Wired je pohvalio novi sustav identifikacije, no koliko je zapravo siguran?

Informatička sigurnost je nešto što zabrinjava svakog korisnika računala i smartphoneova – od velikih tvrtki pa sve do nekoga tko se jedva snalazi na svom mobilnom uređaju. Imajući to na umu, Apple već neko vrijeme cilja zamijeniti korištenje lozinka s identifikacijom pomoću otiska prsta.

macbook-pro-2016-model

Do nedavno, takva identifikacija je bila rezervirana samo za najstrože čuvana mjesta, često ona koja su u sklopu nekog državnog programa. No Apple vjeruje kako je upravo taj tip identifikacije budućnost sigurnosti i želi ga dostaviti svakom korisniku njihovih uređaja. U njihovoj reportaži na temu, Wired je pohvalio Appleovo nastojanje da donese revoluciju u polju potrošačke kriptografije. Riječima autora, passwordi se teško pamte a lako probiju te su uvijek žrtve nekog velikog napada na servere određene kompanije.

I to je točno: zbog jedinstvenosti svačijeg otiska prsta i nemogućnosti da se isti otisak zagubi, ‘fingerprint identification’ se može protumačiti kao upgrade trenutnih metoda zaštite podataka. Ali je li uistinu savršen?

Kao što Wiredov tekst pokazuje, ova vrsta potrošačke enkripcije je već pobijeđena – za početak, strpljivi haker ili lopov može rekreirati vaš otisak prsta, često puno lakše nego što bi došao do kompliciranog passworda. Pored toga, otisci prstiju su također podložni napadima na server koji ih pohranjuje, iako su sami otisci beskorisni bez pristupa dotičnom računalu ili mobitelu.

Sve u svemu, ostaje za vidjeti je li Apple stvarno uveo novi standard ili samo, kao i odgovor na pitanje  hoće li ili ne identifikacija otiskom u potpunosti zamijeniti klasične lozinke.