Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

In this Discussion

Ovaj web site se ne trudi biti kompatibilnim sa Internet Explorer web preglednikom. Sve se u njemu vidi, ali za puni dojam preporučamo neki pošteni web preglednik poput Safarija, Firefoxa ili Google Chromea.

Top Posters

Članovi (6486)

• elvisinjo
  • Dottore
  • iVlad
  • nbacac23
  • darija
  • fatossi
  • ikola
  • zorkajovanovic
  • markoni
  • applemanija
  • Pejo
  • Kid-A
  • zac189
  • Nick
  • and1v
  • werfter
  • shuffle
  • tequin
  • Riki
  • demonic

Tko je online (2)

Uključeno je povezivanje korisničkih računa na glavnom sajtu i forumu. Ukoliko vidite ovu poruku i ne možete se logirati na forum potrebno je za pristup koristiti podatke s kojima ste se registrirali na glavni site. Ukoliko se još niste registrirali na glavnom sajtu potrebno se ponovo registrirati, a sustav će vas pri prvom logiranju prijaviti na vaš forumski account. Probleme i dojmove možete napisati ovdje ili poslati mail na mac.korisnik@mackorisnik.com
Snow Leopard 10.6.2 [nVidia GeForce Go 7400] [Kernel panic]
  • Laptop HP Pavilion dv6180ea
    nVidia GeForce Go 7400 256MB

Tu sam našao da za moju grafičku ne trebaju kextovi već samo u com.apple.Boot.plist datoteku staviti GraphicsEnabler=Yes
    http://wiki.osx86project.org/wiki/index ... ion_6187ea

Nakon što to stavim i resetiram laptop, OS X se digne i dođe do desktopa i vidim da je grafika dobra, ali nakon pola sekunde već iskoči Kernel Panic tj. zasivi mi se ekran i javi mi da resetiram kompjuter.

Bootanje u safe modu ("-x") ----> grafika je super.
    Bootanje sa parametrom "GraphiscEnabler=No" ----> digne ga kao i prije što se dizao dok nisam dirao com.apple.Boot.plist datoteku (loša grafika)
    Bootanje sa "-v" -----> ovo se ispiše:

http://img685.imageshack.us/img685/3128/img0323n.jpg

HELP?
    Post edited by Unknown User at 2010-06-05 13:54:29
  • 18 Komentara sorted by
  • probaj bootat u 32bit mode stavi u kernel flags arch=i386
    mislim ga ti nv7XXX daju kernel panic u 64bit
    Post edited by Unknown User at 1999-11-30 00:00:00
  • "jadran" said:
    probaj bootat u 32bit mode stavi u kernel flags arch=i386
    mislim ga ti nv7XXX daju kernel panic u 64bit

eee gdje si prije :)

ugl, ja sam u međuvremenu probavao sa svakakvim kombinacijama kextova i nakon što sam instalirao neki kextPack imam slijedeće ponašanje:

bilo da bootam u safe mode, bilo sa flag "GraphicsEnabler=Yes" ne dobivam kernel panic, ali ne dobivam ni dobru grafiku (samo 1024x768)
    dok sam prije u ovim slučajevima dobivao dobru grafiku i kernel panic u drugom slučaju.

i to je sad glupo jer ne znam šta je ta instalacija kextova napravila jer dok sam ručno mijenjao i kombinirao uvijek sam vodio evidenciju, ali ova instalacija mi ništa nije ispisala što je napravila već je samo postigla ovo ponašanje koje sam sad objasnio.

tako da sam svejedno probao i sa arch=i386 ali nikakve promjene jer je očito ta instalacija riješila problem kernelPanica ali nije riješila problem loše grafike :?:
  • to si instalirao 10.6.0 kextove, oni nedaju kernel panic sa nv7XXX u 64bit, aj postaj popis kextva koji ti tribaju, pa cu ti sherat iz 10.6.3
  • "jadran" said:
    to si instalirao 10.6.0 kextove, oni nedaju kernel panic sa nv7XXX u 64bit, aj postaj popis kextva koji ti tribaju, pa cu ti sherat iz 10.6.3

Hvala ti puno, nadam se da će uspjeti!

GeForce.kext
    GeForce7xxxGLDriver.bundle
    GeForce8xxxGLDriver.bundle
    GeForceGA.plugin
    GeForceVADriver.bundle

i oni što počinju na: NVA.. tako nešto

mislim da mi ovi trebaju jer sam tako našao na nekom forumu (vjerojatno na insanelyMac). Na OSx86 wiki stranicama piše kako za moj laptop grafika radi samo sa "GraphicsEnabler=Yes" te ako ću stavljati update 10.6.2 onda trebam stare kextove.

I ako znaš možda zašto mi ne da update na 10.6.3. Skinuo sam sa apple stranice 10.6.3. update, ali mi ga neda instalirati. Grešku izbacuje. A ova instalacija koju imam sa torrenta skinutu ima Vanilla kernel.
  • 10.6.3 Nvidia kextovi:
    http://uploading.com/files/578f9416/NVIDIA.zip

Nemoj zaboravit repairat permissions-e kad ovo stavis u S/L/E
  • "jadran" said:
    10.6.3 Nvidia kextovi:
    http://uploading.com/files/578f9416/NVIDIA.zip

Nemoj zaboravit repairat permissions-e kad ovo stavis u S/L/E

šefe, evo stavio sam ove sve u S/L/E.. nakon par sekundi je javio grešku kako dotični kextovi nisu dobro instalirani i da se ne mogu koristiti. Repairao sam premissionse (i vidim u log-u da je čačkao i po ovim kextovima koje sam stavio). Resetirao komp, ali i dalje Settings -> Displays -> samo rezolucija 1024x768. Hvala ti za ovo, ali ako imaš ikakvu drugu ideju :(
  • Skini Kext Utility, to ti popravi permissions-e kextova, DiskUtility ne sluzi tome, a pretpostavljam da si to koristio.
    Evo i programa: http://www.mediafire.com/?dfwm1x091nj
  • "jadran" said:
    Skini Kext Utility, to ti popravi permissions-e kextova, DiskUtility ne sluzi tome, a pretpostavljam da si to koristio.
    Evo i programa: http://www.mediafire.com/?dfwm1x091nj

One tvoje kextove sam ručno prebacio u S/L/E i nakon toga pokrenuo Kext Utility.
    Evo slučajevi dizanja nakon pokretanja Kext Utility-a:

1. Normalni boot --> crni ekran
    2. Boot uz zastavicu GraphicsEnabler=No --> uđe u MAC OS X, ali grafika i dalje 1024x768
    3. Boot u safe modu "-x" --> crni ekran
    :(
  • OK.
    Ako je laptop, probaj spojit vanjski ekran da vidis dal ti daje sliku.
    Vjerojatno driveri rade, al ti NVCAP nije dobar pa baca na vanjski ekran sliku.

Ako je stolni, probaj prominit utor na grafickoj.

Koji booter koristis? Chameleon? AsereBLN booter ili neku petu verziju.
    Probaj AsereBLN bootloader(samo upisi u Google)

Ako nista od navedenog ne pomogne, probaj stavit NVEnabler(radi slicno ko GraphicsEnabler u Chameleonu.)

Jedino sto mi pada na pamet jest da ti imas 10.6.2 sistem a kextovi su 10.6.3, mozda da update-as sistem?
  • "jadran" said:
    OK.
    Ako je laptop, probaj spojit vanjski ekran da vidis dal ti daje sliku.
    Vjerojatno driveri rade, al ti NVCAP nije dobar pa baca na vanjski ekran sliku.

Ako je stolni, probaj prominit utor na grafickoj.

Koji booter koristis? Chameleon? AsereBLN booter ili neku petu verziju.
    Probaj AsereBLN bootloader(samo upisi u Google)

Ako nista od navedenog ne pomogne, probaj stavit NVEnabler(radi slicno ko GraphicsEnabler u Chameleonu.)

Jedino sto mi pada na pamet jest da ti imas 10.6.2 sistem a kextovi su 10.6.3, mozda da update-as sistem?

Laptop, HP Pavilion dv6180ea

Kronološki:

Spojio vanjski ekran:
    Pri dizanju se nakratko pojavi slika desktopa i onda cijeli ekran bude plav, isto kao i drugi monitor (plav)
    Boot u safe modu --> crn ekran

Stavio NVEnabler i repairao premissione i od tada:
    Boot bez drugog ekrana uz "GraphicsEnabler=No" -> crn ekran
    Boot bez drugog ekrana u safe mode "-x" --> crn ekran

Boot sa drugim ekranom uz "GraphicsEnabler=No" --> odabva ekrana plava
    Boot sa drugim ekranom u safe mode "-x" --> sve super, grafika odlična, u Display mogu odabrati koju grafiku hoću ("1200+" x "1000+")

Znači samo ova zadnja kombinacija daje nadu :D
    Eh sad, ja sam neuk u MAC OS X-u pa mi to ništa ne znači. Jel ti ovo pomaže da izoliraš makar u čemu je problem?

Koristim Chameleon i bolje ne bih dirao ni jedan drugi bootloader jer sam se napatio dok sam prokužio Chameleon da imam dual boot sa Windows 7.
    A vjerojatno ni nije do Chameleona dok dobivam grafiku u onoj kombinaciji.

Snow Leopard 10.6.2 imam, a kako sam rekao, skinuo sam Update sa Apple stranice, ali mi ne da instalirati ga.
  • ovo sto ti daje nadu je da framebuffer od nvidie nekuzi tvoje izlaze sa grafike i da, to je super, al ovako probaj uzet NVenabler bez display-cfg i probaj s njim.
    ili nabavi nvcap za svoju graficku.

Evo ti kextovi od 10.6.2: oni ti daju vecu nadu :-)
    nije uvik ni pametno stavit novije kextove, mozda ima nekompatibilnost sa drugim stvarima.
    Pozz.

nvidia_10.6.2:
    http://www.mediafire.com/?ztmywznz0md
  • "jadran" said:
    ovo sto ti daje nadu je da framebuffer od nvidie nekuzi tvoje izlaze sa grafike i da, to je super, al ovako probaj uzet NVenabler bez display-cfg i probaj s njim.
    ili nabavi nvcap za svoju graficku.

Evo ti kextovi od 10.6.2: oni ti daju vecu nadu :-)
    nije uvik ni pametno stavit novije kextove, mozda ima nekompatibilnost sa drugim stvarima.
    Pozz.

nvidia_10.6.2:
    http://www.mediafire.com/?ztmywznz0md

Jbte ludim već (a i ti samnom :) )... ovo pivo mi pomaže da ne prolupam u subotu navečer:

Našao na netu NVEnabler bez display-cfg:

Spojen drugi ekran:
    Normalan boot --> stalno se izmjenjuje plavi ekran i normalna grafika (na oba ekrana).. i onaj kružić kao da nešto kalibrira cijelo vrijeme i tako unedogled.
    Boot uz "GraphicsEnabler=No" --> obadva ekrana normalna uz lošu grafiku (1024x768)
    Boot u safe mobe "-x" --> Sve super, izbor svih rezolucija dostupan

2. ekran odspojen:
    Normalan boot --> crn ekran
    Boot uz "GraphicsEnabler=No" --> loša grafika (1024x768)
    Boot u safe mobe "-x" --> crn ekran

10.6.2 imam već instaliran i s tim kextovima isto nije radilo (iako tada nisam probao sa NVEnablerom)
    Sad, da li da probam staviti 10.6.2 kextove pa sve ispočetka ili ti ovo nešto znači.

Al vidiš da svaki puta "ima života" kad je spojen i drugi ekran.... WTF?
  • ok.
    Amo probat iznova...
    1. Znaci prvo rucno izbrisi sve kextove koje mislis zaminit.
    2. Onda rebootaj sistem bez tih kextova u S/L/E
    3. Kad si reboota, stavi kextove iz 10.6.2 sta sam ti posla i pokreni Kextutility ta ti obnovi permissionse, stavi GraphicsEnabler=Yes
    4. ponovno rebootaj al u single user mode, znaci koristi "-s"
    5. utipkaj:
    /sbin/mount -uw /
    rm -rf /System/Library/Caches/*
    reboot

ajd javi, evo i ja na pivi.
  • "jadran" said:
    ok.
    Amo probat iznova...
    1. Znaci prvo rucno izbrisi sve kextove koje mislis zaminit.
    2. Onda rebootaj sistem bez tih kextova u S/L/E
    3. Kad si reboota, stavi kextove iz 10.6.2 sta sam ti posla i pokreni Kextutility ta ti obnovi permissionse, stavi GraphicsEnabler=Yes
    4. ponovno rebootaj al u single user mode, znaci koristi "-s"
    5. utipkaj:
    /sbin/mount -uw /
    rm -rf /System/Library/Caches/*
    reboot

ajd javi, evo i ja na pivi.

sve smo sad sjebali :S

obirisao sam kextove koje sam trebao zamijeniti sa ovim tvojima i od tada ništa više neće.. ni boot u safe mode, ni uz GE=No... samo jabuka stoji i preko 10min se diže ali nema pomaka.
    Instalirao sam u windowsima MacDrive i vratio te kextove u S/L/E ali ne pomaže, i dalje isto ponašanje... pa jebemti nekompatibilnosti i šta već sve ne :o ovo okida po živcima već dobro....
  • ako imas neku divlju distribuciju, bootaj s nje. i popravi permissionse preko terminala u Extensions folderu

chmod -R 755 /Volumes/Ime tvog diska/S/L/E/*.kext
    chown -R 0:0 //Volumes/Ime tvog diska/S/L/E/*.kext
  • "jadran" said:
    ako imas neku divlju distribuciju, bootaj s nje. i popravi permissionse preko terminala u Extensions folderu

chmod -R 755 /Volumes/Ime tvog diska/S/L/E/*.kext
    chown -R 0:0 //Volumes/Ime tvog diska/S/L/E/*.kext

evo jesam.

prvo probao tako,

onda iz windowsa ponovo pobrisao kextove koje sam pomoću MacDrive-a vratio u Snow i opet probao u terminalu.

U oba slučaja isto, krene dizati i zapne na jabuci i cijelo vrijeme se vrti onaj kružić.

Al i taj MacDrive očito ne valja jer kad sam kextove prebacivao iz Windowsa u Snow-desktop pa kad sam u Snow išao otvoriti taj kext uopće ga nije prepoznao već ga je prepoznao kao folder i u sebi imao: Contents.. ono kako ga vidiš u Windowsima.
  • kextovi bi onda trebali radit i nakon sta ih prebacis preko Windoza. Cudno ako nisu u pravom formatu.
  • "jadran" said:
    kextovi bi onda trebali radit i nakon sta ih prebacis preko Windoza. Cudno ako nisu u pravom formatu.

najgore mi je to što znam da se može napraviti ta hebena grafika, uostalom i dobivao sam ju onim nekim slučajevima u safe modu... al da je to tolika zajebancija to me stvarno živcira.