Jače konfiguracije novih Macbook Pro uređaja očito imaju “problema” s baterijom

Iako Apple tvrdi da je baterija u savršenom redu, korisnici se ne slažu, a sad imamo i potvrdu da je Apple zabrljao: donosimo vam reportažu ArsTechnice koja ne samo da objašnjava kratko trajanje MacBookove baterije već i nudi par savjeta kako ga produžiti.

Kao što nam to objašnjava Ars, Apple mjeri trajanje baterije koristeći osnovne MacBook modele i ne uzima u obzir jače konfiguracije – to je jedan od razloga zbog kojih baterije malo jačih modela traju kraće nego što je predviđeno. Nadalje, Ars objašnjava kako je glavni razlog za kratko trajanje baterije to što je Apple krivo izračunao korištenje energije svojih modela. Kako bi postigao atraktivniji izgled, Apple je smanjio veličinu baterije u MacBooku 13″ za 34% te za 24% u MacBooku 15″.

Pretpostavka proizvođača je bila kako će novi Skylake CPU nadoknaditi smanjenu bateriju manjom potrošnjom, no već je svima očito kako šesta generacija Skylakea koristi svega par posto manje energije od prethodne, u full loadu. Apple se također oslonio na novi ekran za oba MacBook modela koji bi trebao trošiti čak 30% manje energije od prethodnika, no to očito nije dovoljno da nadomjesti nedostatak veličine baterije. Naposlijetku, tu je i grafička kartica od 35W na MacBook 15 modelu koja se uključuje i isključuje po vlastitoj želji te ju nije moguće potpuno onesposobiti.

Što Ars preporučuje korisnicima novih MacBooka koji žele produžiti trajanje baterije njihovih uređaja? Savjeti su otprilike ono što bi mogli očekivati: ograničavanje multi-taskinga, kontroliranje aplikacija koje crpe CPU, korištenje Safari browsera i slično. Za one kojima ni to ne pomaže, Ars ima savjet koji bi bez sumnje riješio problem; vratite vaš MacBook Appleu i tražite novac natrag, starija generacija uređaja je u ovom trenu pri vrhu ponude.

Macbook pro baterija