Pokreni novu diskusiju

Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

Top Posters

MacKorisnici (6816)

• Rissien
  • MoschuS
  • matobj
  • hrvojeduu
  • pkj
  • Boom22
  • tomislavc
  • juka28
  • Jonny018
  • smugl3r
  • adriaguide
  • ivana1989
  • emanuel
  • ellaa
  • srtwt
  • jigMsaw

Tko je online (0)

Srebrna boja
  • bok.
    ima li tko "recept" za boju koja bi simulirala srebrnu - za digitalni tisak?
    Post edited by Unknown User at 2009-11-30 00:34:48
  • 20 Komentara sorted by
  • To vjerojatno ovisi o tiskari, al uglavnom nesto u stilu obicne crne boje s alpha chanelom. Najbolje da pitas tamo di mislis tiskat.
    Post edited by Unknown User at 1999-11-30 00:00:00
    SMRT VANILIJI, SLOBODA FORUMASIMA!
  • pitao sam, pa mi je tip rekao da to autor mora smiješat - radi se o ovitku časopisa - pa da možemo probat. :?:
    autor misli da je to u digitalnom tisku gotovo nemoguće izvesti jer nema te posebne boje koje ima ofsetni tisak, koje mu daju taj svjetlucavi efekt srebrnog.
  • Ajd pitat cemo naseg strucnjaka za tisak Tomma :)
    SMRT VANILIJI, SLOBODA FORUMASIMA!
  • said:

bok.
    ima li tko "recept" za boju koja bi simulirala srebrnu - za digitalni tisak?

Srebrnu isto kao i zlatnu boju u digitalnom tisku (barem kod nas) nije moguće dobiti (simulirati), jer se radi o spot boji. Spot boja se dobivam miješanjem boja (C,M, Y, K (hex)) ali prije samog procesa tiska, tako da u tisku je definirana kako samostalna boja (jedan prolaz). Moguće je dobiti i spot boju u digitalnom tisku, no radi visoke cijene i nezahtjevnog tržišta kod nas još uvijek nisam vidio da netko nudi tu uslugu.

Kolika je naklada časopisa? Zašto ne otisnete korice u offsetu spot bojom? :)

Tips & tricks
    Srebrni / zlatni efekt u digitalnom tisku može se postići specijalnim papirima tipa GoldDust (zlatni efekt) ili Silica Blue (srebrni ekeft).
  • ok, hvala na informacijama.

ma naklada je samo 200 kom. pa se baš ne bi isplatilo zaje... se s ofsetom, pogotovo s takvim posebnim forama.

da, već smo jednom imali taj neki srebrnkasti papir za ovitak, ali ovaj put na ovitku postoje elementi u bijeloj boji, pa ne znam koliko će to biti komplicirano (ili skuplje), moram još vidjeti s tiskarom.
  • Ja sam nedavno radila dizajn zlatnih i srebrnih plaketa, koje sam postigla tako što sam printala na Xeroxu na bijelom metalik papiru kojeg ima u raznim gramaturama. Postoji ista ova verzija u sedefastoj izvedbi. Papir uopće nije bio bezobrazno skup. Srebrnu plaketu sam blago tonirala s 20%K, 10%C i 5%M, a zlatnu sam tonirala s 40%Y, 20%M, 10%K. Dijelovi plaketa su bili bijeli i sve skupa se stvarno dobio efekt zlatne i srebrne boje.

Moj prijedlog ti je da malo pogledaš papire na veleprodajama, jer ovi metalik nisu više tako skupi.

:)
  • @performita:
    čuj, razgovarao sam s tiskarom i kažu mi da nisu dosad čuli za taj metalik papir, nisu s njim nikad radili, pa pitaju možeš li mi dati neke konkretnije informacije o njemu - koja je to vrsta, model ili nešto po čemu bi mu mogli ući u trag. ;)
    ne znam gdje i kako nabavljaju papire, kako si ti došla do njega?
  • Oprosti što se tek sad javljam... Papir nabavljam u tvrtki Antonio Commerce ovdje kod nas u Mostaru. http://www.adresar.ba/6930_antoniocommerce.aspx

Ima ga u bijeloj i srebrnoj varijanti, ili bolje rečeno bijeli s metalik sjajem i sivi s metalik sjajem. Mislim da je nekog talijanskog porijekla al sad ne znam točno to još mogu provjeriti. Mogu sutra skoknuti do Antonia i saznat ti točan naziv proizvođača papira. Dolazi u Arcima A0 mislim. Inače se koristi za pozivnice za vjenčanja, može biti bez ikakvog uzorka (kakav ja preferiram) ili može imat neke pruge, šare koji su jedva vidljivi...

Ako ti nije kasno sutra ti javim
  • ma nije mi kasno, odlično. :) samo da oni imaju detlajnije podatke da ga probaju nabavit.
    hvala ti.
  • daj, molim te, nek ti kažu i cijenu, da znamo odmah hoćemo li pokušavat doći do tog papira ili nema smisla... :roll:
  • said:

Oprosti što se tek sad javljam... Papir nabavljam u tvrtki Antonio Commerce ovdje kod nas u Mostaru. http://www.adresar.ba/6930_antoniocommerce.aspx

Ima ga u bijeloj i srebrnoj varijanti, ili bolje rečeno bijeli s metalik sjajem i sivi s metalik sjajem. Mislim da je nekog talijanskog porijekla al sad ne znam točno to još mogu provjeriti. Mogu sutra skoknuti do Antonia i saznat ti točan naziv proizvođača papira. Dolazi u Arcima A0 mislim. Inače se koristi za pozivnice za vjenčanja, može biti bez ikakvog uzorka (kakav ja preferiram) ili može imat neke pruge, šare koji su jedva vidljivi...

Ako ti nije kasno sutra ti javim

bok.
    gdje je zapelo? :)
  • Oprosti molim te imala sam užasne obaveze, skroz sam zaboravila, baš mi je žao... Zato sam ti dala link gdje imaš brojeve telefona od Antonio Commerca pa ih nazovi, nisu mi usput nikako, skroz su izvan grada...
  • ma nema problema, javit ću im se ja sutra onda.
    hvala ti na informacijama. ciao.
  • Sad tek vidim da trazis papir...

Keaykolour, tj. Curious su ti metalic papiri, imaju ih u Igepi i nisu jeftini.
    Nemoj zaboraviti da u tom slucaju sve sto bi trebalo u tisku biti bijelo ce biti srebrno/zlatno ili kakav vec papir uzmes. Nedavno smo tiskali kolor na white gold papiru, umjetnicka fotka, ispalo je odlicno, ali bojim se da neku realisticnu fotku ne mozes na tome napraviti.
  • ček, ček, sad mi nije jasno...
    ja sam skužio da je to bijeli papir samo ima neki metalik sjaj, pa da bijeli dijelovi ostanu bijeli jer srebrnu simulaciju dobiješ kad na tom papiru otisneš određenu nijansu sive boje.
    šta nije tako?
    meni treba za tisak ovitka časopisa, nije fotka u pitanju. stavio bih preview ovitka, ali ne sjećam se kako se dodaje fotka u post. :oops:
  • Cijeli ovitak ce ti biti "metalizirani" :)
  • da, autor bi htio da ovitak bude srebrn, a pošto ima bijelih elemenata ne možemo koristiti srebrni papir (jednom smo već imali ovitak na nekom kao srebrnom papiru), pa smišljamo alternative.
  • Onda nek se isprsi i otisne petu boju u offsetu :)
  • me nema se tko isprsit, mi smo izdavač. govorim o autoru odabranog prijedloga ovitka. :idea: :)
  • Ja ti ponavljam da je papir na kojem sam ja tiskala Plakete skroz bijel, al ima metalik sjaj. tako da kad ga toniraš dobiješ efekt srebra, a gdje ostane bijelo bit će bijelo ali sjajno. Najbolje ti je pitati ove što rade pozivnice za vjenčanja jer je to taj papir, ima ga s uzorcima ali ima i bez uzoraka, onako glat...