Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

In this Discussion

Tagged

Ovaj web site se ne trudi biti kompatibilnim sa Internet Explorer web preglednikom. Sve se u njemu vidi, ali za puni dojam preporučamo neki pošteni web preglednik poput Safarija, Firefoxa ili Google Chromea.

Top Posters

Članovi (6489)

• Josip R.
  • danijelp
  • A7ibaba
  • plejka
  • elvisinjo
  • neo091
  • ivicac1
  • ante08
  • Munja01
  • OcuiPhone
  • axxo
  • Nick
  • C R O W
  • Saby1978
  • Vedegoo
  • ninja1204
  • zeljkofilipin
  • zorkajovanovic
  • Antonio
  • iKenzo

Tko je online (3)

Uključeno je povezivanje korisničkih računa na glavnom sajtu i forumu. Ukoliko vidite ovu poruku i ne možete se logirati na forum potrebno je za pristup koristiti podatke s kojima ste se registrirali na glavni site. Ukoliko se još niste registrirali na glavnom sajtu potrebno se ponovo registrirati, a sustav će vas pri prvom logiranju prijaviti na vaš forumski account. Probleme i dojmove možete napisati ovdje ili poslati mail na mac.korisnik@mackorisnik.com
Baratanje fotkama
  • Evo, kao što ste mogli vidjeti u jednoj temi od prije par dana, od danas postajem pravi Appleovac pa se mojem MacBooku i iPhoneu pridružuje i iMac 27" i5 2.66. Budući da će većina posla biti vezana za fotografiju imam naramak pitanja. Kao prvo, na PC-u sam koristio Externi hard gdje su mi sve fotke. Hard je formatiran na NTFS, pa se nadam da to neće biti neki problem jer znam da sam vidio da se negdje spominje nekakav programčić koji omogućuje OSXu da čita i NTFS.

Drugo me kopka kako sve te fotke držati na Macu, odnosno kako ih prebaciti. Koristio sam MacBook ali nisam ga imao kao glavni komp pa imam rupe u znanju. Da li napraviti klasičan copy/paste u neki folder ili to importati sa iPhoto ili Apertureom ili pak nešto četvrto. Kolko se sjećam ako se importa u iPhoto onda te iste fotke postoje na par mjesta u ovoj i onoj rezoluciji pa mi to nepotrebno ždere prostor. A i nije mi jasan onda npr. kopiranje na stick ili slično.

Kao treće me zanima da li se konačno pojavio neki program tipa Fast Stone Image Viewer? Sve ovo kaj sam vidio i koristio mi nema tu jednostavnost i brzinu.

Tolko za sada :-) Hvala

• 10 Komentara sorted by
  • ja nemam pojma, ali molim te hitno dojmovi...jer planiram uzeti istog i takodjer mi veliki dio treba za fotografiju :D

• Po meni ti je najjednostavnije rješenje da importaš u iPhoto ili Aperture (ovisi što želiš koristiti) i radiš tako dalje. Prednost library ti je da možeš tagirati i ocjenjivati slike, raditi smart foldere, slideshowove i raditi razne manipulacije s njima te se uvijek vratiti na original. Zbog toga imaš i nekoliko kopija iste slike nažalost, ali mislim da s današnjim HDD-ovima prostor nije veliki problem. Ne znam koliko ti je velik taj eksterni HDD i imaš li svrhu za njegu, ali ako nemaš, preporučio bi ti da ga koristiš za Time Machine, tako da u slučaju da ti rikne HDD u kompu imaš ekterni backup Librarya i ništa ne gubiš. Što se tiče NTFS-a, OS X po defaultu čita NTFS, tako da ne moraš ništa instalirati dodatno. A ako želiš pisati NTFS, onda moraš instalirati nešto tipa MacFUSE+NTFS-3g ili Paragon NTFS ili po meni, najbolji, Tuxera NTFS

• @gork: nemaš frke, prvi dojmovi slijede već danas :-)

@soic: Dakle na stroju će biti radne stvari, a onda bi ovaj externi od 1TB koristio samo kao backup. Znači u Time Machineu mogu podesiti da mi radi backup samo Librarya na taj externi hard? Pretpostavljam da onda on sve promjene i nove stvari digne i na taj externi.

• Pa možeš, ali TM nije baš tako zamišljen. On je više za backup cijelog sistema, pa možeš izbaciti neke stvari koje ne želiš, a ovako bi ti trebao na exclude listu dodati sve osim iPhoto libaria. Ja bi ti preporučio backup cijelog sistema uvijek bez obzira na iPhoto. Pretpostavljam da taj iMac ima isto disk od 1TB, pa bi TM cijelog sistema bio beskoristan jer onda ne bi imao glavnu prednost TM-a, a to je da možeš ići unazad po vremenu i vratiti što god si izbrisao. Za koristan backup putem TM-a bi ti trebao bar 1.5TB vanjski disk, a bilo bi možda dobro i 2TB. Ako želiš samo iPhoto library backupirati, onda bi možda mogao probati s nečim tipa ChronoSync ( http://www.econtechnologies.com/pages/cs/chrono_overview.html ) pa namjestiti da ti backupira iPhoto library na eksterni disk recimo, svaku večer.

• Mislim da ti je najbolje prvo istražiti i istestirati neke stvari, pronaći si sistem rada koji će tebi odgovarati. Ja sam se dugo lomio oko toga kako baratati sa bazama fotki - dali raditi library sa iphotom ili apertureom, dali duplati stvari ili nekako ih držati na jednom mjestu... Iako sam u početku navijao da koristim appleove stvari, adobeov lightroom 3 se pokazao lakši, intuitivniji i sposobniji alat za manipulaciju i fotkama i arhivama od aperturea. Fotke držim na jednom mjestu, ne dupliciram ih radi librarya samog već je on nedestruktivan file sam za sebe.

• Čestitke na prinovi :)

• Evo samo da dodam da sam odustao od Aperturea. Jednostavno je spor..čak i na jakom kompjuteru. Mislio sam da je to bio slušaj na mom MacBooku ali očito je program spor. Obično importiranje jedne kartice je dugotrajan postupak, obično pregledavanje fotki također, svaku fotku prvo učita nazubljenu, pa ju onda izoštri što je meni vrlo iritantno jer sam ih prije normalno učitavao i na znatno slabijim kompjuterima. I naravno ne želim duplati te fotke na par mjesta jer mi je i ovako baza velika oko 500GB. Tako da sam se odlučio ostati na starom načinu rada, a to je kopiranje fotki na hard i zbog nedostatka jednostavnog i brzog preglednika ih otvaram u Bridgeu i korigiram u Photoshopu. Dakle još uvijek tražim nešto poput Fast Stone Image Viewera na Macu. Za sada je najbliži ACD See, ali je on u beti.

• pozdrav... skini si Adobe Lightroom 3 ;) dobar za direktan import, jednostavniju i brzu obradu i pregled...koristim ga već 2 godine i prezadovoljan sam :)

• Hm... ja aktivno koristim Aperture i nemam tih problema. Brzina prijenosa naravno ovisi o samoj kartici. Tako da imam i ja jednu sa koje to ide bolesno sporo , ali imam i drugu koja radi kako treba.

Što se pregledavanja tiće ako si radio odmah nakon importa mogao si naletjeti na problem nazubljenosti jer si je još prilagođavao Preview verzije. Ali to nakon minute na oko 200 slika bude gotovo i onda bude sve što radiš skoro momentalno. od prelaska, promjena i sl.

Naravno ako ti ne paše bolje ne koristi, ali samo budi siguran da si ga dobro istestirao... jer tak sam i ja prvu verziju Apertura poslao kvragu da bi mu se nakon godine dana slučajno vratio i skužio kako sam zapravo ja bio kriv za user experience koji sam imao :)

Sad smo nerazdvojni

Geek by nature, Mac user by choice! [kontin.info] [blog] [posao]