Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

In this Discussion

Ovaj web site se ne trudi biti kompatibilnim sa Internet Explorer web preglednikom. Sve se u njemu vidi, ali za puni dojam preporučamo neki pošteni web preglednik poput Safarija, Firefoxa ili Google Chromea.

Top Posters

Članovi (6486)

• Jaksa
  • leanabelle
  • angel
  • Mariobilll
  • EdSe
  • n1n0
  • maxus
  • _matija_
  • NotoriusBIG
  • Edge
  • dtopal13
  • neo123
  • barusha
  • Predator971
  • anamarijaikatarina
  • DCH
  • dare
  • Boro
  • Beli
  • majstor79

Tko je online (5)

Uključeno je povezivanje korisničkih računa na glavnom sajtu i forumu. Ukoliko vidite ovu poruku i ne možete se logirati na forum potrebno je za pristup koristiti podatke s kojima ste se registrirali na glavni site. Ukoliko se još niste registrirali na glavnom sajtu potrebno se ponovo registrirati, a sustav će vas pri prvom logiranju prijaviti na vaš forumski account. Probleme i dojmove možete napisati ovdje ili poslati mail na mac.korisnik@mackorisnik.com
Izrada iPhone aplikacija u Adobe Flashu
  • Pozdrav!

Premda nemam Mac, planiram početi s razvoj iPhone aplikacija u novom Flashu sad kad izađe. Zanima me ima li ovdje ljudi koji su više informirani u to pa da mi objasne neke stvari :) Što se tiče same izrade, to se da naučiti, no zanima me na koji način će se to onda stavljati na Store i što mi je potrebno za to. Vidio sam da su potrebni neki certifikati. Jedan je onaj Apple Developer što se treba registrirati i platiti 100 dolara, jesam li u pravu? Drugi je za Adobe Air. Zanima me je li on uopće potreban i kako ga nabaviti?

Hvala!
    Post edited by Unknown User at 2010-08-17 13:59:30
  • 33 Komentara sorted by
  • Od slijedece isplate cu ti kupit 3 metra uzeta.

• To sto bi ti mozda i uspio napravit bi vjerojatno bilo odbijeno.
    Post edited by Unknown User at 1999-11-30 00:00:00
  • "ficho" said:
    To sto bi ti mozda i uspio napravit bi vjerojatno bilo odbijeno.

:D
    mafijas legenda prolazi kroz transformaciju od JB community insajdera do developera :)
  • 2. Trebas imat iPhone SDK(pises u Xcodeu, a UI slazes u Interface Builderu) i moras znat Objective-C(programski jezik).
    3. Moras Appleu platit 99$ za iPhone Developer Program.
     MacBook 13" (white, Mid-2009) 2,13GHz, 2GB, 320GB
     iPod touch 3. gen 32GB
     iPhone 4 16GB
  • "ipetri68" said:
    2. Trebas imat iPhone SDK(pises u Xcodeu, a UI slazes u Interface Builderu) i moras znat Objective-C(programski jezik).

1. Da.
    4. Da.
  • Post edited by Unknown User at 1999-11-30 00:00:00
  • "scompany" said:
    Pozdrav!

Premda nemam Mac, planiram početi s razvoj iPhone aplikacija u novom Flashu sad kad izađe. Zanima me ima li ovdje ljudi koji su više informirani u to pa da mi objasne neke stvari :) Što se tiče same izrade, to se da naučiti, no zanima me na koji način će se to onda stavljati na Store i što mi je potrebno za to. Vidio sam da su potrebni neki certifikati. Jedan je onaj Apple Developer što se treba registrirati i platiti 100 dolara, jesam li u pravu? Drugi je za Adobe Air. Zanima me je li on uopće potreban i kako ga nabaviti?

Hvala!

U Flashu?! :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
  • Sta je tolko cudno? Adobe je prije bar 6 mjeseci najavio da ce Flash CS5 imat export u nativne iPhone appove.
  • "ficho" said:
    Sta je tolko cudno? Adobe je prije bar 6 mjeseci najavio da ce Flash CS5 imat export u nativne iPhone appove.

Čudno mi je jer je pitao taman kad se pojavio ovaj članak, a i bez obzira na takve Adobeove najave - ipak je trebalo biti preoptimističan da bi to očekivali jer znamo što Apple misli o Flashu.
  • Onaj clanak na AppleInsideru (Apple's iPhone 4 SDK license bans ported Flash, Java, Mono apps) tocno prikazuje da Flash nikada nece biti na iPhone-u ili iPadu. Sigurno ne bi to stavili u license da misle u buducnosti podrzati flash ;)
  • Mislim da je ficho u pravu.

Postoje danas dodatne alternative izrade iPhone aplikacija, kao npr. napišete i izradite aplikaciju u Javi ili HTML-u, bez ikakvog znanja ObjectivC-a, Cocoa Touch, itd i sa tim alternativnim programima kao što su "Titanium Developer", "QuickConnect" ili "PhoneGap" napravite najnormalniju - full funkcionalnu aplikaciju za iPhone.

Zašto nebi i Adobe izbacio nešto slično, čak me nebi ni čudilo, jer im je Apple stao na žulj.

S tim da ne govorim kada skinete iPhone SDK, da postoji mpgućnost da izradite aplikaciju pomoću Dashcodea (što je za izradu iPhone web stvari), te je pomoću nekoliko poteza stavite u Xcode i pomoću QucikConnecta u par poteza pretvorite u najnormalniju Xcode aplikaciju ,te je pomoću Xcode aplikacije samo "Export"-ate, odnosno napravite najnormalniju iPhone aplikaciju.
  • Pejo nitko ne kaže da se to ne može, već da je Apple to zabranio... kao što i piše u novim uvjetima korištenja takve aplikacije (tipa napravljene u flashu pa portane) će odbijat
    Geek by nature, Mac user by choice! [kontin.info] [blog] [posao]
  • Ne mogu vjerovati koliko mogu biti toliko ludi. Pa nema veze od kuda je exportano/importano ako aplikacija radi najnormalnije, ne ruši iPhone OS i ne usporava ništa. Pa sve je to novac, što Apple najviše zanima.

Izgleda da su se stvarno zainatili. U biti, nisu se nikome zainatili, nego jednostavno guraju svoj ObjectiveC, svoj jezik, svoje proizvode, ubijek su bili close source, tako će i ostati.

Šteta.
  • Pa flash aplikacije bi vjerojatno radile sporije, jer bi trebale imati neki emulator/player ugradjen. Ne mora biti, ali ionako je to sve iz drugih razloga ;)
  • HAHA, ma kakav emulator. Nije to što ti misliš.
    Mi smo pričali da bi Adobe izbacio alternativu, da ti možeš programirati u "Flash jeziku", a kasnije se ta aplikacija "pretvori" u standardni .ipa format, koji koristi iPhone, tako da ti tu ne treba nikakav emulator, jer bi aplikacija radila najnormalnije i onaj tko bi je korsitio ni nebi znao gdje je napravljena, ali Apple općenito želi sve zaštititi i držati pod kontrolom, žele da sve što se radi, da se radi na njihovim platformama, pa izgleda da ta Adobe-ova ideja neće ugledati svijetlost dana...
  • Ma ne treba se raditi sve na njihovim platformama bas... Samo ne smije nist na Adobeovim platformama. I da je dost zeznuto jer ce sad neki developeri iz nule morati pisati vec postojece appove. Ali eto tako je to u ratu. Ima stradalih. A apple se odlucio izgleda na biti ili ne biti bitku s njima i flashom
    Geek by nature, Mac user by choice! [kontin.info] [blog] [posao]
  • Pa koliko sam ja shvatio u tom svakom .ipa file-u bude taj "emulator". Pa ne mozes jednostavno ActionScript kod pretvoriti u C i onda raditi compile. Ovako ipak mora postojati jedan dio koda koji ce taj AS kod pretvoriti u nesto sto iPhone OS razumije.
    Ako sam u krivu slobodno me ispravi, zanima me kako ce to raditi :)
  • Problem je što to sada neće raditi, nikako... haha... :D ;)

I ti i ja moramo sada sjesti, zagrijati stolicu i naučiti C for Mac, ObjectiveC i na kraju sve što je potrebno za iPhone aplikacije... Gledaj s čime se ja mučim već 10 dana:

http://s3.amazonaws.com/twitpic/photos/large/84424827.jpg?AWSAccessKeyId=0ZRYP5X5F6FSMBCCSE82&Expires=1270840716&Signature=dPydpFTFpql7tRGCL7Yuobe%2BJRE%3D
  • Hm, prve dvije knjige ti baš neće pomoć sad kad je MonoTouch u banani, ali ostale već da.

Ja imam gomilu original knjiga u papirnatom izdanju i dosta pdf-ova pa ti mogu preporučiti učenje Objective-Ca zato što je postao opako popularan u zadnje vrijeme. Baci samo pogled na ovaj grafikon.
  • "Pejo" said:
    Problem je što to sada neće raditi, nikako... haha... :D ;)

I ti i ja moramo sada sjesti, zagrijati stolicu i naučiti C for Mac, ObjectiveC i na kraju sve što je potrebno za iPhone aplikacije... Gledaj s čime se ja mučim već 10 dana:

Zašto ne bi radilo? Već postoji par aplikacija na AppStoreu koje su napravljenje u privatnoj beti novog Flasha? Ne vjerujem da bi Adobe dodao podršku za iPhone a da to Apple na odobrava.

Naučio bih ja ObjectiveC i što već treba, ali problem je što to nije podržano na Windowsu / Linuxu pa jedino što mi preostaje je ovaj novi Adobe Flash.

Mene je samo zanimalo hoću li morati imati AIR certifikat da bih mogao raditi aplikacije, ako da bolje mi je da odmah odustanem jer koliko vidim nije uopće jeftin.

ps Slika ti ne radi.
  • "scompany" said:
    Ne vjerujem da bi Adobe dodao podršku za iPhone a da to Apple na odobrava.

Fora je sto se Apple o tome izjasnio tek neki dan nakon predstavljanja 4.0 (i to ne javno nego u ugovoru s developerima), par dana prije izlaska CS5, tak da je Adobe uzalud to radio. Koji headshot :D

Al budimo realni, svatko ko se ozbiljno misli bavit iPhone developmentom ce ulozit u Mac i ucenje Objective-C-a.
  • "scompany" said:
    [quote="Pejo"]Problem je što to sada neće raditi, nikako... haha... :D ;)

Zašto ne bi radilo? Već postoji par aplikacija na AppStoreu koje su napravljenje u privatnoj beti novog Flasha? Ne vjerujem da bi Adobe dodao podršku za iPhone a da to Apple na odobrava.

Naučio bih ja ObjectiveC i što već treba, ali problem je što to nije podržano na Windowsu / Linuxu pa jedino što mi preostaje je ovaj novi Adobe Flash.

Mene je samo zanimalo hoću li morati imati AIR certifikat da bih mogao raditi aplikacije, ako da bolje mi je da odmah odustanem jer koliko vidim nije uopće jeftin.

ps Slika ti ne radi.[/quote]
    Pa moci ces ti raditi aplikacije na taj nacin, samo ih Apple nikad nece odobriti za App Store ;)
    Procitaj developer license.

Inace na 37Signals ima odlican odgovor na to. Nakon citanja stvarno ispada malo glupo ta zabrana.
    Osim ako ce sve aplikacije stvarno toliko prostora zauzimati kao onaj onaj metronom. Mislim stvarno 8MB za nesto sto je dovoljno i par kB :)
  • Nije uopce poanta oce radit il ne. Gruber je odlicno objasnio zasto je ova odluka donesena pa si procitajte.

Vecina drugih clanaka na tu temu ima nekakvih dezinformacija, ovaj je jedini gdje se autor ne poksava pravit pametan nego logicki razmislja.
  • Ovo je čak smiješno xD Nisu normalni. Koliko god bio ovo loš potez Adobea, bar su dobili neku reklamu. Sad sam ja znači bzvz počeo učiti Flash i AS, eh...
  • Nisi bezveze, jos uvijek mozes postat Flash developer ;)
  • mafijaš said: Ok, ja to sve imam naprimjer, i Apple Developer Program i Mac i napravim aplikaciju prema propisima od Apple, jel se može desit, Apple kaže ma to nama ne treba i ne uzme ti u obzir tvoju aplikaciju i šta onda? Sve uzalud i sve u smeće možeš bacit...jel tako?

Ili oni ipak 99% prihvaćaju stvari?

99% prihvaćaju, al ti se može desit :).
    Admin
  • AppStore ima preko 100 milijuna aktivnih korisnika s kreditnim karticama. Cydia ih ima mozda 50 (korisnika, a ne milijuna korisnika). Sta mislis sta je privlacnije developerima?

Da ne spominjem kako ce app kupljen u AppStoreu radit odmah na svakoj buducoj verziji softvera bez da se ceka JB...

• Da fico.. Slazem se.. Ima dosta skeptika s tom cydiom. Treba jos vremena proci da bi prodaja u cydiji bila prava stvar. Al velim svakak probat ko apple-a pa ako app ne prode uvjek ga se moze probat prodat u cydiji, da bas nisi uzalud potrosio vrijeme :)

• Prvo moram napomenut da sam noob u programiranju za iPhone..da ne bi bilo poslje.. :) Kroz raspravu vidim da se svi samo guraju Apple-u i njihovom AppStore-u. Kolko sam vidio u Cydia Store-u se isto prodaju aplikacije za neke razumne novce. Zašto ne probat progurat svoju aplikaciju u Cydiu..mislim da tamo nebi bilo toliko bitno na čemu je aplikacija razvijana, tako dugo dok ona radi i obavlja ono čemu je namjenjena. Pošto je to sve sad legalizirano i Apple je izgubio bitku oko monopola aplikacija za svoje uređaje..ja ne vidim gdje je problem? Ako sam u krivu..... u krivu sam. :)

• Dajte mi samo recite ako netko zna, što točno moram imati i s kojim programom napraviti da bih mi Apple tu moju aplikaciju objavio u App store:

1. trebam imat ideju koja bi se prodavala (to jedino i imam)
    2. trebam imat ....taj i taj program s kojim bi radio
    3. trebam imat ...te i te račune od Apple
    4. trebam imat Mac, jer na Windowsima se ne mogu raditi iPhone aplikacije (sam u pravu? :cry: )
    5. ako netko zna neka nadopuni 2 i 3 točku...

Hvala svima... :D :) ;) :P :lol:
  • "TCvetkovic" said:
    [quote="ipetri68"]2. Trebas imat iPhone SDK(pises u Xcodeu, a UI slazes u Interface Builderu) i moras znat Objective-C(programski jezik).

1. Da.
    4. Da.[/quote]

Ok, ja to sve imam naprimjer, i Apple Developer Program i Mac i napravim aplikaciju prema propisima od Apple, jel se može desit, Apple kaže ma to nama ne treba i ne uzme ti u obzir tvoju aplikaciju i šta onda? Sve uzalud i sve u smeće možeš bacit...jel tako?

Ili oni ipak 99% prihvaćaju stvari?

Hvala
  • A čuj nego šta, ja sve faze prolazim, a ne kao ficho, nema pojma o ničemu samo se fraeriše i pravi pametan...da da ficho ti si najpametniji, i kad postavim neko pitanje daj pliz nemoj odgovarati jer tek onda ispadaš...:-

I jel ima tko da je napravio aplikaciju za iPhone i da mu je Apple to prihvatio...trebam detalje...da i ja postanem milijunaš s ulice....

:)
  • tmilovan thanks na infu !!!!
  • E da evo i gramatičke greške u pisanju:

Ficho kaže:
    "To sto bi ti mozda i uspio napravit bi vjerojatno bilo odbijeno."

Pravilno:
    "To što bi ti možda i uspio napravit vjerojatno bi bilo odbijeno."

Zato kažem, bolje nemoj komentirat ništa...

Znaš kako se kaže, šutnja je zlato...i naravno to za mene ne vrijedi, ali za neke...