Pa samo se uspori na 0 rpm i parkira glavu :P I ugasi sve osim napajanja rama :P
Možda ti je to tak sa PCom... Mac ima drugačiji sleep i nema tu ništa upaljeno osim RAMa.
Evo i objašnjenja: http://guides.macrumors.com/Your_Mac_and_Sleep_Mode
Plus iz iskustva znam da MB može u sleepu bit i nekoliko dana u sleavu koji je u koferu i sve pored peči i nakon čega izlazi van ne topao nego hladan kao komad aluminija :D
stinice said: samo ću reći da radim u servisu i da znam što govorim iz vlastitog iskustva a vi radite kako hoćete
Ako ćemo se već razbacivat titulama (iako ni to nije uvjet da se stvarno nešto zna), ja sam prvostupnik računarstva i uvjeravam te da si u krivu. ;)
A dokaz je i cimerov HP koji je u sleepu već par sati i hladan je kao hladan komad plastike :P
Darko Kontin said: Možda ti je to tak sa PCom... Mac ima drugačiji sleep i nema tu ništa upaljeno osim RAMa. Evo i objašnjenja: http://guides.macrumors.com/Your_Mac_and_Sleep_Mode Plus iz iskustva znam da MB može u sleepu bit i nekoliko dana u sleavu koji je u koferu i sve pored peči i nakon čega izlazi van ne topao nego hladan kao komad aluminija :D
Neznam u čemu je problem osjećaj manje vrijednosti ili šta već ali koliko got čitao ovi forum imam osjećaj da su ljudi koji imaju apple proizvode (čast iznimkama koji zaista pomažu na forumu bez prepucavanja) kao ugrožena vrsta jer oni nameću takvo mišljenje o sebi, da nebih sad poimenice pokazivao na njih ali ima ih par padobranaca koji su kao dežurne kukuvije skaču na svaku ko iz bunkera kao da se njih direktno napada ili što već čim se spomene neki drugi uređaj van apple prizvodnje i branše!??
Npr. evo ovde je rasprava o sleep modu koji je indentičan kod Mac-a i PC-a (iz iskustva) i nema toliko veze sa samim operativnim sustavom nego sa BIOS-om na PC-u tj. s OpenFirmware na Mac-u i u oba susutava se može podesit sleep mod. tako da kad odaberete sleep u vašem operativnom sustavu da se sve sprema na RAM memoriju (sve se gasi osim RAM-a) i uređaj ide u stanje pripravnosti iz kojeg se budi u roku 2sec. kod ponovnog pokretanja, ali ljudi vole trabunjat i govorit kako Mac ima drugačiji sleep ili šta već kao da ima svemirske komponente a ne neke kao i bilo koji PC. Zar Apple nema Intel procesor, RAM samsung HDD,samsung, Nvidia grafičku..... da ne nabrajam dalje dakle to ništa nisu specifične komponente koje nebi mogli nać u bilo kojem PC-u!
I na kraju moga bi još diskutirat danima ali nema potrebe samo da kažem zar forumi ne postoje da bi se ljudima pomoglo i objasnilo kako što funkcionira kad netko nešto pita a ne da se odmah prepucaje moj je veći ili deblji od tvog :) pa šta neko voli Apple neko Hp a neko Toshibu nema u tom ništa loše nekom je bolji Mercedes a nekom Ford!
djgagy said: Inace bateriju uvijek napunim do kraja i ispraznim je do zadnjh 10min koliko mi ostane i stavljam puniti, dali je to greska i da je to uzrok manje izdrzljivosti baterije?
Nije greška, samo nikad nemoj prekidat ciklus punjenja (ako si to slučajno radio do sad). Tj. smiješ nadopunjavat bila ti baterija na 10% ili 90% i nećeš imat problema, ali ga nikad nemoj iskapčat dok se ne napuni skroz.
djgagy said: ali sto sam primjetio baterija mi ne drzi vise 9 sati nego 6, zasto?
Jednom mjesečno kalibriraj bateriju - možda ti pomogne i u ovom slučaju. Evo upute: http://support.apple.com/kb/ht1490
brane said: Npr. evo ovde je rasprava o sleep modu koji je indentičan kod Mac-a i PC-a (iz iskustva) i nema toliko veze sa samim operativnim sustavom nego sa BIOS-om na PC-u tj. s OpenFirmware na Mac-u i u oba susutava se može podesit sleep mod.
Ne širi dezinformacije, Macovi već 4 godine imaju EFI, a ne OpenFirmware! Zafrkavam malo, ne se ljutit. :)
brane said: Npr. evo ovde je rasprava o sleep modu koji je indentičan kod Mac-a i PC-a (iz iskustva) i nema toliko veze sa samim operativnim sustavom nego sa BIOS-om na PC-u tj. s OpenFirmware na Mac-u
Haha, evo moram i ja intervenirati (nadam se da neće izgledati ko da skačem iz bunkera:))). Ima direktne veze s OS-om, tj. s kernelom. I zaista na Macu on radi skoro bez greške, dok se na ostalim OS ovime relativno često nešto zblesi pri ulasku ili izlasku iz njega. Odatle i problemi s pregrijavanjem u torbi.
Kod maca vas to ne treba zabrinjavati. U zadnje 4 godine dvaput mi se dogodilo da računalo nije ušlo u sleep mod kako treba i da sam ga takvog stavio u torbu. Da sam gledao lampicu ni to se ne bi dogodilo. Računalu svejedno nije ništa iako se malo zagrijalo.
Uostalom da moram svaki put bootati računalo kad ga stavljam u torbu gubio bi preko pola sata dnevno samo na čekanje da se "zboota", a to si baš i nemogu svaki dan priuštiti. :)
Darko Kontin said: @brane: niti sam napado ikoga niti se osjećam ugroženim.. i iskreno boli me briga... samo sam rekao kako Mac sleep radi i da je kontra od onog što je iznad mojeg posta bilo navedeno.. ako i PC ima isti sleep još bolje... kako ga ne koristim niti me zanima kako radi.. ali iz "iskustva" dotičnog gospodina sam samo rekao da Mac ne radi u sleepu kak je ovaj tvrdio da radi. pa ono go figure tko se ovdje branio
oprosti ako si se slučajno isčitao između redaka nisam konkretno ciljao na tebe jer svakom se može desit povremeni gaf nego na stalne padobrance !!!
a na tvoj sam post samo odgovorio po mojim saznanjima da ljudi nebi bili u zabludi u vezi sleep moda na različitom OS-u i platformi ništa drugo!
P.S. samo i dalje zelim reć da smu tu da pomažemo jedni drugima s korisnim savjetima ako možemo, a ne da svaka tema završi na debilnom prepucavanju ko dica u pubertetu nabrijana hormonima! :) :)
"tmilovan" said:
Ja svog nikad ne gasim, a sleep mode je i jedna od najvecih prednosti OS X-a nad windowsima i linuxima. Lijepo upališ laptop, pokreneš aplikacije u kojima stalno radiš i tako ga ostaviš dok god ne osjetiš da se značajno usporio (meni cca 40-60 dana). Kad swap jako naraste, ili kad izadje neki update, onda ga rebootas i to.
"iphone1234" said:da to vjerovatno. al zasto se ne preporucava gasit komp, koja je razlika?
"ecvis17" said:Sleep: Sve sto je trenutno u RAM memoriji ostaje u njoj (neznam jel bas sve) tako da je komp ugasen ono u sekundi. I prilikom paljenja sve se otvori u sekundi jer nema procesa u kojem datoteke sa Harda moraju preci u ram.
"iphone1234" said:hvala svima na odg. sad sam pocea samo sklopim laptop za stavit u sleep i otv orit ga za upalit. super je![]()
a koliko trosi baterije dok je u sleepu? jel uopce trosi?
"filippo" said:Ako ti i nestane baterije, ne moraš brinuti jer je sve na hardu pa ti se poslije restore-a.
"ecvis17" said:[quote="filippo"]Ako ti i nestane baterije, ne moraš brinuti jer je sve na hardu pa ti se poslije restore-a.
"filippo" said:[quote="ecvis17"][quote="filippo"]Ako ti i nestane baterije, ne moraš brinuti jer je sve na hardu pa ti se poslije restore-a.
"MacStarter" said:ja sam na pc-u, a ne na macu, ali ga uvijek stavljam u sleep, trenutno mi je uptime 184 dana, 7 sati i 16 minuta
"ecvis17" said:
Ne jer mislim da u tom slucaju izgubis podatke. Nisam doduse probao jer mi se neda tako nesto raditi. No ne vjerujem da bi otisao u hibernaciju u tom slucaju ... niti mislim da je moguce da toliko brzo koliko brzo ode u sleep moze otici u hibernaciju.
poz
"pero" said:Tek sam nedavno skužio da na MBP ona lampica s prednje desne strane (sleep indikator) blenda kada je u sleep mode, jel to normalno tako ili treba svjetliti konstatno?
"ecvis17" said:[quote="MacStarter"]ja sam na pc-u, a ne na macu, ali ga uvijek stavljam u sleep, trenutno mi je uptime 184 dana, 7 sati i 16 minuta
"iphone1234" said:Da pitan u vezi baterije. Priko ostat proa pise mi da je zdravlje baterije 99% a komp je star of Bozica. Zanima me jel to normalno. I jel bolje ako san doma koritit komp na punjacu ili ispraznit bateriju pa je priko noci punit
"ilood" said:ma to ce skakutat..meni je jucer bila na 87, sad je na 100
"barusha" said:i jos jedno pitanje,nakon koliko vremena ga ipak trebam ugasiti.