ficho
7549
Luka
6831
Darko Kontin
4265 Pozdrav
Imam MacBook na poslu, to mi je prvi susret s Mac računalima i od tada sam lud za njima. Planiram kupiti iMaca za kućnu upotrebu pa me zanimaju neke stvari, prvenstveno cijena.
Cijena u Hrvatskoj i SAD-u je neusporediva. Vjerujem da znate da je u SAD-u znatno jeftinije (i to jako, razlika je mislim 4-5 tisuća kuna za iMac 27" model sa slabijom grafičkom). E sad, pitanje je, da li se isplati naručivati preko neta direktno od Apple-a, jer iako je free shipping koliko se plaća carina? Da li je to sve sigurno, ima li kakva garancija za shipping (ukoliko dođe oštećen) itd.? I da li ima netko ovdje da je naručio svoj Mac preko neta od Applea?
Eto, hvala :)
Edit: Ok, vidim da sam u krivu, saznao sam u drugoj temi da se Mac ne može naručiti iz SAD-a. Koja je onda najjeftinija i najsigurnija opcija?
Nema shippinga u HR.
A jel ima di na netu da se može kupiti novi po sličnoj cijeni kao u SAD-u, a da šalju u Hrvatsku? Iskustva?
Imaš u IT ali čim će ti slat morat ćeš na njega plačati carinu i sve.
Najbolje ti je osobno sjest u auto i otiči ga kupit van... jer i tako će te povoljnije ispast sa troškovima puta i svim nego da ga kupuješ ovdje.
jedini je minus ako ti to što znaći, da na Macovima kupljenim vani nemaš HR znakove, ali ako ti je to važno, savjetujem ti da svejedno kupiš vani, prodaš nekom tu novu USA/IT tipkovnicu i nešto sitno nadodaš i kupiš tipkovnicu kod nas.
A ja sam zvao na carinu i pitao i lik mi je rekao da na kompove ne postoji carina,ev.porez.
Hvala dečki na informacijama ;) Sve u svemu dosta je to para, prvo sredit neke kreditne kartice pa onda u shopping, dal kod nas ili u Italiju, vidjet ćemo.
Ovako stvar je sljedeća, kao što ste rekli, carina na elektroničke komponente ne postoji, tako da si samim time oslobođen carine, no moraš platiti porez pa vidi da li ti se to onda isplati, druga stvar je ako to misliš preveseti preko grane i ne prijaviti, ali iskreno, zanima me kako ćeš 27cu prenesti preko grane a da ju ne skuže, jer to je kutija i to kakva.
Što se tiče tipkovnice, tipkovnicu možeš naručiti sa hrv znakovima, no čekat ćeš dva-tri tjedna i uredno ćeš dobiti našu tipkovnicu pa čak i u Americi.
od iMaca nikako :) probao ja i nije prošlo... i ne smao to već je dosta skuplja ta kutija i na kraju sam i iMac morao cariniti bezobzira na elektroničku komponentu i taj zakon.
Da :) tak da je u tome svemu tipkovnica koja nije hr najjmanji problem :D