Spotify ima dvostruko više pretplatnika od Apple Musica?

Najpopularniji svjetski glazbeni servis Spotify je prije par dana premašio brojku od 100 milijuna aktivnih korisnika, potvrdila je švedska kompanija portalu The Telegraph. Uz ovu impresivnu brojku, stigla je i obavijest o 30 milijuna mjesečnih pretplatnika.

Brojke direktnog konkurenta, Apple Musica, nekoliko dana prije toga je objavio Eddy Cue na Appleovoj konferenciji WWDC 2016. Prema njihovim podacima, Appleov servis ima upola manje pretplatnika – 15 milijuna – ali u puno kraćem roku. Naime, Apple Music postoji tek godinu dana, dok je Spotify pokrenuo svoj servis u nekim zemljama Europe u listopadu 2008. godine te zatim proširio poslovanje na SAD u srpnju 2011. godine.

Spotify i Apple music imaju jednaku pretplatu –  9,99 američkih dolara

Odnosno 14,99 američkih dolara za obiteljski paket, a Spotify ima besplatnu verziju u kojoj u zamjenu za korištenje morate slušati reklame. Unatoč velikoj konkurenciji od strane Applea, iz Spotifyja kažu kako im to uopće nije naškodilo, već i pomoglo njihovom poslovanju. Otkad je Apple Music pokrenut u 100 zemalja zadnjeg dana u lipnju prošle godine popularnost Spotifyja rasla je brže nego prije. Zbog toga je taj glazbeni servis postao najunosniji startup biznis u Europi, pretekavši Skype s procijenjenom vrijednošću od 8,5 milijardi američkih dolara.

„Odlično je što se Apple ubacio u giru. Definitivno podižu profil streamanja. Teško je sam izgraditi industriju. Otkad je Apple Music počeo s radom mi smo počeli rasti brže i dodavati više korisnika“, rekao je u potpredsjednik kompanije Jonathan Forster u intervjuu za Reuters.

Bez obzira na broj korisnika i pretplatnika, Spotify i dalje posluje s negativnim prihodima zbog skupih honorara i dijeljenja prihoda s partnerskim diskografskim kućama. Pad prihoda je navodno u prošloj godini porastao za 10 posto na 173 milijuna eura, zbog čega su neki investitori počeli sumnjati u valjanost ovog poslovnog modela.

U Hrvatskoj nažalost ni jedan servis još uvijek nije dostupan, a nadamo se da će nam uskoro netko od ova dva velikana ponuditi mogućnost korištenja njihovih usluga.