Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

In this Discussion

Ovaj web site se ne trudi biti kompatibilnim sa Internet Explorer web preglednikom. Sve se u njemu vidi, ali za puni dojam preporučamo neki pošteni web preglednik poput Safarija, Firefoxa ili Google Chromea.

Top Posters

Članovi (6369)

• Dodo
  • Saby1978
  • DCH
  • anamarijaikatarina
  • hrvoje_
  • dule
  • giove
  • junior
  • Wiseguy
  • luciferred
  • rajko
  • baka
  • werfter
  • Munja01
  • dannyded
  • micho0305
  • tome0330
  • dabiggie
  • danijelp
  • tomasso

Tko je online (1)

Uključeno je povezivanje korisničkih računa na glavnom sajtu i forumu. Ukoliko vidite ovu poruku i ne možete se logirati na forum potrebno je za pristup koristiti podatke s kojima ste se registrirali na glavni site. Ukoliko se još niste registrirali na glavnom sajtu potrebno se ponovo registrirati, a sustav će vas pri prvom logiranju prijaviti na vaš forumski account. Probleme i dojmove možete napisati ovdje ili poslati mail na mac.korisnik@mackorisnik.com
Apple Magic Mouse, diplomski
  • Bok.. Evo uzeo sam na faxu za diplomski rad Magic Mouse, kojeg moram obraditi sa hardwareske strane, pa ako imate korisne linkove ili ako je netko radio već nešto slično nek se javi, bio bi mu zahvalan.. Thx.. pozz

Post edited by Dottore at 2010-09-09 16:31:36
  • 30 Komentara sorted by
  • Apsolutno je narušen kredibilitet. Ali to poslodavci znaju, pa mahom ignoriraju bolonjce, s posebnim naglaskom na prvostupnike. Ne znam kuda to ide. Tommee, ne možeš uzeti strojarstvo za mjerilo. Čak i danas sa narušenim kriterijima oni donekle drže do toga. Ja sam završio također strojarstvo po starom sustavu i danas kada pomažem nekim mladim nadama to je nemjerljivo. Primjera radi mi smo morali raditi dvostupanjski reduktor i to je bila muka na trećoj godini - samo za potpis. Danas se više ne radi dvostupanjski, već samo jednostepeni i to ako se odabere na 4.oj godini konstrukcijski smjer.

Postavlja se pitanje koliko je dobro da je kredibilitet srozan, svakako biti će više školovanih ljudi, ali treba li nam prednost kvantiteta naspram kvaliteta doista?

Post edited by monty_pirate at 2010-09-10 09:30:07
  • kinsif said: brodogradnja katastrofa,

Gledaj, ovo su gluposti. Vezan sam za tu branšu i mogu staviti ruku u vatru kad kažem da su naši brodovi jedni od najboljih u svijetu. Druga je priča što smo mala šačica i sada kad je sve u krizi nikome nije u interesu da naša brodogradilišta uspiju. Kinezi su nas pojeli, a nemaju ni približno veliku razinu stručnosti ni kvalitet. Ali oni su u stanju raditi za 3 puta manje novaca 4 puta duže.

Radim dosta sa svijetom i naši inženjeri su izuzetno priznati vani, pogotovo u skandinaviji. Isto je i sa doktorima. Uvijek se znalo koja zanimanja nešto vrijede. Problem je također što danas ima masu tečajeva, viših škola i slično, pa svi imaju fakultet. Na prste jedne ruke možeš nabrojati fakultete koji nešto vrijede u cijeloj Hrvatskoj i koji ti mogu pružiti kvalitetnu egzistenciju, ako ništa van granica.

Post edited by monty_pirate at 2010-09-11 16:46:51
  • Mislim da ćeš teško naći nešto konktretno o funkcioniranju samog miša, niti s hardverske, a još manje s softverske strane, to je ipak Apple intelektualno vlasništvo. Kao što je User reka, nešto općenitije možeš pisati o tehnologijama ugrađenim u miša, recimo o multitouchu, Bluetoothu, gestama u OS X koje i koristi i slično. Eventualno neki seminarski skupiš, ali diplomski teško :) Imaš tu teardown, ali ne znam koliko će ti pomoći: http://www.ifixit.com/Teardown/Magic-Mouse-Teardown/1240/1

• WTF, no offense, ali jebote kak je nama skolstvo u k... Koji je to fax?

Meni seminar na strojarstvu nije bio ispod 60 stranica (iako kolicina sigurno nije mjerilo kvalitete), a diplomski sam danonocno radio u labosu vise od pola godine...

Dakle diplomski je opis rada misha... To mi je na srednjoskolskoj razini. Al oke, nije to tvoja krivica. Samo na glas komentiram malo nase skolstvo i tu famoznu zemlju znanja...

• Što se tiče strojarstva, kad je cimer bio na prvoj godini, svih su puštali jer je prije toga bila jako mala prolaznost, tako da je zadnje dvije god. strojarstvo živi smijeh, a ne kako je slovio prije jedan od težih faxeva u ri..

• ...jer do sada smo radili super kvalitetno i uspjesno... da! zadnja rupa smo na svijetu a stalno smo se dicili super skolstvom i smijali se amerima i sta ja znam kome ne, jer ne znaju razliku izmedju slovacke i slovenije! uz sve te super dobre skole napravili smo maslenicki most, izlazi i ulazi sa zaobilaznica su nam KATASTROFA (pricam konkretno o rijeci), ekonomski plan (zar imamo ekonomski plan) katastrofa, brodogradnja katastrofa, u informatici su vise ucinili entuzijasti nego akademski strucnjaci, tako da nije mi jasno odakle sva ta hvala za skolstvo i obrazovanje koje smo do sada provodili! ex cathedra predavanja o svemu i svacemu a onda kad se dodje u realni svijet, blokada!

• Gle. Praksa je također veliki problem u Hrvatskoj. I to se apsolutno slažem. A što se tiče zavarivanja, to je jedan od bezveznijih predmeta tamo za položiti. A u stvarsnoti jedno od većih znanja koje ti trebaju u struci, jer se svagdje pojavljuje. I što se tiče kretanja od nule to je točno i sasvim normalno, ali tokom studiranja stiče se teorijsko znanje i što je najbitnije konciznost i disciplina.

Post edited by monty_pirate at 2010-09-11 16:56:30
  • .. i onda kada tražiš posao, pod must have je "2-3 godine iskustva"... bez obzira šta ti završio...

• Mislim da ste pomiješali malo završni i diplomski rad :)

Games dont make people violent, lag does.
  • nešto je trulo u državi danskoj.. :O

• monty_pirate said: Radim dosta sa svijetom i naši inženjeri su izuzetno priznati vani, pogotovo u skandinaviji.

Ne bih u OT, ali Monty bez uvrede ali mislim da je ovo jedan od najvećih spinova u povijesti RH. Na zapadu jedva da su čuli za HR, a kamoli da znaju za hrv. inženjere ili za ijedan hr faks. Jedan sam od njih i bio sam u inozemstvu (gdje sam i dobio diplomu inž.) pa pričam iz iskustva, iako bih volio da je drukčije. Možda je situacija puno bolje u usko specijaliziranim granama, ali ovako općenito je nula bodova. Ako u tehničkim znanostima postoji neki pojam, to je onda njemačkih inženjera (koji ipak stagnira u zadnjim desetljećima i to više nije to). Iskreno se nadam da su tvoja iskustva bolja.

• Čini mi se da brkamo stvari. Hrvati su po inerciji osuđeni na propast i automatizmom svrstani u građane drugog reda u svjetskim razmjerima. Nebrojeno puta mi se desilo da kolege rade vani gdje su im šefovi švicarci, njemci, talijani itd itd. I pritom 3puta manje plaćeni, sa dvostruko većim znanjem od nadređenih. Ali to je tako i normalno je da neće jedan hrvat biti Project Menager ili Cheef Engineer, kad je tu neki talijan ili švicarac.

Mi spadamo i dalje u jeftinu radnu snagu, iako bolje plaćaju, stranci naše stručnjake izrabljuju i kupe sve zasluge.

Vezano za brodogradnju kinsif, problem je politika i ekonomija a ne stručnost ljudi koji grade brodove, nemojmo to mješati. Mi smo korumpirano društvo i dok ne padnu svi koji mahom kradu neće biti dobro!

• Kao što rekoh iznad, ova cijela rasprava je nastala jer ste pomiješali završni rad, koji se piše na kraju treće godine, sa diplomskim koji se piše na kraju pete godine po bolonji.

Napravit rad od 40-tak strana + projekt je pakao ako istovremeno imaš još ostale predmete iz semestra za položit. Evo ja uskoro branim rad od 45 strana, a projekt mi ima 2000 linija koda u C# itd. (bilo bi vjerojatno i više strana, ali sam se ograničio radi pravilnika). Potrošio sam dobar dio ljeta da to sve upeglam kako treba, a i sad još korigiram detalje + kad sam tek započeo programski projekt slušao sam i još jednu matematiku uz to i neke druge predmete tako da nije bilo nimalo lako ;)

Znam po programu na splitskom FESB-u da je cijeli semestar pete godine odvojen samo za diplomski rad, tako da se ima gotovo pola godine za radit istraživanje i pisanje, pa je on vjerojatno i osjetno opširniji od završnog.

Razlika starog ili novog programa uopće nije bitna ako je student marljiv, ali i ako je voljan učit sa strane što je po meni isto jako bitno.

Post edited by User at 2010-09-12 10:43:29
  • Ne znam šta da ti kažem osim da si poprilično hrabar :)

Tražio sam malo po Google-u ali čini mi se da nema baš dovoljno materijala, eventualno ako sam ideš rekreirat jedan dio funkcionalnosti Magic Mouse-a pa to opisat. U tom slučaju imaš i više nego dovoljno materijala hehe

• Super, ovaj teardown će mi puno pomoć.. Nakraju valjda trebam nešto općenito o miševima, ali da se temelji ipak na magic mouseu, pošto prof. nezna ni šta je magic mouse (informatički fax da..).. Trebao bih posebno svaki hardw dio miša obradit, matičnu, procesor, multitouch... Mislim da će se nakupit 35 str. sa uvodom, slikama, miševima općenito.. :)

• trebao si uzeti uz magic mouse i magic trackpad - najbolji trackpad sa prijenosnika svoj put pronalazi do desktopa :)

MacBook Pro i7/8GB/Vertex 2 iPhone 4 iPad 2 iPod nano
  • Ocito treba uz toliko slobodnih radnih mjesta.

• Evo primjera iz moje sredine. Dok su predbolonjci imali 9 dvosemestralnih i 2 jednosemestralna predmete godišnje, bolonjci imaju 9 jednosementralnih. Wtf?

Admin
  • Yardie said: Mislim da će se nakupit 35 str. sa uvodom, slikama, miševima općenito..

I mene bi zanimalo koji je to faks... (isto NHF). Samo uvod u moj diplomski je jedva stao u 35 str.

• "fax" je veleučilište u Rijeci i da, jako je loše kao što sami vidite... pošto se diplomski može uzeti iz bilo kojeg predmeta, odlučio sam se za predmet sa prve godine, Sklopovlje računala, pošto imam par ispita i diplomski pa da to riješim šta prije... fax nije uopće cijenjen kod nas al to je neka druga priča... ima ljudi koji su radili opake programe, 3d prezentaciju veleučilišta itd., a pošto mene to ne zanima previše, nego mi je bitno da završim što prije odlučio sam se za ovaj "simbolični" diplomski tako da nemam puno muke... a druga je stvar s profesorima i njihovim temama..

• Pa o tome se radi, samo nije problem ako se lakše prolazi. No od inženjera, građevinara, doktora i sličnih zanimanja očekuje se određeno znanje i materija. Naime kod tih poslova ljudski život često može biti ugrožen i nije za bagatelizirati. Kad neki plinovod odleti u zrak svi će se čuditi. Ali opće je poznato da se kod nas prvo mora desiti havarija da bi se išlo u analize i revizije.

Post edited by monty_pirate at 2010-09-11 16:36:19
  • Daleko od toga.. al onima kojima je stalo, oni će naučiti.. onima koji su upisali određeni fax radi reda.. neće.. kod građevine sam skužio da nema zajebancije.. tamo moraš bit u toku i učit.. samo što je kod nas razmišljanje "idem nešto upisat, čisto da imam fax" i tu nastaje problem..

• Problem je što se strojarstvo temeljilo na prve 3 godine do sada. I tu si stekao prava znanja, krenuvši od nauka o toplini, čvrstoći, statike preko silnih matematika i mehanike fluida. Danas, prve 3 godine su bezveze, a tek posljednje 2 ti daju uvid u pravo strojarstvo. Problem ne nastaje u studentima, jer su oni pri upisu još mladi i nerijetko nemaju baš vizije što taj faks predstavlja. Problem je isključivo u školstvu, jer u strojarstvu se uvijek znalo, tko je to upisao iz znatiželje nije to nikada završio. Bilo je mnogo predmeta na prvoj i drugoj godini koji su služili isključivo za selekciju, tko ide dalje a tko ide studirati nešto drugo.

Post edited by monty_pirate at 2010-09-11 17:10:32
  • kinsif, pa daj nemoj bit bezobrazan. ak dečkima diplomski nije bio ispod 60 stranica onda sigurno nešto znaju. ja u to uopće ne sumnjam. ;)

• monty_pirate said: Bilo je mnogo predmeta na prvoj i drugoj godini koji su služili isključivo za selekciju, tko ide dalje a tko ide studirati nešto drugo

dosta dobro poznajem strojarstvo (u rijeci) jer em mi cura tamo radi, em nekoliko prijatelja je to zavrsilo po starom sistemu! faks je bio tezi nego sada, i bilo je tih selekcija di bi se veliki dio studenata profiltrirao, ali i ovi koji su ostali i zavrsili, dosavsi na posao, krenuli su od 0! "imao sam predmet varenje a pojmam nemam kako bi to trebalo izgledati"! da je faks bio tezek, je! jedan od tezih u rijeci poslje medicine eventualno, ali da je to uvjet da se sutra postane neki strucnjak, iskustvo je pokazalo da nije! a ni ovaj sistem danas nije, jer dok se studenti ne integriraju cesce u radne sredine da vide stvarnu problematiku posla, nece biti nista od toga! ajde jedino priznajem da su kolege sa strojarstva sticali zavidne radne navike!

@dembow to je valjda granica izmedju znanja i ne znanja :)

• ima netko još kakve prijedloge šta se tiče magic mousea? :D

• vidi, znam da su nam brodovi sto se kvalitete tice top, i dobivaju redovito nagrade i priznanja, ali kompanije 6 puta razmisle dal da ih rade kod nas ili ne, + kad ih i radimo, stalno smo u gubitcima! brodovi su nam super, ali brodogradnja nam je katastrofa! ne mozes reci za neki posao koji nosi gubitke da je dobar posao! a toliko strucnjaka u drzavi!!! pa sta rade? i ta fama da smo vani dobri... vani slovimo kao najbolji baushtelci, soboslikari itd, kao jako dobri noometasi, vrhunski strucnjaci, znanstvenici, doktori... a tu generalni nered!!! pa dobro ko koga tu j...? djabe mi strucnjaci i sve ako ne mogu tu biti dobri! nje da hr vode izvanzemaljci pa da smo u nemogucnosti preuzeti stvar u svoje ruke! a sto se placa radne snage tice, vidi brodogradilista u j.koreji! bolje place od nasih, a rade brodove ko da su pereci! mislim da te furke o kvaliteti treba malo staviti po strani, i koncentrirat se na pragmaticnost i efikasnost! sad smo totalno OT :) ali neka, zdravo je debatirati malo ;) ukratko, cijenim znanja nasih strucnjaka i skolstvo koje ih je ucinilo takvim, ali dok ih je oblikovalo, to skolstvo ih je zatupilo glede samoinicijative i poslovne drskosti! mi proizvodimo odlicne strucnjake koji znaju odlnicno slusati naredbe, ali nemamo ljude koji ih znaju davati! zato smo dobri vani, jer si nadjemo sefa!

Post edited by kinsif at 2010-09-11 19:43:24
  • Tommee said: Ima fakulteta i "fakulteta". Ovaj rijecki je sprdnja, vecina kvazi studenata stojarstva iz zagreba ide upravo u rijeku jer ne mogu niti iz n-tog pokusaja rijesiti termu kod Galovića ili Halasza...

Ovo spada u spiku ko ima većeg...nastojmo zadržati ozbiljnost ove nadasve zanimljive teme...

• ...@tommee ne lupaj i unistavaj normalnu raspravu! ja pucki kad uzmem svajc aparat kazem sa idem variti, stoga budi ljubazan i dopusti mi, kao ne strojaru, koristiti laicki leksik! ako ste u zagrebu tako extra dobri, niko sretniji od mene jer znaci da ce biti napretka i boljitka! samo pliz tako glupe, agresivne i ne kobstruktivne ulete sacuvaj za forum.hr i za svoje prijatelje!

• kinsif said: imao sam predmet varenje a pojmam nemam kako bi to trebalo izgledati

Sigurno da nemas, variti moze samo u probavnom sustavu. Zavarivanje je vec druga prica. Zbog ovoga bi na zagrebackom stojarstvu roknuo kolegij samo tako.

Ima fakulteta i "fakulteta". Ovaj rijecki je sprdnja, vecina kvazi studenata stojarstva iz zagreba ide upravo u rijeku jer ne mogu niti iz n-tog pokusaja rijesiti termu kod Galovića ili Halasza...