Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

In this Discussion

Ovaj web site se ne trudi biti kompatibilnim sa Internet Explorer web preglednikom. Sve se u njemu vidi, ali za puni dojam preporučamo neki pošteni web preglednik poput Safarija, Firefoxa ili Google Chromea.

Top Posters

Članovi (6486)

• edifreak
  • Mafija
  • vjeko
  • juka28
  • struja
  • cvitko
  • srtwt
  • jpelko1
  • jose34
  • emanuel
  • Skorpio
  • valkalinic
  • Carp
  • Andy_Boy
  • grgamajstor
  • dtopal13
  • Jonny018
  • Jaksa
  • Ilija
  • nunu

Tko je online (3)

Uključeno je povezivanje korisničkih računa na glavnom sajtu i forumu. Ukoliko vidite ovu poruku i ne možete se logirati na forum potrebno je za pristup koristiti podatke s kojima ste se registrirali na glavni site. Ukoliko se još niste registrirali na glavnom sajtu potrebno se ponovo registrirati, a sustav će vas pri prvom logiranju prijaviti na vaš forumski account. Probleme i dojmove možete napisati ovdje ili poslati mail na mac.korisnik@mackorisnik.com
Instalacija MAC OS X Snow Leopard 10.6.1 - 10.6.2 Intel_AMD
  • Imam imstaliran Windows 7 x64. U Managementu na Windowsima sam napravio RAW particiju, onda shrink i ostalo mi je 10 GB za FAT 32 particiju koju sam napravio s pomoću Acronisa. RAW particija iznosi 37.6 GB.

U BIOS-u namjestim da se sustav boota s CD/DVD-a. Sve ide u redu do trenutka kad trebam napraviti Mac OS Extended (Journaled).

Nađem predviđenu particiju koja je MS-DOS (FAT 16), na Windowsima RAW, podesim Mac OS Extended (Journaled), zatim Erase i onda se pojavi:
    Volume erase failed with the error: Input/output error.

Try running First Aid on the disk and then retry mounting.

Kad to uradim, pojavi se sljedeće: Invalid BS_jmpBoot in boot block: 000000

Matična ploča: Asrock K8N68PV-GLAN
    RAM memorija: DIMM1: Kingmax MPXD42F-D8KT4B, PC3200 (200 MHz), 2 GB
    CPU: AMD Athlon 64 3000+, Socket 754, 2.0 GHz
    HDD: Western Digital WDC WD5000AADS-00S9B0 (WD-WCAV92705435)
    GPU: ugrađena NVIDIA GeForce 7050 PV / NVIDIA nForce 630a
    Post edited by Unknown User at 2010-07-21 11:42:05
  • 27 Komentara sorted by
  • evo ja se isto s tim jebem već tjedan dana.
    ova tema pokraj tvoje je.

uglavnom, tako kako ti radiš sam i ja radio i ništa nisam na kraju uspio sve dok nisam formatirao cijeli HDD.
    Moji koraci:
    1. Ubacio Snow DVD
    2. Bootao s njega
    3. Formatirao s njim HDD i napravio 3 particije (MBR)
    4. Još jednom erase particije (Mac Journaled) na koju ću staviti Snow
    5. Instalirao
    6. I digne mi super Snow i mogu u njemu raditi

7. Ubacio Windows 7 DVD
    8. Bootao s njega
    9. Obrisao jednu od preostale 2 particije i na nju instalirao Windows 7
    10. Pri resetu se dižu samo Windows 7

I sad po ovom tutorialu sam išao:
    http://thegadgets.net/trickt-boy/tips-a ... 7-on-a-pc/

Skinuo EasyBCD, i ubacio MAC u njega.

Kad resetiram komp pri bootanju mi nudi 2 opcije: Windows 7 i Snow Leopard.
    Kada odaberem Windows 7 dignem ih normalno, kada odaberem Snow Leopard --> FAIL, javi mi da ubacim cd od Windows 7 pa da popravi on tamo neki qratz u nešto_nešto.mbr datoteci. To nisam još radio.

Sve sam ponovo ponovio ali bez odabranog Cameleona. Sada naravno nije dizao Snow, a nakon instalacije Windows 7 -> gore opisano.

probat ću sad googalti kako natjerati EasyBCD da boota Snow, a ako ne, obrisat ću EasyBCD i skinuti Cameleona pa neka on proba bootati Windows 7 i Snow. Nikako na zelenu granu...
    Post edited by Unknown User at 1999-11-30 00:00:00
  • Koji EasyBCD koristiš. Meni je EasyBCD 2 Beta build 55 radila super dok sam mogao instalirati MAC OS X Kalyway Leopard 10.5.6.

Promijenio sam matičnu ploču u kojoj je ugrađena grafička kartica, promijenio sam i hard disk.

Sad ne mogu instalirati ni jedan MAC OS X.
  • ja sam to pokušavao sa easybcd 1.7.2.

evo danas napokon je sve proradilo.
    bez easybcd

nakon 100 tutoriala i kemijanja :S

btw ja sam to na laptopu napravio i sve na jednom.

ako te zanima moj postupak rada reci (da ne pišem bezze).. u stvari aj otvorit ću temu pa neka i drugima bude korisno.
  • Nisam spreman rušiti Windows 7 x64 i brisati druge particije zbog MAC OS X. Ako se to može sačuvati bez formatiranja cijelog diska, onda bih te zamolio da napišeš kako si to uradio. Naravno, u kratkim crtama. Ako moram formatirati cijeli disk, onda radi mene ne treba.
  • "Mandak" said:
    Nisam spreman rušiti Windows 7 x64 i brisati druge particije zbog MAC OS X. Ako se to može sačuvati bez formatiranja cijelog diska, onda bih te zamolio da napišeš kako si to uradio. Naravno, u kratkim crtama. Ako moram formatirati cijeli disk, onda radi mene ne treba.

evo ovdje sam napisao kako sam radio:
    viewtopic.php?f=16&t=13176

sigurno je da se može i drugačije... ja sam radio sa foramtiranjem cijelog diska pa sam u tom procesu odmah prešao sa XP na 7-icu (kad je bal....) .... sad imam 2 nova OS-a na koje se privikavam :D

sad kad malo razmislim, možda se i može bez da se formatira cijeli disk.

1. Prvo trebaš skinuti Chameleon v2 i staviti ga na USB stick.

2. Ubaci Snow DVD, bootaj s njega, odeš na Disk Utility, odabereš particiju, Tab Erase, Odabereš Format Journeled i nazoveš particiju kako želiš.

Otvoriš terminal i:

cd /
    sh MakeDSDT imeParticijeNaKojuStavljamoSnowLeopard
    -----> press any key -----> zatim odabrati 0 (nula) darwin
    ------> ovo pojma nemam šta radi ali tako sam po netu našao, a i piše u instalaciji DVD-a kojeg sam koristio

3. Zatovriš disk utility i nastaviš sa instalacijom, sad ti se pojavila u izborniku particija koju možeš odabrati i stisnuti next za instalaciju.

4. Customize nisam ništa dirao, ostavio sve po default-u.

5. Reset sa ubačenim USB-om

6. Boot sa USB-a

7. I sad bi trebao vidjeti izbornik od Chameleona koji ti nudi Snow Leopard i Windows NTFS

8. Ovako dižeš obadva sustava, a ako želiš to bez USB-a onda uđi u Snow (sa USB-om) i pogledaj točku 14. u temi koju sam gore stavio.

EDIT: EasyBCD nisam nigdje koristio u ovom konačnom postupku koji mi je uspio.
  • Prilikom pokušaja stvaranja journaled ekstended particije pojavi se sljedeće: Mac OS X Snow Leopard 10.6.1 - 10.6.2 Intel_AMD by Hazard (error 61).

Error 61 bi trebalo značiti: 61 wrPermErr Write permissions error; Not a publisher.

Prije toga u Manage na Windowsima napravim RAW particiju, zatim je stisnem tako da od ostotka od 10 GB s pomoću Acronisa na particiji od 10 GB napravim FAT 32 format.
  • "Mandak" said:
    Prilikom pokušaja stvaranja journaled ekstended particije pojavi se sljedeće: Mac OS X Snow Leopard 10.6.1 - 10.6.2 Intel_AMD by Hazard (error 61).

Error 61 bi trebalo značiti: 61 wrPermErr Write permissions error; Not a publisher.

Prije toga u Manage na Windowsima napravim RAW particiju, zatim je stisnem tako da od ostotka od 10 GB s pomoću Acronisa na particiji od 10 GB napravim FAT 32 format.

Aj sa Acronisom napravi Logical particiju i sa NTFS ju formatiraj. Meni je samo s tom kombinacijom dao da išta radim u MAC instalaciji.

Onda tu particiju ponovo formatiraj sa MAC DVD-om.
  • Nisam ovo dobro shvatio. Koji format? Misliš da u Acronisu napravim NTFS format i to kao logičku particiju? I treba li raditi onu drugu particiju FAT32?
  • "Mandak" said:
    Nisam ovo dobro shvatio. Koji format? Misliš da u Acronisu napravim NTFS format i to kao logičku particiju? I treba li raditi onu drugu particiju FAT32?

Znači iz Windowsa, sa Acronisom formatiraj tu particiju na koju ćeš stavljati MAC OS. Postavi ju na logical i NTFS.

I onda ubaci MAC DVD i u instalaciji ponovo formatiraj tu particiju sa Journaled.
    Dovoljno je samo tu jednu particiju napraviti.

Kažem, meni je samo s ovom kombinacijom MAC DVD dao da formatiram sa Journaled.

Javi kako je prošlo.
  • Probao i isti slučaj. Dolje u lijevom kutu stoji: Not mounted, a kad sam pokušao erase, da bih napravio journaled format, onda se pojavilo error failed.
  • "Mandak" said:
    Probao i isti slučaj. Dolje u lijevom kutu stoji: Not mounted, a kad sam pokušao erase, da bih napravio journaled format, onda se pojavilo error failed.

e hebiga... meni je tako javljao not mounted za ne znam sad koje sve kombonacije tako da sam na kraju popp.... i napravio backup podataka na eksterni HDD i formatirao cijeli disk u laptopu sa MAC DVD om...
    Ispada da MAC ne može formatirati Windowsowe particije osim da ne formatira cijeli disk pa napravi nove particije.

postupak sam ovdje opisao:
    viewtopic.php?f=16&t=13176
  • Zahvaljujem, ali mi je žao dirati sve ono što imam na ovom disku, a nemama drugog diska. Imam u planu kupiti još jedan hard disk i onda Windowse na jedan, a Snow Leopard na drugi hard disk.

Još jednom, zahvaljujem.
  • "Mandak" said:
    Zahvaljujem, ali mi je žao dirati sve ono što imam na ovom disku, a nemama drugog diska. Imam u planu kupiti još jedan hard disk i onda Windowse na jedan, a Snow Leopard na drugi hard disk.

Još jednom, zahvaljujem.

ništa, volio bih da su uspjele kombinacije.... pozz
  • Evo, nešto probao i sve što sam imao na hard disku izgubio. Nakon toga sam probao particionirati disk u Disk Utility i opet mi se javljaju iste greške.

Kod mene je disk od 5400 RTM, a ne 7200 RTM. Mislim da to ne bi trebao biti problem.
  • "Mandak" said:
    Evo, nešto probao i sve što sam imao na hard disku izgubio. Nakon toga sam probao particionirati disk u Disk Utility i opet mi se javljaju iste greške.

Kod mene je disk od 5400 RTM, a ne 7200 RTM. Mislim da to ne bi trebao biti problem.

ako si sve izgubio, onda formatiraj cijeli disk sad MAC DVD i s njim naoravi particije. I odaberi MBR kod formata. I onda Erase sa Journaled. Ovako ćeš sigurno instalirati.
  • "vale4674" said:
    [quote="Mandak"]Evo, nešto probao i sve što sam imao na hard disku izgubio. Nakon toga sam probao particionirati disk u Disk Utility i opet mi se javljaju iste greške.

ako si sve izgubio, onda formatiraj cijeli disk sad MAC DVD i s njim naoravi particije. I odaberi MBR kod formata. I onda Erase sa Journaled. Ovako ćeš sigurno instalirati.[/quote]

Pa to sam i probao, ali ne ide. Uvijek Failed.
  • "Mandak" said:

Pa to sam i probao, ali ne ide. Uvijek Failed.

koji DVD koristiš?

ja sam ovaj skinuo http://................................ ... ...........

i njega instalirao..
    nemoguće da ti to neće, mislim da nešto moraš krivo raditi...
    da ne bude da se krivo shvaćamo, ali išao si:

Disk utility
    Odabir diska
    Tab Format
    Napravio particije MBR
    Tab Erase
    Formatirao željenu particiju sa MAC Journaled

edit:

nepodržavamo skidanje nelegalnog softvera!
  • Zašto MBR format?
    Nisam pratio razvoj situacije od početka, ali ja sam kod sebe formatirao kao GUID.
  • Čisto sumnjam da sam nešto pogriješio. Ima sam već prije instaliran Leopard 10.5.2 pa sve do 10.5.6.

Od tada sam promijenio matičnu ploču i hard disk. Ne koristim više staru grafičku karticu, nego novu koja je integrirana u matičnoj ploči.
  • "NenadX" said:
    Zašto MBR format?
    Nisam pratio razvoj situacije od početka, ali ja sam kod sebe formatirao kao GUID.

Ja imam dual boot sa Windows 7 i čitao sam da zato treba MBR. probao MBR i radi.
  • "Mandak" said:
    Čisto sumnjam da sam nešto pogriješio. Ima sam već prije instaliran Leopard 10.5.2 pa sve do 10.5.6.

Od tada sam promijenio matičnu ploču i hard disk. Ne koristim više staru grafičku karticu, nego novu koja je integrirana u matičnoj ploči.

hmmm.. ja nemam nikakvih ideja... prije 3 tjedna sam krenuo s MAC OS X-om i hebao se 2 tjedna dok instaliram i napokon uspio na način koji sam ti opisao...
    sad se trenutno hebem sa grafikom (nitko mi neće poslati kextove koje trebam)....
  • pozz ljudi imam veliki problem.skidam kvalitetan mac os x snow leopad vec nekih 5mj skinuo sam ih jedno 5 i ni jedan ne radi,sprzim ga na cd i restartam pc i nece ga bootat s cd-a jel zna netko u cemu je problem ili di mogu skinuti mac osc sl koji ce raditi??

unaprijed zahvaljuhem
  • ne znam napamet o kojem se problemu radi ali pretpostavljam da je problem u tome što si skinuo običnu instalaciju i takvu ju zapekao na disk.

Potrebno je neke enablere i sl. isto gore staviti pa da ti PC može pročitati to kao boot medij
    Geek by nature, Mac user by choice! [kontin.info] [blog] [posao]
  • e znas mozda koji da skinem da ce mi radi
  • "tomo00" said:
    e znas mozda koji da skinem da ce mi radi

probaj s ovim koji sam stavio par postova iznad:

http://................................ ... ...........

edit:

nepodržavamo skidanje nelegalnog softvera!
  • pozdrav ljudi, jel moze mala pomoc. pokusavam instalirat iatkos v7 i dodem do opcije di treba namjestit prticiju u disk utility no nemogu ne nade niti jedan disk di nemogu dalje instalirat unaprijed hvala
  • U biosu imaš opciju da ti diskovi rade u IDE modu ili AHCI .
    Stavi AHCI i onda bi ti trebao vidjeti diskove.
    Javi jesam li u pravu!
    Pozz ;)