Jingle Mac, jingle Mac…

Svake godine oko blagdana osvane nam brdo spam mailova s idejama o božićnim darovima i ponudama od vijka do privatnog svemirskog broda. Tako ove godine stiže mail od Applea i to u vrijeme kad baš nisam mogla odvojiti vrijeme za čitanje reklamnih poruka. No, ako Apple šalje, odvojit će se vrijeme makar se poremetila temporalna mehanika klijentovog projekta.

I tako nama Apple kaže kako moramo poznavati The Art of Giving. Ok, u osmišljavanju slogana se nije ništa značajno promijenilo i to mi je drago, makar se čuva taj neki identitet tvrtke kroz takav pristup… Idemo dalje. Apple nam kaže kako možemo kupiti brdo ovih i onih dodataka, osim samih njihovih proizvoda. A od tih dodataka za oko su mi zapele igračke. Da, Apple za ove blagdane nudi silu cool igračaka, no niti jednu oni ne proizvode… Sve su to dodaci ili odvojeni proizvodi drugih proizvođača ekskluzivno dostupni u njihovoj trgovini. Netko je lijepo napravio odabir pa su svi ti proizvodi visoke estetske vrijednosti slične Cupertinovskoj dizajnerskoj filozofiji. A i cjenovno su baš onako Appleovski.

Tako mi pozornost odvuče ovaj Star Wars robotić. Battle-Worn BB-8 Droid with Force Band by Sphero. Navodno se može kupiti samo u njihovoj trgovinama. Tako se barem hvale. No mala pretraga kaže kako ih ima i u Sphero online trgovini. Dakle male slatke trgovačke laži.

Malo me uznemirila ponuda svega i svačega od drugih proizvođača

Kad sam prije nekih šest godina ušla u hram na 5. Aveniji, u New Yorku onaj prekrasni stakleni store, nakon prvotnog oduševljenja i inspiracije napraviti umjetničku grafiku posvećenu ovom izdanju, malo me uznemirila ponuda svega i svačega od drugih proizvođača. Doduše, oni biraju tko će biti zastupljen u njihovim trgovinama: Oduvijek smo znali da Belkin ili Harman Kardon idu uz Apple. No danas se ta ponuda toliko proširila da više niti ne znamo tko se sve prodaje kroz Apple trgovine. A te trgovine više nemaju baš puno smisla. Nekad su ovlašteni prodavači imali ekskluzivitet u zemljama u kojima div iz Cupertina nije izravno prisutan. Pa čak i u onima u kojima postoje službene trgovine. Danas se više uopće ne može imati tipično iskustvo kupnje i šnjofanje kutije koja miriši po zelenim jabukama.

Danas će vam jedan Mediamarkt dati nevjerojatno bolju cijenu za MacBook da vam se jednostavno neće dati ići u Apple trgovinu samo zato da bi ste dobili cool bijelu vrećicu sa srebrnom vrpcom i srebrnom jabukom. Inače te su se vrećice nekad čuvale i čak prodavale među entuzijastima. Danas ih više nema jer nisu prijateljski raspoložene prema okolišu. Samim time su postale još veća relikvija kao i mnoge stvari koje spadaju u tradicijsku prošlost…

Možda je sve to tako trebalo biti jer idemo galopirajućim koracima u neki čudan miks tehno budućnosti u kojoj više ništa nema romantičnu stranu. Kad i ima, toliko je plastična da nam postane muka. Pitamo se ima li mjesta retro romantici spram tehnologijom? No, dok je svijeta i vijeka i geekova na ovom svijetu bit će mjesta nekoj vrsti emotivne reakcije kad je blagdansko techno darivanje u pitanju. Makar nas dizajneri dodataka neće razočarati!

Zbilja se danas može naći prekrasnih stvari dizajniranih tako da zadovolje i najvećeg fana dizajna Jonathana Ivea. S druge strane i retro ljubitelji mogu pronaći pregršt retro dodataka pa će njihov turbo novi iPhone imati izgled prekrasnog, “jajastog” iMaca g3 ili još starijih modela Macintosh računala. Moj favorit i apsolutni pobjednik retro romantizma je ovaj Mac classic “kejs” za iPhone!. Toliko je retro da je skoro pa nefunkcionalan. No, pravi zaljubljenik će znati uživati u njemu.

I tako, osim što su svi moji e-mail pretinci zasuti ponudama za blagdansko darivanje, u stvarnome i opipljivome svijetu stvari ne stoje ništa drukčije. Moj poštanski pretinac je također prepun raznih ponuda, kataloga i sličnih tiskanih reklama. Ali ono što me najviše živcira su ponude supermarketa koje vam ostave pred vratima. Onako ležerno ih bace ispred vaših vrata, a ponekad ih uguraju pokraj brave tako da se uz veliki “splass” rasprše kad otvorite vrata. Ovih dana meni je osvanuo veliki šareni katalog Konzuma. Obično ga odmah bacim, no ovaj put nešto mi je zapelo za oči. Konzumova ponuda iProizvoda. Baš tako, iPad, iPhone, MacBook… Sve lijepo nabavite u svom lokalnom supermarketu gdje inače kupujete kruh, mlijeko i higijenske potrepštine… 

Možda iduće godine kad krenem na tržnicu jedna od prekrasnih rumenih gospođa koje prodaju onaj savršeni kajmak i sir budu imale na tezgi pokoji iMac. Već čujem i vidim karikaturalnu dostojnu Monty Pytonovog letećeg cirkusa:

“Navali narode, još malo pa nestalo! Svježi iMac friško iz Kine, matična mu je još vruća od lemljenja i robotskih intervencija, navali narodeee….”

Možda bi ovo više sličilo na scenu iz Nadrealista? Kako god bilo, više mi se sviđa retro svijet tehnologije kad je kupnja jabučastih proizvoda imala zbilja neki poseban feeling koji je teško danas opisati… No, to nije razlog da ove blagdane ne provedete dajući pregršt ljubavi svima oko sebe. Budite fer, podijelite jednaku količinu ljubavi živim stvorenjima oko vas i vašim računalima, iphonima ipadovima i ostalim silikonskim dušicama. Jer računala imaju dušu! Ako ne vjerujete meni, probajte pročitati ovu knjigu. A možda ju možete nekome pokloniti.