Pokreni novu diskusiju

Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

Top Posters

MacKorisnici (6820)

• krkljan
  • n1n0
  • kvaju
  • iWave
  • iDanijel
  • frik-ri
  • ford
  • ivaninho
  • tonci
  • vjeko
  • blenton
  • atopuzov
  • Popaj76
  • MonoKulen
  • aktion
  • jpelko1

Tko je online (1)

Canon objektiv
  • Pozz,

napokon prisparo nesto novaca i kupio Canon 1000D na akciji u kitu al mi treba malo normalnoji objektiv a pošto bih ga koristil najviše za ovaj krajolike i slikanje utrka trebam preporuku

gledam ovaj jer ne kosta puno pa molim mišljenja http://www.anigota.com/pages/cosi/8?item=AG00091C

thx

pozz
    Post edited by Unknown User at 2010-05-20 21:04:56
  • 21 Komentara sorted by
  • Za koliko si ga para nasao? Ja istonrazmisljam da si nesto jace od 55mm kit objektiva nabavim
    Post edited by Unknown User at 1999-11-30 00:00:00
    Geek by nature, Mac user by choice! [kontin.info] [blog] [posao]
  • nisma korisnik canona ali imam objektiv sličnih karakteristika za pentax i mogu ti reći kao prvo da ne očekuješ neke rezultate u slabije osvijetljenim prostorijama ili općenito tamnijim uvjetima fotografiranja.
    Inače što se tiče objektiva sve zavisi kakvom fotografijom se planiraš baviti, tj kakav objektiv ti treba, što najviše voliš slikati?
  • Koliki ti je budžet?

Mislim da za 1000D nema smisla kupovati neke preskupe objektive, osim ako dugoročno razmišljaš o prelasku na neko bolje tijelo. 1000D nije loš fotoaparat da se razumijemo, ali je najniži u hijerarhiji i treba odgovarajuće objektive.

Ja bih na tvom mjestu uzeo 50/1.8, objektiv kojeg bi svatko trebao imati... Iako, nisam siguran za krajolik. Ali za utrke i općenitu upotrebu bi mogao biti dosta dobar. Pogledaj još i :

- 17-55/2.8
    - 17-85/4-5.6

Uzmi u obzir da ti za snimanje utrka treba što brži objektiv (što manji f broj) tako da zadnji vjerojatno otpada.

Ovaj 55-250 se često reklamira kao produžetak 18-55 kit objektiva, tako da i nije "normalniji" objektiv što se tiče kvalitete.
  • @darko: košta u prečkom 2500 kn

@filippo pošto mi je ovo prvi dslr mislim u neko dogledno vrijeme cca 2god uzimat novo tjelo

a za slikanje utrka mi treba definitino negdje oko 200mm jer ipak su motori u pitanju koji jure pa ....

al daj mi reci, čitao sam da do oko f4 isto nije lose za utrke... bi to prošlo?
  • said:

al daj mi reci, čitao sam da do oko f4 isto nije lose za utrke... bi to prošlo?

Nemam iskustva s tim. Uz odlično osvjetljenje bi možda trebalo biti dovoljno. Zašto ne probaš s 18-55, okreneš na f4, i staneš blizu utrke pa slikaš i poslije analiziraš kako je f4 ;)
    Bolje pitaj profesionalce u tom području. Ali svakako, na 200 mm je teško naći nešto bolje od f4 za normalnu cijenu.
  • Nisam neki profic ali mislim da ti je f4.0 sasvim dovoljno za to sto ti mislis slikat, osim mozda ako bude oblacno ili malo mracnije onda ce mozda biti problem, ali kazem mozda (vjerojatno nece ni onda jer EOS 1000D ima jako dobar ISO, pa uz ISO...). Ali ako ti bas ne treba zoom onda ja definitivno navijam za 50mm/f1.8. Ja bi sebi isto morao kupiti objektiv jer trenutno imam ovaj kit objektiv koji je smece. f3.5 i nema IS :-( tako da sam u komi a sada bas i nemam neke love za kupovanje :-(. koliko uopce kosta tako jedan 50mm/1.8, malo sam svrljao po netu i vidim da uopce nema taj 50mm/1.8 sa IS, jel IS uopce toliko bitan? Ajde i da ne otvaram sada novu temu, moze li mi netko reci nekakav dobar macro objektiv za canon (ne moram spominjat da po financijama bude pristupacan :-) )

A evo nasao sam ti i jedan dobar oglas pa razmisli malo o tome:
    Prodajem Canon 50mm F1.4 USM
    -star 3 tjedna, samo isproban
    -jamstvo 12 mj. (Kodak centar)
    -sa protect filterom

Cijena = 2000 Kn

Oglas je copy/paste sa jednog foruma.

Ja da imam lovu uzeo bih ga odma bez razmisljanja :-)
  • ah za slikanje utrka ti treba dobar dapace jeben zoom, jer nekad bs i nemres stajat uz stazu jer zemlja frca, a i nemreš baš na skoku stajat itd... tak da mi treba dobar zoom da se može sliknut na neku udaljenost ;)

thx

ekipa

velika ste pomoc

pozz
  • Po mom iskustvu bih rekao da ti f4 neće ništa pomoći jer na priblizavanju bar kod mene dobijam tamnije slike ali zato mozes predobre portrete uslikati sa tim objektivom :)
    da krecem ispocetka sa kupovinom objektiva mislim da mi nijedan ne bi bio ispod f 2,8

Ajd sutra cu testirati svoj 50-200 na udaljenost slikati brze predmete ako bude sunčano pa ti javim kako je prošlo mada iskreno nemoj očekivati neki uspijeh

(P.S. Nemoram pisati da sam i ja amater te ako moji odgovori nisu praktički točni nemojte zamjeriti)
  • Mislis da ti ni jedan nebi bio preko f2.8?
  • hehehe... greška :)
    Ma nisam spavao cijelu noć pa više ni ne vidim šta pišem :)

hvala
  • e super

daj javi kakve fotke ispadaju ;)

thx

pozz
  • Nas m3d033 imas je*en nick al ajde krenimo redom :)

Drago nam je cuti da je pred nama jos jedna mlada snaga koja je kupila Canon :) nemam nista protiv Nikona i sam ga cijenim al novcanik ne jednostavno moraju biti duboki oko 30% vise nego za Canon :)
    Prvo sta ti mogu reci i vec na samom pocetku moras jednostavno znati da je ovo jako skup sport i da je rupa bez dna uvijek ce ti nesto trebati :) a cesto ako zelis dobre rezultate i novaca...nazalost...
    Iz tvog pisanja mogu vidjeti da pocinjes...tako da svakako ne bi bilo lose da se istovremeno kreces prema nekoj dobroj literaturi koja ce te uputiti kako da najbolje iskoristis svoj aparat i pomogne da zamisljeno sto lakse pretvoris u stvarnost.
    Taj aparat je ulazni model sto bi se reklo i najsiromasniji opcijama al sve dok ima M,AV, TV mod bice ti nadamo se dovoljan...s obzirom da ima samo 3fps a reporterski 1D mark IV "izbaci" 10 gdje je mnogo veca sansa da se "uhvati" zeljeni moment! :)
    S obzirom da tvoj aparat nije FF (full frame) ili ti punoformatni 36x24 mm senzor (1:1) u njemu vec APS-c sa crop faktorom 1.6x sto znaci koju god vrijednos vidis na objektivu mnozit ces je da bi dobio stvarno uvecanje... ako je objektiv 70-200mm x1.6 on kod tebe nece biti (70-200) vec 112-320mm sto ce ti zasigurno biti dosta za bilo koji sport kojim se ti namjeravas baviti!Govorim zato jer ti sigurno neces kaciti Canon 500mm F4 na njega...
    Raspon je dovoljan ali s koliko svjetla 2.8 ili f4 e o tome ovisi prvo budzet pa onda i potrebe...naravno svi ce ti reci da je 2.8 pun pogodak al to i kosta duplo!
    Canon 70-200 f4 je sjajan objektiv (2.8 jos vise...) to mozes provjeriti svugdje...
    Primjera radi...70-200 f4 ti na bhphotovideo kosta 624$ sto je prejeftino za tako dobar objektiv... dok recimo 2.8 varijanta kosta 1289$ :) ali tu je 50% vise svjetla na senzoru :)
    Po suncanom danu tebi je f4 sasvim dovoljno za bilo sta eventualno dignes iso do jedno 400 i pucaj :)

Velika preporuka...odma ici na bolje stvari pa makar i stedio...stakla pogotovo! Jer kupovati poluproizvod pa kasnije preprodavati da bi uzeo bolje je gubljenje vremena novaca prvenstveno...Ovdje se misli na raznorazne 50-200, 75-300, i sl. Jednostavno njihova brzina fokusa ne dopusta ni s od sporta u tvom slucaju!
    To ti govorim jer ces sutra imat jos uvijek top objektiv (mjenjaju se svakih cca. 10 godina) a tjela se mjenjanju svake godine (ulazni modeli ) skuplje serije svake 3 al staklo je staklo...to najvise vrijedi...isplati se ulagati ako naravno mislis i da se za 10 godina bavis tim...
    Sve ovo pisem iz svog 10godisnjeg iskustva...
    Nemoj da te savjetuje niko da uzmes nesto sa stabilizacijom jer stabilizacija ne zamrzava niti pomaze u takvim poduhvatima nikad...niti ce...to samo pomaze kod slikanja staticnih objekata.

Sto se tice pejzaza i krajolika jedino o cemu trebas razmisljati su Canon 10-22mm kao i Sigma 10-20mm sto je povoljnija varijanta ali cesto problematicna zbog kontrole kvalitete koja se ocituje u tome sto je jedan primjerak dobar ako pogodis a drugi mutan recimo!Dok je Canon ovdje jako dobar!
    Sve ovo pisem iz svog 10godisnjeg iskustva...

@markoIL dobivas tamnije fotke jer tvoj 50-200 nema konstantnu blendu na 50 i na 200... na 50 ima 3.5 al na 200 vec 5.6 sto je velika razlika...
    @fillipo 17-55mm je objektiv koji je najostriji od Canona EF-s dakako...to je zilet i super je objektiv,tamna strana mu je prasina :(

ovo je dovoljno za prvu...cucemo se jos! ;)
  • Vidim ima i znalaca :P

Svaka čast e sad meni odgovori na jedno pitanje :)

Stavio sam na objektiv prvo polarizacijski filter pa preko njega uv... hoće li mi uv smetati kod fotkanja.... znaci dva filtera na jednom objektivu
  • Eh Marko :)

Koji ti je objektiv?Sirokougaoni ili zoom?
    Ukoliko je sirac onda bi se mogao javiti problem ghostinga jer se za takve proizvode slim serije polarizatora!
    Ah ne znam sto ce ti toliki filteri :) Ja imam 3 skupa objektiva a nemam ni na jednom UV niti sam ga ikad imao :)
    U tvom slucaju ako zelis zastiti objektiv prvo stavi UV pa na njega polarizator,tvoja kombinacija mi je nekako naopako ;) jer sta stitis sa uv-om preko polarizatora???polarizator??
    Namjena UV najvise je protekciona da ti zastiti objektiv prilikom pada kada je sam na objektivu :)
    I da se razumijemo naravno da ces skinut polarizator kad ti ne treba pa sad da nebi odvrtao prvo uv pa pol. filter pa opet navrtao UV na objektiv ovako samo ko gospodin odvrnes polarizator i cao!
    U principu ti ne bi nista trebalo smetati ukoliko je u pitanju neki zoom koji nema siri kraj!
  • DZENO TI SI MOJ HEROJ....

thx za nickname

hvala ti majstore... i mislio sam zašparat si za 70-200 mm canona poštenoga i nemam bas puno volje ni želje se bavit preprodajom i mjenjanjem objektiva itd...

Canon kod mene samo dolazi u obzir, igram se sa susjedovim canonom povremeno pa ....

budem pokušao prvo sa f4 a ako odem na profesionalniju razinu slikanja utrka i speed movementa onda ću si razmisliti o kupnji f2.8 jer neće bit problem ostavit f4 bratu jer je i on zagrijan za slikanje ;)

makar sad gledam cijene po ovom webu što si ga spomenuo i moram priznat da mi se cijene sviđaju pa možda odmah kupim f2.8 tj cim prisparam ;=

budem razmislio o 10-22 ;) jos prvo tele lako krenem sparat za ostalo onda

fala ti majstore

daj mi samo reci dal preporučaš kakav ruksak? ili torbu za nošenje iz tvog iskustva ;)

pozz
  • Ma u dure je ;)
    Znam kako je kad ti treba pomoc a raja ili ne zna ili nece da ti pomogne...je*i ga...svakakvih nas ima :)
    Ma Canon je super nemas problema sigurno..Nikon je sjajan sistem pogotovu od prije par godina...potrudili su se...ali kod nikona je problem skupa stakla koja jesu odlicna ali 30% na cijenu iznad canona...
    Ja sam imao 20D prije i imao sam priliku preci na drugi sistem al kada sam vidio cijene samo sam se okrenuo...znas, jos ja zaradjujem i tako reci zivim od toga...al sto je previse previse...neopravdava toliku razliku u cijeni!
    Zasto ne ostaviti kazem ti staklo uvijek vrijedi! imam ti ja 70-20 f4 da si blize dao bih ti da probas!
    Mislim da ce ti biti f4 dosta...pod uslovom suncanog vremena...

Sparas,kupis...al kad ga navrnes milina...i sve moze...nema kompromisa...:) a onako kupis odma pa vidis da nije to to prerastes ga brzo hoces prodat,nema dobru cijenu pa potrosis vise zivaca i novaca na njemu i skontas da ti je bilo jeftinije odmah uzet pravu stvar!

Hoces ruksak ili torbu???
    Ruksak je dobar za nosenje sve ti stane..al nije za manevar na terenu...dobro je za putovanja!
    A torba ti treba neka reporterska...po meni samo Lowepro...imas u Zagrebu ja sam skoro bio i uzeo sebi jednu...ruksaci takodjer Lowepro...Micro treker 200 a torba top loader ili ona klasicna? Probaj stealth reporter aw D100 ili nesto slicno!
    Top loader je super ali tu ti stane samo objektiv i aparat kad neces puno veliku torbu!A ovaj reporter D100 je super jer stane aparat 2 objektiva i eventualno blic...D100 ti je 430 kn
  • pa di si ti?

razmisljal sam o lowepro flipside budem jos vidio za to...

i veliš da is nije po volji?
  • Ja sam u Sarajevu :)
    Razmotri fino i odluci ponesi opremu i probaj!
    Ma IS je samo kad setas predvece sa dragom rivom i vidis neku staru kucu osvjetljenu i pozelis je snimiti iz ruke bez stativa eh onda upalis stabilizaciju i cak na 1/15 mozes da ti bude ostro ko zilet!
  • za ruksak imam vremena

dobro onda moram nac nekog blize sa f4 al bi si uzeo sa is bezobzira zatrebat ce cesce nego kaj mislim

anyway hvala ti na pomoci

pozz
  • A ne ne ne mislim da ti se nece isplatiti :)
    Razlika izmedju 2.8 i f4 IS je samo sto dolara :)))
    Sto hoce rec dodas jos 100$ i imas 3 puta bolju stabilizaciju koja zamrzava kako god i gdje god!
  • ;) hehe i mislio sam tak nesto

thx
    pozz