Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

In this Discussion

Ovaj web site se ne trudi biti kompatibilnim sa Internet Explorer web preglednikom. Sve se u njemu vidi, ali za puni dojam preporučamo neki pošteni web preglednik poput Safarija, Firefoxa ili Google Chromea.

Top Posters

Članovi (6485)

• leanabelle
  • ilovric
  • Vanja VKTR
  • micho0305
  • tome0330
  • Purger155
  • vekijeaa
  • luciusorg
  • smugl3r
  • fulek
  • wilijam23
  • Mafija
  • PeroZ
  • CooL
  • Mariobilll
  • C R O W
  • Kid-A
  • Zuja
  • ecvis17
  • borinem

Tko je online (3)

Uključeno je povezivanje korisničkih računa na glavnom sajtu i forumu. Ukoliko vidite ovu poruku i ne možete se logirati na forum potrebno je za pristup koristiti podatke s kojima ste se registrirali na glavni site. Ukoliko se još niste registrirali na glavnom sajtu potrebno se ponovo registrirati, a sustav će vas pri prvom logiranju prijaviti na vaš forumski account. Probleme i dojmove možete napisati ovdje ili poslati mail na mac.korisnik@mackorisnik.com
Objektivi
  • Jasno mi je kut kod objektiva i f ali mi nije jasno tipa kod ovoga objektiva
    Pentax 16-45/4 ED AL

Sta mu znace ove oznake poslje kose crne? Da li je taj objektiv dobar za noćne fotografije, tj u slabo osvijetljenim prostorijama???

Inače šta preporučavate
    Post edited by Unknown User at 2010-01-17 13:18:07
  • 5 Komentara sorted by
  • Ne znam za pentax-a ali ovaj zadnji broj 4 ti je otvor blende. Što ti je broj manji, to bolje. Konkretno, ovaj i nije baš primjer za slabije svjetlosne uvjete. Preporučam ti 50mm f1,4, s njim ćeš dobiti ono šta tražiš ;)
    Post edited by Unknown User at 1999-11-30 00:00:00
  • nažalost ovisno o proizvođaću te oznake variraju, tak da morež za jednu stvar imat tri oznake ovisno o modelu aparata :/

najbolje progooglaj šta ti konkretno znaći za pentax ta oznaka (valjda neka stabilizacija ili tak nešt) pa da znaš
    Geek by nature, Mac user by choice! [kontin.info] [blog] [posao]
  • "MarkoIL" said:
    Jasno mi je kut kod objektiva i f ali mi nije jasno tipa kod ovoga objektiva
    Pentax 16-45/4 ED AL

Sta mu znace ove oznake poslje kose crne? Da li je taj objektiv dobar za noćne fotografije, tj u slabo osvijetljenim prostorijama???

Ovdje je sve dosta dobro objašnjeno http://en.wikipedia.org/wiki/F-number
  • Ovaj wiki treba pročitati! Ali u kratko f označava koliko je velik otvor kroz koji na senzor ili film ulazi svijetlost. Što je više svjetlosti lakše je senzoru, filmu zabilježiti ono što želimo. Za snimanje ljudi, događaja u sumrak pa do jutra dobro je imati objektiv sa f 1.8 ili većim, zeiss proizvodi jedan sa 0.95 ako se ne varam. F 4 u mraku ili sumraku neće biti dobar osim ako nije na stativu, uz vrijeme manje od šezdesetinke, ipak biti će jako dobar za snimanje nekih drugih situacija kada bi i objektiv sa velikim otvorom blende morao zatvoriti.

"DA" refers to the series of lenses engineered exclusively for digital cameras. All DA-series lenses feature a responsive "Quick-Shift Focus System" that allows photographers to instantly switch the focus mode from auto to manual with a slight twist of the focus ring.

"ED" is "extra-low dispersion" glass, a more expensive and higher quality glass that reduces chromatic aberration, in which light of different colors takes different paths through the lens, which would result in a dot of white light being fuzzed up by the time it reaches the film or sensor.

AL stands for "aspherical lens."

opširnije o pentaxu...

http://photo.net/equipment/pentax/
  • punooo jasnije sve ;)

evo i ja gotov sa gripom i selidbom pa se vratio na forum a još samo da se pentax vrati sa servisa pa da mogu ići upoznavati zagreb kroz objektiv