Recenzija: iPad Air

Vrijeme je za jednu recenziju jer konačno sam na poslu dobio komad hardvera s jabukom na poleđini, pogađate dobio sam iPad Air 16 GB + LTE Space Gray.

Već sam vlasnik iPad 2 i iPad mini i oba su bez Retina ekrana, pa sam isponova bio oduševljen velikim Retina ekranom i oštrinom ikona na iOS 8 te je opet nekako Retina totalno novo iskustvo u mom iPad okruženju. Kada napravite tu tranziciji shvatite kako Apple uspijeva opet izazvati taj wow faktor kod svakog novog hardvera, pa makar to bili mali koraci i sitne promjene Apple zna kako se to rad i penje do uspjeha malo pomalo.

Gore bez i dolje sa Retina ekranom. Obratite pažnju na zrnatost ikone kamere.

iPad Air je po uzoru na mlađeg i manjeg brata minija tanji, nosi isti dizajn i u odnosu na iPad 2 je uži zbog tanjeg okvira isto po uzoru na mini brata. 🙂

LTE nemam prilike isprobati ali vjerujem da radi bez problema u urbanim sredinama gdje je signal dostupan. Moram priznati da kad sam saznao da ću dobit novi iPad ponadao sam se Air 2 modelu s Touch ID jer još nemam novi iPhone 6, ali poklonjenom iPadu se ne gleda u home button.

iPad Air je osjetno brži od minija prve generacije i znatno fluidniji. Naravno za to je zaslužan A7 64 bitni procesor, sjetimo se u miniju je A5, a u iPad 2 više ni ne pamtim. Surfanje je zbog Retine ugodnije nakon navike jer sam se na iPadu navikao na slabiju rezoluciju. Apple svaki iPad i iPhone nadogradi novim zaštitnim slojem protiv packi prstića. Mogu samo reći da se Air manje masti ali i dalje su packe tu i to je neizbježno, pa se s time treba pomiriti u startu kako ga ne bi stalno opsesivno čistili. Znam osobama s OCD je teško. Learn to let it go! BTW na slikama su obrisani. Baterija traje i traje, prčkao sam po njemu dosta ali možda se ispraznila nešto više od 20%, za razliku od ostala dva koji uz ostale članove obitelji ne traju cijeli dan, a da se ne moraju puniti navečer.

Zvučnici su osjetno bolji pa čak i od onih na miniju jer su očito nešto veći i nećete imati problema čuti sugovornika ako ste na Skype ili ako želite slušati glazbu uz neku buku u pozadini. Nekako mi je žao da Apple nije ostavio crnu boju u igri no ova tamno siva nije nimalo loša, također sam primijetio da je crni iPad mini nekako glađi u odnosno na Space Gray koji se čvršće prianja za vrhove prstiju. Nisam siguran da li su to Appleovi inženjeri osmislili da lakše držimo veću površinu i da li je to samo situacija kod novog iPada ili je i u novog iPhone 6?

U svakom slučaju sam pre zadovoljan novim iPad Air. Nabavna cijena je oko tisuću kuna manja od one kod lokalnih trgovaca tako da ih mogu samo pohvaliti da nemaju veliku maržu te upirem prstom u državu kao krivca s visokim porezom. Te se nadam da će novo izabrana predsjednica potaknuti vladu da smanji porez i poveća potrošačku moć građana kao što je napomenula na jednoj od debata na TV-u.