Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

In this Discussion

Ovaj web site se ne trudi biti kompatibilnim sa Internet Explorer web preglednikom. Sve se u njemu vidi, ali za puni dojam preporučamo neki pošteni web preglednik poput Safarija, Firefoxa ili Google Chromea.

Top Posters

Članovi (6485)

• nikolamujdzic
  • nunu
  • EdSe
  • _matija_
  • obscured by clouds
  • iLuka19
  • iVlad
  • FRAGMENTmultimedija
  • jzelez
  • mopsy
  • brankica27
  • Dottorre
  • Josip R.
  • Antonio
  • m3d033
  • Montana
  • pech
  • Kikachica
  • Ivan
  • torik

Tko je online (3)

Uključeno je povezivanje korisničkih računa na glavnom sajtu i forumu. Ukoliko vidite ovu poruku i ne možete se logirati na forum potrebno je za pristup koristiti podatke s kojima ste se registrirali na glavni site. Ukoliko se još niste registrirali na glavnom sajtu potrebno se ponovo registrirati, a sustav će vas pri prvom logiranju prijaviti na vaš forumski account. Probleme i dojmove možete napisati ovdje ili poslati mail na mac.korisnik@mackorisnik.com
  • Mislim da je ovo zanimljivo pogotovo za nove korisnike ali i za nas koji vec imamo Maca ali se spremamo za upgrade ;)
    Zanimaju me iskustva koji su brendovi preporucljivi i koji provjereno rade ili to opce nije bitno i moze se ugurat bilo sta? Cijene su trenutno jako povoljne tako da mislim da se treba nakrcat dok opet ne odu gore.
    Post edited by Unknown User at 2009-11-15 12:40:12
  • 197 Komentara sorted by
  • Iako je zakon na strani potrošača, mogu reći da ne žele vratiti novac zato što memorija nema grešku odnosno da je ispravna, ali ako je rečeno da memorija radi sa iMacom onda je njihova greška i potrošač ima pravo na povrat novca.
    Post edited by Unknown User at 1999-11-30 00:00:00
  • E svaka čast na temi...baš i mene ista stvar zanima.

Ja mislim ako ne odmah onda kroz prvih par tjedana kada dobijem iMac odmah nadograditi memoriju. 1gb ću obavezno staviti a možda ju još povećam.
    Problem je naime šta ne mogu nać odgovarajuću memoriju a da na jednom čipu ima 2 gb već najviše 1gb po čipu, barem ne onakvu kakvu iMac podržava(1GB (one SO-DIMM) 667MHz DDR2 SDRAM (PC2-5300)). Pa ako netko zna gdje ima takve veće memorije za kupit nek javi.

Trenutno mislim da je ovo najeftiniji 1gb memorija za novi iMac koji se može kod nas nać....ispravite me ako sam u krivu i ako mislite da postoji neki razlog zašto ovo nebi trebao staviti u mac:

http://tehnika.realis.hr/product_info.p ... s_id=17997
    Geek by nature, Mac user by choice! [kontin.info] [blog] [posao]
  • Ja u iMac 17" Core Duo stavio 2x1GB Kingmax Venus-a iz Ve-Mila i radi k'o prava 8-)
  • Dali mi može netko reći kako ću znat odmah dali ram koji sam kupio bude i dobar sa macom u kojeg ga stavim? Šta se događa ako ne valja? neće se upalit ili nešt? ili radi neko vrijeme pa zblokira!? tak da prilikom nadogradnje znam odmah vidjet dali sam kupio dobru ili da odem mjenjat memoriju
  • U settingsima vidiš daj je prepoznata memorija il ti još piše 1 giga i to je to...
  • Danas sam u minija stavio apacer ram iz iq centra. Košta ravno 200kn po gigabajtu, ima i jeftiniji za 180kn. Radi super i bez ikakvih problema. ja mislim da je ovo najpovoljniji upgrade koji ću ikad napravit na macu :)

Upozorenje za ostale. Apogee ram iz Formela mi nikako nije htio radit na 667MHz, radio je na 533MHz tako da apogee izbjegavajte...
  • Trebalo bi izvrtit hadrware test sa CDa tj. DVDa koji dolazi sa masinom i to onaj Extended ili kako se vec zove!
    Moze se dogoditi da masina u prvi cas radi normalno ali joj RAM ipak ne odgovara ili je jednostavno neispravan pa ce se programi pocet rusiti ili ce doci do Kernel Panica zato je preporucljivo da se napravi taj hardware test jer on to malo bolje istestira i naravno treba malo zesce "nagazit" na stroj par dana sto najbolje pokazuje jel sve OK ;)
  • Stavio sam 2 x 1GB Kingmax i radi ko urica.
  • Kingmax je izbor kojeg hvale na svim Apple forumima koje pratim.
    Nitko se još nije žalio na njega kolko ja znam.
  • Dali zna netko dali ima kakva razlika između ovih dviju oznaki kod memorije"PC2-5300" i "PC-5300".
    Naime mući me ova "2" iza PC u službenom nazivu appleove memorije koja se nigdje u nazivu ne nalazi kod naših prodavača...pa neznam dali je to nešt šta mogu zanemariti ili ipak nešt na što moram obratiti pozornost :?:
  • Darko, razlika je nikakva :D

U Diskontu24 ima 1 giga SO-DIMM 667-megahercnog Transcenda za 170kn ;)
    U MacBooku imam 1 plocicu PQI-ja i 1 plocicu Transcenda i rade normalno, tako da je kupovanje original Apple memorije besmislica.

Pozdrav!
  • Super onda...to me je jedino bunilo...
    Vidio sam u Autronicu pločicu od 2 GB i ona mi je zapela za oko...poslao sam mail da vidim dali ima sve ostale specifiakcije iste pošto su im info na webu šture...nadam se da će ih biti!

Tnx na odgovoru
  • 2 Darko: Ajde javi kad nesto saznas jer i mene zanima 2gb u komadu ali ih je jako tesko naci.
  • Da znam...to je jedina so-dimm pločica od 2gb koju sam uspio na web kod nas nać...još se nisu javili, ali ćim nešto jave postam ovdje!
  • Dvoje ljudi koji rade sa Apple proizvodima su mi prvenstveno preporucili Transcend ;)
    Koliko vidim Transcenda bas i nema previse kod nas i cijena za gigabajtni stick varira od 170kn preko diskonta24 pa do 440 u Mikronisu tako da sam malo zbunjen.
  • "Darko" said:
    Dali mi može netko reći kako ću znat odmah dali ram koji sam kupio bude i dobar sa macom u kojeg ga stavim? Šta se događa ako ne valja? neće se upalit ili nešt? ili radi neko vrijeme pa zblokira!? tak da prilikom nadogradnje znam odmah vidjet dali sam kupio dobru ili da odem mjenjat memoriju

ja sam kupio transcend 1gb za svoj mbpro, po misljenjima mnogih bolja od kingmaxa, iako meni sve isto, i memorija koja je dosla neznam dal je bila zeznuta ili sam je ja zeznuo sa svojim el. nabojem kada sam je ugradjivao,, par registara je bilo osteceno.

komp se uredno digao radio, dok nije poceo puniti taj dio memorije, onda bi se jednostavno pojavio onaj macovski blue screen of death, uzasna stvar, po meni gora od plavog ekrana :) (flickr)
    i tako svaki put, tolko sam se usro da sam 2 puta reinstalirao tigera. dobro mi posluzila mala vjezba reinstaliranja :roll:
    da bi na kraju prevrtio memtest, i spremio report u pdf (500 i nest stranica) i mejlao genijalcima u shop i za par dana dobio drugu memoriju koja je bila ok. nije losa garancija 3 godine :D
  • U Linksu RAM SO DIMM PC-5300, 1024MB, DDR2, CRUCIAL, 667 MHz za cash 181kn!!!!!!
  • Evo našao 2gb čip u HGspotu...mora da je neki dan došao pošto ga prošli tjedan nije bilo na webu. Kingmaxov je i košta 813 kn...
    Koliko vidim sve paše sa novim iMacom pa ako ga tko kupi neka slobodno javi dali i sve super radi!?

http://www.hgspot.hr/komponente.aspx?grupa=8
  • "Darko" said:
    Evo našao 2gb čip u HGspotu...mora da je neki dan došao pošto ga prošli tjedan nije bilo na webu. Kingmaxov je i košta 813 kn...
    Koliko vidim sve paše sa novim iMacom pa ako ga tko kupi neka slobodno javi dali i sve super radi!?

http://www.hgspot.hr/komponente.aspx?grupa=8

hola, nisu ti rekli da se hardver NE kupuje u hg-spotu?? :)
  • hm....pa jesu, i sam to znam...ali to se odnosi na onaj no-name hardware zar ne?...iskreno neznam dali bi sa kingmax-om trebalo biti ikakvih problema samo zato šta ide preko njih. Uostalom garancija je 3 godine pa valjda nešt vrijedi kada tako dugo garantiraju za nju :)
  • "Darko" said:
    hm....pa jesu, i sam to znam...ali to se odnosi na onaj no-name hardware zar ne?...iskreno neznam dali bi sa kingmax-om trebalo biti ikakvih problema samo zato šta ide preko njih. Uostalom garancija je 3 godine pa valjda nešt vrijedi kada tako dugo garantiraju za nju :)

ma koji no-name, tamo je 85% hardvera skart cisti. ima garanciju naravno, no dal imas volje ici reklamirati, ako ne trebas :D
    jako rijetko cujem nekoga da je doni nesto doma i da je radilo kako treba, od telki sony/panasonic do mikrofona za komp :(

2 frenda mi radila u skladistu,, svaki je imao istu pricu, "prolazio lik, i palo par plazmi, lcd-a, dosao drugi lik o odnio to vanka.."

hg-spot je bio in, prije 5 godina :D
  • hm...da...bedara...
    ali iskreno ako još netko ne dobije u HR 2gb memorije u komadu kupit ću ih od hgspota jer ih ovdje drugdje za sada nema...i sve koje sam pitao nisam dobio nikakve naznake da će doć :(

A i valjda pakiraju memoriju u neki onaj vražji prozirni nešt na šta se uvjek izrežem kod otvaranja pa ako i padne nije neka šteta :D

Uglavnom ako tko nađe negdje drugdje neka javi
  • "Darko" said:
    hm...da...bedara...
    ali iskreno ako još netko ne dobije u HR 2gb memorije u komadu kupit ću ih od hgspota jer ih ovdje drugdje za sada nema...i sve koje sam pitao nisam dobio nikakve naznake da će doć :(

A i valjda pakiraju memoriju u neki onaj vražji prozirni nešt na šta se uvjek izrežem kod otvaranja pa ako i padne nije neka šteta :D

Uglavnom ako tko nađe negdje drugdje neka javi

mislim uvijek mozes kupiti i imat srece, kod ugradjivanja rama pazi na el. naboj, u upustvima svaki mac ima objasnjeno gdje trebas staviti prst da se ispraznis i ne spalis memoriju koju drzis u rukama i planiras je roknut u komp.

uostalom 3 godine garancije je dosta veliko razdoblje, tako da si siguran, bar sa ovim "brandovima"
  • A ako neću imat alternative kupit ću kod njih...više me brine da ju mac neće prepoznat nego da je neka greška na ramu...
    i tnx na ovom tipu za naboje...nisam za to znao, a koje sam sreće sigurno bi spržio memoriju :)
  • "Darko" said:
    A ako neću imat alternative kupit ću kod njih...više me brine da ju mac neće prepoznat nego da je neka greška na ramu...
    i tnx na ovom tipu za naboje...nisam za to znao, a koje sam sreće sigurno bi spržio memoriju :)

kada bi svi citali upustva, vidjeli bi, iako ja to nisam nikada vidio u knjizicama maticne kod PCa, onako, reko ajd da vidim sta ima pod 'ram upgrade' u macovoj knjizici, i ima onako nacrtano za idiote,, tu stavi prst da se ispraznis, sada uzmi memoriju i gurni.. :D
  • Sad malo potražio preko googla i odjednom ima dost izvoza za 2 gb memoriju...valjda su počeli ih nabavljat...
    Našao jednu povoljnu ( po mojoj procijeni) u diskontu24...samo nisam siguran zbog nekih oznaka da je kompatabilna sa iMacom pa tko se kuži slobodno neka iznese mišljenje

http://www.diskont24.com/product.php?pr ... 181&page=3
  • yep to je to ;D
  • Evo jučer u Zagriji (http://www.zagria.hr) uzeo dodatnu gigu za iMaca, proizvođač Apacer, cijena 173 kn.. garancija 10g :D
    Radi sve 5!! Nikakvih problema!!
  • "blue_devil" said:
    Evo jučer u Zagriji (http://www.zagria.hr) uzeo dodatnu gigu za iMaca, proizvođač Apacer, cijena 173 kn.. garancija 10g :D

Si išao napraviti i hardware test ?
  • "blue_devil" said:
    Evo jučer u Zagriji (http://www.zagria.hr) uzeo dodatnu gigu za iMaca, proizvođač Apacer, cijena 173 kn.. garancija 10g :D

To si samo uvalio tu gigu a ovu tvornicku ostavio unutra?
    Kao sto Darko kaze nadam se da si izvrtio hardware test i to onaj extended a mozes probati i sa ovim pa si onda miran ako sve prodje ;)
    http://www.macupdate.com/info.php/id/15837/rember
  • "MoschuS" said:
    [quote="blue_devil"]Evo jučer u Zagriji (http://www.zagria.hr) uzeo dodatnu gigu za iMaca, proizvođač Apacer, cijena 173 kn.. garancija 10g :D

To si samo uvalio tu gigu a ovu tvornicku ostavio unutra?
    Kao sto Darko kaze nadam se da si izvrtio hardware test i to onaj extended a mozes probati i sa ovim pa si onda miran ako sve prodje ;)
    http://www.macupdate.com/info.php/id/15837/rember[/quote]

Sorry, tek sad odgovaram..
    Novu gigu pridružio staroj, pokrenuo računalo i to je bilo to! Računalo uredno prepoznalo "novu ispomoć"..
    Onda sam još pokrenuo ovaj test memorije koji si linkao i to prošlo bez problema!
    Znači, sve 5! ;)
  • Super...baš mi je drago kaj ti je sve tako prošlo...

Ajde ako netko od vlasnika novog iMaca ubaci neki čip od 2gb neka javi koji je i kako je sve prošlo
  • stavio sam ja transcenda 2gb, ona kakti za "macbook" memorija, ustvari obicna so-dimm DDR2 667 sa "mac" naljepnicom....
    instalacija traje otprilike reboot + 90 sekundi, sve bez ikakvih problema
  • A gdje si ju kupio i po koliko?
  • Kupio sam ga od frenda, koji neznam gdje ga je kupio - po 500 kn. Bio je novi i neraspakiran, a referenca za cijenu bila nam je ovo:

http://www.nabava.net/trazilica.php?q=2gb+so-dimm

po speckama to bi trebao biti taj isti ram
  • 500 kn? čovječe pa super je to cijena...ostali su po 700-800...
    baš gledam i ja sad tu memoriju u diskontu24...neznam dali da ju sad onda piknem ili kasnije...da mi ne ispari :)
  • Ove cijene u Diskontu su stvarno odlicne!
    Patrik o kakvoj Mac naljepnici na memoriji pricas?
  • Bok, radi se o memoriji koja je - ili iz marketinške motivacije ili meni nepoznatog tehničkog razloga labelirana kao specijalno za MAC.

Prije bi rekao da je tako da bi Apple ekipa lakše znala koju memoriju odabrati pošto se radi o standardnoj memoriji koja radi na 99% laptopa na tržištu.

Ovak nekaj:
    http://www.pro-clockers.com/review.php?id=215

Nisam čitao članak, možda je tamo objašnjeno :twisted:
  • "patrik" said:
    Bok, radi se o memoriji koja je - ili iz marketinške motivacije ili meni nepoznatog tehničkog razloga labelirana kao specijalno za MAC.

To je "sluzbena" Transcendova memorija za Macove i kad odes na njihov site u konfiguratoru ti izbaci tih par modela koji su kakti provjereni sa Macovima iako imaju i drugih modula istih kapaciteta. Problem je sto kod nas nisam nigdje vidio te module (ima Transcenda ali nema tih "Macovih") pa bi te molio ako nije veliki problem da pitas frenda gdje je to uzeo jer me je vec par ljudi pitalo gdje nabaviti bas te sluzbeno podrzane memorije.
  • Slučajno sam do prije nekog vremena radio kod Transcendovog distributera.

U principu, vjerujem da ju možeš kupiti preko istog onog Diskont 24, samo budi spreman čekati neko vrijeme - cca 15 dana, oni će naručiti od gorespomenutog M SANA, ali fora je u tome ćeš vjerojatno za te nestandardne stvari vjerojatno morati avansirati...
    Inace, tamo sam svojedobno za frenda ubado isto tako Kingstonovu ECC memoriju za G5 dual pro.... jadan je čekao skoro 45 dana - dok Kingston nije imao ciklus proizvodnje iste....
  • Pa nije toliki problem čekat 15 dana...meni barem...naviknuo sam se u zadnje vrijeme :)
    Nego dali je i cijena onda tu negdje sa ovim modelima koji nisu deklarirani da rade sa Macom?
  • ne vidim razloga zašto bi bila veća cijena... memorijski čip je memorijski čip, a to što je neka konkretna izvedba bila tesrirana da radi s mekom, možda minimalno može poskupiti cijelu stvar..

s druge strane, tu je ekonomija volumena, ako se kupi samo jedan čip od Transcenda, sigurno je da će koštati više nego da ih se kupi 100...

Srećom memorije su tzv. "brokerska roba", te je kod njih stravicno uzak value-chain, možda 13-ak posto od transcenda do dućana, pogotovo discountera kakav je diskont24.

Da meni nije uletila ova memorija koja je uletjela, uzeo bi onu ne-mac... mora raditi...
  • Hm zanimljivo...vidit ću kad za to dođe vrijeme dali se mogu snjima kako dogovorit i po kojoj cijeni, jer ako mogu birat i nema neke prevelike cijenovne razlike i ja bi rađe mac kompatabilnu...pa ako i ne paše barem mogu reklamirat i vratiti šta recimo na non-mac ne mogu, osim ako sama memorija nije nešt oštečena!
  • Evo ja kupio 2 GB modul do Kingmaxa i odbija raditi uparen sa identičnim modulom od Transcenda ali i sa originalnim modulom koji je došao sa iMac-om, tako da sam sad u banani :). Sam radi besprijekorno.... sutra ću vidjeti kako rade 2 oidentična modula od kingmaxa... pa da vidim dal da ostavljam ovog ili čuvam za Mac mini-a.... pfff koji peh :)
  • Meni sutra najvjerovatnije dolaze 3gb (2+1) pa cu javiti kako je proslo ;)
  • Koje si uzeo? gdje? i koliko dinerosa? :D
  • samo da velim da sam ja čul da Kingston i Kingmax RAMovi ne delaju baš najbolje sa Macovima.. ja sam prošli tjedan kupil 1GB od Cruciala (165kn) i uparen s originalnim Appleovim od 512MB dela kak vurica.. sad čekam da stigne modul od 2GB (isto od Cruciala), pa da rešim i to :) inače, dučan di sam to kupil je Links..
    aj bok
    Sch_L
  • Onda ljudi koju memoriju da kupim za imac 24"? Vidio sam da diskont24 ima kingston 2gb i kingmax koji je skuplji 170kn. Zbog cega je ta razlika u cijeni nija valjda da je samo do tvornice??? Naravno htio bi kupit barem 1 ako nema 2gb i da radi s modulom koji je došao s iMacom.
  • Uzmi ovu..
    Imam isto takvu samo od 1 gb. Radi bez problema sa originalnim modulom od gige..

http://img505.imageshack.us/img505/9268/60145561iq6.th.jpg

a ni cijena nije loša.. ;)
  • ..zaboravio napisat.. IQ centar Zagria!