Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

In this Discussion

Ovaj web site se ne trudi biti kompatibilnim sa Internet Explorer web preglednikom. Sve se u njemu vidi, ali za puni dojam preporučamo neki pošteni web preglednik poput Safarija, Firefoxa ili Google Chromea.

Top Posters

Članovi (6485)

• imarink
  • Vlada11070
  • Iwaa
  • MBSxDesign
  • kristina30
  • bojanjanjanin
  • matobj
  • e_FotografijaHr
  • MoschuS
  • Boro
  • CroDruid
  • JiXaW
  • Soffoklo
  • ilovric
  • fulek
  • corpsebride
  • Nessie
  • Popaj76
  • aramic
  • tomasso

Tko je online (4)

Uključeno je povezivanje korisničkih računa na glavnom sajtu i forumu. Ukoliko vidite ovu poruku i ne možete se logirati na forum potrebno je za pristup koristiti podatke s kojima ste se registrirali na glavni site. Ukoliko se još niste registrirali na glavnom sajtu potrebno se ponovo registrirati, a sustav će vas pri prvom logiranju prijaviti na vaš forumski account. Probleme i dojmove možete napisati ovdje ili poslati mail na mac.korisnik@mackorisnik.com
Fotografija i iMac 21.5" ili 27"
  • Pozdrav svim forumasima!

Zovem se Dzeno i pisem iz Bosne i Hercegovine!

Inace do sada sam koristio samo PC platformu ali mi je to sve dojadilo i oko PC-a uvijek nesto,valja ovo nevalja ono!Uvijek neki problemi s njim!
    Odlucio sam cvrsto i prelazim na Mac i OS X operativni sistem!
    Inace se bavim fotografijom puluprofesionalno reklo bi se!
    Posjedujem Canon 5D mk II ciji su fajlovi 30MB RAW i trebao bi nesto sto ce se i u naredne 2-3 godine moci boriti sa velikim fajlovima!

Zelio bi posjedovati New iMac u svom domu ali jos sam u dilemama koji!
    Nadam se da cete mi vi ovdje moci pomoci u tome i uputiti me na pravu stranu!
    21.5" mi je ok u basic verziji i samo takav! i on ulazi u igru kao i
    27" s kojim se razmisljam jos da li je to preveliko,potrebno i ako je po vama on ok,
    dali ici na i5 ili na C2D masinu u osnovnoj konfiguraciji?????
    Ovdje pocinje mnogo upitnika :lol:
    Svi vi koji se bavite fotografijom sto profesionalno sto ne zelio bi cuti kako se ponasa i kako bi se mogao ponasati C2D i dali je to dobra opcija za par godina ili ipak ici na quad i5??
    Napominjem da se iskljucivo bavim sa 2D software-om i to ponajvise raw konvertori i PS4, Aperture mozda :)
    Ostatak resursa bi isao na vec uobicajene stvari za zabavu ali bez hard core igrica!Ne igram nikako! ;)
    Ovdje u Sarajevu, mac-ovi su preskupi tako jedan 27" C2D kosta 1850EUR!!!
    Vjerovatno je da cu uzimati u Austriji i da nebi trebao nista posebno vise placati!

Sve jos sto bi Vam moglo naumpasti o ovoj i povezanim temama pucajte slobodno!

Hvala mnogo svima na odvojenom vremenu i znanju!

Pozz
    Post edited by Unknown User at 2010-01-05 16:32:48
  • 15 Komentara sorted by
  • Ukoliko novac nije ključan pri donošenju odluke ja se ni trena ne bih dvoumio - 27 inča.
    I ja obrađujem RAW datoteke i kada sam kupovao svoj iMac od 24 inča bojao sam se da će biti prevelik (prešao sam sa 17 inčnog monitora). Trenutačno i sam razmišljam prodati postojeći iMac 24 i kupiti novi 27 inčni iMac.

Ekrana nikad dosta. Veličina ekrana naročito odgovara obradi fotografije i tu ćeš samo profitirati. Mišljenja sam da je 21,5 inča s tim omjerom stranica nedovoljan. Nije da se na njemu neće moći raditi, no kad se već kupuje prilika je odmah riješiti problem za duže vrijeme.

Moji RAWovi su manji (Canon 20D, cca 8 Mb) i ja uredno radim s njima (ja sam amater) bez ikakvih štucanja i čekanja ako si na to mislio. Radim samo konverziju u jpg i sve ono što softver za RAW konverziju radi (WB, kontrast, sharpening, saturaciju i sl.), nemam Photoshop niti me rad s njim zanima. Jest da je tvoji RAWovi gotovo triput veći, no mislim da to neće biti usko grlo. Ja bih se odlučio za i5, stavio za početak 8 Gb rama i prepustio se obradi fotki.

Možda bi bilo dobro da kod nekog vlasnika iMac 24 pogledaš ekran. Naime, radi se o glossy ekranu što nekima zna smetati upravo kod obradi fotki (refleksija). Ja sam se bojao tih problema, no kada sam kod kolege pogledao i kada me to nije smetalo lako sam se odlučio.
    Post edited by Unknown User at 1999-11-30 00:00:00
  • 27" definitivno! Pogotovo ako je za dugoročno.
  • Pozdrav Dženo, 21 će biti sasvim OK no uvijek ima onaj faktor ako možeš rastegni se do 27. :) Ako si možeš priuštiti svakako se odluči. Htjela bih te podsjetiti da obratiš pozornost i na druge ovlaštene prodavače Apple-a u BiH, jer ti pouzdano mogu reći kako ćeš dobiti znatno nižu cijenu nego u Sarajevu Jest da se firma nalazi u Hercegovini ali dostavit će ti se roba i u Sarajevo.

Ako te zanima još uvijek, slobodno se javi na PM, a Austirja je isto odičan izbor, ako već imaš sve dogovoreno oko prijevoza.
    :)
  • Kad se ima za 5D MarkII, onda se ima i za iMac 27". ;) :D
  • Odi na veći monitor... ako si u fotografiji u bilo kojem smislu znat ćeš cijeniti i iskoristiti taj ogromni dodatni prostor koji sa njim dobiješ.

Osobno trenutno koristim iMac 24" i u par navrata kada na manje rezolucije pređem vjeruj mi fali ti... (meni za surfanje i web) a kako onda neće falit nekom za obradu slika i sl ;)

Jedino ako su pare pitanje onda eventualno razmisli o manjem modelu, makar s gledišta uloženo dobiveno samo zbog tog masivnog ekrana mislim da ne možeš povoljnije proći nego sa 27"
    Geek by nature, Mac user by choice! [kontin.info] [blog] [posao]
  • Uh huh hvala svima na super i prilicno sadrzajnim odgovorima...
    Fino ste me primili nema sta... :) hvala svima,nadam se da cemo se uspjesno druziti i kasnije...

Pa evo nije novac prevelik problem recimo ali ako se ide vani pa uzet, jer ono ovim budalama davati 350-400EUR vise mi vec prelazi razinu razumnog zaista!(Pogotovo ako pogledam Ameriku :) )
    Da, s obzirom na fotografiju i meni je ustvari samo 27" u glavi a 21.5" sa spomenuo jer trenutno radim na 22" 16:10 koji je sasvim prilicno oki al ono sto Darko kaze fali uvijek malo...pogotovo sto sam presao na 5D mk II pa je to malo vise MB po slici u odnosu na 20D (kao i Dr.Ale) koji sam imao prije ovog.
    Nastojat cu da pogledam uzivo svakako oba modela mada sam vise za 27"

@ DR.Ale Odlican je prijedlog s tvoje strane da to malo pogledam vec kad nekoga...kako sve to "zvuci" mada u principu mislim cvrsto da mi to nebi predstavljalo problem jer okruzenje je prilicno svjetlosno kontrolisano
    @filipo eh vidi to sam svakako htio upitati...kako se borite sa starosti jednog maca..koliki je explatacioni period koji ne trazi zamjenu zbog sporosti samog mac-a i nedostatka performansi...jeli to 2 ili 3 ili se da navuci na 4godine...posto PC brzo izlape nekakko jer imam osjecaj da to svi manje vise rade softwareom siluju sistem i tjeraju na novu kupovinu sto je logicno ali..da li to mozda duze kod mac-a?
    PC je poslje 2-3 godine tanak...mislim tehnolgija ide naprijed...al zbog boljeg OS-a mozda se mac bolje nosi s tim optimizovaniji je, ili ????
    Kakva su vam iskustva sa prodajom maca?Kako drzi vrijednost i jel ga tesko prodati kasnije?
    @performita hvala ti mnogo na saznanjima i ponudi...cut cemo se na PM! ;)
    @BigMac hehehhehe vraze :lol:

Recite mi vise o hardverskoj color kalibraciji mac-a??
    Jel ko radio?
    Kakvi su rezultati?
    Niste mi do kraja diskutovali C2D procesor ili Quad core i5 dali zaista ima potrebe??? onako ne gledajuci direkno na novac :)

I hvala puuuno jos jednom

cuvajte se ljudi!
  • ja bi da se ukljucim =D-

Preporuke za ovo sto ti je performita napisala, uzeli smo kod njih MBP 17" i doooosta su povoljniji od meklajna. A sto se tice upotrebe mozes ga koristiti dugo pa i sada ljudi koriste G5 masine za ozbiljnu upotrebu a proizvode se od 2003.

Sto se tice cijene ne opada mu tako brzo ni kada je polovan :) uvijek ima musterija samo vodi racuna da ga fizicki ne ostetis :) macovci su sto se toga tice picajzle :D
    www.rcspotlight.com
  • "Dzeno" said:

@filipo eh vidi to sam svakako htio upitati...kako se borite sa starosti jednog maca..koliki je explatacioni period koji ne trazi zamjenu zbog sporosti samog mac-a i nedostatka performansi...jeli to 2 ili 3 ili se da navuci na 4godine...posto PC brzo izlape nekakko jer imam osjecaj da to svi manje vise rade softwareom siluju sistem i tjeraju na novu kupovinu sto je logicno ali..da li to mozda duze kod mac-a?
    PC je poslje 2-3 godine tanak...mislim tehnolgija ide naprijed...al zbog boljeg OS-a mozda se mac bolje nosi s tim optimizovaniji je, ili ????
    Kakva su vam iskustva sa prodajom maca?Kako drzi vrijednost i jel ga tesko prodati kasnije?

Nisam toliko dugo na Macu da bih ti znao odgovoriti, ali po iskustvima drugih rekao bih do 4 godine, možda 5 ako navučeš. Znam jednog profi fotografa koji pet godina ima isti Appleov laptop (PowerBook) i ne žali se. Ako gledaš dugoročno, uzmi produženu garanciju (Apple Care) i mislim da si s njim miran najmanje idućih 4 godina.
  • Evo debelo kasnim sa odgovorom, ali možda će nekom drugom poslužiti.
    Kao prvo 27" iMac ima IPS matricu što je najvažnije u cijeloj fotografskoj priči. To je meni važnije od same rezolucije. Onda naravno slijedi i to da je ovaj brži i bolji.
  • Samo da javim da je legao 27" u osnovnoj C2D varijanti! :)
    U mnogome sam zadovoljan sa svime sem jedna mala sitnica koja mi para oci uveliko!

U donjem desnom cosku mi je slika zadobila yellow cast blagi,nije strasno mnogo al malo me je to spustilo! :?
    Ne znam sta vi kazete na to da li je to veliki problem sa stanovista ekrana i smetnja za rad!
    Drago mi je da je bar ostatak ekrana sjajan!
    Samo me je strah da s vremenom ne krene jos gore!

Imam namjeru uzeti Apple Care da bi se osigurao katastrofe i da ako se pogorsa odem u servis i trazim novi panel koji bi predpostavimo tada bio sredjen sto se tice eventualnih problema!
    Ako neko ima sta za pitati slobodno!
  • Cestitam Dzeno :) apple care ti nevazi za mashine kupljene u BiH. Ja bi to odmah nosio nazad i prijavio to zutilo.

Sretno
    www.rcspotlight.com
  • Masina je kupljena u Budimpesti,nije u BiH, pregovaram s njima da mi sada posalju apple care koja vazi ovdje,to sam pitao!
  • uzmi na ebayu apple care :)
    www.rcspotlight.com
  • Bogati :)
    Ubi me ako nisam razmisljao o tome :)
  • "torik" said:
    uzmi na ebayu apple care :)

+1
    Uštedi se i do 70% na taj način.