Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

In this Discussion

Ovaj web site se ne trudi biti kompatibilnim sa Internet Explorer web preglednikom. Sve se u njemu vidi, ali za puni dojam preporučamo neki pošteni web preglednik poput Safarija, Firefoxa ili Google Chromea.

Top Posters

Članovi (6485)

• Purger155
  • IIvor
  • Andy_Boy
  • route00
  • ivanos2
  • brankica27
  • Nick
  • matobj
  • iAnte
  • dembow
  • Skorpio
  • websinger
  • Riki
  • dardam
  • iVar87
  • Anita Pero
  • Nothing
  • _matija_
  • flixoni
  • Pejo

Tko je online (5)

Uključeno je povezivanje korisničkih računa na glavnom sajtu i forumu. Ukoliko vidite ovu poruku i ne možete se logirati na forum potrebno je za pristup koristiti podatke s kojima ste se registrirali na glavni site. Ukoliko se još niste registrirali na glavnom sajtu potrebno se ponovo registrirati, a sustav će vas pri prvom logiranju prijaviti na vaš forumski account. Probleme i dojmove možete napisati ovdje ili poslati mail na mac.korisnik@mackorisnik.com
Macintosh HCL
  • Jel postoji negdje Macintosh Hardware compatibility list.

Dakle da pise za odredjeni model, koji je: chipset, procesor, video, audio, network... :geek:

Pa da si mozes slozit ili izabrat komp te kupit i instalirat retail verziju...
    Post edited by Unknown User at 2010-05-12 01:02:26
  • 27 Komentara sorted by
  • Post edited by Unknown User at 1999-11-30 00:00:00
  • Mozda se nisam najspretnije izrazio, ali bilo bi zanimljivo imati popis hardwarea koji JE (ne koji moze raditi) u Macintoshima.

Recimo ovako nekako.
    MacMini:
    Chipset:
    Procesor(s):
    Video:
    Audio:
    Network:

I tako za ostale modele, pa onda vidjeti koji to modeli, kojeg proizvodjaca odgovaraju, da mozes otici u ducan sa popisom komponenti, sloziti makinu te instalirati normalnu retail verziju OSX-a i znati da ce i dalje svi updatei normalno raditi, kao i sa svakim drugim macintoshem.
    Post edited by Unknown User at 1999-11-30 00:00:00
  • To ti ništa ne vrijedi, zato što PC koristi BIOS, a Mac koristi EFI.
  • nenade cini mi se da ne kuzis kako ono sto ide u Macove NE mozes kupiti u bilo kojem ducanu jer bi onda svaka da ne kazem budala mogla sloziti "pravi" Mac a to se Appleu ne svidja i to je razlog zbog kojeg "pravi" Macove rade tako dobro.
    Ti mozes kupiti slicne komponente, isti proc, istu grafulju ali neki djelovi su custom made a fali ti i EFI koji to sve povezuje. Postoje neka 3rd party rjesenja ali to nikada nece biti to i morat ces cvikat sa svakim sistemskim updateom da li ce sve proci u redu ili ce se raspasti.
  • Nema tu neke mudrosti i velike razlike kao sto niti EFI nije Appleova izmisljotina.
    EFI je "izmislio" Intel sredinom devedesetih godina, pa su ga poceli koristiti u svojim Itanium racunalim, pa onda HP, pa Gateway...
    Boot-132 boot loader omogucava da se kompjuter boota sa orginalnog DVDa. Naravno koristenje "nehackiranog" sistema podrazumijeva kompatibilan hardware.
    Drugi stos je Live DVD, pomocu kojeg se OSX boota s DVDa ili USBa koristeci Appleove netboot i imageboot funkcije. Na taj nacin se sistem boota "sa mreznog diska". :ugeek:
  • Ako nema neke velike mudrosti onda slazi 100% Apple kompatibilne strojeve i dilaj, garantiram da ces se jako obogatiti ;)
  • "MoschuS" said:
    Ako nema neke velike mudrosti onda slazi 100% Apple kompatibilne strojeve i dilaj, garantiram da ces se jako obogatiti ;)

Nemam vremena, a i Apple EULA nesto kaze na tu temu... :oops:
    Strojcek bi si slozio "za po doma". Imam ja doma minija i jedan hackintosh, ali bi si htio sloziti jednog strojceka da vrti retail snow. Iz cistog gusta. :geek:
  • Huh, evo sta AppleInsider's Kasper Jade says:

"As part of its move to Intel chips in early 2006, the Cupertino-based company largely abandoned its practice of using custom motherboard chipsets to support the primary CPU in its Macs. Instead, it began to rely on slightly tweaked versions of industry-standard chipsets offered by Intel to the broad range of PC manufacturers that develop Intel-powered systems...."
  • "NenadX" said:
    Huh, evo sta AppleInsider's Kasper Jade says:

"As part of its move to Intel chips in early 2006, the Cupertino-based company largely abandoned its practice of using custom motherboard chipsets to support the primary CPU in its Macs. Instead, it began to rely on slightly tweaked versions of industry-standard chipsets offered by Intel to the broad range of PC manufacturers that develop Intel-powered systems...."

Ali stvar je u ovom "rely on slightly tweaked versions of industry-standard chipsets". Znaci da promjene ipak ima.
    Ja isto imam Hackintosha ali imam i Macbook Pro i ja kazem ako hoces Mac onda kupi Mac, to je najbolje rješenje, ali nažalost i najskuplje.
    Hackintosh je dobar za malo zafrkancije, ali riskirat sa updateima pa svaki puta prije updatea praviti backup, misliti si hoce li uopce timemachine backup raditi i milion ostalih stvari je za bilo sto osim za zafrkanciju totalno riskantno.

A i stvar je u tom sto niti jedan PC nece nikada imati ono sto ima Mac a to je dizajn, jednostavnost, kvaliteta izrade i jos neke ostale stvari kao npr sto je na MBP multitouch touchpad, unibody kuciste... s kojim se niti jedan ostali PC laptop ne moze usporediti, a takva ista stvar je i sa desktop serijom macova.

Prema tome, NE MOZE se sloziti PRAVI Mac od PC-a!!! Samo to ljudi nikako da shvate cini mi se.
  • Ma jasno je meni da je kvaliteta izrade veliki uteg na vagi. Radio sam sa Macovima jos od clasica i sistema 7.01, a imali smo ih nekoliko i na sistemu 6 na phone-netu. ;) ali jednostavno me svrbi slozit sto je moguce kompatibilniji hackintosh iako mi bas i netreba u zivotu (pored svih kompova koje imam doma). :oops:

Jbga kad nemam mira. Evo sam bas na wikipediji nasao dosta zanimljivih podataka, pa tako se tamo spominju i chipseti MacPro racunala.
    Mid 2006= Intel 5000X
    Early 2008= Intel 5400
    Early 2009= Intel X58

Pa ako OSX ne proradi stabilno i veselo, uvijek ce to biti dobra WinXP makina... :ugeek:
  • "icanic" said:

A i stvar je u tom sto niti jedan PC nece nikada imati ono sto ima Mac a to je dizajn, jednostavnost, kvaliteta izrade i jos neke ostale stvari kao npr sto je na MBP multitouch touchpad, unibody kuciste... s kojim se niti jedan ostali PC laptop ne moze usporediti, a takva ista stvar je i sa desktop serijom macova.

A s druge strane postoje ljudi koji ne žele Apple računalo jer ima Hackintosh pruža nadogradivost, otvorenost, mogućnost odabira hrpe hardvera, jednostavnije popravke,...
  • "svakak" said:
    [quote="icanic"]
    A s druge strane postoje ljudi koji ne žele Apple računalo jer ima Hackintosh pruža nadogradivost, otvorenost, mogućnost odabira hrpe hardvera, jednostavnije popravke,...
    [/quote]
    A daj mi kazi da li bi radio nekakav konkretan posao na tome? Da li bi u firmi imao hackintoshe? Mislim da nitko pametan to nebi napravio, prema tome to je jedino rjesenje za "po doma" i za nekakvo isprobavanje.
  • "MoschuS" said:
    [quote="svakak"][quote="icanic"]
    [/quote]
    A daj mi kazi da li bi radio nekakav konkretan posao na tome? Da li bi u firmi imao hackintoshe? Mislim da nitko pametan to nebi napravio, prema tome to je jedino rjesenje za "po doma" i za nekakvo isprobavanje.[/quote]

U firmi sigurno ne bih imao, jer je ilegalno, ali ne vidim zašto ne bih radio konkretan posao na dobro složenom hackintoshu.

P.S. Da ne razvlačimo raspravu - hackintosh scena je odlično sjela u dio račnuala gdje Apple zapinje - imamo iMac koji je fancy, ali realno prezatvoren i često ograničen, dok je Mac Pro bolesno preskup.
  • Daj ispravite taj qoute jer ispada kao da sam ja napisao to sto je pod quote a nisam ;-)

Ja sam za to da se kupuje Mac ako se moze kupiti a ako ne onda hackintosh ali da moram hackintosh onda bi onda radje nekakav posao odrađivao u windowsima nego u OSX.
  • "icanic" said:
    Daj ispravite taj qoute jer ispada kao da sam ja napisao to sto je pod quote a nisam ;-)

Ja sam za to da se kupuje Mac ako se moze kupiti a ako ne onda hackintosh ali da moram hackintosh onda bi onda radje nekakav posao odrađivao u windowsima nego u OSX.

Onda očito imaš loše složen hackintosh... Ja koristim hack od 9. mjeseca prošle godine, za rad, i zasad NULA problema (i neće ih ni biti). BTW, prije hackintosha sam koristio Mac Mini, koji mi je pričinjao užasne probleme pod Snow Leopardom... Ja sam hacka složio i zaboravio da to nije "pravi Mac", jer radi istovjetno, odnosno bolje.

Tako da je moja odluka jasna, hackintosh all the way!

komentari??
    bok!
  • "quadmachine" said:
    [quote="icanic"]Daj ispravite taj qoute jer ispada kao da sam ja napisao to sto je pod quote a nisam ;-)

Onda očito imaš loše složen hackintosh... Ja koristim hack od 9. mjeseca prošle godine, za rad, i zasad NULA problema (i neće ih ni biti). BTW, prije hackintosha sam koristio Mac Mini, koji mi je pričinjao užasne probleme pod Snow Leopardom... Ja sam hacka složio i zaboravio da to nije "pravi Mac", jer radi istovjetno, odnosno bolje.

Tako da je moja odluka jasna, hackintosh all the way!

komentari??
    bok![/quote]

Hehe, ma gle... nemam ja lose slozen hack, imam plocu na kojoj radi ama bas SVE na 10.6.2. Audio 5.1 D/A I/O, DVI/VGA, Dual monitor, sleep, wake up, LAN, slozen dual boot sa windowsima 7, ma ama bas sve radi super, ali nije to to, nije to taj feel !! A u vezi mac minia, mac mini je strasno slabusan stroj i ne mozes od njega zahtjevat da radi ne znam ni ja kako ali vidim da ocito nisi imao nista drugo osim mac minija. Koliko se sjecam, citao sam tvoje postove o tom tvom mac miniju i mislim da si ti na njemu imao samo 1Gb memorija, pa ako si imao sa 1Gb rama zar si ocekivao da ce vrtiti snow leo bez problema?? Ja sam isto malo noviji mac user ali sam imao iMac White i dva macbook proa i radio na iMac alu i tako to i sve sto mogu reci je to da mi PC (hackintosh) NE MOZE zamjeniti iMac... NEMA SANSE!!! A ti sada budi u zabludi i radi na hackintoshu sto cu ti ja :-)
    Jedina zamjerka maca je cijena. I to je to. Tko hoce maca mora ga i platiti. A najveca prednost maca je JEDNOSTAVNOST i POUZDAN RAD a ti to na hackintoshu NEMAS niti ces ikada imati. A sada, mozes se ti s menom slozit a i ne moras ali ja znam da sam u pravu :-)
    Pa ja kada sam kupio prvi mac, a to je bio taj iMac 24" white, nisam mogao vjerovati da sam komp upalio a da se ne cuje, da jednostavno "it just WORKS" a prije toga sam bio zavrnuti PC korisnik :-)
    Mislim ovo je uopce glupo o ovom raspravljat. To mi je isto kao da si rekao da stavis masinu iz BMW u stojadina i da je stojadin od jednom postao BMW!!!!
    Hackintosh je dobar samo za hobi, za nista drugo!! Slazi kext, slazi update, slazi ovo slazi ono...
    Post edited by icanic at 2010-01-27 14:58:06
  • Pa ja se ne bi složio. Ja imam hacka još od 10.4.8 i sad imam 10.6.2 i do sad nisam imao nikakvih problema. Par puta sam napravio neke gluposti i samo TM restore i to je to.
  • Icanic slazem se potpuno sa tobom ali pustimo ljude da se vesele i da vjeruju da je to to ;)
    Sama ideja i slaganje hacka je potpuno suprotno sa svim onim sto Mac predstavlja tako da si vec tu fail a dalje ni necemo.
  • Ne mogu opisati koliki mi užitak pričinja čitati ovakve izjave, a onda otići na http://discussions.apple.com/index.jspa recimo, pa čitati kako ljudima nešto ne radi kako treba na njihovim Macovima, a meni na Hacku radi sve "k'o po špagi" :) Skoro pa orgazmično iskustvo :P

Tako da, samo vi uživajte u "feelu" koji vam rad na Macu pričinja, a ja ću trošiti OSX na najbolji način na koji znam :)

bok!

PS

U epizodi Minija sa Snow Leom, Mini je već imao 3GB RAM-a i to nije imalo veze s tim što je pokazivao bugove kakve još hrpa ljudi ima (ili je imala), a o kojima se moglo čitati na http://discussions.apple.com/index.jspa :)

PPS

Disklejmer za frikove i fanboye: NHF :) Ja ću si kupiti MBP kad budem kupovao laptop :)

bok!
  • "quadmachine" said:

Disklejmer za frikove i fanboye: NHF :) Ja ću si kupiti MBP kad budem kupovao laptop :)

A zasto sad to? Pa mozes kupiti HPov laptop za pola cijene i stavis na njega OSX i to je to! Ili ipak nije? Hehe ;)
  • @NenadX

Kad slazes Haklia,
    MATICNA:
    ICH7 Macmini, iMac MB
    ICH8 iMac
    ICH10 iMac, MacPro
    Nvidia MCP - Macmini MB, MBP
    To su chipseti podrzani RETAIL od strane OSX jer ih Macovi koriste.
    Po meni je bolje da biras maticne za AMI Biosom, Macovi imaju iste ACPI tablice ko i Maticne ploce sa AMI biosom(lakse ces patchat DSDT i dodat ostale stvari ako bude potrebno)
    AMI: ASUS, Asrock, MSI
    AWARD: Gigabyte, DFL

CPU:
    Core 2 Duo i Core i5 Core i7 kod iMacova
    Xeon ili Core i7 1366 kod Mac Pro
    speedstep ti lakse radi sa AMI biosom u pravilu radi native sa ASUS i MSI plocama bez puno patchanja

GRAFIKA:
    Nvidia radi sve od 7300 pa do 9XXX
    ATI je veci zajeb pa radi samo sta je izaslo za Macove

ZVUK:
    AD1984 ----- 0x11D41984
    AD1988 ----- 0x11D4198B
    STAC9220 -- 0x83847680
    ALC262 ----- 0x10ec0262
    ALC885 ----- 0x10ec0885

Najbitnija stvar je dobra maticna, ona je jedina komponenta koja ti moze "srusit stabilan rad"
    Znaci biras neku koja ima:
    CHIPSET: ich7 ich8 ich10
    LAN: Marvel Yukon2 ili Realtek Gigabit LAN
    ZVUK: Realtek 889A(preimenovana ALC885) AD ili STAC kao iz gornje tablice

Kako sam procitao vidim da znas koliko je EFI "bitan" kod Macova i bas im on daje stabilnost, tako da te ne moram uvjeravat u suprotno ;-)
    A ako i zelis imat Appleov efi na svojoj "BIOS nestabilnoj ploci" stavi na nju XPC Uefi bootloader koji nije FAKE vec pravi efi i eto "ekstra" stabilnosti.

Mislim da ti je najbolji izbor MSI, on ima ich10 chipset Realtek LAN i ALC885 zvuk

A po pitanju Laptopa, previse je tu posla da bi dobro radilo, PC Laptopi su tvrdoglaviji i nemaju SMBUS, nemozes birat komponente, a modeli koji su 100% podrzani postoje samo u Rusiji.

@ Za RASPRAVU
    A po pitanju Hackintosh - Macintosh rasprave; stvar je ukusa i potreba i nema se smisla puno raspravljat. Takve rasprave samo opterete forum nepotrebnim postovima.
  • "MoschuS" said:
    [quote="quadmachine"]

A zasto sad to? Pa mozes kupiti HPov laptop za pola cijene i stavis na njega OSX i to je to! Ili ipak nije? Hehe ;)[/quote]

Odgovor na to sam već napisao, ako ga nisi uspio isčitati između redaka too bad :)

bok!
  • "jadran" said:

Kako sam procitao vidim da znas koliko je EFI "bitan" kod Macova i bas im on daje stabilnost, tako da te ne moram uvjeravat u suprotno ;-)
    A ako i zelis imat Appleov efi na svojoj "BIOS nestabilnoj ploci" stavi na nju XPC Uefi bootloader koji nije FAKE vec pravi efi i eto "ekstra" stabilnosti.

Mislim da ti je najbolji izbor MSI, on ima ich10 chipset Realtek LAN i ALC885 zvuk

E, ovo ja zovem korisnim postom.

Fala, najljepsa ti dala. 8-)
  • U medjuvremenu sam naisao na niz clanaka: Install Snow Leopard on Your Hackintosh PC, No Hacking Required na adresi:
    http://lifehacker.com/5360150/install-s ... g-required

gdje se preporuca: GIGABYTE GA-EP45-UD3P Intel P45 ATX Intel Motherboard (doticna ima i firewire) iako je vise nema za kupiti.

Prema Jadranovom naputku, pronasao sam MSI P45-C51 plocu (775, P45, DDR3, ACL888, AMI, Realtek 1G)
  • A ja sam u medjuvremenu kupio MSI P55-GD65 (ich10R, ALC889, DDR3, 2x Realtek 1Gb) i Xeon procesor, prava pila!
  • "jadran" said:
    A ja sam u medjuvremenu kupio MSI P55-GD65 (ich10R, ALC889, DDR3, 2x Realtek 1Gb) i Xeon procesor, prava pila!

Ajde pisi malo, hvali se... Sta si i kako instalirao? :geek:
  • http://art-studios.net/goods/86

Tu sve piše, na stroj ide retail OS na kojem regularno rade svi update-i, a komp složen prema kompatibiliti listi nije samo za razonodu.