Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

In this Discussion

Ovaj web site se ne trudi biti kompatibilnim sa Internet Explorer web preglednikom. Sve se u njemu vidi, ali za puni dojam preporučamo neki pošteni web preglednik poput Safarija, Firefoxa ili Google Chromea.

Top Posters

Članovi (6369)

• mujagawudakhi
  • 6ftunder
  • DjBeNI
  • monty_pirate
  • jzelez
  • leanabelle
  • hrvojeduu
  • prcela
  • demonic
  • GemahenLahen
  • dabiggie
  • th3ana
  • violetta
  • TomTom
  • t_i_n_a
  • mmike
  • texas
  • cvitko
  • AdoSel
  • matijavz

Tko je online (1)

Uključeno je povezivanje korisničkih računa na glavnom sajtu i forumu. Ukoliko vidite ovu poruku i ne možete se logirati na forum potrebno je za pristup koristiti podatke s kojima ste se registrirali na glavni site. Ukoliko se još niste registrirali na glavnom sajtu potrebno se ponovo registrirati, a sustav će vas pri prvom logiranju prijaviti na vaš forumski account. Probleme i dojmove možete napisati ovdje ili poslati mail na mac.korisnik@mackorisnik.com
Naručen iMac 27'' (i5)...
  • Društvo,

nisam mogao izdržati... pokleknuo sam...

Odgodio sam preuređenje ureda iz tehničkih razloga, pa sam oslobođena sredstva preusmjerio u novo osnovno radno sredstvo :)

Naručio sam danas to čudo i kažu mi da ga mogu očekivati u prosincu. Kako je miš došao u obečanom roku, nadam se da će i sada biti tako. Ono što je nevjerojatno, DANAS (u nedjelju) mi je na mejl odgovorila Zrinka iz Apcom-a jer je slijedeći tjedan nema. Ljubazna i brza, kao i uvijek do sada :)

Formira se lista čekanja na bazi "first in first out" pa se nadam da ću biti u prvoj turi (ili bar drugoj :))

Sad sam na iMacu 20'' pa ću s vama podijeliti dojmove čim mi stigne zvjerčica kakva je razlika u strojevima.
    Post edited by Unknown User at 2010-03-30 16:37:46
    iMac 27' (i5), iPhone 4, MacBook Air 11', iBook Clamshell Blueberry, iPad 2, iDa - kćer s mnoštvom mojih iUređaja
  • 138 Komentara sorted by
  • Evo da odgovorim zašto kupujem Macove u RH. Imam firmu i kupnjom ovdje imam najmanje gnjavaže, gubitka vremena, odbijem si PDV, sve je legalno i čisto pred Poreznom Upravom (klanjam se i bilježim sa štovanjem:), i cijena je nešto viša, ali kad sve zbrojim i oduzmem - tako mi je najjednostavnije.

Da kupujem comp u inozemstvu, prvo, moram paziti da mi račun bude ispravan i porezno čist, onda comp moram uvesti, a iMac mislim da mora i na špediciju zbog svoje cijene, onda moram voditi knjigu uvoza, onda imam knjigovodstvenih komplikacija itd itd a sve da bih ušparao par postotaka od cijene, a potrošim jedan dan na tu gnjavažu. U konačnici je to meni neisplativo. I onda još trebam tastaturu...

Da kupujem kao fizička osoba, svakako bih razmislio o kupnji u USA ili UK.

Comp sam platio po kataloškoj cijeni minus 2% popusta. Nemam više pojma koliko je to bilo, ali mislim da me moj "žućko" koštao oko 12400 kn bez PDV-a.

I tak... i dalje sam na Macu u Hrvata :)

iMac 27' (i5), iPhone 4, MacBook Air 11', iBook Clamshell Blueberry, iPad 2, iDa - kćer s mnoštvom mojih iUređaja
  • Ja sam danas narucio i uplatio 20 % za iMac 21,5 i3 komp i rekla mi je Zrinka iz apcompa da stize za 20-tak dana...ah barem da je to istina al bojim se da ce biti za 2 mjeseca :( Nikad do sada nisam imao Mac racunalo tako da jedva cekam..pozdrav svima mac-korisnicima

• :) bravoooo!

ti ces nam biti prva ruka za probleme i greske u konstrukciji i izradi :)

jesi pitao mozda za 3 god jamstva?
    Post edited by Unknown User at 1999-11-30 00:00:00
    iMac 27 i7 - MBA 11 - Canon 5D mk2
  • "mr.ezrider" said:
    :) bravoooo!
    ti ces nam biti prva ruka za probleme i greske u konstrukciji i izradi :)
    jesi pitao mozda za 3 god jamstva?

u Apcomu dodatne 2 godine jamstva se plaćaju dodatnih 6% od cijene stroja. Ja pitao kad sam naručivao 27" :) Moj stize uskoro jer je 3.06 :) ...
     Moderator
  • "aramic" said:
    Društvo,
    nisam mogao izdržati... pokleknuo sam...
    Odgodio sam preuređenje ureda iz tehničkih razloga, pa sam oslobođena sredstva preusmjerio u novo osnovno radno sredstvo :)
    Naručio sam danas to čudo i kažu mi da ga mogu očekivati u prosincu. Kako je miš došao u obečanom roku, nadam se da će i sada biti tako. Ono što je nevjerojatno, DANAS (u nedjelju) mi je na mejl odgovorila Zrinka iz Apcom-a jer je slijedeći tjedan nema. Ljubazna i brza, kao i uvijek do sada :)
    Formira se lista čekanja na bazi "first in first out" pa se nadam da ću biti u prvoj turi (ili bar drugoj :))
    Sad sam na iMacu 20'' pa ću s vama podijeliti dojmove čim mi stigne zvjerčica kakva je razlika u strojevima.

Kako radi Clam? Malo mi je žao što sam ti ga prodao! :)
     Moderator
  • "iMaajka" said:

u Apcomu dodatne 2 godine jamstva se plaćaju dodatnih 6% od cijene stroja. Ja pitao kad sam naručivao 27" :) Moj stize uskoro jer je 3.06 :) ...

WTF? Ovo je definitivno nova fora ali nije mi jasno zasto to nigdje ne pise niti to reklamiraju?
    Znaci za jaci 27" iMac je to nekih 940kn? Cini mi se sasvim pristojno i definitivno bi to platio da uzimam novi stroj.
  • "MoschuS" said:
    [quote="iMaajka"]

WTF? Ovo je definitivno nova fora ali nije mi jasno zasto to nigdje ne pise niti to reklamiraju?
    Znaci za jaci 27" iMac je to nekih 940kn? Cini mi se sasvim pristojno i definitivno bi to platio da uzimam novi stroj.[/quote]

Nije bas nova, ali tako je, to nije klasičan Apple Care, to je njihova garancija, ali naravno po Apple standardima...
     Moderator
  • super!

ja sam se interesirao za
    2.8GHz Quad-Core Intel Core i7
    8GB 1066MHz DDR3 SDRAM - 4x2GB
    2TB Serial ATA Drive

razmisljao sam se oko rama i diska .. bil kupovao odmah il kasnije ..
    ali onda si mislim .. kupim pa sam miran .. a kasnije RAM radi/neradi a i tko ce stavljat HDD u stroj pod jamstvom
    cekam ponudu .. i dobavljivost ..
    navodno su i5 ready for shipment ..
  • "mr.ezrider" said:
    super!

ja sam se interesirao za
    2TB Serial ATA Drive

razmisljao sam se oko rama i diska .. bil kupovao odmah il kasnije ..
    ali onda si mislim .. kupim pa sam miran .. a kasnije RAM radi/neradi a i tko ce stavljat HDD u stroj pod jamstvom
    cekam ponudu .. i dobavljivost ..
    navodno su i5 ready for shipment ..

...i i7 su ready for shipment, samo dolaze tek u 12 mjesecu, dakle min mjesec dana cekanja... ;)
     Moderator
  • ne smeta me cekanje .. cak bi sebe natjerao da sacekam prve reviewe ..
    ali sumnjam da cu moci .. jer ionako nemam izbora .. I HAS TO HAVE! :)

prije mi ovaj imac sto imam bio ok .. i realno je .. ali sada sto god radim samo mislim koliko bi snappier bilo na quadu :)
  • Ja isto naručio iMac 20" i7 osnovni model ;)) al se odlučio u austriji ga uzet ;)

čestitam ekipa ;))

i da što prije dođu
  • "m3d033" said:
    Ja isto naručio iMac 20" i7 osnovni model ;)) al se odlučio u austriji ga uzet ;)
    čestitam ekipa ;))
    i da što prije dođu

Valjda mislis 27" ...
     Moderator
  • kako i7 može biti osnovni model? :mrgreen:
  • @mr.ezrider

eto - po prvi puta u životu odlučio sam preuzeti ulogu "early adoptera" i biti među prvima... baš zato i kažem da sam pokleknuo :)
    nadam se da neću požaliti. Sudeći prema tome kako radi ovaj iMac... trebalo bi biti sve u redu.

@iMaajka
    Clam radi besprijekorno, moram reći da je u boljem stanju taj comp iz 1999 nego dvije godine stari MacBook... ali sada mi postaje višak jer moj iMac ide kćeri, pa niti sam ne znam kaj da radim s tim ljepotanom od laptopa.

Javi kad ti dođe comp :)

/a ako je netko zainteresiran za dražesni laptopić... nek se javi :geek: /
  • ma da krivo sam napisal 27" i7 proc,

a osnovni model kao 4 gb rama i 1tb a ne sa upgradeom rama i diska

;)
  • A sto je sa onim greskama u 27icama o kojima se pisalo prosli tjedan? evo nasao link...
    http://www.engadget.com/2009/10/29/27-i ... ce-issues/
  • "aramic" said:

Koliko tražiš za njega i jel plavi ili narančasti :)
  • "performita" said:
    [quote="aramic"]

Koliko tražiš za njega i jel plavi ili narančasti :)[/quote]

To je pravi Blueberry na 500 Mhz, 40 diska, 512 rama, WI-FI!!! max konfa koja je moguca na clamu...

evo slika, to je bas taj, ja radio sam upgdare diska, i stroj je bio kod mene ocuvan max...i sve orginalno s njim, upute, kutije, mis, USB floppy, strasno...bas mi je zao tog stroja...

http://picasaweb.google.hr/edin.selimov ... Clamshell#

cak postoji i fan site samo na blueberry :) http://www.blueberryibook.com/
     Moderator
  • prelijep je Edo, oš ga kupit nazad? :lol:

Šalim se :)

Čekam da se aramic javi s cijenom pa da vidimo :)
  • "MoschuS" said:
    A sto je sa onim greskama u 27icama o kojima se pisalo prosli tjedan? evo nasao link...
    http://www.engadget.com/2009/10/29/27-i ... ce-issues/

Novi 10.6.2. to ima na popisu popravljenih issuea
  • mislim da je najgori period onaj kada narucis (skesiras naravno) i onda cekas cekas i dani prolaze tako dugo haha...

ja sam se isto odlucio za i7 ali kako bi rekli "pocetnicki setup", bez veceg diska i sa pocetnim ramom al sa apple care-om, e sada, kod mene je dostupan apple store, pa mislim da ce doci prije nego ih pocnu shipati u hr, e sad, malo sam gledao komentare po forumima vezane za danasnji shipping i5-ica, i kolke su sanse da novi i5/i7 pate od djecijih bolesti? nisam nikada uzimao prvu seriju, al sada mi polako vec prst skace da napravim order, al neznam jos. isto tako ne bi htio zbog nestrpljivosti trcati u servis :(
  • @cosmos . nagurao ti sebe na i7 :)) .. ja se isto razmisljam bil kupovao ram ili ne bi .. mozda mi je bolje na aftermarketu kupiti .. disk bi ipak uzeo ..
  • Bok, iman namjeru se prebaciti na apple pa me zanima ova opcija niže dolje. To bi mi sluzilo za video obradu. Da li je dovoljna? neznam da li mi se isplati kupovati Mac Pro? da li će FCS normalno raditi na iMac-u?

* 2.8GHz Quad-Core Intel Core i7
    * 8GB 1066MHz DDR3 SDRAM - 4x2GB
    * 2TB Serial ATA Drive
    * ATI Radeon HD 4850 512MB
    * 8x double-layer SuperDrive
    * Apple Magic Mouse
    * Apple Wireless Keyboard (Suisse) & Guide de l'utilisateur (Français/Allemand)
    * AppleCare Protection Plan pour iMac - Auto-enroll
    i
    Final Cut Studio
  • U principu ti je ovo i vise nego dovoljno ali moras biti malo tocniji s "video obradom". Da li samo montiras nesto + nekakva lagana kolor korekcija ili imas hrpu grafika, efekata i puno rendanja? Mi u firmi imamo Proove i za editing i za post koji ja radim ali za manje zahtjevne korisnike je novi quad super. Frend ima kuci 24" alu iMac prve serije sa 3gb rama i na njemu najnormalnije montira spotove u FinalCutu i bas sam ga pitao zasto si ne kupi novi quad pa mi je rekao da stvarno nema potrebe za tim jer da ovo radi savrseno.
  • A svega pomalo. nekako mi je ovo najoptimalnije, dobiveno-uloženo....ustvari to bi mi bio komp. za obradu jer sniman vjenčanja.
    Jesam li sad šta više objasnio ;)
  • za edit nema protrebe imati jaki stroj .. ali za Motion i Color treba imati sto jaci .. inace je slideshow .. iako i edit ima filtera koji traze brzi stroj .. ali jednostavni cut moj iMac odlicno odradi ..
  • Onda se čini da bi mi ova "pojačana" konfiguracija bila dovoljna....još samo da naučim FCS i nema problema 8-)
  • To ti je i vise nego dovoljno, ne brini ;)
  • Hvala MoschuS nadam se da ću od tebe dobiti odgovore na sva pitanja u vezi obrade i općenito jer prelazim na Maca od nule.
    Vidim da se ovdje dugo čeka, a ja ga namjeravam tek iza nove godine kupiti i naučiti za koji mjesec FCS...
    nego gledao sam gdje ga je najjeftinije kupit, i našao u Švicarskoj (a ima mi ga tko i donit) jer je razlika velika....npr. ta spomenuta konf. u Švicarskoj dođe oko 17 000 kuna kad se preračuna u HRK. Plus FCS koji dođe 1300 CHF=6.240 kuna...nego vidim da neki ovdje spominju da idu u Austriji, pa se pitam da li se isplati uzimati vanka ili ovdje....neznam jel ima tko iskustva,savjeti???
  • @ante99 ako imas koga u Švicarskoj da ti ga kupi onda nemoj ni sekunde cekati nego kupuj :P Jedino pazi Kutija je Ogromna i bit ce je tesko preko Granice presvercat.

Ja sve svoje Apple produkte kupujem u Svicarskoj posto su PUNO jeftiniji nego kod nas.
    Jedino na sta pazi je da pri narucivanju uzmes Englesku tipkovnicu nikako Francusku. Njemacka je jos ok podosta slicna HR tipkovnici.

Sta se tice austrije mozes i tamo Kupiti nesto je skuplje nego u svicarskoj ali opet puno jeftinije nego u HR.
    AppleCare ti vrijedi WorldWide tako da sta se toga tice nemas problema :P

alo imas jos koje pitanje tu smo da pomognemo :)
  • Hvala Kristijan, prepostavio sam da uzmen eng. jer ima i ta opcija,ali sad znam sigurno. Bez AppleCare ga ne kupujem ;) a sto se tiče kutije, to bi izvadio iz ambalaže, a pošto prijateljica vozi nekog monovolumena bit ce mjesta za iMac-a :? valjda....jer sam zaboravio na 27" :shock:
    jel se u Švicarskoj isto čeka dugo ili??
  • "ante99" said:
    Hvala Kristijan, prepostavio sam da uzmen eng. jer ima i ta opcija,ali sad znam sigurno. Bez AppleCare ga ne kupujem ;) a sto se tiče kutije, to bi izvadio iz ambalaže, a pošto prijateljica vozi nekog monovolumena bit ce mjesta za iMac-a :? valjda....jer sam zaboravio na 27" :shock:
    jel se u Švicarskoj isto čeka dugo ili??

Kaj se tice cekanja posto je to konfiguracija koja je po posebnoj narudzbi znaci veci ghard, i7 Proc, Ram nadogradnja se cek cca. 10 dana.

ja sam svoj imac 27" i7 narucio prije 10 dana i jos nije stigao ukod buraza u Svicarskoj. Ali ionako pise na stranici da Shipping pocinje tek u 11mjesecu. Znaci racunaj kada ces ga narucivati jedno 10 -14 dana :)

A mjesta za tvog ce se nac valjda :) ipak je mrcina :)

al Mac nije Mac ako nemas Kutiju :) pogotovo ako ti je to Prvi :)

gust pri otvaranju kutije i otpakiravanje tipkovnice pa misa i onda na kraju samog Maca je uhhhhhh :D
  • Pa to je podnošljivo...premda kažem, tek ga kupujem iza Nove...i mislim da kupujem u najbolje vrime kad su izasli ovi novi iMac-ovi :)
    A mozda bi moga do prijateljice gori pa se vratit s Macom doli, samo radi tog gušta otvaranja ;) vidit ću još kako to izvesti
    nego ovdi piše da ide i wireless tipkovnica i miš, a meni pari bolje da uzmen onaj stari miš i normalnu tipkovnicu, pošto sam tek početnik?? :?
  • "ante99" said:
    a meni pari bolje da uzmen onaj stari miš i normalnu tipkovnicu, pošto sam tek početnik?? :?

Haha... molim? Kakve veze advanced useri imaju sa bezicnom tastaturom i misem? :) ... nije to nauka, ista slova, isti klik... samo nema žnjore! :)
     Moderator
  • ma mislio sam na miša....nema tipki....
  • nema ni stari Apple Mis tipke nego onesastrane :)

nemas brige za Magic Misa ako ti nece pasati onda lako uzmes neki drugi koj ti bolje odgovara i gotova prica a Magic sastrane nek stoji onda :)
  • "ante99" said:
    ma mislio sam na miša....nema tipki....

Nema brige, tipke su tu, ali se ne vide...
     Moderator
  • ok uvjerili ste me....a kako je sa punjenjem? koliko baterije izdrže? pošto ću ja dosta vrimena provodit ispred komp. zbog obrade...
  • "mr.ezrider" said:
    @cosmos . nagurao ti sebe na i7 :)) .. ja se isto razmisljam bil kupovao ram ili ne bi .. mozda mi je bolje na aftermarketu kupiti .. disk bi ipak uzeo ..

haha, jesam, gledam da ce mi taj komp biti za minimalno 4 godine rada, i kasnije cu pozalit sto nisam isao na to, al 2tb bi mi super doslo, ali je 1200kn vise, pa ako idem na opcija diska ne idem na i7, al mislim da ce biti kasnije puno lakse uzet neki fw800 disk nego traziti da mi mjenjaju cpu.
  • Svečano objavljujem da je:

2TB Serial ATA Drive
    ATI Radeon HD 4850 512MB
    8x double-layer SuperDrive
    Apple Magic Mouse
    Apple Wireless Keyboard
    Apple Remote
    3 godine jamstva!

nakon krace i ugodne prepiske s djelatnikom PowerCom naruchen i uplacen!
    Dostava na božićno jutro!

ihaaaaaaaaa
  • "mr.ezrider" said:
    Svečano objavljujem da je:

2TB Serial ATA Drive
    ATI Radeon HD 4850 512MB
    8x double-layer SuperDrive
    Apple Magic Mouse
    Apple Wireless Keyboard
    Apple Remote
    3 godine jamstva!

nakon krace i ugodne prepiske s djelatnikom PowerCom naruchen i uplacen!
    Dostava na božićno jutro!

ihaaaaaaaaa

jos nas samo zanima cijena ?? i kako si nagurao jamstvo na 3 god ???
  • cijena je ukupno 22.103,10 kn s PDV

a jamstvo nije bio nikakav problem niti predmet rasprave
    ja postavio upit za komponente + 3 god jamstva
    oni dali cijenu s 3 god jamstva

inace gosn iz powercom .. vrlo korektan u komunikaciji ..
  • Koliko te dosla ta famozna dodatna garancija? Jel je 6% kao sto je netko napisao?
  • ponuda ne sadržava stavke .. samo cifra s ukljucenih 36 mj. jamstva ..
  • jooooooj kako se meni cini da oni muljaju s tim i rade na svoju ruku dok ne dobiju po prstima od Applea :|
  • nesto je .. meni je nevazno sta je .. bitno mi je da 3 godine ne moram misliti hoce li nesto riknuti ili nece .. tj. da sam pokriven ..
  • "mr.ezrider" said:
    cijena je ukupno 22.103,10 kn s PDV

a jamstvo nije bio nikakav problem niti predmet rasprave
    ja postavio upit za komponente + 3 god jamstva
    oni dali cijenu s 3 god jamstva

inace gosn iz powercom .. vrlo korektan u komunikaciji ..

WTF 22k kuna ??? oni nisu normalni doista FUCK Powercom iliti Apcom ili kako god vec...........................
  • :) pa cuj .. kada odjes u austriju .. dodas sto trebas dodati .. platis .. uzmes Mwst .. uvezes .. platis PDV .. ispadne skuplje kod nas istina .. ali ne toliko da bih ja isao okolo se vozat i 'ebavat..
    budemo li svi kupovali macove vani .. a nasi prodavali 3 komada godisnje nikad applu necemo biti interesantni .. stoga sam i neku premiju radi ugodnosti i jednostavnosti kupnje spreman platiti ..
    a oni mozda nekada i budu imali cijene kao u regiji .. :)
    skuplje je .. istina .. u USA je djabe! ali kome se to da .. jedino ako cemo naruciti kontejer macova za nas 30 pa ajd ima smisla ..
  • pa ni u americi nije Djabe jer na njihove cijene ide jos njihov PDV tako da je cijena manje vise kao i u europi +- 1000kn

a isto tako tko kaze da moras kod nas platiti PDV ako kupis stroj vani??? ja dosada nisam ni jedan jedini Apple product prijavio u HR kad sam ga uvozio tako da mi ni nepada na pamet ista prijavljivati kod nas
  • cuj .. ako nesto presvercas preko granice .. to je .. tako .. ali nema smisla onda usporedjivati cijenu takvog stroja i legalno kupljenog .. gdje ga je netko umjesto tebe kupio, platio, uvezao, ocarinio, dostavio u trgovinu, omogucio ti servis .. kada budemo EU .. nece biti kontrole na granici .. pa fino kupujes gdje hoces :)