za život koristeći ponajprije napredene alate za obradu i montažu videa, a onda fotografija, glazbe i ostalog sadržaja.

Kao gamer usudim se reći kako je Mac Pro nepotreban i pre skup i za gamere. Sva sreća nema igara koje bi iskoristile tu moć hardvera, a i da ih i ima, u ovom trenutku cijela industrija bi propala kada bi pokušala ovako rano adoptirati ovako snažan hardver po skupa gledano visokoj cijeni. Ne treba zaboraviti kako osim cijene za osnovni model od $2999 koliko stoji jedan Mac Pro, treba izdvojiti i pozamašnu svotu za 4k monitor koje Apple preporučuje za najbolje iskustvo, kao i pomalo glupu činjenicu da uz novi Mac Pro ne dolazi Apple bežična tipkovnica i miš.

Sve u svemu meni se osobno dojmovi sviđaju i jedva čekam da vidim jedan primjerak uživo. 🙂