Mac za posao +3 god. održavanja

Evo nakon malo veće prehlade konačno novi članak na temu Mac za posao.

Svi znamo kako u lijepoj našoj ima jako malo privatnih firmi koje su odabrale OS X kao alternativu Windowsima i Microsoft okruženju. Često kada se pokreće firmu, dilema je gdje nabaviti IT opremu i koliko košta? Plus održavanje, o kojem mnogi mladi poduzetnici nedostatkom iskustva ne vode računa o brzini amortizacije IT opreme.

Pa tako ako ste novopečeni poduzetnik i odlučili ste se na Apple i OS X okruženje, pitanja su sljedeća: gdje je najbolje nabaviti Mac računala najpovoljnije i kako ga servisirati u slučaju kvara bez neugodnih iskustva?

Ne treba posebno napominjati kako u Hrvatskoj još uvijek nema službenog Apple Store kao i ni prave podrške, pa je Apple Care (produljenog jamstvo) problem.

More problema i prepreka, ne bi li bilo super da ima gotovo rješenje za sve koji vole Mac i žele ga u radnom okruženju? Pa moram vas obavijestiti (razveseliti) da rješenje postoji! Koliko će vam se svidjeti presudite sami, jer uključuje Hrvatski Telekom odnosno T-Com, a svi smo se igrali ponekad pokvarenog telefona s njegovim djelatnicima.

 

Dakle HT ili T-Com nudi ICT rješenje ili najam IT opreme u trajanju od 3 godine, a u ponudi za sad postoji MacBook Air 13″ i Retina MacBook Pro 15″.

U ponudu je uključeno održavanje i garancija koliko traje i ugovor, dakle 3 godine! Računala isporučuje Combis outsource firma u vlasništvu HTa, u kojoj radim pa moram posvjedočiti kako u dvije godine koliko radim u Combisu do sad nismo dobili ni jednu prijavu kvara za Mac računalo, dok se PC modeli često kvare (hardver i softver), doduše ne puno gledano na ukupnu količinu prodanih komada, ali se kvare dok Mac niti jedan! 🙂

Dobra stvar kod uključenog održavanja je usluga koja garantira intervenciju, odnosno dolazak kod korisnika (bilo gdje u Hrvatskoj) u roku od 24 sata (od dospijeća prijave kvara), i opcija dobivanja zamjenskog računala ako se vaše ne može popraviti na lokaciji.

Nedostatak?

Siromašna ponuda Mac računala, na žalost samo dva (naj bolja) modela. No vjerujem kako će s vremenom HT uvidjeti kako bi bilo super kad bi ponudu proširili i s iMac modelima, kao i Mac mini, te Retina MacBook Pro 13″ modelom.

Za sad nema uključene ponude Apple periferije, monitora i sličnih dodataka za Mac računala. Bilo bi lijepo kada bi se uz Apple prijenosnik mogao naručiti i originalni Magic Miš kao i Apple bežična tipkovnica ili Cinema LCD monitor.

Također nema ponude MS Office za OS X, kao ni ostalog profesionalnog softvera poput Adobe alata i slično.

Prednost?

Plaćanje fiksne naknade u 36 rata.

Tri godine mira, u slučaju kvara koji je rijedak, jer nema zezancije s preprodavačima oko garancije + dobijete zamjensko računalo ako se kvar ne može otkloniti, a ako treba i OS X se taj dan reinstalira, iako je i to vrlo rijetko!

 

Dobra stvar u cijeloj priči je da mogu posvjedočiti kako prodaja Mac računala u poslovnom svijetu u lijepoj našoj lagano raste i kako se i u Hrvatskim firmama može sve više vidjeti OS X i Mac kao radni stroj uz koji je rad ugodniji i mnogo lakši. 🙂