ovo je neki tekst
<!--more-->
sad cemo videt dali se ovo objavljuje tek kada kliknem na more
<?php the_content("Continue reading..." ); ?>
Evo imam jedno pitanje za Wordpress ekipu.
Naime pokušavam koristiti WP kao CMS za websajt. I sad instalirao ja to na MAMP i stavio http://www.plaintxt.org/themes/sandbox/ temu iz koje bih htio izraditi custom dizajn rješenje za nekakav portfolio websajt.
I sad kao i uvijek ... zapeo sam na samom početku. Nemogu ukloniti defaultne Widgete iz sidebara??!!? Odem u widgete i vidim da je metoda stavljanja ili micanja widgeta drag drop iz ili u one sidebar containere koji stoje s desna. No ovi defaultni nisu prisutni u ovim containerima pa ih niti ne mogu ukloniti. Ako dodam neke nove widgete oni se pojave, ako ih maknem oni se maknu ... no defaultni ostaju?!!? Predpostavljam da ovo znaci da su hardcoded u temu?!
Onda sam isao pitat guglu i tamo nalazim na ovo:
http://wordpress.org/support/topic/remove-default-widgets
što se ne odnosi na temu koju koristim ali se tiće uklanjanja tih defaultnih widgeta.
Ja u doticnom /wp-content/themes/sandbox/functions.php ne nalazim navedene lajne texta?!? Gledam mi li u krivi functions.php ?!? Ili?
Onda sam nasao tipa koji savjetuje da vezano uz tu temu ... ovo treba raditi css-om metodom #selektor {display: none;} ... no ovo mi je malo grubi hack. Ima li netko da mi savjetuje neki ljepši metod?
Hvala svima.
Otvori sidebar.php, tamo bi mogli biti widgeti.
Hmm probat ću kasnije kad se toga uhvatim. Na forumu wordpress.org su mi rekli da teme imaju foru da kada staviš neki svoj widget u sidebar, da defaultni nestanu. Ja probao I nestali su svi osim onog Archive ?! WTF ... ?! Uglavnom probam pa javim što je bilo. TNX
Hvala tamo je sve. I to plain old html sa minimalno php-a. izkomentirao sam defaultne widgete i sad ih nema ... no ocekivao sam da u tom slucaju cijeli column splasne jer nema sadržaja (takvo mi je bilo iskustvo sa joomla templateima).
Moze jos jedno pitanje plz.
Kako sam dosao sa joomle na WP neke koncpepcije mi nisu jasne, tj fale mi.
Naime u Joomla-i imaju takozvani "Modules" što bi bilo slično recimo widgetima (okvirno receno). I kad setupiraš takav neki modul onda imaš izbor između različitih pozicija.
Primjerice, kreiraš menu modul i želiš da ne bude kao defaultno s lijeva, odabereš poziciju "top" i voila. Ima li što slično sa WP? Ja sam tako na joomla-i uvijek pocinjao sa jednom temom koja je ono bare skeleton tipa ovaj sandbox, i onda bih sve raselio po pozicijama koje želim za određeni projekt i još malo s css-om i voila.
Pa se pitam kako se to radi u WP ... tj može li se?
Tnx
U WP-u to moraš u kod "usadit". Znači di hoćeš menu tu ga u kodu staviš, npr u header.php, sidebar.php, footer itd. Dok u Joomli imaš puno klikanja, ovdje se više igraš s kodom.
Aha znaci uvalim u fajlove.
Ma malo ta rascjepkanost na pojedine fajlove me zbununjuje iako se sad vec cini zgodna. Naime template fajlovi kod joomle imaju jedan glavni php file koji je template file + css i javasript fajlovi. Tako da kad bi se to tamo radilo u kodu onda bi se naprosto promjenio ID doticnog diva i/ili njegova lokaciji unutar template.php fajla.
Predpostavljam da se onda mora samostalno preraditi css za meni. U joomla imas vec gotov css za svaki od mogucih pozicija pa a ti izmjenis prema zelji.
Ovo je mozda ok jer nema viska koda kojeg se kasnije treba rijesavati. Bumo vidli. Tnx
Opet jedno pitanje. Kako se radi sa multi lingual sajtovima u WP-u? Naime preveo sam admin dio - i to je stvarno smooth riješeno. Ali tema koju koristim kao bazu za izradu sajta (nije riječ o onoj temi koju sam ranije spominjao) nije unaprijed rađena za lokalizaciju. Onda sam googleao i našao ovo link što ne zvući osobito problematično i PHP novajliju kakv sam ja, no kako sam i wp novajlija onda ovdje pitam jer nebih htio da se ručno naradim oko nećega za što postoji gotovo riješenje.
Naime mogao bih naprosto ući u template fajlove i prevesti no htio bih da sajt ostane prevodiv, jer je klijent rekao da bi ubuduće mogao htjeti uvesti višejezičnost iliti hrv i eng.
Neki plugin za switchanje jezika ako tko zna također bi mi bio od koristi. TNX
ispravka ... prevedene su mi neke stvari ... kao recimo datumi i to ali riječi kao "Filed under:" i onda piše ima kategorije kako sam je već nazvao. Ili "Posted" ... e to mi nije prevedeno. Predpostavljam da su datumi stvar WP instalacije a ove riječi stvar teme?!
Da te stvari su ti u temi vjerojatno hardcoded. Pogledaj qTranslate plugin, pa ako znas nesto PHP-a nece biti problem prevesti tih nekoliko izraza. Samo par if statementa i to je to ;)
Jep. Neke stvari su hardcoded, pa možeš probati s spomenutim pluginom ili uhardkodirati hrvatski.
hvala, poceo sam prokuzavat pomalo WP, i moram rec da mi se dosta više svidja logika nego kod Joomle, s kojom sam se dosta duže družio. :P Prčkam sad po nekim drugim stvarima pa ću kasnije se sa tim jezikom uloviti u koštac ... i sa .po fajlovima i sličnim. :P Enivjz. MOže preporuka za neki WP related domaći forum da manje ovdje davim ... nisam baš naišao. A na wordpress.org onaj hr blog kad pretražujem dobijem uglavnom srpske odgovore, što nebi bilo problem da nije dosta toga na чирилици :)
qTranslate + getext i sve šljaka :)
imam novo pitanje :) Novi web treba da se optimizira za pristup mobitelom. Primarno iPhone ali ne isključivo. I ok researchao sam malo o layoutu koji dobro funkcionira na mobitelima i jasno mi je više manje. Imam tri pitanja ustvari:
(link rel="stylesheet" type="text/css" media="handheld" href="mobitel.css")
(htio sam neki code tag koristiti ali ne kuzim ovaj markdown uopce?!?)
kako testirati ako se nema iPhone? Opera Mobile uopće ne registrira drugi stylesheet koji sam metnuo ... ?!
Kako ide sa layoutom za mobile, mora biti rastezljiv ili? Obzirom da su različite dimenzije ekrana jako?
Ima neki link sa tutorijalom ili nekim uputama ... savjet? hvala