Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

In this Discussion

Ovaj web site se ne trudi biti kompatibilnim sa Internet Explorer web preglednikom. Sve se u njemu vidi, ali za puni dojam preporučamo neki pošteni web preglednik poput Safarija, Firefoxa ili Google Chromea.

Top Posters

Članovi (6485)

• selma
  • bignjato
  • nix1001
  • jigMsaw
  • Riki
  • Wiseguy
  • mican
  • MadMax
  • penzo
  • ssapa
  • frosty89
  • antevekic
  • Rusty
  • ecvis17
  • nora
  • tetanus
  • MacStarter
  • Igor_martic
  • omakad
  • torik

Tko je online (5)

Uključeno je povezivanje korisničkih računa na glavnom sajtu i forumu. Ukoliko vidite ovu poruku i ne možete se logirati na forum potrebno je za pristup koristiti podatke s kojima ste se registrirali na glavni site. Ukoliko se još niste registrirali na glavnom sajtu potrebno se ponovo registrirati, a sustav će vas pri prvom logiranju prijaviti na vaš forumski account. Probleme i dojmove možete napisati ovdje ili poslati mail na mac.korisnik@mackorisnik.com
Pomoć: Izrada baze
  • Dakle, ovako ljudi.
    Radin za završni rad na faksu iPhone aplikaciju koja bi tribala sve podatke dobivat od neke udaljene baze podataka i web aplikaciju za upravljanje ton bazon. Kako san do sad radia samo Android aplikaciju i poveziva se na bazu koju je radia drugi kolega, zanima me odakle da krenen? Znači, triba mi neka najjednostavnija moguća baza za početak. Moje znanje o bazama je mizerno ( odslušane baze podataka prije godinu dana, ali jako malo je toga ostalo) pa bi mi dobro doša i neki tutorial ako neko ima.
    Post edited by Unknown User at 2010-03-20 09:35:03
  • 15 Komentara sorted by
  • Obavezno koristit Core Data framework za lokalno spremanje baze, tim vise sto nemas iskustva s bazama. A kako ces preko neta prenjet te podatke, imas stvarno previse opcija, sam moras vidjet koja ti najbolje odgovara.
    Post edited by Unknown User at 1999-11-30 00:00:00
  • Zaboravih ti za tutorial rec :mrgreen:

Vidim da su stavili snimke sessiona s ovogodisnjeg iPhone Tech Talka besplatno na iTunes U, al moras imat developer account da bi ih vidio. Ako ga nemas jos, javi mi se na filip@me.com jer mislim da boljeg uvoda u Core Data od ovog neces nac. Meni je to bio daleko najbolji session opcenito na cijeloj konferenciji.
  • ja ću samo pohvalit da se za završni rad radi nešto vezano uz Mac ;)
  • Ajde, fala na odgovorima, već san mislia da će mi tema umrit na 2. stranici. Moj prijedlog je da ljudi tu postaju tutoriale za izradu baza, servlet-a i sl... na mac-u. Siguran san da bi to mnogima bilo korisno. Ficho, ide ti mail :mrgreen: i odma da ti se javno zahvalin ode!
  • A ti bi na Macu bazu radio, to nisam skuzio i prvog posta. Imas na Macu isto Core Data, mislim da je za kompatibilnost s iPhone verzijom dovoljno odabrat sqlite kao nacin spremanja podataka, tak da s tim ne bi trebalo bit problema :)

A jel smijemo znat kakav app tocno radis il bi nas moro ubit da nam kazes? ;)
  • A nekakvu za turističku agenciju, online booking i tako to...
    Sad vas moran ubit.

Malo san proša neki tutorial na netu o Core Data (još uvik na iTunesU dobivan err= 403 kad pokušan skinit onaj video) i tu se stvaraju neki entiteti, atributi i sl., ali još nisan skužia di je tu SQL? Di su tablice, upiti? Triba mi taj video da svatin jer mi ovo izgleda stvarno puno jednostavnije nego da u javi programiran cilu bazu kombinacijom SQL upita i jave, ali moran skužit kako ovo povezat sa we aplikacijon. Čini mi se da san i za to vidia neki tutorial.
    Kako ja ovo shvaćan, Core Data je pandan bazi podataka? Ka neka jednostavnija opcija?
  • Core Data je samo API izmedu tebe i baze podataka koji ti znatno smanjuje kolicinu koda, povecava brzinu izvodenja i smanjuje potrosnju memorije. Ne moras nikad liniju SQL koda napisat, sve je u ObjC objektima. Evo uploada se video pa ces vidjet :)
  • Fala, Ficho.

Usput, zna li neko zašto dobiva taj (err=403)
  • 403 znaci unauthorized.
  • A neke mogu gledat neke ne. Kako to? Šta moran imat licencu? Iman dev account samo neman licencu koja se plaća.
  • Ajde dok ti bude app gotova ili spremna za testiranje mi se javi na PP :) interesira me što će točno radit i možda neku promociju i poslovni dogovor dogovorimo :)
    Geek by nature, Mac user by choice! [kontin.info] [blog] [posao]
  • Molgu li ja pomoću Core Data stvorit bazu na poslužitelju? Čini mi se puno jednostavnije nego da sam radin SQLite bazu, a koliko san svatia Core Data sam izgenerira SQLite. Iman licencu za iPhone SDK kit.
    Znači, na poslužitelju želin pomoću Core Data frameworka napravit web app koji bi pristupa bazi i (uz registraciju) radia promjene u bazi.
    @Ficho, pomoć 8-) :lol: :geek:
  • Ako je posluzitelj Mac OS X, onda mozes napravit native app za njega koji stvara Core Data bazu, al u (java, jel?) web aplikaciji normalno da ne mozes koristit Objective-C framework.
  • Ako trebaš napraviti web service koji će ti vraćati neke podatke, to ne možeš kroz iPhoneSDK. Jedino što možeš jest napraviti App koji će
    pristupati web serviceu i dobivati rezultate u XML-u naprimjer i to parsati u svojoj app i prikazati na iPhoneu. Web service napravi u PHP-u sa MySQl bazom i onda app u XCodeu.
    :)
  • Meni triba web service unosit podatke u bazu, a onda iPhone app pristupa bazi. Koje mi je onda najjednostavnije rješenje sa MySQL bazon? Triban Hibernate i/ili TomCat? Možda neki tutorial za podešavanje MySQL baze na Mac-u?
    A šta je sa ovin šta Ficho govori ako mi je Mac server? Ja mogu odsimulirat na Mac-u sve.
    Sori ljudi ako pilan, ali iman jako puno pitanja i moran sve definirat prije nego počmen radit. :idea: :shock: