Pokreni novu diskusiju

Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

Top Posters

MacKorisnici (6831)

• DjBeNI
  • atopuzov
  • nonich
  • Chelavy
  • frik-ri
  • ante08
  • m3d033
  • smugl3r
  • Tomek
  • IIvor
  • Montana
  • ameliepoulain
  • kovacevic031
  • fosavance
  • n1n0
  • ilovric

Tko je online (2)

Za sve koji imaju namjeru kupiti ili prodati svoj Mac
  • Tehničke karakteristike svih dosad izašlih modela kao i mogućnosti nadogradnje nalaze se na :
    http://www.everymac.com
    za to postoji i aplikacija sa kompletnom bazom na vašem računalu koju možete naći :
    Mactracker
    http://mactracker.dreamhosters.com/

Postoji i Buyers Guide koji vodi evidenciju o vremenu izlaska određenog modela tj vjerojatnosti da će izaći novi model.
    Od iPoda, iPhone-a, Mac Mini, MacBook, MacBook Pro, MacBook Air i Mac Pro modela, Cinema display-a, Xserv Apple servera

http://buyersguide.macrumors.com/
    Post edited by Unknown User at 2010-07-23 13:04:03
  • 96 Komentara sorted by
  • A postoji to i na službenim Apple Support stranicama ;)

http://support.apple.com/specs/

Samo je meni everymac ipak najdraži i najdetaljniji.
    Post edited by Unknown User at 1999-11-30 00:00:00
    SMRT VANILIJI, SLOBODA FORUMASIMA!
  • za cinemu stoji Don't Buy vec godinama:)

A mene zulja preci na 23"
  • Koliko vrijedi rabljeni Mac? Izracunajte uz pomoc http://www.mac2sell.com
  • Za sve koji kupuju rabljene starije Macove, starije verzije software-a nalaze se na

http://mac.oldapps.com/

neka se ova tema malo pokrenula sa mrtve točke :)
  • Gdje je najbolje kupovati, tj na koji nacin rabljene macove? Ja sam zainteresiran za kupnju iMac 15" g4 1.00 GHz, 512MB of Ram, HDD nesto tipa 60-80GB. E sad na ovome linku za procjenu vrijednosti rabljenih je cijena po europi od nekig cca 1500 - 2000 kn, a na stranicama od audion.hr je slican: 17" 1,25GHz, 512MB RAM, 80GB HDD je 4975 kn?!!?!? Takav je po procjeni austrijske mac2sell stranice 2300kn?!?!?
    Gdje bi se hr osim u audionu moglo pitai za taj komp(ovaj sa 15" po mogucnosti ali moze i taj 17")?
    Ako nema u hr onda mozda neki shop u austriji?
    Tnx
  • said:

Gdje je najbolje kupovati, tj na koji nacin rabljene macove? Ja sam zainteresiran za kupnju iMac 15" g4 1.00 GHz, 512MB of Ram, HDD nesto tipa 60-80GB. E sad na ovome linku za procjenu vrijednosti rabljenih je cijena po europi od nekig cca 1500 - 2000 kn, a na stranicama od audion.hr je slican: 17" 1,25GHz, 512MB RAM, 80GB HDD je 4975 kn?!!?!? Takav je po procjeni austrijske mac2sell stranice 2300kn?!?!?
    Gdje bi se hr osim u audionu moglo pitai za taj komp(ovaj sa 15" po mogucnosti ali moze i taj 17")?
    Ako nema u hr onda mozda neki shop u austriji?
    Tnx

E gle, cijene sa mac2sella su samo okvirne i ovise debelo na kojem trzistu prodajes (čak i do 80%), jer nije ista cijena ako je potražnja velika a ponuda nikakva. Situaicja je kod nas da Lampe drže cijenu jer ih NEMA, audion je taj mac (koji je btw prodan odavno) uvezao iz USA gdje je puno veca kolicina rabljenih u opticaju. ista je stvar i u njemackoj, lampe 17" mozes naci za 300njak eura odlicno ocuvane. Kod nas 17" tesko mozes naci ispod 4000 kn, a o 20" da ne pricam :D. Da se odjednom na trzistu pojavi 1000 takvih "lampi" cijena bi pala na normalne razine koje takav mac može postići, međutim u hrvatskoj ih u slobodnom opticaju ( tj funkcionalnih) ima mozda 100njak.
  • said:

od nas 17" tesko mozes naci ispod 4000 kn, a o 20"[

Šta postoji g4 iMac sa 20" ???... da se razumijemo ja mislim na ovo[attachment=0]iMac_G4_15'.jpg[/attachment]
    Nisam znao da tog ima! Dakle treba li onda potraziti taj komp vani negdje?! Mozda Austriji, Italiji? ZNa netko mozda neki ducan - sajt?! Osim e-baya ... jer me nekak strah preko tog ebaya kupovat ... ne cini mi se bas sigurano iako znam da to puno ljudi radi ja nekako nisam bas od povjerenja prema ebayu!
    Hvala.
    PS predobri su mi ti kompovi!
  • Postoji 20" g4 ali je stvarno jako rijedak pogotvo kod nas i to ode u roku keks cim se pojavi u oglasima. Ako se ne varam nedavno je bio jedan za 5k kn i otisao je jako brzo.
  • OK,
    u vezi kupnje polovnih Macova (ciljam na najnize cjene, dakle mac miniji i imaci). Sto savjetujete uciniti kad se nadjete sa osobom koja prodaje komp - u svrhu provjere. Dakle sjednem upalim komp pokrenem neki app i to se otvori oredjenom brzinom i ok. Onda na "about this mac" vidjeti ako ima onoliko mjesta, memorije i processor koji prodavac kaze da ima. Pa onda se pokrene onaj hardware test ( za koji btw nisam najsigurniji kako se tocno radi ; gurnem instalacijski DVD od OS-a i rebootam ga i drzim d??? jel tak ili???)... i tako. :?
    Toliko se ja sad mogu sjetiti, eto mozda onak seljacki popalit po aplikaciju razlicitih funkcija itunes da se isproba ako sljaka zvuk, sprzit cd, upalit DVD, spojit se na net, i kaj jos???
    Uglavnom, ajde pliz par prijedloga opterecenja koje treba isprobati na stroju da se utvrdi da je stroj ok!
    Jos jedno pitanjce... kod mac minija ... koliko je za ocekivati od njega da moze... tipa otvorim nekoliko vecih tiffova u Photoshopu, otvorim neki high quality print pdf i skrolam stranice i nebi smio zapinjati ili ...
    Ne moraju biti ovi programi u pitanju ali neka takva kombinacija kao usporedba bi koristila. :-)
    mini specs are : 1.25ghz, 1gb of RAM ... pa sto je razumno ocekivati od tog stroja?
    Hvala vam ...
  • Ovako zanimaju me neke stvari sto se tice MacBook-a posto cu ga mozda imat mogucnost nabavit u americi, koja je procedura s garancijom, kako funkcionira stvar sa engleskim tipkovnica, mislim kaj se tice hrv slova i to (dali se moze tipkovnica promjenit)? I jos jedno pitanje (posto sam skroz novi u svjetu mac-a :oops: ) dali postoji mogucnost da se na njemu vrete i windowsi kao sekundarni sustav, jer koliko sam cuo nema svih progarama i nevrte se sve aplikacijekoje na mac-u, mozda se varam ali kako sto sam rekao neznam o mac-u puno ... i neznam koliko bi trajao proces prilagodbe :?:
  • Što se garancije tiče, nisam sigurna, mada vjerujem da možeš proć pod internacionalnu apple garanciju...

Tipkovnicu fizički ne možeš mijenjati (barem ne jeftino kao nekad klik-klik na iBooku) jedino što ti preostaje je kupit kvalitetan srebrni flomaster i nacrtat sebi čćžđš :lol: :lol: :lol:
    Softwareski nećeš imat problema, jer ćeš si fino aktivirati hrvatski keyboard layout i svi na svijetu će vidjet čćžđš kad ti napišeš.

Ako baš, ali baš ono baš trebaš windows, tipa radiš u nekom knjigovodstvenom programu koji je pisan isključivo za windozu, ili radiš u Auto Cadu onda razumijem potrebu, ali inače ne vidim nikakav razlog za windowsom :geek:

Najbolje rješenje ti je Paralells, o kojem možeš saznati sve na ovom linku:
    www.parallels.com
  • ja jedino ASIO drivere nisan za mac nasa,ostalo ako nisan nasa isti program za mac nasa san ekvivalentan koji je cesto isto izgleda, u nekin slucajevima i bija bolji
    prilagodba brza,sta god te zanima pitas na forumu,meni je najveci misterij i kasnije dozivljaj bila instalacija
  • said:

ja jedino ASIO drivere nisan za mac nasa...

ASIO ne postoji na Mac OSX -u, postoji nešto puno bolje - Core Audio!
  • Da li se isplati uzimat sad MacBook na ovoj akciji T-coma (uz produženje ADSL ugovora za 18mj., može se uzet MacBook na 24 rate po cca 367kn - 8800kn na kraju ispadne)?

Ili da se još malo pričeka izlazak "novog MacBooka" koji bi kao trebao izać navodno za koji tjedan/mjesec (pročitao na MacRumors i na još par stranica.. ).. I još kažu da bi cjenovno bio isto "tu negdje" kao i ovaj..

P.S. Još će novi navodno bit Alu.. a ovaj je onako classic bijeli.. puno dilema :roll: :mrgreen:
  • Poprilicno je sigurno da ce sad izaci novi modeli (u 9om mjesecu) medjutim to kod nas nece doci najvjerovatnije do 11tog. Svi kazu da se sad ne treba nista kupovati jer kad/ako dodju novi mogle bi biti i neke akcije za stare modele! U svakom slucaju ja bi pricekao sad jos tih par tjedana i barem vidio sto ce to Apple predstaviti pa ako ti se bas jako svidja onda ti nece bit tesko cekati dok to ne dodje kod nas ;)
  • @MoschuS

da, tako se i meni čini bolje.. iako mi je - the želja - uzet iMac.. al on ipak dodje svojih 14tis. kuna.. a to je ono.. ne malo.. pa si gledam MacBookove.. + šta je ovaj u T-comu "jeftiniji".. no kažem, svugdje vidio da će izać novi .. pa si mislim šta ako sad ubodem a za mj. dana mi izadje novi model za tu neku cijenu.. :D

Al eto, strpit cu se jos malo.. pa da konacno onda mozda ubodem neki Mac.. želim više se "swtichat".. dosta mi windowza :mrgreen:
  • said:

said:

ja jedino ASIO drivere nisan za mac nasa...

ASIO ne postoji na Mac OSX -u, postoji nešto puno bolje - Core Audio!

rijesija san problem za koji su mi trebali asio driveri,naravno opet je cijela prica 100x jednostavnija u OSX-u,vise o tome u "programi za mixanje muzike" ili slicno threadu :D
  • netko za prodati macbook pro?? :D
  • said:

Ovako zanimaju me neke stvari... kako funkcionira stvar sa engleskim tipkovnica, mislim kaj se tice hrv slova i to (dali se moze tipkovnica promjenit)?

I u teoriji i u praksi tipkovnica se može mijenjati, dali cijela, tako i djelomično. Iako je sve to bolje ne raditi, nego odmah kupiti komp sa HR tipkovnicom, ali vi svi koji ste dobili ili će te dobiti na poklon Mac i Amerike, ovdje je tutorial kako možete sami mijejati i stavljati nekoliko HR tipki:

http://www.youtube.com/watch?v=2Kg6EfuR-6Y

Moj savjet je svakako kupiti te 4 tipke u servisu, pa neka vam oni zamjene.
  • dobar dan Ekipo :)

eto imao bi par pitanja pa molim na odgovore :)

Planiram kupiti MBP 15" u Svicarskoj posto imam brata tamo pa mi puno jeftinije izade nego da ga kupim u HR. Inace to bi mi bio prvi MAC koji kupujem i zamjenio bi mi kompletno cijeli DESKTOP racunalo. jednostavno sam odlucio da se zelim maknuti od Windowsa posto sam ocaran sa jednostavnoscu koju pruza MAC.

kako stoji sa Virusima na APPLE racunalima?? dali je kao kod Windowsa ili toga takoreceno uopce nepostoji za MAC??
    dali mi vrijedi Garancija i u HR posto je MBP kupljen u Svicarskoj.
    Dali se mogu zamjeniti slova na tipkovnici sa ovim nasima posto je tipkovnica Svicarska ako da dali netko zna koliko to kosta??
    jel moguce BOOTATI MBP sa Cd posto bi mi to trebalo za jedan program kojim se koristim koji mi je na CD-u :)

puno hvala unaprijed na odgovorima
  • said:

kako stoji sa Virusima na APPLE racunalima?? dali je kao kod Windowsa ili toga takoreceno uopce nepostoji za MAC??
    Dali se mogu zamjeniti slova na tipkovnici sa ovim nasima posto je tipkovnica Svicarska ako da dali netko zna koliko to kosta??
    jel moguce BOOTATI MBP sa Cd posto bi mi to trebalo za jedan program kojim se koristim koji mi je na CD-u :)

1. Takoreceno uopce nepostoji za OS X
    2. Trebala bi koliko znam
    3. Mislim da se treba cijela nova tipk. kupiti :(
    4. Jest ;)

Za 2. i 3. pitanje pricekaj Luku ili nekog drugog iskusnijeg, jel nikad nisam ni mijenjo tipkovnicu ni isao u servis :mrgreen:

Btw dobrodosao ;)
  • Ajme schlupi koji odgovor... :shock: Ne moras odgovarat ako ne znas, samo nepotrebno zbunjujes ljude tako. (edit: editiro je post u meduvremenu bar malo :P)

Virusi ne postoje za Mac. Garancija na Apple prijenosnike vrijedi u cijelom svijetu. Preporucam ti da uzmes usput i AppleCare (produzenu garanciju) koju kod nas ne mozes dobit ali mozes iskoristit ako tamo kupit.

Slova bi se teoretski mogla zamijenit da ih uspijes nabavit posebno, sto preko naseg servisa neces. A za cijelu tipkovnicu ce te oderat ko za pola novog laptopa, tako da se radije navikni na svicarsku tipkovnicu. Moci ces najnormalije pisat hr slova.

OS X i Windowse mozes bootat s CD-a, al za taj tvoj program bi ti bilo najpametnije da ga isprobas na nekom Macu.
    Post edited by ficho at 2009-03-17 16:13:05
  • hvala na brzom odgovoru i na lijepoj dobrodoslici.

eh dosada mi se odgovori svidaju pogotovo ovo da se moze BOOTATI sa CD-a posto mi je to potrebno :)

cekam onda na Luku pa da vidimo jer ima koje rjesenje za tipkovnicu i jel moguce samo pojedicna slova promjeniti :)

ma radi se o BackTrack programu mozda i neki znaju za njega. a vjerujem da znaju za sta sluzi. njega sam dosada dizao direktno sa CD-a pri restartanju kompa pa bi milo dobro da se i na MAC-u to moze........
  • Slova je moguče promjeniti ali kako ti je Ficho rekao morat ćeš cijelu tipkovnicu kupovat sa našim znakovima i onda ju zamjenit ili zamjenit sam ta određena slova.

Također se slažem da ćeš to jako teško preko Powercoma napravit, ali uvjek možeš probat... ali ja bi ti rađe predložio da se Tommu sa foruma oko toga javiš... on ti onda se proba pobrinut i za nabavu i zamjenu tipki.

Neću napamet pričat koliko bi te to dodatno koštalo ali računaj na cijenu preko 500 kn sigurno
    Geek by nature, Mac user by choice! [kontin.info] [blog] [posao]
  • a 500 kn nije ni tolko puno kad racunam MBP + TimeCapsule + AirPort Express Basisstation mit AirTunes to me dode 200000 Kn cca preracunato. al onda sam miran sljedecih 4-5 godina vjerujem. a monitor imam 22" na koj bi onda spojio MBP kad sam doma
  • Mislim da bi cak i Tomm tu bio beskoristan jer hr tipkovnicu moze nabavit iskljucivo preko PowerComa :(
  • Mislim da ju on može, makar i preko njih, nabavit sigurno.

Ja sam prije mjesec dana skoro vani uzeo macbook sa eng tipkovnicom i dogovarao sam snjim da bi mi u tom slučaju nabavio tipkovnicu i stavio hr slova gore.

Ali da, najbolje bi bilo da mu se javiš, provjeriš prije ako ti je to važno prije kupovine i tako da sve znaš i ranije još naručiš.
  • ma nije mi to toliko bitno ali nebi smetalo. a ako nejde nejde boze moj covjek se i na gore stvari navikne a tih par slova mogu i zanemarit ako nejde
  • i jel zna tko odgovor na pitanje dali je moguce pokrenuti BackTrack na MBP ??
    faja :)
  • said:

i jel zna tko odgovor na pitanje dali je moguce pokrenuti BackTrack na MBP ??
    faja :)

Oo, drug linuksas :D Naravno da je; http://forum.kismac-ng.org/viewtopic.php?f=8&t=590
  • ah nije da sam neki veliki Linuksas ali BackTrack mi super dode kad sam na putu a nema nigdje free da se prikopcam na net :) ma i sam znas za kaj sam to pitao :)

znaci radi kao i na Windowsima dosada samo upalim MBP cd umnutra i on dize BackTrack :) ??
  • Upravo tako ;)

I da, znam za sta ce ti :twisted:

Ajde sad necemo offtopicarit ;)
    Post edited by schlupi at 2009-03-17 20:56:47
  • said:

Upravo tako ;)

I da, znam za sta ce ti :twisted:

pa ako znas onda se razumijemo :) 15 minuta posla za dane i uzivanja :)
  • said:

dobar dan Ekipo :)

eto imao bi par pitanja pa molim na odgovore :)

Planiram kupiti MBP 15" u Svicarskoj posto imam brata tamo pa mi puno jeftinije izade nego da ga kupim u HR. Inace to bi mi bio prvi MAC koji kupujem i zamjenio bi mi kompletno cijeli DESKTOP racunalo. jednostavno sam odlucio da se zelim maknuti od Windowsa posto sam ocaran sa jednostavnoscu koju pruza MAC.

puno hvala unaprijed na odgovorima

Nemoj me krivo shvatiti ali odakle ti ideja da ovakav post pokreneš OVJDE?
  • Tek sad vidim da se ova tema pretvorila u svaštaru. Morat ćemo to očistiti što prije.
  • Evo ljudi mene interesira jedna stvar.
    Što se od programa dobije kad se kupi iMac?
    Htio bih da mi netko preporuči, što da kupim od iMac-a, naime imam na raspolaganju 16.000 kuna i htio bih nešto dobro kupiti za sebe i da žena može napraviti brzo i kvalitetno power ponit prezentaciju.
    Inače sam snimatelj po struci i ujedno bih se bavio s fotkama i s montažom.
    Koju konfiguraciju da uzmem i koji softvare?

Pozdrav svima.
    iMac 21.5 1TB
    iPhone 4 32 GB
  • http://www.apple.com/imac/specs.html tu imas popis svog softvera (dole lijevo iznad onog o okolisu i ekologiji :))

A od dodatnog softvera si uzmi Apple Final Cut Pro ili Express, ovisno o potrebama, a zeni Microsoft Office 2008 za Mac :)

Sto se stroja tice, ne mozes pogrijesit s 24" iMacom, samo si ovisno u budgetu i potrebama odaberes konfiguraciju ;)
  • @ficho puno ti fala, stvarno si pomogao. Inace i to je jedan od razloga sto mi je drago tu doc i bilo sta da pitam uvijek dobijem odgovor ili savjet. Ficho ako te put dovede do splita castim makar s jack daniels (ako os moze cijelom bocom)
    iMac 21.5 1TB
    iPhone 4 32 GB
  • said:

Ficho ako te put dovede do splita castim makar s jack daniels (ako os moze cijelom bocom)

Morat cemo organizirat neki MacJohny* u Splitu na ljeto :D

* iz kojeg je to filma kad lik naruci Johny Daniels i lik ga zbunjeno gleda, a ovaj mu kaze "when you get to know Jack as good as I do, he'll let you call him Johny"?
  • said:

said:

Ficho ako te put dovede do splita castim makar s jack daniels (ako os moze cijelom bocom)

Morat cemo organizirat neki MacJohny* u Splitu na ljeto :D

* iz kojeg je to filma kad lik naruci Johny Daniels i lik ga zbunjeno gleda, a ovaj mu kaze "when you get to know Jack as good as I do, he'll let you call him Johny"?

O da legendaran quote. Al pachino - Scent of a Woman :)
  • @ficho.
    vidim da si dobro potkovan s znanjem filma :)
    veliki plus od mene ;)

p.s. ako dodjem skoro do metropole valjda imate dane kad se nalazite na mac- kavi
    bilo bi lipo srest neke ljude (častim rundom kava ne mora bit to je samo figurativno). :)
    iMac 21.5 1TB
    iPhone 4 32 GB
  • ficho odluka je pala. iMac 3.0, samo samo sam u dilemi office za mac ili iWork. Sto mi svi mozete predloziti. Pitanje je sad.
    iMac 21.5 1TB
    iPhone 4 32 GB
  • said:

ficho odluka je pala. iMac 3.0, samo samo sam u dilemi office za mac ili iWork. Sto mi svi mozete predloziti. Pitanje je sad.

Skini si trial iWork-a pa isprobaj, ako ti nije dobar onda kupi Office :)
    http://www.apple.com/iwork/download-trial/
     iMac | iPad | iPhone
  • said:

ficho odluka je pala. iMac 3.0, samo samo sam u dilemi office za mac ili iWork. Sto mi svi mozete predloziti. Pitanje je sad.

Dobar izbor ;)
    Sto se tice iWork/Office dileme sve zavisi sto ce se tocno raditi s tim, ako je potrebna 100% kompatibilnost sa raznim win strojevima onda je, na zalost, Office bolji izbor :|
    Kao sto Dottore kaze iWork ima trial pa kreni od toga ;)
  • Imas sad trial i iWorka i Officea pa ces vidjet... ;)

Zapravo mislim da cak oba triala dolaze s iMacom (ili samo iWork?) :)
  • office više ne dolazi s macom... barem ga ja nisam vidio na novim macbookovima.

A što se kompatabilnosti tiće ja predlažem iWork jer sve bude radilo i na win mašinama... naravno ako imaš neke dokumente sa brdo grafika, tablica i sl. onda ipak office jer postoji mogučnost da neće na windowsima bit isto kao i kod tebe na macu u iWorku. ali ako su to obični dokumenti definitivno iWork. Ja sam se preporodio snjim i sad sada doslovno jedva čekam neke tablice i sl. radit :D
  • Uglavnom power point a tablice, nista posebno jedino kombinacija word s power point
    iMac 21.5 1TB
    iPhone 4 32 GB
  • Moj Božee.
    A stvarno su u nas cijene da ti padne mrak na oči.

nemogu virovat da je barem 25% jeftinije iMac u inozemstvu nego kod nas.
    što se tiče iWork ili office, pošto je žena navikla koristit office nemam drugog izbora.
    mrak ste likovi (u pozitivnom smislu). :)
    iMac 21.5 1TB
    iPhone 4 32 GB
  • Eto malo uletavam cudno, no nadam se da necete zamjeriti. Uglavnom u procesu sam kupnje radnog compa, dakle necega sto ce prakticki jedinu svrhu imati rad, slusanje muzike i gledanja filmova. Igre ovaj put nece imati neku ulogu, kao sto ju ne nemaju neko vrijeme zasada. Uglavnom se rad sastoji od Photoshopa, DW-a, FTP-a, Officea, tipkanja textova na web-u i slicne stvari. Zanima me neka preporuka od vas sto i kako, posto sam odlucio uzeti MAC-a za rad i ponesto zabave. Dali uzeti iMac 24" recimo, te dali bi on bio dovoljno dobar za takve radnje. Ili bi se moralo ici na MacPro uz neki malo veci monitor? Bitna mi je primjerice brzina otvaranja velikih grafickih datoteka, otvorenih puno tabova u browseru sa ogromnim slikama, simultano kopiranje velikih fileova sa externog diska na comp, otvaranje istih, te opcenito multytasking kod obrade grafickih datoteka. I jos jedna, mozda i najbitnija stvar - gdje kupiti to sve? Kolega me savjetuje (posto je on svoj iMac uzeo tamo) da odem u Austriju te da uzmem tamo, jer cu proci dosta jeftinije nego sto se placa ovdje za takve stvari. Hvala na savjetima, nadam se da sam donekle jednostavno objasnio svoje dileme ovdje :P.
  • Ja ti ne vidim potrebu za Mac Pro-om osim ako stvarno nemaš velike (jako velike) filove koje otvaraš i skojima radiš. Za sve u granicama normale iMac će ti čuda napravit.

I da kupi ga vani za najbolju cijenu. Ili u Autstriji ili u Italiji (ja sam svog u Trstu). Imaju odličnu uslugu, ok cijene i trenutnu isporuku većine modela ta ti je možda isto važno