Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

In this Discussion

Ovaj web site se ne trudi biti kompatibilnim sa Internet Explorer web preglednikom. Sve se u njemu vidi, ali za puni dojam preporučamo neki pošteni web preglednik poput Safarija, Firefoxa ili Google Chromea.

Top Posters

Članovi (6486)

• Matea
  • croalex
  • DCH
  • CroDruid
  • iCroatiaa
  • pech
  • iVar87
  • e_FotografijaHr
  • krkljan
  • therrlu
  • fulek
  • gogsy7
  • Klaudio
  • m3d033
  • Phantom_Lord
  • Dexy
  • anamarijaikatarina
  • C R O W
  • sina
  • this charming man

Tko je online (5)

Uključeno je povezivanje korisničkih računa na glavnom sajtu i forumu. Ukoliko vidite ovu poruku i ne možete se logirati na forum potrebno je za pristup koristiti podatke s kojima ste se registrirali na glavni site. Ukoliko se još niste registrirali na glavnom sajtu potrebno se ponovo registrirati, a sustav će vas pri prvom logiranju prijaviti na vaš forumski account. Probleme i dojmove možete napisati ovdje ili poslati mail na mac.korisnik@mackorisnik.com
Kratice i još random pitanja
  • Mene nekaj muči... Zaš kada kliknem Delete ne ode u Trash?
    Imam onu tipkovnicu s numeričkim dijelom... I tamo di inače je Insert, Delete, PgDn i ti gumbi su neke strelice i Fn... Kako to služi?

I još molim da predložite program koji pokazuje zauzetost na hardu i kaj sve zauzima prostor jer sam svega nahitala unutra i brijem da mi mjesta ponestaje.

Imam Logitech Nano mišonju i skinula sam driver i ok radi, no ne znam poštelati da mi je "middle button" (tak je u Winsima pisalo) kad gurnem kotačić u desno, kako to napravim? (ovo mi je prezakon radi tabova u FF)

Kasno mi je, ne mogu se sjetiti još pitanja... To je to zasad i hvala unaprijed na odgovorima! :D
    Post edited by Unknown User at 2010-05-30 21:33:16
     Mac Mini with Lion,  iPhone 4
  • 50 Komentara sorted by
  • cmd+backspace je za brisanje fileova u finderu.

Odaberes disk pa cmd+i da vidis slobodan/zauzet prostor, a ako oces u vise detalja, ima appova al ih ja nisam koristio pa ne znam koji bi ti preporucio.

Kod mene Logitech MX510 i u driveru je sve prilicno jasno, ne znam kako je za Nano, al trebala bi bit opcija negdje u System Preferencesima pod Logitech Control Centrom.
    Post edited by Unknown User at 1999-11-30 00:00:00
  • Za zauzece na disku pogledaj DaisyDisk ili besplatan GrandPerspective
  • "ficho" said:
    cmd+backspace je za brisanje fileova u finderu.

Samo da se nadovežem, ovo mi je tako genijalni shortcut. Praktički ga je nemoguće slučajno stisnuti, a kad ga stisneš nema fakin iritantnog dijaloga koji pita jesi li siguran da želiš poslati odabrano u smeće... :ugeek:

bok!
  • Mozes si skinut i iStat za widgete ,u tom statu ti pise apsolutno sve,od memorije ,brzine ventilatora,temperature,broj upaljenih procesa itd,itd.Ne sjecam se ali mislim da je to darko kontin napisao tu negdje da ima to i da je super stvar.Ja sam si isto to skinuo .
  • "barusha" said:
    Mozes si skinut i iStat za widgete ,u tom statu ti pise apsolutno sve,od memorije ,brzine ventilatora,temperature,broj upaljenih procesa itd,itd.Ne sjecam se ali mislim da je to darko kontin napisao tu negdje da ima to i da je super stvar.Ja sam si isto to skinuo .

Da ima iStat widget, ali postoje i iStat Menus ako hoces da ti bude sve u menubaru.
    http://www.islayer.com/apps/
  • Za mišonju sam skužila opciju...

Baš sam se danas sjetila još nekoliko pitanja ali se sada ne mogu sjetiti... Kad se sjetim postam :D
  • Eh da...

* Adium, evo stavila sam ga i oduševjena sam NO. Svaki put kad palim app mi je moje ime i svaki put moram nick stavljati, zašto jednostavno to ne zapamti???
    * molim preporučite blogove, portale i sl. o macovima i svemu tome, al ne sad 100000 sajtova nego par top, hvala.
    * zašto je spell checker upaljen u svim aplikacijama, kako to isključiti zauvijek???
  • "Cozmika" said:

* molim preporučite blogove, portale i sl. o macovima i svemu tome, al ne sad 100000 sajtova nego par top, hvala.

http://www.tuaw.com/
    http://www.appleinsider.com/
    http://theappleblog.com/
    http://www.9to5mac.com/
    http://www.macrumors.com/
    http://smokingapples.com/
     iMac | iPad | iPhone
  • Stvarno ne znam zasto ti adium ne pamti nick, al zvuci ko problem s permissionima. Otvori Disk Utility i napravi Repair Permissions na sistemskoj particiji.

Dottore ti je preporucio sve top Mac siteove pa ne znam sta bi dodao, osim mozda http://www.jabolko.org/ ak znas slovenski i http://macenstein.com/ ako volis oskudno odjevene tete s Macovima :D

A spell check moras rucno u svakoj aplikaciji ugasit u menu baru na Edit -> Spelling and Grammar -> Check Spelling While Typing.
  • "ficho" said:
    Stvarno ne znam zasto ti adium ne pamti nick, al zvuci ko problem s permissionima. Otvori Disk Utility i napravi Repair Permissions na sistemskoj particiji.

Ne pomaže :(

* Kako da svog maca održavam zdravim? Zasad imam program CleanMyMac, treba li još što?
  • "Cozmika" said:
    [quote="ficho"]Stvarno ne znam zasto ti adium ne pamti nick, al zvuci ko problem s permissionima. Otvori Disk Utility i napravi Repair Permissions na sistemskoj particiji.

Ne pomaže :(

* Kako da svog maca održavam zdravim? Zasad imam program CleanMyMac, treba li još što?[/quote]

Ne treba ti ništa takve namjene, niti CleanMyMac.

bok!
  • A kad mi se nakupi smeća... Di to ode, nemam harda beskonačno...? :shock:
  • To je OS X ne Windows, i dok budeš bila u Windowsima nećeš biti in. "Think Diferent". Imaš negdje uputstvo za OS X Leopard na forumu i malo ga prouči. Biti će neke stvari dosta jasnije i nećeš lutati u magli. Ili pogledaš na Lynda. com, ako već nisam zaboravio. Sretno !
  • Na Macu je sve tamo gdje staviš. Kad ti smeta samo ubaciš u kantu i to je to. 95% će ti se tako uredno obrisati i maknuti. Eventualno neki appovi imaju na još par mjesta svoje foldere a njim jednim potezom možeš obrisati aplikacijama tipa AppCleaner.
    Geek by nature, Mac user by choice! [kontin.info] [blog] [posao]
  • Al što recimo sa copy paste... "Temporary files"... i to...?

Još me zanima kako mogu vidjeti koje se aplikacije startaju kad upalim mac? (instalirala sam si adobe reader a imam fobije još od winsa jer onda par novih procesa doda u startup)
  • kad upalis mac u docku ce ti ispod ikone aplikacije bit ona lampica koja znaci da je aplikacija upaljena.. ako ne svijetli lampica znaci da se aplikacija nije upalila.. =)
  • Probaj neke odgovore potražiti i tu : http://www.softwaretrainingtutorials.co ... eopard.php pa malo i googlaj. Imaš na videu pa će ti biti vizualno jasnije. Bok !
  • Za appove koji se sami pale od u System Preferences-Accounts- Login items.

Opčenito ti predlažem da si odvojiš 10 minuta i prođeš sve psotavke u system preferencesu. Em zato jer češ saznat gdje ti šta je , em zato jer ćeš si odmah podesiti sve umjesto da svako malo nešto primjetiš da bi drugačije ;)
  • "Cozmika" said:
    A kad mi se nakupi smeća... Di to ode, nemam harda beskonačno...? :shock:

Nema nakupljanja smeća, jedino ako ga ti natrpaš... onda ga ti moraš i pobrisati. A svi sistemski cacheovi ne zauzimaju ništa puno čak i kad su puni, a aplikacijske valjda sama održavaš čistima ako te smeta.

Samo da se zna, ja nisam poduzimao nikakve korake za čišćenje ili održavanje OSX-a otkad ga imam instaliranog (na ovom računalu nekih 8 mjeseci) i nema naznaka usporavanja ili nečeg sličnog. Nijednom nisam obrisao cache od Firefoxa LOL i radi jednako brzo kao i prvi dan (na stranu to što ždere memoriju), a neki moraju redovno čistiti Safari da im se ne bi usporio :P

Jedino što radim je deinstalacija aplikacija koje mi ne trebaju koristeći http://www.appzapper.com/ i povremeno Repair Disk Permissions... prije i nakon updejtova, kad nešto eksperimentiram i slično...

BTW, zaboravi navike s Windoza, svi ti to govore ovdje, pa i ja. Ovo nisu Windoze i neke stvari jednostavno drugačije/bolje funkcioniraju...

bok!
  • Najs.

Imam sad jedan problemčić. Imam MAMP i Sequel Pro i idem se spojiti i napišem localhost, root kao user i pass i neće, probam bez passa i neće... Di fulavam?
  • MAMP ti je po defaultu na portu 8889, pa uzmi to u obzir. Znaci ili u MAMP-u promijeni port na standardni za MySQL 3306, ili u Sequel Pro upisi port koji je definiran u MAMP-u. I u Sequel Pro nemoj upisati localhost vec 127.0.0.1 za host.
    Mozes jos u MAMP-u pod Server->MySQL iskljuciti Allow local access only.
    Valjda ce nesto od ovog pomoci ;)
  • Evo radi.. Tnx.
    Samo što se sad baš i ne snalazim u samom proggyju :x
  • Sad pak imam probleme s widgetima i dashboardom...

Imam istat nano i želim to izbrisati međutim neće se izbrisati jer kaže da je u upotrebi a nemam ga nigdje za maknuti? Help, na rubu sam...
    Zanemarite ovo, skužih... Njah...

Btw. Tko se kuži u php i ima veliko srce, trebam malu pomoć, sva sam si jadna jer me muči oop... (pm)
  • Za php se slobodno javi na PM, ili postavi novi thread pa vise ljudi moze dati doprinos ;)
    Ako radis OOP mozda da pogledas neki framework. Najjednostavniji za naucit je CodeIgniter po meni, a i meni se pokazao kao odlicno rjesenje za manje projekte.
  • MacKeeper...

Evo na appstormu neš pričaju o njemu. ako ovdje svi tvrde da maca ne treba čistiti zašto se rade takvi appovi?
  • Tko zna? Rade se i antivirusi za Mac. Biznis. :D
  • 1. Ono je sponzorirani post kojeg je sama firma iza Mackeepera platila 50$ da bude tamo i ovo sto je napisano su oni napisali a ne ovi sa macstorma.

2. Ima u komentarima zanimljivih osvrta na app

tei dalje ne vidim zast bi se tako nest trebalo koristiti ;)
  • Maknula sam chrome i zatim opet install nakon nekoliko dana jer mi je neš trebao... Pitanje je, kada mičem aplikacije, gdje odem i izbrišem ih skroz? Ovo je izbrisano s AppZapperom al očito se nije sve izbrisalo...
  • Dobro ignor na ovo pitanje, no imam još jedno. Recimo iz nekog razloga želim reinstalirati OS X, jel mogu original skinuti s neta ili odem u apple dućan i kupim...?
  • Pa zar nisi dobila instalacijski disk s racunalom?
  • "strija" said:
    Pa zar nisi dobila instalacijski disk s racunalom?

Ovo tvoje pitanje me nagnalo da bolje proroštam po kutiji i :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
  • :mrgreen: Ne bi ništa čovjek rekao.. al da na youtubeu nema "milijardu" klipova di ekipa otvara svoje Macove i svi do jednog prvo pogledaju uputstva i CD koji dolazi sa njime.. :mrgreen:
  • "switcher" said:
    :mrgreen: Ne bi ništa čovjek rekao.. al da na youtubeu nema "milijardu" klipova di ekipa otvara svoje Macove i svi do jednog prvo pogledaju uputstva i CD koji dolazi sa njime.. :mrgreen:

To znači da je želja bila toliko jaka da je zaobišla tutoriale otvaranja MAC-a :)
  • Ma gledala sam ja kak otpakiravaju i sve. Ali jednostavno nisam upute išla gledat jer sam na yt sve vidjela a ispod toga je bio dvd. Zapravo 2 dvd-a, ne znam za kaj je drugi i neda mi se tražiti kaj je, zasad neka ostane nepoznanica.
  • "MarkoIL" said:
    [quote="switcher"]:mrgreen: Ne bi ništa čovjek rekao.. al da na youtubeu nema "milijardu" klipova di ekipa otvara svoje Macove i svi do jednog prvo pogledaju uputstva i CD koji dolazi sa njime.. :mrgreen:

To znači da je želja bila toliko jaka da je zaobišla tutoriale otvaranja MAC-a :)[/quote]

Force was strong in that one :mrgreen:

Jbt led, ja sam već toliko tih "jutube" videa pogledao da me boli glava :roll: :mrgreen: Samo slinim..

Al ajde, uskoro neki prijatelji prihajaju iz USA.. pa ću probat ušećerit neku jabuku (hint: 499$ :mrgreen: )
  • "Cozmika" said:
    Zapravo 2 dvd-a, ne znam za kaj je drugi i neda mi se tražiti kaj je, zasad neka ostane nepoznanica.

Onda cu ti spoilati ;)
    2. DVD ti je za hardware test, ako ti se slucajno nesto dogodi na kompu (kernel panic ili sl.) da mozes pokrenuti test i vidjeti koja komponenta steka. Dosta korisno za npr. RAM koji ne radi bas kako treba.
    Mislim da ima jos nekog softwarea na tom disku, ali nisam siguran. XCode mozda... ne sjecam se tocno
  • Hmmm, hardware test je na prvom disku, na drugom je iLife i mozda jos koja dodatna instalacija :)
  • Cini mi se da su i Dev Toolsi na tom disku... :?
     MacBook 13" (white, Mid-2009) 2,13GHz, 2GB, 320GB
     iPod touch 3. gen 32GB
     iPhone 4 16GB
  • Ne znam, moguce. To sam uvijek se neta skidao zbog iPhone SDK :)
  • Ajd da se nadovežem na temu, trenutno imam instaliran OSx Snow L. koji sam kupio original prije par mjeseci ali sam u selidbi uspio izgleda izgubiti medij... sto mi je ciniti
  • Kupi ponovo ili skini s torrenta ;)
  • "strija" said:
    Kupi ponovo ili skini s torrenta ;)

super :(
  • A sta bi ti? Ako si htio dobit novi kad stari izgubis, trebo si ga osigurat :P

Nece ti nitko na temelju tvog "izgubio sam" dat besplatno novi instalacijski medij.
  • "ficho" said:
    A sta bi ti? Ako si htio dobit novi kad stari izgubis, trebo si ga osigurat :P

Nece ti nitko na temelju tvog "izgubio sam" dat besplatno novi instalacijski medij.

mislio sam da mozda postoji sansa da postoji neki SN preko kojega bih mogao pokrenuti drugu verziju, prica kao kod windowsa... a valjda cu ga pronaci negdje
  • Pa ne postoji uopce nikakav SN za OSX. Meni se prije Leopard disc toliko izgrebao da vise nije bio upotrebljiv. Skinuo sam sa torrenta i imao tako, licencu ionako imam. Sada mi ne radi przilica na MBP pa instalaciju drzim na eksternom disku, licenca isto tako vrijedi.
  • pozdrav,
    ja sam nova ovdje, danas mi je stigao macbook pro pa sam se odlucila registrirati tu pa ako gdje zapnem nadam se da ce biti netko tu da mi pomogne :-) za sada imam par pitanja... koja je kratica za screenshot i koja je kratica za pokrenut kameru? @ sam pronasla zahvaljujuci bas ovom forumu... :-)
  • Cmd+shift+3/4 su ti za screenshote cijelog i selektiranog djela ekrana.

A kroz spotlight nadi photo booth - on ti je za snimanje sa ugradenom kamerom
  • Za screenshotove mozes skinuti i Cloud App, koji automatski uploada screenshot i stavlja url u clipboard. Pa ako nekome treba poslati screen, umjesto cijele slike saljes samo link ;)
    http://www.getcloudapp.com/
  • ja bi samo dodao i skitch onda kao super screenshot alat :)

http://skitch.com/

Osim što se slićnom kombinacijom ko system screenshot aktivira (cmd+shift+5) nudi mogućnost brzo editinga slike i također upload na server uz još par zakon mogučnosti.
  • puno hvala!