Pokreni novu diskusiju

Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

Top Posters

MacKorisnici (6816)

• mitch
  • Nothing
  • JiXaW
  • jpelko1
  • strija
  • Puky
  • sina
  • pech
  • Monk3
  • mackkris
  • Purger155
  • iCroatiaa
  • berta
  • bope
  • Nick
  • LogitechExpert

Tko je online (0)

JAVA VODIC ZA POCETNIKE
  • EDIT: DOLJE U POSTOVIMA POCEO JE VODIC!!

Pozdrav svima.

Evo ako ima barem nekoliko zainteresiranih da nauce izradjivati java aplikcije (koje rade na svih platformama- pa i na vasem ljubimcu) neka se jave, pa cu napisati jedan vodic ovdje na forumu. Krecemo od samog pocetka...(samo trebate znati sto su variable, tipove variabli, funkcije, klase...i to je to manje vise-ali i njih mozemo malo proci).

Izrada desktop, web i mobile aplikacija + naravno iPhone.
    Koristenje baza podataka (MySql, Oracle i SQLLite)
    Java theme i dodatke kontrole
    Java izvjestaji (reporti)

NB: svi alati su besplatni i mogu se skinuti sa neta!

Ima zainteresiranih??
    Post edited by Unknown User at 2010-02-25 23:22:21
  • 19 Komentara sorted by
  • Marko samo pisi :) naci ce se neko vec da cita :)
    Post edited by Unknown User at 1999-11-30 00:00:00
    www.rcspotlight.com
  • Takodjer sam zainteresiran!
    Games dont make people violent, lag does.
  • Zainteresiran!!!! Samo piši. :) Hvala!
  • ako ti se da - svaka cast
  • Svaki dan jedna lekcija!

27.12.2009 PRVA LEKCIJA

Mozemo koristiti i neke voice programe za komunikaciju kroz vjezbe ako bude zapinjalo!
  • PRVA LEKCIJA
    Na url http://netbeans.org/downloads/ ceka vas vasa verzija besplatnog alata za izradu java aplikcija

Kliknite na "Download" od ALL verzije (zadnja kolona)
    http://img683.imageshack.us/img683/959/picture1gj.png
    Preuzimanje aplikacije
    http://img43.imageshack.us/img43/4523/picture2fi.png

INSTALIRAJTE SKINUTU DATOTEKU (sve po ponudjenim opcijama)
    Po zavrsetku instalacije kliknite na GO -- Applications -- Netbeans -- Netbeans 6.8

PRED VAMA JE OTVORENO SUCELJE IDE PROGRAMA U KOJEMU CEMO RADITI U OVOM VODICU
    Sto se tice ponudjene registracije alata odaberite po svom misljenju (nije potrebno registrirati, no slobodno tomozete napraviti - besplatno je)

IDEMO KREIRATI NAS PRVI JAVA PROJEKT
    File-Create application-java(java desktop application)- Next-
    Priject name promijenite u "Moj_program"
    NB: predlazem da u programiranju nikad ne koristite vise rijeci za nazive objekata, variabli,projekata itd (Moj program = Moj_program ili MojProgram ili nestro trece)
    Kliknite FINISH

Pred vama je vas prvi java program! Za sada je to jedan prozor i njegov menu!
    PREDLAZEM DA DALJE NE IDETE SAMI-jer u sljedecoj lekciji proci cemo ukratko izbornike NetBeans-a, te strukturu projekta.. (U nedjelju u popodnevnim satima)

Oni koji nema nikakvog iskustva u programiranju neka ne ocajavaju (proci cemo sve od pocetka)

Cujemo se poslijepodne!
  • Svaka čast!
    iMac . iPhone . iPad
  • NAPOMENA: ovaj vodic je javan i moze se kopirati i objavljivati na ostalim web stranicama pod slijedecim uvjetima:

(ZA SVE OSTALE KOMBINACIJE OBRATITI SE AUTORU putem maila markoveic@hotmail.com)

- ne smije se naplacivati niti koristiti u bilo koje reklamnse svrhe
    - ne smije se objavljivati u komercionalnih projektima (web niti desktop)
    - mora se navesti izvor odakle je preuzet
    - mora se u zaglavlju jasno istaknuti ova napomena vezana za licencu koristenja
    -
    AUTOR NE ODGOVARA ZA NIKAKVU STETU NASTALU KRIVICOM OVOG VODICA ILI KRIVICOM OSTALIH SUGOVORNIKA KOJI SUDJELUJU U NJEMU!

NE OBAZIRITE SE NA PRAVOPISNE GRESKE, s vremenom cu ih ispraviti. Za ispravnost koda programa garantiram , jer je isproban i tek onda kopiran ovdje u vodic!

VARIABLE i nas prvi JAVA projekt

Sto su zapravo variable. Svi ste culi za radnu memoriju, I svi dobro znaju da sto vise RAM-a to racunalo bolje radi. Dakle, rami su virtualna memorija koja NE TRAJNO pohranjuje podatke po neik unaprijed odredjenim adresama. Ovisno o vrsti I velicini podatka koji se zapisuje u RAM treba pripraviti i slobodno mjesto!

Procesor programski kod cita od pocetka, sprema ga u RAM memoriju, izvrsava ga I vraca ga u rame. NAMOPINJEM DA SE KOMENTARI U KODU PRESKACU. Komentare oznacavamo sa prefiksom dvije kose crte:

Ovdje ce biti moj kod     // moj komentar

Zamislite variablu kao neku kartonsku kutiju koja je pripremljena za skladistenje nekog materijala koji cemo po potrebi koristiti, prepravljati I ponovno vracati u tu kutiju. Prije nego u tu kutiju stavimo nesto morali bi kao odgovorni I pametni ljudi odrediti velicinu te kutije koja nam je potrebna za taj ili te podatke.

Variable takodjer se razlikuju po vrstama po podataka koje cemo skladistiti u njih. To ugrubo mogu biti : znakovi (STRING, CHAROVI) ili neke brojcane vrijednosti (INTEGERI, DECIMALI, FLOATI..) . Takodjer moramo spomenuti I BOOLEAN variblu koja ne moze biti nikakva vrijednost, nego samo potvrda ili negacija (TRUE ili FALSE). Takvu variablu mozemo koristiti prilikom neke zabrane USER ACCOUNTA. Naravno ima ih pno vise, no za sada spomenuti cemo ove glavne s kojima cemo mi raditi u ovom vodicu.

UZMIMO PRVO MARIBLU INT (integer) vrijednosti
    Varibla se mora deklarirati I pri tome joj se moze pridruziti tj. odrediti neka vrijednost

PRIMJER I

int MojaVariabla = 5;
    double MojaVariabla = 635.29;
    float MojaVariabla = 4.43f;
    boolean MojaVariabla = true;
    String MojaVariabla = "moja prva string variabla";
    char MojaVariabla = 'f';

Uzmimo prijmer matematickih operacija:
    Ako deklariramo variblu iRjesenje kao integer tipa, te variable iPrvi I iDrugi, takodjer kao integer tipa—mozemo zbrojiti te dvije variable i tu vrijednost staviti u variablu iRjesenje.

PRIMJER II

int iPrvi = 5;
    int iDrugi = 5;
    int iRjesenje ;

iRjesenje = iPrvi + iDrugi ;
    --IZ TOGA PROIZLAZI
    iRjesenje = 10

U slucaju da smo tipove variabli zamjenili STRING tipovima, dobili bi novu vrijednost 55, jer brojcane vrijednosti zbrajamo a znakovne vrijednosti pridruzujemo.

PRIMJER III

String iPrvi = “moje ime je ”;
    String iDrugi = “MARKO”;
    String iRjesenje ;

iRjesenje = iPrvi + iDrugi ;
    --IZ TOGA PROIZLAZI
    iRjesenje = Moje ime je Marko

VJEZBA I

Pokrenite NetBens
    File-New project-Next
    Za naziv unesite “java1” i zavrsite carobnjak za kreiranje novog projekta.
    NB: Nista ne mijenjajte na tvoju ruku, to vam jamci da se necete brzo nazivcirati I uskoro odustati od programiranja I JAVE.

Pred vama se otvorio novi porjekt, ali ne i prazan project.
    Ako zanemarimo komentare koji su automatki uneseni u ns project, primjetiti cemo da kod pocima sa nazivom projekta, te odmah ispod toga MAIN klasom. Cijeli project UVIJEK, ALI BAS UVIJEK krece od te metode te bez nje program nece biti moguce pokrenuti !!!!
    Kasnije kada budemo raditi VISUAL FORME I VISUALNE OBJEKTE takodjer ce postojati MAIN clasa u kojoj ce biti zapisana prva FORMA (prozor) koja ce se pokrenuti na pocetku programa!

Deklarirajmo varibla koje smo do sada proucili:

package java1;

public class Main {

public static void main(String[] args) {

String sMojaVariabla = "neki text";
    int iMojaVariabla = 5;
    double dMojaVariabla = 12.10;
    boolean bMojaVariabla = true;
    char cMojaVariabla = 'z';
    }

}

Za sada nas program ne radi jos nista, ali vec koristi meromiju RAM-a, jer kako sam rekao pripravlja mjesto za nase podatke (necu vas opterecivati za sada velicinama, sdresama I ostalim glupostima)…

Sada smo dosli do toga da se moramo upoznati sa nekim naredbama programskog jezika JAVA.

Nasa prva naredba biti ce naravno naredba koja ispisuje podatke na ekran racunala.

System.out.println(“OVO JE PRVA PORUKA KOJU ISPISUJEMO U JAVI”);

Dakle, naredba --System.out.println—ispisuje vrijednost koju joj proslijedjujemo unutar zagrade.

Nadopunimo nas project tom narebom, kako bi mogli imati jednostavan izlaz. Sada nas project izgleda ovako:

package java1;

public class Main {

int iMojaVariabla = 5;
    System.out.println("OVO JE PRVA PORUKA KOJU ISPISUJEMO U JAVI");

}

}

Da bi pokrenuli project kliknite u izbotniku “RUN”, te odaberite “RUN MAIN PROJECT” !!

U onku OUTPUT prikazati ce se rezultat nase aplikacije

run:
    OVO JE PRVA PORUKA KOJU ISPISUJEMO U JAVI
    BUILD SUCCESSFUL (total time: 0 seconds)

TO JE ZNAK DA NASA APLIKACIJA DOBRO RADI I DA SMO NAPISALI NASU PRVU APLIKACIJU U JAVI..

IDEMO DALJE…

Posto smo pripremili nekoliko tipova variabli te im dali vrijednost idemo se poigrati i sa njim.

Poruku u zagradi zamijenite nazivom nase STRING variable:
    System.out.println("Vrijednost moje variable je " + sMojaVariabla);

SADA NAS PROJEKT IZGLEDA OVAKO:

package java1;

public class Main {

int iMojaVariabla = 5;
    System.out.println("Vrijednost moje variable je " + sMojaVariabla);

}

}

POKRENITE PROGRAM I CUDITE SE KAKO JE TO MOGUCE ☺

Za sada toliko od mene, uskoro nastavljamo!

Volio bih kada bi se javili oni koji ovo prate kako nebih izgubio volju za pisanjem (da ne pomislim da pisem uzalud) :)!
  • :) samo pisi ja citam a poslije nove godine cu i da ucestvujem :D hehe
    www.rcspotlight.com
  • pratim te i ja, al kako sam upoznat s osnovama Jave vec cekat cu na nekakve lekcije iz MySQL konekcija, crtanja i sl. :mrgreen:

Vjerojatno cu ti i malo uskocit/pripomoc tu i tamo da ne pises sve sam, zadao si si poprilican posao :)
  • said:

pratim te i ja, al kako sam upoznat s osnovama Jave vec cekat cu na nekakve lekcije iz MySQL konekcija, crtanja i sl. :mrgreen:

Vjerojatno cu ti i malo uskocit/pripomoc tu i tamo da ne pises sve sam, zadao si si poprilican posao :)

Ma nije mi tesko. Malo glupo ali u meni zivi jedan Open Source zivot, koji me tjera da ljudima pokazem da je svijet open source-a strasan, samo ga ljudi podcjenjuju... A na kraju- ja sam ovdje na forumu dobio dosta odgovora (pogotovo na pocetku kaada sam bio cista truba sa Mac-ovima) i upoznao dosta ljudi, tako da se treba oduziti!
  • Evo ja te pratim također. Pošto znam neke osnove općenito o programiranju, čekam i ja neke malo složenije stvari kao konekcije s MySQL ili SQLite bazama, izrada reportova za printanje,...

Jedva čekam! :)
  • said:

Evo ja te pratim također. Pošto znam neke osnove općenito o programiranju, čekam i ja neke malo složenije stvari kao konekcije s MySQL ili SQLite bazama, izrada reportova za printanje,...

Jedva čekam! :)

Odlicno... Pisem drugi dio pa cim zavrsim staviti cu ga gore.. Biti ce uskoro i baze podataka (Oracle,MySql,SqLite,Firebirt - sve koji ima java driver besplatan) i reporti (JasperReport), te dodatne besplatne kontrole..

Onda prelazimo na web i JFX.

Pozdrav!
  • Ja sam ovo skoro pronasla i uspela da instaliram. Zamisli radi. Pratim te.
  • said:

Ja sam ovo skoro pronasla i uspela da instaliram. Zamisli radi. Pratim te.

Ma naravno da radi... Mozda je samo malo cudan nacin na koji objasnjavam variable i te gluposti... Ovih dana cu staviti drugu lekciju...imam ju napisanu, ali mislio sam cekati novi NETBEANS...
  • said:

Odlicno... Pisem drugi dio pa cim zavrsim staviti cu ga gore.. Biti ce uskoro i baze podataka (Oracle,MySql,SqLite,Firebirt - sve koji ima java driver besplatan) i reporti (JasperReport), te dodatne besplatne kontrole..

Svaka cast! :)

A i JavaFX me isto zanima, al nemam ga se sad vremena ulovit... bit ce mi bas drago procitat nesto o tome :)
  • Svaka cast na temi, zaista mi je ovo trebalo poshto na faxu radimo Javu, dodushe u Eclipse-u ali bitna je sushtina. Zbog ove teme sam se pretezno registrovao ne bih li dao podrshku da nastavish u istom stilu.

I mala zamerka, preciznije molba :P moglo bi da ide malo brze kad si u mogucnosti. Zaista sjajno pricash, sve shto mi nije bilo jasno sa predavanja mi je posle citanja ovoga jasno!
  • Vala ti na pohvalama. Ma ispiti su me uhvatili ovaj mjesec, ali pauza je prvenstveno sto nema bas zaknteresiranih previše, pa sam stavio u grugi plan. Nastaviti ću ga svakako, obecavam
  • Hvala unapred i samo lagano :)