Abbyy FineReader Pro

Vrijeme je da recenziramo još jednu profesionalnu aplikaciju za Mac, riječ je o najnovijoj verziji FineReader Pro za Mac. Davne 2009 godine, Toni je recenzirao staru verziju a ja ću se danas posvetiti novoj verziji niti 6 godina poslije.

FineReader se čini kao vrlo napredna OCR aplikacija koja kao što i opis na službenim stranicama govori pretvara papirnate dokumente, PDF-ove i digitalne fotografije teksta u datoteke koje se mogu uređivati i pretraživati i koje se mogu lako izmijeniti, pretražiti, dijeliti, arhivirati ili kopirati informacije iz njih. Za sve one koji se u svakodnevnom poslu koriste “analognim” dokumentima FineReader Pro će maksimalno uštedjeti vaše vrijeme i trud u najmanju ruku spašavajući vas od ručnog pretipkavanja i formatiranja.

Ono što pri prvom kontaktu sa Fine Readerom upada u oko je iznimna jednostavnost korištenja. Jednostavno izvadite svoj iPhone uslikate recimo potreban stari dokument i bez problema prebacite na svoj Mac u jedan od standardnih formata.

Kao jednostavan test poslužio je stari kalendar koji sam se spremao baciti čim pretipkam recepte s morskim plodovima FineReader. 🙂 Jednostavno sam ga poslikao i otvorio u FineReader-u, te skenirao.

Softver automatski prepoznaje o kojem tipu dokumenta se radi i na slici raspoznaje dio koji je tekst i fotografija. Iznimno iznenađenje je raspoznavanje svih hrvatskih dijaktirika sa 99% točnosti i ako je prepoznao nešto krivo to lako možete izmijeniti. U mom slučaju sam izbacio nepotrebne dijelove i ostavio samo on što mi treba.

Nakon što sam selektirao željeni sadržaj, stranicu sam prebacio u željeni format. U novom formatu (PowerPoint) se provukla poneka greška, npr tekst “hobotnice”, ali to je jedina greška (koja je možda uzrokovana krasopisom) koju sam lako prepravio.

Osobno sam se susreo s FineReader aplikacijom jer dolazi bundlana uz profesionalne Fujitsu skenere čije print sustave održavam na svom dnevnom poslu. Ono što mi je palo na pamet da bi popriličan broj državnih službi na ovaj ili onaj način mogle iskoristiti ovaj tip softvera. Na primjer ZKO (Zemljišno Knjižnom Odjelu) u Ministarstvu Gospodarstava gdje se još uvijek koriste stare zemljišne knjige koje ne mogu proći kroz takav tip skenera, vjerojatno bi se uštedjelo puno vremena kod digitaliziranja.

Pros & Cons

Alat je vrlo koristan pogotovo ako imate kakav u staru arhivu koju treba digitalizirati, pogotovo u situacijama kada trebate izmijeniti nešto u PDF dokumentu. Također omogućuje obradu fotografija i pripremu za epub format koji se vrlo često koristi u e-knjigama.

Fine Reader podržava popriličan broj stranih jezika (+180) uključujući hrvatski.

Kvadrati kojima selektiramo polje se mogu po rubovima rastezati i smanjivati po potrebi ali fali opcija selektiranja i pomicanja cijelog polja. Osim tih par sitnica aplikacija je poprilično dobra ali ju treba malo proučiti kako bi ju iskoristili maksimalno. Jedan tips&tricks ne bi bilo loš kod prvog pokretanja.

Osobno bi volio vidjeti i iPhone aplikaciju pomoću koje bi mogli snimiti dokument (u stilu eplaćanja računa) i editirati ga unutar aplikacije te poslati dalje.

FineReader možete nabaviti po razumnoj cijeni od 650kn (+PDV) odnosno 450kn (+PDV) za upgrade s stare licence na novu, a dostupan je i u edukacijske svrhe (EDU licenca) na upit.

Za kraj mi ostaje samo da se zahvalim tvrtki Digital Media koja nam je ustupila FineReader ovaj put u Pro inačici.