Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

In this Discussion

Ovaj web site se ne trudi biti kompatibilnim sa Internet Explorer web preglednikom. Sve se u njemu vidi, ali za puni dojam preporučamo neki pošteni web preglednik poput Safarija, Firefoxa ili Google Chromea.

Top Posters

Članovi (6486)

• jpenezic
  • kakarinac
  • kiwwy
  • Dottorre
  • ileo
  • loud_sight
  • cyb
  • SasaW
  • drZagorec
  • rajko
  • elvis_zd
  • markom
  • duk
  • Hrco
  • LordShigi
  • mitch
  • tomislavc
  • Kid-A
  • jigMsaw
  • ivan_cis

Tko je online (4)

Uključeno je povezivanje korisničkih računa na glavnom sajtu i forumu. Ukoliko vidite ovu poruku i ne možete se logirati na forum potrebno je za pristup koristiti podatke s kojima ste se registrirali na glavni site. Ukoliko se još niste registrirali na glavnom sajtu potrebno se ponovo registrirati, a sustav će vas pri prvom logiranju prijaviti na vaš forumski account. Probleme i dojmove možete napisati ovdje ili poslati mail na mac.korisnik@mackorisnik.com
Multiplayer programiranje
  • Pozdrav ekipa,

Odlucio sam se staviti i nauciti ObjectiveC s kojim nemam nikakvog iskustva, ali imam ponesto C/C++ iskustva
    i opcenito programerskog staza. S obzirom da smatram da je najbolje uciti kroz rad, odlucio sam napraviti jednostavnu
    (barem sto se logike tice) multiplayer igricu pa u procesu nauciti dosta toga. Vjerovatno je to malo preveliki zalogaj za
    pocetak ali pokusat cu :)

E sad, ono sto mene zanima je kako funkcionira multiplayer (ne mislim na bluetooth vec na online)
    programiranje na iphoneu. Tipa, sto je sve potrebno i sl.? Radilo bi se o igrici gdje bi igrale iskljucivo
    2 osobe jedna protiv druge. Pretpostavljam da je potrebno imati neki server preko kojeg ce komunikacija ici
    pa ako netko zna nesto vise i voljan je usmjeriti me u pravom smjeru bio bi mu zahvalan jer stvarno ne znam kako to
    funkcionira kad je u pitanju iphone multiplayer programiranje :) Ono, par tipova ili ako imate kakav dobar link gdje su
    takve stvari objasnjenje, knjigu i sl? Bilo kakva pomoc je dobrodosla :)

Hvala,
    Pozdrav
    Post edited by Unknown User at 2010-06-03 00:18:37
  • 6 Komentara sorted by
  • Mac (a tako i iPhone) ima standardno onaj Bonjour koji služi tome da se dva uređaja nađu na mreži. Windowsi i Linux to moraju extra instalirati. Uz to, iPhone ima i GameKit koji tu istu stvar obavlja preko Bluetootha.

S druge strane, da bi se dva uređaja izvan lokalne mreže našla trebaš i neki server na internetu.

Nakon što se uređaji nađu onda ideš standardno sa socketima ili kako ti već paše.
    Post edited by Unknown User at 1999-11-30 00:00:00
  • "IgorD" said:
    Mac (a tako i iPhone) ima standardno onaj Bonjour koji služi tome da se dva uređaja nađu na mreži. Windowsi i Linux to moraju extra instalirati. Uz to, iPhone ima i GameKit koji tu istu stvar obavlja preko Bluetootha.

Kuzim, ovaj dio mi je poprilicno jasan. Nasao sam dosta dokumentacije o GameKitu i bluetooth povezivanju.

S druge strane, da bi se dva uređaja izvan lokalne mreže našla trebaš i neki server na internetu.

Nakon što se uređaji nađu onda ideš standardno sa socketima ili kako ti već paše.

Ovaj dio mi je nesto manje jasan a zanimljiviji :) Kad govoris o serveru, tu pretpostavljam ne mislis
    samo o hostingu nego i o backend aplikaciji koja bi se instalirala a bila zaduzena za komunikaciju?

Vidim da ima dosta gotovih rijesenja, koliko bi bilo komplicirano tako nesto napisati sam s obzirom
    da se radi o multiplayeru iskljucivo 2 igraca? Moze li se napraviti takav backend sistem npr. u php-u
    pa da se iphone veze na njega?

Vidim da si prosao dosta iphone programming related knjiga pa me zanima imas li mozda za preporucit
    neku bas o iphone multiplayer programiranju ako takva uopce postoji?

Hvala puno na odgovoru Igore :)

Pozdrav
  • "psych" said:
    Ovaj dio mi je nesto manje jasan a zanimljiviji :) Kad govoris o serveru, tu pretpostavljam ne mislis
    samo o hostingu nego i o backend aplikaciji koja bi se instalirala a bila zaduzena za komunikaciju?

Vidim da ima dosta gotovih rijesenja, koliko bi bilo komplicirano tako nesto napisati sam s obzirom
    da se radi o multiplayeru iskljucivo 2 igraca? Moze li se napraviti takav backend sistem npr. u php-u
    pa da se iphone veze na njega?

Yep, treba ti backend i moze php il bilo koji drugi ss jezik, ali da sad krenes radit tako nesto jednistavno nema smisla.

U 4.0 GameKit dobiva svoje servere, matchmaking, highscore liste, achievemente itd. pa ces sve sto zelis moc implementirat u nekoliko desetaka linija koda s client strane i 0 sa serverske.
  • Hvala Ficho, sad su stvari jasnije :)
  • Kad smo vec kod povezivanja iPhone-a sa drugim uredjajima, imam ja jedno pitanje.

Imam ideju da napravim neku aplikaciju na racunaru, kojom cu kontrolisati sa iPhone-a. Potrebna mi je perzistentna, tj non-stop konekcija.
    Da li ja da ih vezujem bluethout-om ili wifi-em, kako je sigurnije? (mozda je sigurnije upariti ih bluethout-om) jer moze da se desi da se nadju dva telefona ili dva racunara koja treba da rade istu stvar u blizini, pa da mi se ne zaglupe uredjaji.
    Treba mi neki savet, da li postoje neki gotovi servisi za to, pretpostavljam da postoje, jer se na primer Things aplikacija sinhronizuje preko Wifi-a. Kako su oni na primer to odradili?
  • Kako bluetooth moze bit sigurniji od wifija? To je kao da kazes da je potkosulja sigurnija od pancirke :D

Postoji bonjour preko kojeg se uredaji nadu na mrezi i jednom kad ih linkas, ne moze se drugi iPhone samo tako "ubacit".