U ovom trenu je teško voljeti Apple…

To je to, 27.10. je, 19 sati navečer, kao i većina drugih fanova sjedim za svojim radnim stolom i pratim jedan od najišćekivanijih Apple evenata ove godine. S jedne strane mi je malo neugodno, jer se ispred mene nalazi nešto što si rijetko koji Apple fan napravi; šestojezgreni Core i7 PC, s novom GTX 1080 grafičkom karticom, brdo rama i stvarno jeftinim, a odličnim terabajtnim SSD-ovima. No, korjeni su i dalje tu, odmah pored 27″ Dell-ovog IPS monitora ponosno leži 15″ MacBook Pro iz 2014. godine, vrteći Appleov event.

Isti MBP nažalost nije mogao preuzeti mjesto glavnog stroja, ali sam se zato veselio novom eventu i željno, kao i svi mi, išćekivao nova Mac računala, s priželjkivanjem nove serije MBP-a, iMaca i već dugo zaboravljeni Mac Pro, no zauzvrat sam dobio ni više ni manje nego šamar branda kojem sam tolike godine pridavao pažnju (i novce), što je rezultiralo ovom kolumnom.

Mac Pro, Air, iMac i Cinema Display ostaju u drugom planu, no tu je Touch Bar…

Touch Bar, iskorak u svijetu prijenosnika, je na Apple eventu pokušao izvesti nešto slično što naši mediji pri svakom kolapsu rade; s jednom bombastičnom izjavom zakamuflirati onih pet loših. Cijela pompa oko njega prikrila je činjenicu da su izbacili većinu stvari koje su ih, sva ova desetljeća, izdvajali od većine. Novi dizajn mi se sviđa, daleko od toga, svi previewovi stranih medija hvale kvalitetu izrade, a  smanjena težina nije na odmet, no sve ostalo? U mojim očima – nepotrebno.

Svijetleći Apple logo više ne postoji, revolucionarni MagSafe također, utor za SD karticu, zajedno s onim za USB, je kompletno izostavljen, gdje je cijela postava žrtvovana za… Četiri lightning porta? Srećom, 3.5 audio port je i dalje tu, no vjerojatno ne zadugo.

Vidim budućnost u Lightning portu, ali ista još uvijek nije tu

Razumijem da je to univerzalni port na koji možete spojiti novu generaciju slušalica, novu generaciju monitora, novu generaciju televizora i uz to puniti vašeg prijenosno računalo, i na bilo kojem od ta četiri porta koje novi MacBook Pro nudi, isto tako razumijem da tehnologija treba napredovat i da se s ovime na neki način prisiljava tržište na daljnji razvoj, ali ono što Apple u ovom slučaju ne razumije je riječ “postepeno”. Apple nije postepeno krenuo u ovaj pokušaj moderniziranja tržišta, čak nije ni temelje za njega postavio. Najbolji primjer? Nedavno sam kupio iPhone 7, Appleov najnoviji smartphone koji u svojoj kutiji sadrži sljedeće:

novi-macbook-pro-lightning-adapter

Lijepo istaknuto vidi se da uz mobitel dolazi Lightning to USB Cable. Isti taj kabel, koji se nalazi na najnovijem Appleovom flagship uređaju tek nedavno predstavljenom, ne mogu koristiti na njihovom najnovijem stroju. Ne samo da sam za svoje dvije godine stare Appleove In-Ear slušalice, koje jesu koštale poštenih 700 kuna, ali ih obožavam, morao nabaviti adapter, već sada i za punjenje svog mobitela koji je tek prije koji mjesec izašao moram kupiti adapter. Povrh toga, kako ću prebaciti fotke sa DSLR-a bez JOŠ jednog, odnosno trećeg po redu, adaptera? U ovom trenu – ne znam.

U Hrvatskoj je dosta teško postati vlasnik Mac računala, sada je ista stvar još i skuplja

Većina nas si kupnju Maca računala opravdava na taj način da se znatno više isplati od PC-a, što s dizajnerske i funkcionalne strane, što zbog re-sell vrijednosti, no dobar broj domaćih Mac korisnika je imao nekoliko mukotrpnih opcija prije kupnje svoje mašine, što od dizanja kredita, kombiniranja s kreditnim karticama i tvrtkama, pa do dugogodišnje štednje i ubijanja od posla, samo kako bi se dosegnula ta brojka od par desetaka tisuća kuna da si čovjek priušti stroj koji nakon toga pet godina neće napuštat naše ruke, ali ni osmijeh s lica. S prošlotjednim eventom je stvar postala još gora, cijene su skočile za još dodatnih 300 do 400€, odnosno, po nekom blesavom lokalnom izračunu naših trgovaca, od 3000 do 4000 kuna više. Najpristupačnije računalo je oduvijek bio maleni Air, koji se s ovom godinom postepeno zapostavlja, a njegovo mjesto zauzima 40% skuplji 12″ Macbook.

To znači da će vlasništvo jednog Mac računala s ovom godinom postati još skuplje, gdje će entry model uskoro predstavljati isključivo 12″ MacBook za 12.500 kuna.

Mac Pro useri prebacuju se na PC računala, a Apple ostaje tamo gdje se sam postavlja – u prijenosnom segmentu

Daleko od toga da na tržištu postoji bolji pametni telefon, bolji tablet, bolji pametni sat i bolji prijenosnik, Apple je usavršio ta polja i nikakav Samsung, Pebble ili Dell mu ne mogu konkurirati, no Mac Pro, Mini i iMac su se s novom generacijom PC-a predstavili kao kompletni promašaji.

Mac Mini, koji je nekada predstavljao entry level quad mašinu koja je mogla krastiti dom svakog novopećenog fana Mac OS-a za manje od 600€, je sada okrljaštena verzija onoga što je bio u 2012. godini. iMac, 5k retina All in One računalo koje mi je najviše priraslo srcu, upogonjeno je i dalje s dvije godine starim grafičkim karticama. Mac Pro, nova generacija radne stanice koja je imala toliko potencijala, predstavljena s tolikom “Can’t inovate my ass” pompom, nije ažuriran već više od tri godine. Mac Mini se polagano mijenja s Intelovim NUC-om, iMac je prije koji dan dobio Microsoftovog konkurenta, a Mac Pro? Većina moji kolega u video industriji, uključujući i mene samog, je nastavila bez njega, uz brojne opcije koje dekstop PC računala nude.

Osobno sam čekao iz eventa u event da se prestavi novi desktop line-up, ali to se nije dogodilo. Nova generacija Intelovih procesora je tu, nova generacija grafičkih kartica također, čak se i SSD tržište napokon stabiliziralo gdje jedan terabajtni SSD možete nabaviti za ispod 200€.

Ne, nisam odlučio bit zadrti Apple fan i ubaciti nadu u nova Mac Pro ili iMac računala sljedeće ili one nakon godine, već sam svoju ušteđevinu usmjerio ka PC računalu, koji u ovom trenu sa svojim specifikacijama jede sve što stavim na njega, čak mi je i Windows 10 sa svojim snapping widgetom i odličnom office podrškom nekako lakše legao nego što sam to očekivao. Dobio sam next gen računalo za manje od 12.000 kuna, uz koje sam otkrio odličan Google Drive i Adobe pakete za mjesečni kikiriki.

Stari MBP mi i je jako draga igračka, ali dalje od radnog stola.

Ne veselim se budućnosti s Tim Cookom, a ono što predviđam je klackanje s proizvodima sljedeće tri do četiri godine, dok se ponovno ne uozbilje i dok ih ostali, sa svojim “zastarjelim” 3.5. utorima i usb 3.1. priključcima ne dostignu. Do tad će me moj ne tako stari MBP i trenutni PC desktop i više nego dobro služit.

Komentari na članak otvoreni su na našem forumu: Link.