Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

In this Discussion

Ovaj web site se ne trudi biti kompatibilnim sa Internet Explorer web preglednikom. Sve se u njemu vidi, ali za puni dojam preporučamo neki pošteni web preglednik poput Safarija, Firefoxa ili Google Chromea.

Top Posters

Članovi (6486)

• ikola
  • kriksy
  • Bernard
  • iKenzo
  • Dottore
  • MBSxDesign
  • 15_cro_05
  • Tomek585
  • aida1956
  • sasha
  • fatossi
  • iVlad
  • bubi
  • Xerox
  • tonci
  • skorpyon
  • leanabelle
  • smugl3r
  • wilson
  • LordShigi

Tko je online (6)

Uključeno je povezivanje korisničkih računa na glavnom sajtu i forumu. Ukoliko vidite ovu poruku i ne možete se logirati na forum potrebno je za pristup koristiti podatke s kojima ste se registrirali na glavni site. Ukoliko se još niste registrirali na glavnom sajtu potrebno se ponovo registrirati, a sustav će vas pri prvom logiranju prijaviti na vaš forumski account. Probleme i dojmove možete napisati ovdje ili poslati mail na mac.korisnik@mackorisnik.com
iPad - planirate li razvijati?
  • Dosad sam poprilično se bavio razvojem 3D game enginea (Particle Art, ako je netko vidio, je pojednostavljena derivacija particle sustava iz danog enginea) za iPhone koji bi trebao vrlo dobro uleći i na iPad zbog sličnosti arhitektura. Jako mi se sviđa ideja 9.7" zaslona na dodir, nešto skoro erotično za mene... Toliko gameplay ideja se može ostvariti s time, jednostavno gledam iPad kao nešto što bi ozbiljno moglo parirati kao gaming platforma. Zadovoljan sam činjenicom što dolaskom iz Windows okružja gdje se bavim ponajviše razvojem 3D simulacija i igara (DirectX, C/C++), a iPhone me je tako dobro ugostio i nisam se osjećao "ugroženo", izuzev navikavanja na ograničene resurse i čudnovatu no jako zanimljivu sintaksu Obj-C-a, što je bio izazov za prvu aplikaciju/engine. Samo da je malo Apple ugodniji i pošteniji, no što se može...

Dakle, planirate li što razvijati, radite li već? Nabavljate li iPad prvom prilikom? :D
    Post edited by Unknown User at 2010-04-04 21:46:33
  • 10 Komentara sorted by
  • Jesi prihvatio NDA za iPad SDK? Ako jesi onda brisi cijelu prvu recenicu da ne bi bilo problema :D

A sto se razvijanja appova za iPad tice, evo ja vec krenuo s jednim (twitter app) cim je beta 1 predstavljena. Samo mi je uletio neki drugi iPhone projektic pa sam to malo stavio sa strane misleci da nece tako skoro prihvacat iPad appove na review, a sad su me malo uhvatili nespremnog i ne znam ocu stic na vrijeme predat app na review da bude dostupan prvi dan. A bas bi volio da bude, mislim da bi to bio dobar boost prodaje.

I po uredaj definitivno idem u London prvi dan kad se pocne prodavat tamo :) Ocemo organizirat grupni izlet u London? :D
    Post edited by Unknown User at 1999-11-30 00:00:00
  • "ficho" said:
    Jesi prihvatio NDA za iPad SDK? Ako jesi onda brisi cijelu prvu recenicu da ne bi bilo problema :D

A sto se razvijanja appova za iPad tice, evo ja vec krenuo s jednim (twitter app) cim je beta 1 predstavljena. Samo mi je uletio neki drugi iPhone projektic pa sam to malo stavio sa strane misleci da nece tako skoro prihvacat iPad appove na review, a sad su me malo uhvatili nespremnog i ne znam ocu stic na vrijeme predat app na review da bude dostupan prvi dan. A bas bi volio da bude, mislim da bi to bio dobar boost prodaje.

I po uredaj definitivno idem u London prvi dan kad se pocne prodavat tamo :) Ocemo organizirat grupni izlet u London? :D

Hah, nikako da se naviknem na sve legalne implikacije :D

I ja sam isto poprilično uhvaćen nespreman, slažem se da bi bilo bi jako moćno izbaciti iPad-specific aplikaciju na launchu... No, ne žuri mi se nigdje, bolje obaviti posao kako spada nego izbaciti neku lakrdiju. Pitam se kolika će biti gužva na launchu :/
  • Nekoliko tisuca komada ce sigurno bit submittano na review, al nekako mi se cini da ce Apple to malo jace filtrirat u ovoj prvoj rundi. Nadam se da mi se dobro cini...
  • "ficho" said:
    Nekoliko tisuca komada ce sigurno bit submittano na review, al nekako mi se cini da ce Apple to malo jace filtrirat u ovoj prvoj rundi. Nadam se da mi se dobro cini...

Ma nema smisla... Uzmimo samo AppStore kakav je danas... Svi su platili ulaz u program, ali ima HIG i zdrav razum ( iako ga je teško legalno definirati ) kao temelj da se neke odbiju. Jednostavno previše se smeća otužnog objavljuje koje zatrpava neke aplikacije s potencijalom. Svi će navaliti na iPad, a dobar dio će biti goldmineri koji će pokušati reciklirati neke iz top-25 na iPhoneu.
  • Istina. Doduse HIG je poprilicno "svet" dokument za review team i da njega nema onda bi tek smeca bilo. Najjace mi je kad se neki mangup buni na netu kako su mu odbili aplikaciju jer je imo UITabBar na vrhu appa ili tako neku glupost koja je u HIGu jasno definirana.

Iskreno se nadam da ce barem u prvom valu iPad aplikacija pustat samo one koje bi inace stavili za featured.
  • "ficho" said:
    Istina. Doduse HIG je poprilicno "svet" dokument za review team i da njega nema onda bi tek smeca bilo. Najjace mi je kad se neki mangup buni na netu kako su mu odbili aplikaciju jer je imo UITabBar na vrhu appa ili tako neku glupost koja je u HIGu jasno definirana.

Iskreno se nadam da ce barem u prvom valu iPad aplikacija pustat samo one koje bi inace stavili za featured.

Hahahah, sad sam upalio Interface Builder i gurao ga gore, jednostavno ne ide. Alergičan sam na aestetičnost, loš dizajn, a pogotovo loš izbor boja. Ja još uvijek ne znam kako da nabavim iPad po nekoj razumnoj cijeni, Apple stvarno nije korektan :/
  • "RayDX" said:
    Apple stvarno nije korektan :/

U ovom konkretnom slucaju se slazem. Imaju nesto malo vise od 100k registriranih iPhone developera. Da su nam ponudili max 1 uredaj ako ne prije onda makar 3.4. i ako ne jeftinije onda makar po US cijeni+porez+shipping, sigurno ga ne bi bas svi kupili i ostalo bi sasvim dosta za glupe amere, a americki developeri ne bi bili u tolko nepravednoj prednosti.

Ja sam npr. planirao dosta device-specific featurea tipa pustanje "twitterwalla" na projektor, razne multitouch gesture neizvedive u simulatoru, lokacijske usluge itd. Ovako moram radit to sve napamet i nadat se da ce dobro ispast ako planiram bit u AppStoreu prvi dan :shock:
  • Definitivno. Čak mislim da ću nekoliko palikacija koje sam planirao za iPhone preskočiti i krenutu na iPad, no to prvo moram vidjeti sa "partnerom". Aplikaciju koju smo uzpjeli napraviti do pola, i nismo je uspjeli dovršiti za iPhone, mislio sam prvo da preskočimo i napravimo za iPad, no ipak ćemo je završiti i napraviti prvo za iPhone.

Ali više me privlači izrada aplikacija za iPad iz razloga: veći ekran i veće mogućnosti, ljepši detalji. Toliko toga sam morao konpenzirati i odreći se mog prvobitnog dizajna aplikacije zbog veličine ekrana, no sada će moja kreativnost doći do izržaja... :D :D

No, sve u svoje vrijeme. Prvo završiti ovu aplikaciju koja je već započeta... ;)
  • A u K, sad sam gadno poceo skupjati pare za mac mini da mogu developati. Zasad imam 3 soma ali ako ga mislim kupiti kod ovih nasih pedera trebam jos 1500. Ebem im mater, u americi je 3000.
    I f***in HATE vanilla.
    Hackintosh: 2500k @ 3.3GHz, GA-Z68X-UD3H-B3, 4GB G.Skill RAM 1333MHz, WD Green 1 TB, Sony Optiarc
    iPhone 3GS koji je pobjegao iz zatvora, ali jos nije otkljucao lisice.
  • "LordShigi" said:
    A u K, sad sam gadno poceo skupjati pare za mac mini da mogu developati. Zasad imam 3 soma ali ako ga mislim kupiti kod ovih nasih pedera trebam jos 1500. Ebem im mater, u americi je 3000.

Možda ti se više isplati skoknut npr. do Trsta, tamo ti je mini 550 €.
     iPod Shuffle 2GB
     iPhone 4 16GB
     iPad 2 16GB