Pokreni novu diskusiju

Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

Top Posters

MacKorisnici (6820)

• tr00pa
  • McLaren
  • ivaninho
  • Zoki_Zg
  • Žarko
  • ivanos2
  • andela
  • lejla
  • songoku
  • Monk3
  • GoldenBrown
  • hrvojeduu
  • giove
  • Damirst
  • Josip R.
  • judgedredd

Tko je online (0)

Kompatabilnost eksternih sa macom
  • Malo prije sam formatirao oba eksterna HDD (jedan Vebramov 2.5" sa 250GB, a drugi WD 2.5" sa 160GB) i sad nemogu na njih kopirati niti brisati sadržaj koji se nalazi na njima... :roll:
    Formatirao sam ih u windowsima....
    Trebam nešto posebno napraviti kod formatiranja ili nešto? Prije toga su oba normalno radila.
    Post edited by Unknown User at 2010-01-24 19:43:46
  • 8 Komentara sorted by
  • Možda si ih formatirao u NTFS? Provjeri, jer ako jesi onda bi ih ponovo trebao preformatirati i to u FAT32 sistem ukoliko ih želiš koristiti i na Win i na OsX platformi.
    Post edited by Unknown User at 1999-11-30 00:00:00
  • Formatirao si ih sigurno u Ntfs sto je default pod Win a Mac na takve particije ne moze pisati bez 3rd party drivera.
  • Da, na .ntfs sam formatirao.
    Budem probao na ovaj drugi, hvala.
  • evo ti copy-paste od Civicara pod temom Tutorials...ja probao i sada mi i čita i piše po NTFS HDD-ovima:

Ntfs eksterni diskovi -≥ pisanje, brisanje s mac-a
    Doma imam jedan eksterni usb disk WD passport 120gb te 1TB wd-ov myBook World edition, koji ima I mreznu podrsku.
    Oba formatirani na ntfs
    Prilikom prvog prikljucivanja na os x, system ih je prepoznao odmah, I uredno cita fileove s njih, ali nemoze I pisati I brisati.
    Desnim klikom na bilo koji folder na tim diskovima, na opciju get info, pod permisionima na dnu ekrana vidim da imam samo read permission.
    TIP - rijesavanje write permissiona na ntfs disku -≥ instalacija paragon ntfs for mac rijesava problem I imam nakon toga full pristup disku.
    Doduse ima jos sporadicno problema, ali je to manje vise to.

• Instaliraj si http://code.google.com/p/macfuse/ koji će preko NTFS-3G-a sasvim normalno raditi s NTFS diskovima. Ovo je besplatno i najbolje rješenje za tu namjenu.

bok!
  • ne mogu vjerovat kako blesavo napravljeno, pa da to nisu mogli ukljucit u SL-u...blesavo.
  • said:

ne mogu vjerovat kako blesavo napravljeno, pa da to nisu mogli ukljucit u SL-u...blesavo.

I jesi ali su po defaultu usključili. Postoji naredba u terminalu preko koje se uključi, neznam je ali google pomaže.
  • said:

ne mogu vjerovat kako blesavo napravljeno, pa da to nisu mogli ukljucit u SL-u...blesavo.

Imaju i dobar razlog za to, a to je da je NTFS zatvoren FS i nisam siguran da li ga Microsoft uopće licencira... Apple se za implementaciju NTFS-a mora oslanjati na open source, reverse engineering i slične stvari. Vjeroatno su ustanovili da je read only varijanta jedina stabilna i upotrebljiva varijanta. Write varijante su ili nedovoljno brze i stabilne ili brze, ali nestabilne.... A, koliko sam mogao pročitati write varijanta koja je implemenitrana u samom Snowu i koja se uključuje Terminalom je izuzetno nestabilna, dok su NTFS-3g i Paragon NTFS puno bolje varijante...
    Također, vjeroatno i nisu implemetirali NTFS je i zbog toga što NTFS ima poprilično širok raspon permissiona i mogućnost enkripcije i ako nije sve pravilno sređeno, može se dogoditi da se na nekom drugom računalu ne može uopće pristupiti tim podaci zbog krivih dopuštenja. To možda i nije neki problem običnom korisniku, ali u korporativnim okruženjima je priličan rizik.
    Naravno, da Apple licencira NTFS od Microsofta (ili da Microsoft dopusti licenciranje, nisam više siguran) bila bi druga priča.... :ugeek: