U one dane Mac progovori – i svijet spozna 1984.

Svi mi okorjeli MacKorisnici i Apple fanovi oduvijek smo voljeli Sci-Fi. Ako ne Sci Fi, fantasy nam je uvijek tu negdje oko srca. Macintosh je rođen iz velike strasti prema znanstvenoj fantastici i vizionarskom pogledu na svijet. Godina 1984. nije izabrana slučajno. Steve je beskrajno volio Orwella, a njegov neprevaziđeni roman 1984. poslužio je kao inspiracija, ne samo za slavnu TV reklamu o kojoj se danas uči kao primjeru na studijima marketinga, već i za samu prezentaciju održanu 24. siječnja 1984. Kako bih nastavila priču, a vi dobili “leptire” u stomaku, molim vas pogledajte ovaj video još jednom:

U ta vremena ozbiljna računala bila su rezervirana znanstvenike i velike tvrtke

I nisu bila nimalo prijateljski nastrojena prema prosječnom stanovniku plave nam kugle. Pokoji entuzijast koji je imao računalo prije 1984. godine ga je vjerojatno sam sastavio ili je dao ogromne novce za nešto što nije imalo ni grafičko sučelje, niti zanimljive kreativne alate za grafički dizajn, pisanje, uređivanje preglednih baza podataka, animaciju…

Dobro, postojale su razne primitivne kućne zabavne kutije zvučnih imena poput Imagination Machine… Postojala su i osobna računala poput Atarija,  Apple I i Apple II, Lisu da i ne spominjemo. Globalni odijek osobnih računala dogodio se i kod nas. Varaždinski PEL je 1981. ponudio računalo poetičnog imena Galeb, kojeg je naslijedio Orao famozne godine 1984. Računala više nisu nosila brojčana označja, svako od njih imalo je romantizirano ime. No, onaj koji je promijenio svijest čovječanstva o posjedovanju osobnog računala prosječnog čovjeka, bez obzira na razinu obrazovanja i sklonosti,  došao je s velikim osmijehom i zvao se Macintosh. 

Vođen vizijom kako računala trebaju postati osobna, bliska, prijateljska svakome čovjeku bez obzira na godine i prethodno poznavanje računalnih sustava, Steve se našalio s ogromnim gigantom IBM-om i dao isprogramirati govorni program kasnije nazvan MacinTalk, koji je već na prvoj prezentaciji izgovorio:

Nikad ne vjerujte računalu koje ne možete sami ponijeti

Pri tome je mislio na revolucionarnost dovođenja računala do razine bliskog susreta čovjeka s njegovim osobnim prozorom u daljnju kreativnost. No, ako računala i dalje budu hladna, stroga, veličine prosječne sobe i služila samo za kompleksne kalkulacije, niko osim inženjera i znanstvenika neće im se približiti. Da ne spominjemo kako ih nitko neće voljeti. Prije 1984. niste mogli čuti kako netko “voli” računala. Osim Stevea Wozniaka i sličnih garažnih pionira, ali nakon 1984. sve se pokrenulo… Čovječanstvo ali i novonastala industrija osobnih računala su shvatili kako te male silikonsko-metalno -plastične duše mogu biti prijatelji. Počeli su im davati imena poput Commodore, Amiga itd., neki prijevodi su doslovce značili Prijateljica.

To što je Steve inzistirao na razvoju glasovnog sintisajzera dostupnog svakome čovjeku, nije nimalo slučajno. Otkako postoji Mac svaka nova inačica OS-a donosi i poboljšane glasovne mogućnosti. Prepoznavanje glasa i glasovne naredbe išle su “step-by-step”, no danas rade skoro poput računala iz filmova daleke budućnosti. Hollywood je to lijepo iskoristio pa danas  MacinTalk, prethodno spomenuti računalni program koji je omogućio mladom “Mekiću” govoriti na svojoj prvoj prezentaciji, ima svoju imdb stranicu poput pravog glumca. Pojavio se u čak četiri filma i imao važnu ulogu. Siri uopće ne zaostaje, ona ima znatno više filmova i serija u kojima samouvjereno glumi.

Kako danas iskoristiti glasovno sučelje?

Kad živite u engleskom govornom području onda nam draga Siri radi fenomenalno. Osim što vas bolje razumije, mnoge funkcije postaju dostupnije. Mac također ima izvrsnu aplikaciju Dictation koja meni osobno često pomaže kad sastavljam tekst na engleskome. Mogu paralelno crtati na iPadu dok diktiram na svome kompiću tekst. Kad to radim, u jedno sam sigurna – neće biti tipfelera kojima sam tako sklona…

I tako moj iMac umjesto mene čita neke vijesti ili zanimljive tekstove, dok ja obavljam neki drugi tipično ženski multitasking. No, mogu li se Mac Speech i Dictation iskoristiti do svojih maksimalnih potencijala na hrvatskome jeziku? Otkrila sam da mogu i baš me to radovalo.

1Sjetila sam se onih vremena kad je Mac OS 7.5.3 (prahistorija za neke) imao cijeli OS preveden na hrvatski. Tako smo imali: Datoteka, Odrednik, Razno, Sačuvaj, i famozni Pogonič. (Pogonič je bio djed današnjem Docku.)  Lokalizacija operacijskog sustava ili pojedinih funkcija je oduvijek bila dobrodošla u Macovskom svijetu… Danas blagodati govornog sučelja možete koristiti u svakoj aplikaciji u kojoj se može pisati, koristeći Dictation. Savršeno radi i na našem jeziku, no bit će potrebno instalirati dodatak za hrvatski jezik.

Ono što vam želim predstaviti kao cool foru je korištenje glasovnog sučelja za čitanje vijesti ili tekstova dok radite nešto drugo. Dopustite da vam zavodljiva Čehinja egzotičnog naglaska, zvana Zuzana, čita tekstove na hrvatskome. Zuzana je češki glas koji, uz mnoštvo drugih, možete osposobiti vrlo jednostavno putem Speech aplikacije u System preferenceu. Svi drugi glasovi imat će problema s čitanjem hrvatskog (kao i svih drugih sličnih jezika) no, Zuzana će uredno izgovoriti naša slova č, ć, ž, š, đ. dž… Neće vam se dogoditi da srijeda postane “srijedžeda” a utorak postane “adorak” kao što je to slučaj s engleskim glasovima kojima zadate čitati naš tekst.2

Glasovno sučelje je još u povojima, tu se svi slažemo

Računala poput HAL-a iz slavne Odiseje 2001. su još daleko u budućnosti, toga smo svi svjesni. No, ono što vaš sjajni i lijepo dizajnirani Mac u ovom trenu može glasom odraditi, definitivno je svjetlosnim godinama ispred onoga što je prvi Macintosh izgovorio 1984. godine. Što nam budućnost donosi? Možda dosanjamo, a možda nas tehnologija iz Cupertina ipak preduhitri u snovima.