Recenzija: Apple iPhone 5S/5 kućište PRODUCT (RED)

Vrijeme je za jednu novo godišnju recenziju, naravno radi se o Apple dizajniranom kućištu za vaš iPhone 5/5S.

S izlaskom iPhone 4, Apple je prvi put ponudio svoje maskice ili kućište pod nazivom “bumper”. Svi se dobro sjećamo prvog problema s antenom i kako je Apple dijelio kao ispriku svoj bumper koji je donekle rješavao problem prije softverskog zakrpa istog problem. Bumper je bio lijepo dizajniran i dugo sam ga nosio na svojoj četvorci, a posebno je bio dobar zbog gumenog obruba koji je dobro došao u mnogim situacijama. Primjerice u automobilu budući da je guma sprječavala klizanje.

Nakon dvije godine došao je red na iPhone 5 koju je krasio prekrasan novi dizajn u vrlo laganom aluminijskom kućištu. Kao i mnogi odlučio sam se na crni model jer mi je osobno najljepši.

Nažalost crna boja aluminija se skidala grebanjem koje je neizbježno korištenjem, a i aluminij nije otporan na udarce. Tako je moja petica dugo oklijevala svim izazovima i kroz godinu dana je ostala u jako dobrom stanju. Nisam je htjeo pokrivati jeftinim maskicama jer sam htjeo uživati u novom dizajnu petice. Da se vratim na početak, na svojoj četvorci sam imao bumper od prvog dana i tek sam doživio dizajn četvorke kad sam skinuo bumper koji se potrgao skidanjem na pogrešnu stranu.

S Apple bumper sam bio dosta zadovoljan i kada sam vidio Appleov novu kožno kučište odmah sam ga poželio misleći kako je ipak vrijeme da stavim svoj lijepi iPhone u isto tako lijepo kučište. Konačno nakon par mjeseci novo Appleov kožno kučište je dostupno i kod nas, (zasad koliko mi je poznato samo u iStyle) pa sam se zaletio po svoj primjerak.

Kako novo kučište dolazi u više boja: crna, smeđa, bež, žuta, plava i crvena. Izbor je pao na crvenu. Iako su mi crna i smeđa super kombinacije uz crni iPhone, crvena mi je osobno naj draža boja, što možda ima i veze s mojim horoskopskim znakom bika. 😉 Šalu na stranu, crvena je naravno uz crnu super kombinacija i znajući kako crvena boja u Appleu predstavlja Product RED i kako dio novca ide u dobrotvorne svrhe, nije bilo dvoumice da li uzet crvenu boju, a već i imam crni iPad mini sa crvenim Smart Cooverom.

Pa nakon poduljeg uvoda bilo bi i vrijeme da krenem s pohvalama i kritikama na samo kučište.

Kućište za početak dolazi lijepo upakirano u već poznatom Appleovom stilu i lako se otvara na princip “povuci i otvori”. Prvi dojam nakon otvaranja je naravno “ovo mi se jako sviđa” jer ovo je ipak Apple produkt.

Kako se radi o pravoj koži, miris nije intenzivan kao kod novog automobila s kožnim sjedalima, već je vrlo ugodan i osjeti se samo kada kućište približite svom osjetilu. Koža je također ugodna na dodir i kućište ugodno leži u ruci, a da se radi o Apple kućištu govori utisnuta jabuka na poleđini smještena točno iznad jabuke na kućištu. Unutarnja strana kučišta je više nalik na brušenu kožu, ako imate Appleov Smart Coover ista je kao i unutarnja strana koja sjeda na ekran.

Sami iPhone vrlo dobro sjeda u kućište i nema lufta ili pomicanja, što govori kako je Apple odlično napravio posao. Nakon postavljanja kućišta ipak je potrebno kratko vrijeme prilagodbe na malo “deblji” iPhone, također koža prekriva tri tipke, odnosno gumb za paljenje i gumbe za pojačavanje i smanjivanje zvuka, pa je potrebno malo jače pritisnuti gumb preko kože dok se koža malo ne opusti. Kućište sadrži proreze odnosno rupe za zvuk i mikrofon, otvor za punjenje, slušalice, mute sklopku i kameru zajedno s bljeskalicom.

Rupe za zvuk i mikrofon su precizno izbušene i točno sjedaju na rupe na samom kućištu i nisam primijetio nikakvo gubljenje kvalitete kod zvuka bilo da se radi o ulazu ili izlazu istog. Nadalje utor za slušalice je možda milimetar širi od plastičnog dijela na konektoru i nije ga problem izvaditi. Ulaz za punjenje ima nešto više prostora oko plastičnog dijela lightning konektora koji se isto lako vadi. Otvor za mute sklopku je malo elegantnije napravljen jer se manje ističe rez, a sklopku je nezgodno dohvatiti ako nemate nokte. Otvor za kameru mi se posebno sviđa jer je obrubljen crnom sjajnom plastikom i odlično mi izgleda s obzirom na to da u mom slučaju u kućištu leži crni iPhone.

Naprijed koža kučišta oko ekrana prelazi visinu ekrana za možda jedan do dva milimetra pa okrenete li iPhone kontra ekran je zaštićen od grebanja ako nemate “screen protector” naljepnicu.

Sve skupa jako sam zadovoljan kućištem i prvi dojmovi su odlični.  No ipak kućište ima mane, odnosno kako Apple ističe koža se mijenja s vremenom tako da je moguća manja deformacija ili promjena boje tijekom korištenja. Također svi dobro znamo kako koža nije otporna na grebanje ali ako pazite to ne mora biti pretjeran problem. Ipak imam osjećaj kako je kućište dovoljno snažno da izdrži udarce s normalne visine i zaštiti moj iPhone od lomova. Mala zamjerka s moje strane Apple u je što otvor za slušalice i punjač nije obrubljen plastičnim okvirom kao i kod kamere.

Ipak kućište bi preporučio svakome tko je ponosan vlasnike iPhone 5S a posebno vlasnicima iPhone 5 jer novo kučište mi je donijelo onaj poseban osječaj kao da sam kupio novi iPhone, jer moj iPhone sada ima novi izgled i s novim kožnim kućištem, pogotovo prednjim obrubom me podsjeća jako na plastični obrub novog iPhone 5C koji mi se sviđa.