ako pogledas sta 90% korisnika radi na racunalu to je mail i internet (ili drugi oblik komunikacije) i nesto office worka .. dakle za ocekivati je da ce u bliskoj nam buducnosti 90% korisnika za takve poslove korisiti neki derivat desktopa i mobilnog uređaja .. future is mobile totalno .. ja ne mogu vizualizirati takav uređaj ali desktop kao kanta + monitor umire, a i all in one koji ti stoji kod kuce kao imac mislim da isto ide svome kraju za ogroman dio korisnika .. biti ce mobilni telefon + taj neki derivat ipada/desktopa/laptopa koji ce biti ok za 90% korisnika .. ostali koji rade video photo ili nesto treće imati nešto jače ..
racunala su dosta sazrela .. postala su svakodnevni consumer goods .. do nedavno jedan dobar dio ljudi koji se koristio racunalima znao je o njima dosta a danas se gotovo svi mladi koriste racunalnom ali na nacin da ga samo koriste bez da se zamaraju svime cime smo se mi zamarali
zato mislim da ce i dalje ici u tom smjeru pojednostavljenja tocno prilagođenog postavkama a i soft ce vjerujem na kraju 90% zavrsiti online u cloudu na tvom browseru
ono sto smo imali zadnjih 10 godina ili cak 30, necemo imati iduci 10 a kamoli 30
:)
ja bi novi iWork :p
nekako Apple sve više odmiče od Macova. kao da su im Macovi usputan biznis, i kao da se njima bave eto tako jer se to od njih očekuje jer su počeli kao Apple Computer.
lipi su iPodovi, i iPhone, i iPad i TV i punjač za baterije i sve je to lipo divno krasno ali nekako kao da je to preuzelo primat. valjda zato što malo košta za proizvest a velike marže.
johne mislim da si apsolutno u pravu i vecini "pravih" Macovaca se ne svidja smjer u kojem ide Apple. Ono sto meni pada na pamet kao jedini spas je nekakvo razdvajanje na Apple Computers i Apple Entertainment ali nekako sumnjam da gospon Jobs razmislja isto pogotovo zato sto su nedavno maknuli "computers" iz naziva firme.
ma dobro... poanta appla je bila uvijek kao: "ok, idemo zaraditi, ali ajmo raditi stvari koje se i nama svidjaju, i koje cemo i mi sami koristiti"... mislim da je Jobsu malo dosadio komp, pa se prebacio na ovaj dio rastuceg trzista (ja ne pamtim kad se nesto ovako prodavalo kao danas mobiteli a sutra smartphoni) i pogodio je, a sad bi bilo glupo usporit razvoj da se fokus vrati na mac. stvar je ta da je mac prodavaniji nego ikada, vjerovatno kao neka nus pojava velike prodaje iPhona, i fakat bi bilo glupo sad stat u ovom kljucnom trenutku kad se treba lomiti sa androidom i mozda uskoro sa WM7, a OSX ne gubi na popularnosti (naprotiv) + nije neka napeta situacija sad na OS desktop sceni! win 90% mac 5%, u US 10% i tako godinama! linux i dalje nije neka ozbiljna prijetnja! mozda OSX nije u punom fokusu, sto je razumno, ali nije ni zapostavljen. a nece nikada ni biti, ako nista onda radi cinjenice da je to developer tool za zlatnu koku iOS i app store! vjerovatno nas cekaju neke vece evolucije sa 10.7 koji ce sigurno izaci u 2011. mislim da se cak nije toliko usporio razvoj maca koliko se zapravo stjece dojam da se usporio. "stari" apple desktop korisnici vide Jobsa kako sve manje javno prica o macu (a kad to cini naziva ga kamionom :D) a sve vise mase tim touchscreenima po eventima i mozda se tu taj dio korisnika osjeca malo zapostavljeno, kao kad dobijemo mladjeg brata pa se fokus prebaci na njega :D a i sigurno zivcira to sto sad neki seljaci koji jedva znaju komp upaliti pricaju s odusevljenjem o appleu pa dodju na forum recimo i u panici pitaju kad ce vise novi ip4 kod nas :D valjda na to moramo gledati kao na mladjijeg brata kojemu je sad potrebno nesto vise paznje dok ne nauci sam drzati zlicu u ruci :)
kompanija ima zadatak zaraditi lovu i povećati bogatstvo dioničara a jobs to radi odlično .. i isprazne su priče šta bi oni trebali .. trebali bi zaraditi lovu .. ako skuze da gube novac na destkopu prestati će raditi desktope .. as simple as that ..
100% sam siguran da u svim kalkulacijama koje su radili zadnjih cca 25 godina nema bulleta - "hoce li to nekoga veseliti ili to bi ljudi voljeli imati", vec su key points prihod i dobit .. mozemo li to prodati i koliko cemo zaraditi ..
mislim, nije to samo apple to su sve normalne firme ..
"MoschuS" said:Soic pa imaju Aperture, nece stavljati nesto slicno u iLife ali slazem se da bi bilo zgodno da dodaju jos koju funkciju u iPhoto
Izgeda da ipak dolazi iLife 11 :)
Ako izadje u roku od mjesec dana hebat cu im sve po spisku jer nisu nista rekli na konferenciji! Ali jedva cekam :)
treba im jos jedan event jer se WWDC pretvorio u iPhone event, ovaj rujanski u iPod, i da bude jos jedan za mac jer ovako nije ok! zaboravih i iPad :/ nista, najbolje 4 eventa godisnje, svaka 3 mj jedan :)
pa ja cak i mislim da se apple prosirio po svijetu samo radi iphona , sumnjam da zbog skupih racunala , pa tako tko ima iphone reko mogao bi probat i macbook , kao npr ja.presao sam s windowsa i highend PC na macbook pro samo da vidim sta je to posebno , za sad je zadovoljavajuce stanje , zadovoljan sam , malo su mi tipke na tipkovnici odbojne , izgledaju nekvalitetno.no da je hardware bolji koji serviraju s racunalima jos bi bolje bilo.
siiNke said: pa ja cak i mislim da se apple prosirio po svijetu samo radi iphona , sumnjam da zbog skupih racunala , pa tako tko ima iphone reko mogao bi probat i macbook , kao npr ja.presao sam s windowsa i highend PC na macbook pro samo da vidim sta je to posebno , za sad je zadovoljavajuce stanje , zadovoljan sam , malo su mi tipke na tipkovnici odbojne , izgledaju nekvalitetno.no da je hardware bolji koji serviraju s racunalima jos bi bolje bilo.
siiNke, o cemu ti to? S iLife 11 na ovaj komentar? Please, stick to the subject :)
Thank you! :)
a dobro, tolerira se malo sharanja oko teme :)
Moram se složiti sa ovim što je Mr.ezrider rekao.
A i ne sumnjam da Apple ima neku svoju viziju koji misli isfurati za desktop računala i zbog koje trenutni razvoj samo naizgled izgleda da stoji.
i kaj, nista jos od novog iLife-a?
cob4lt said: i kaj, nista jos od novog iLife-a?
pa dobro, na pocetku teme je receno "2 do 4 tjedna"... pomalo :D
Poprilicno me cudi forsanje iDVD-a :)
Mene isto. Iako nije jos nista sluzbeno... Mozda bude iBRD :D
Valjda danas bude nešto :)