Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

In this Discussion

Ovaj web site se ne trudi biti kompatibilnim sa Internet Explorer web preglednikom. Sve se u njemu vidi, ali za puni dojam preporučamo neki pošteni web preglednik poput Safarija, Firefoxa ili Google Chromea.

Top Posters

Članovi (6486)

• ozzbozz
  • Braacic
  • kinsif
  • duk
  • jabuka_lover
  • Shinobi
  • kakarinac
  • ecvis17
  • smugl3r
  • ivicac1
  • TonySoprano
  • fulek
  • mujagawudakhi
  • Dexy
  • Purger155
  • JustBlaze
  • imarink
  • ivicag
  • 000000000
  • Keulana

Tko je online (6)

Uključeno je povezivanje korisničkih računa na glavnom sajtu i forumu. Ukoliko vidite ovu poruku i ne možete se logirati na forum potrebno je za pristup koristiti podatke s kojima ste se registrirali na glavni site. Ukoliko se još niste registrirali na glavnom sajtu potrebno se ponovo registrirati, a sustav će vas pri prvom logiranju prijaviti na vaš forumski account. Probleme i dojmove možete napisati ovdje ili poslati mail na mac.korisnik@mackorisnik.com
Kako (u kojem programu) napraviti ovo?
  • Ne znam dali ste već čuli i vidjeli o video-e-novinama, ali ja kada sam to vidio, totalno sam se zapalio i pokušao bi ovo napraviti, no za početak nisam siguran u kojem programu ovo raditi...

Mislio sam na ovo:

http://www.youtube.com/watch?v=3WeaC5QDUpg

Kao prvo, razmišljao sam u flashu, radi videa, ali opet, treba mi neki program gdje je lako raditi e-magazine, znaći nešto što je lako za obradu texta. Od tolikih aplikacija, na kraju razmišljam da je možda ipak najbolje to napraviti u C++, u kombinaciji sa flashom, nekakvim video editorom i nekolicinom drugih programa koji su potrebni za editiranje (Photoshop, Illustrator, After effects, itd).

Taj video što sam vam stavio je napravljen kao novine budućnosti, kao šta će biti za nekoliko godina, ali me to čudi, jer je to moguće napraviti i danas. Naravno, nije bilo uređaja, osim kompjutera za takvo što, no uz izlazak iPada i sada svaki dan nekakvih padova, to ni više nije budućnost.

Ovdje možete i detaljnije pogledati o čemu mislim:

http://www.appleinsider.com/articles/10 ... ntial.html

http://www.alexxhenry.com/ipad/

Zanima me dali se netko okušao u nečem sličnom i čemu je to radio, s čim je kombinirao?

Tražim najbezbolniju soluciju, znaći što manje programa za napraviti nešto slično. Mislim da je to još kako moguće, no ipak trebam iskustva ljudi koju su već radili nešto slično.

Osobno sam radio nešto slično u flashu, no mislim da flash nije dobra solucija osim CD/DVD ili web prezentacije. Pa ipak, to bi trebao čitati i iPad, a iPad ne podržava flash, a i osobno ne bih e-magazin radio u flashu.

Većina magazina se radi u .pdf-u, odnosno na kraju se pretvaraju u .pdf, ali to su e-magazini statičnih slika.

Eto, ako netko ima nekakvu ideju ili mi može pomoći bilo kako, bio bi mu zahvalan, jako... :top:

Hvala!
    Post edited by Unknown User at 2010-06-02 14:27:07
  • 14 Komentara sorted by
  • A sta bi ti konkretno da pravis? S obzirom da nemas ovakav hardware neces ni moci da napravis ovakav interaktivni magazin, a sto se tice eMagazina, imas na netu brdo flipping book flash magazina, to je provaljena fora godinama. Primer: http://e24.24sata.rs/
    Post edited by Unknown User at 1999-11-30 00:00:00
  • Ma ne, htio sam baš video magazin i namjeravam ga napraviti. Skužio sam i kako -- > ObjectiveC, Cocoa touch i iPad SDK. Nikako drukčije. :D ;)
  • Zasto Cocoa Touch? Ovakve stvari koje si linkao u prvom postu bi se prije u OpenGLu mogle realizirat. A tu je i HTML5 i xml i pdf i png i jos hrpetina formata koje mozes integrirat u iPhone OS aplikaciju. Nije to neki problem isprogramirat ako znas sta radis, samo je problem optimiziranje. Al iskreno ti preporucam da se uhvatis prvo neceg nekolik ostotina puta jednostavnijeg ako mislis ista napravit ;)
  • Problem je što te jednostavnije stvari postoje i ima jako puno PDF ili PDF + nekakav video module unutar tih magazina. Naravno da ću prvo krenuti s nečim jednostavnijim, ali u planu mi je napraviti video magazin, koji će više sličiti filmu s textom i touch funkcijama nego magazinu s integriranim videom unutra.

Ne znam, možda sam zagrizao previše, ali imam ideju i viziju, samo da mi još sve sjedne na svoje mjesto, ako bude sve u redu i ako mi se prikljuće još neki ljudi na koje računam, poslije ljeta krećemo u realizaciju tog projekta.

Sam to ne mogu izvesti. Mislim, mogao bi, ali to nebi bilo ni slično mojoj ideji i viziji.
  • Stvarno imas bujnu mastu.
  • Napisao sam poduži post, ali nemam se kome opravdavati.
  • "Pejo" said:
    Ljudi su već uspjeli, zašto nebi mi?

Daj mi link na aplikaciju u AppStoreu koja je bar priblizno slicna ovim video demoima i ja cu te potpuno podrzat u ideji, ako treba i u realizaciji. Nemas link? Bas cudno :roll:

Edit: kasno si editiro post, procitao sam vec to ocajnicko opravdavanje :P Slobodno ovo shvati kao potkopavanje, al samo te pokusavam spustit na zemlju ;)
  • Aha vidio si post. Pa link nemam baš zato to i želim napraviti. Jer toga još nema i app store nije pun istih stvari. Zašto napraviti još jednu "blocks" igru, kada ih ima već 100-injak, svaka nova igra je kopija prethodne. Znam, reći ćeš "ne mora biti i ako stvarno imaš maštu smisli nešto novo što će se izdvojiti iz te mase", ali nije mi to u interesu, u interesu mi je napraviti nešto drukčije.

Toga još nema u app storeu jer nije ni bilo iPada, gadgeta na kojem bi se sve to vrtilo i izgledalo kako treba izgledati. Mislim da slijedi vrijeme kada ćemo "video novine" MASOVNO gledati u app store-u i smatram da će to biti prije kraja ove godine.

Vidjeti ćemo što i kako će biti s moje strane. Projekt možda nikada ne ugleda svjetlo dana, no ne ovisi o meni, ja sam samo dao ideju i ja vodim projekt, ovisi o mnogim drugim ljudima.

Da je do mene, da imam znanje i svu opremu, ja bi sada već bio na pola puta, ali smatram da ovo nije pothvat za samo jednog čovjeka. Ovdje osim znanja treba stručnost i iskustvo, a toga u ovoj branši nemam.

Ponavljam, napraviti ću sve što je u mojoj moći da ovaj projekt zaživi, a za naslađiavnje o mom neuspjehu, mojoj bujnoj mašti i izjavama "kako sereš", "znao sam", "rekao sam ti" i "pa šta si ti mislio" ima još vremena. Ako ne uspijem sam ću to objaviti, pa onda si dajte oduška...
  • "Pejo" said:
    Toga još nema u app storeu jer nije ni bilo iPada, gadgeta na kojem bi se sve to vrtilo i izgledalo kako treba izgledati.

Kao sto vidis, koncept je osmisljen bez obzira sto iPada nije bilo. I to nije prvi takav koncept, bilo ih je hrpetina dok jos ni iPhone nije bio u planu. Ima tvrtki koje su doslovno ulozile milijune u takve projekte i uz sve te silne milijune i nekoliko godina pripreme nisu uspjele izbacit gotovu aplikaciju iako su to realno mogli do sad napravit da je izvedivo na neki kvalitetan nacin. Sta ti mislis da mozes postic s nekoliko milijuna puta manje novca i bez ikakve strucnosti?

"Pejo" said:
    Mislim da slijedi vrijeme kada ćemo "video novine" MASOVNO gledati u app store-u i smatram da će to biti prije kraja ove godine.

Mislim da se gadno varas, osim ako pod "video novine" mislis clanci u kojima ce bit integriran video kao sto je na bilo kojoj ozbiljnijoj news stranici vec godinama. Al ako mislis da ce cijela stranica casopisa bit video i da ce se to moc listat i koristit za ista drugo osim showoffa, opet ponavljam: imas bujnu mastu.

Uostalom, takve interaktivne stvari nisu uopce za novine koje se azuriraju vise puta dnevno, pa cak ni za casopise koji se azuriraju tjedno, nego eventualno neki mjesecni u stilu Glorije gdje ti ionako hrpa gluposti odvlaci paznju od jeftinih nakupina teksta. Na pripreme za "obicno" staticko tiskanje se potrosi hrpa vremena i resursa, zamisli da moras radit jos 20 puta tolko svaki put, to nije lako ni u mjesecnim razmacima, a kamoli dnevno.

U tehnicka ogranicenja necu uopce ulazit jer vidim da ti je i osnovna logika cijele stvari raketna znanost. Kad smo vec kod raketa; dok sam bio mali, mastao sam da cu bit astronaut, eto to sto ti pricas je u rangu tih mojih mastanja. Nemoj mi se molim te vise opravdavat nego se uhvati posla ako vjerujes u to i pokazi mi da sam u krivu, rado bih ti cestitao, al do tad se mogu samo smijat ;)

P.S. Pokupovao sam sve poznate digitalne casopise za iPad, i WIRED je daleko najbolje rjesenje, al je jos uvijek slikovnica naprema onome sto su htjeli da bude. Al naravno, ti i tvoja ekipica mozete bolje, samo naprijed :P
  • Pa normalno da će to biti mjesećno izdanje. Ako ne i dvomjesečno.

Nisi ti mene shvatio, neće to biti komlet video novine. Od recimo 100 strana, tridesetak će njih ispod texta imati interaktivni video preko cijele stranice, koje će trajati cca 10 do 30 sekundi koji će se onda ponavljati. Druge stranice će biti većinom statične, poluaktivne - odnosno djelomično aktivne ili će imati integrirano video.

I potruditi ću se, ali ne da tebi dokažem nešto, nego čisto da SEBI dokažem da to mogu. A što se tiće kompliciranosti, to uopće nije teško, zamisli WIRED sa + 10 dodatnih stranica, naravno random kroz novine koje preko cijele strane imaju video koji se vrti dok je sa strane text, koji ti čitaš i skrolaš kroz text.

Ako je to rakenta znanost, onda ću ja napraviti rakeut za iPad. :D

Edit: u biti pogledaj one linkove koje sam dao u početku teme. Na taj način sam mislio. Ni to nisu kompletno video novine. Možda sam ja pretjerao i krivo se izrazio kada sam rekao "video novine".
  • Shvacam ja sta ti hoces napravit, al ti ne shvacas da to na iPadu nece radit onako kako bi ti htio, a jos manje kako bi korisnik htio. Video kao pozadina cijele stranice teksta je stvarno nepotrebna perverzija koju ce svatko zrtvovat za brzinu i stabilnost appa, pa i ti kad vidis kako to izgleda i radi.
  • Hm, ficho, iskreno se nadam da si u krivu i da je A4 dovoljan za to. A ako si u pravu, odustajem, jer me ne zanima izradanovina koje već postoje, da se opet ne izrazim krivo, znaći novina koje su sada nešto kao WIRED.

Da se razumijemo, sa WIRED sam oduševljen (gledao nekoliko prezentacija WIRED novina na samom iPadu) i savršeno izgledaju, ali to mi je nkako samo korak dalje od statičnih novina. Ja znam što želim i to ću probati napraviti.

Ako ne uspijem, a to bude isključivo zbog samog iPada, onda ću pričekati koju noviju i jaču verziju, te pokušati ponovo, a ako to bude zbog mene samog, shvatiti ću ovo još kao jedan moj neuspjeh i naravno - tebi priznati da si bio u pravu. :D ;)
  • Ma WIRED je superkul kad ga vidis na filmicima koji u par minuta pokazu sve najzanimljivije sto ima, al kad ga otvoris uopce ne ispunjava ocekivanja postavljena ovim videima sto sad imaju o samoj aplikaciji, a jos manje onim prije.

Nemoj me krivo shvatit, iPad je prava mala zvijer, al ne mozes od njega ocekivat da ce radit stvari oko kojih se Macovi napate i zagriju na preko 80° i pale ventilatore na max okretaje :) Mislim da ti ni priblizno nisi svjestan koliko je ta optimizacija kljucna i koliko na nju ode vremena i muke od same ideje do krajnjeg proizvoda. A ako nisi toga svjestan, ne da neces uspjet, nego ces failat 100 na sat. Ne govorim ti to jer sam zlocest i jer ti zelim propast, nego vec 4 mjeseca konstantno slusam slicne ideje raznih malih i velikih klijenata i istrazujem sve mogucnosti i bas mi je drago sto je WIRED izasao tocno s onim sto sam ja opisivao da je moguce, pa cak i s malo manje od toga :)
  • Hvala na savjetima i dobrim željama.

Nisam o tome razmišljao jer mislio sam da nema potrebe, svi su rekli da iPad je jako brz, A4 je odličan i radi svoj posao vrhunski, ali izgleda da ćemo ipak morati prvo napraviti nekoliko različitih verzija i sve to testirati. Ako ne bude išlo, onda ću morati čekati pravo vrijeme sa pravim proizvodom.

Kako sve to ide, mislim da ćemo takve strojeve i mašine vidjeti jako brzo, odnosno smatram da će već za 4-5 godina izaći iPad koji će moći vrtiti i teže stvari, ako ne i ranije.

Ma i ako stvarno iPad ne zavrti, pokrene ili bilo što drugo naš "video magazin" imam još nekoliko ideja, koje ne zahtjeva takvo ulaganje, toliko ljudi i dodatnu opremu, osim dodatnog software-a i Mac računala... :D