ficho
7549
Luka
6831
Darko Kontin
4265 Pozdrav,
zanima me ima li tu itko da se bavi razvojem igara opcenito ili razvojem igara za iPhone. Ili se neko bavi 3D modeliranjem ili dizajnom za razvoj nekih igara?
Ja razvijam vec duze vrijeme jednu igru za iPhone, nadam se da bi kroz mjesec dana mogo zavrsiti. Necu je sada opisivati, al je budem najavio ovdje kad zavrsim. Koristim open source (uskoro komercijalni) SIO2 engine, a za modeliranje Blender. Jel razvio tko slucajno u SIO2 okruzenju? Jel neko koristio drugi engine, npr. Unity?
Usput, znam da se inace placaju Game testeri, ali ako je neko voljan instalirao bi mu na njegov iPhone svoju igru (nepotpuni leveli, jer je jos u razvoju), pa mi moze dati neki feedback. Za instaliranje bi se trebali nac, ja sam mobilan u ZG. Posto je razvoj igara dosta zahtjevno (meni za ovu/prvu igru ispalo 80% vise posla nego sto sam predvidio), se mozda i nadje neko za suradnju, tu dolaze pogotovo i talentirani dizajneri u obzir.
ficho je u pravu. Bajdvej, ajd lajkajte ovo please, tek otvoreno: http://www.facebook.com/pages/BasketBall-Crazy-Hoop/145554148822682
Thanx!
Mogu ja probati igrati igru u zamjenu za znanje!;) Takodjer zagreb.. Salji poruke na pm ako si zainteresiran.
Podjelit cu ovdje sa svima koje je predznanje potrebno i koji (po meni) postoje nacini za razvoj igara za iPhone.
2a. Druga jednostavnija metoda je koristenje tuđeg 3D enginea. Za to je potrebno poznavati princip rada Open GL ES, znati cemu sluze pojedine gl funkcije i tek ponekad po potrebi treba koju gl funkciju sam dodati. Takodjer treba znati c++. Primjeri enginea su SIO2 i Oolong.
2b. Isto koristi tuđi engine (komercijalni, npr, Unity i Shiva), ali se obicno programira u nekom skriptnom jeziku i nema dodira s Open GL-om. Ne radi se u Xcodeu, tek na kraju se po nekom algoritmu (pomocu AOT kompajlera) izgenerira Xcode projekt. Nisam radio tim nacinom, ali po nacinu koristenja mogu zakljucit da ne ostavlja slobodu napravit bilokakvu 3D aplikaciju/igru (npr. kombinirati view-ove ili posluziti se iPhone SDK-om).
Uz gore navedene nacine treba naucit 3D modeliranje u odgovarajucem alatu, i takodjer imati graficke i dizajnerske sposobnosti (za izradu textura i slicno). Ovo su samo neke osnove, ima tu jos jako puno elemenata (Statemanager, Soundmanager itd.) i prepreka (bugovi i performanse) pa treba predvidjeti dosta vremena i zivaca za to.
@gsustek: imas pm
Obrati pažnju na topic: http://www.mackorisnik.com/forum/discussion/14973/basketball-crazy-hoop/
Ugl. svede se na problem: previše posla za jednog čovjeka ili previše vremena oduzelo jednom čovjeku :)
Rado bih pomogao, al tek sam debeli početnik u Cocoi, a moj maksimum u programiranju igre je jednostavan PacMan u Javi :)
@User: Neznam sta ti znaci "jednostavan" PacMan, ali PacMana isprogramirat nije mala stvar. Ima ovdje jedan odlican pocetnicki guide koji sam davno procitao, spominje se i PacMan i vidjet ces zasto nije toliko jednostavan.
EDIT: Zaboravio link na spomenuti guide: http://www.gamedev.net/reference/design/features/makegames/
@Razor: Koristis li koji engine za tvoju igru? Ljep je dizajn, budemo vidili kakva je igrivost.. :)
Ha ono iz osobnog iskustva Vam mogu reć da bilo što što ima veze sa 3D-om koristili nativne klase ili gotovi engine razvoj aplikacije Vam može potrajat i do par mjeseci, a ako ste početnik onda i do godine dana, jer jednostavno treba pohvatat sve konce, a za to treba vremena. Te razvoj igre nije samo stvar programiranja, recimo možete imat savršen AI ili game play , a onda s druge strane lošu grafiku i sve pada u vodu, tako i obrnuto možete imat savršenu grafiku, a loše rješen game play, pa opet ništa. Kod dobre igre svi segmenti moraju bit pokriveni dobro. Problem Kod razvoja igri za iPhone isl uređaje je taj što isti imaju ograničenja u HW smislu, osim iPhone-a 4 koji istina bog je dar za developere, čisto zbog HW resursa, te morate balansirati između količine detalja i brzine izvršavanja, u prijevodu OPTIMIZACIJA ili "pain in the ass" :) Što se tiće PacMan-a istina tu treba mnogo posla, ali ako znaš princip izrade recimo PacMan-a onda već znaš mnogo, od recimo Collision detekcije do AI-a , te menađitanje scena.
Evo i ja sam napravio nekoliko nedovršenih stvari i na kraju si mislim da ako išta završim to će biti neka jednostavna igra. Mislio sam najprije raditi neke utility stvari, pa neke poslovne ili edukativne stvari, ali zapravo jedino što mi se čini da ima smisla su casual igre.
Ima nas još :)
Trenutno smo na Unity, jer nam se činio najbolje za ovo što radimo, više o projektu kad dođemo do beta faze.
poka said: @User: Neznam sta ti znaci "jednostavan" PacMan, ali PacMana isprogramirat nije mala stvar. Ima ovdje jedan odlican pocetnicki guide koji sam davno procitao, spominje se i PacMan i vidjet ces zasto nije toliko jednostavan.
opengui said: Što se tiće PacMan-a istina tu treba mnogo posla, ali ako znaš princip izrade recimo PacMan-a onda već znaš mnogo, od recimo Collision detekcije do AI-a , te menađitanje scena.
Hehe a AI nije nešto, samo da duhovi nasumično promijene smjer na "križanju" ili kad dođu do zida, uz iznimku da se ne vraćaju nazad ako imaju više mogućih puteva. Od ostalih stvari tu je jedan thread koji svakih toliko-i-toliko milisekundi (mislim da je bilo 12-tak) ponovno iscrta sliku, polje je predstavljeno dvjema matricama u koje su ucrtani zidovi, pilule itd. Dobro je došlo za naučit se dijelu osnova izrade igara, al neusporedivo je s 3D-om ipak :)
evo da aktualiziram temu najavom da je prva igra spremna za appleov review...
kako mi je ova igra ujedno i prva aplikacija koju saljem appleu na review sam se susreo i "preprekom" da treba dati jedan "support URL" za korisnike prije nego li se predaje na review. Kako ne zelim uloziti puno truda u izradu stranice, niti placati pogodnu domenu, smatram da mi je najbolje napraviti jedan "facebook fan page".
Sad imam jednu molbu za sve Vas! Kako bi za "facebook fan page" mogao zatraziti pogodan URL (npr: www.facebook.com/ime.primjer) mi treba unaprijed 25 fanova. Pa eto, molio bi za pomoc (one koji imaju facebook) da postanete fanovi facebook stranice (bar na par dana). Stranica je za sada minimalna (ne otkriva puno), ali ce na njoj biti sav sadrzaj i informacije (Screenshotovi, opis, video...)
Evo link na stranicu:
http://www.facebook.com/pages/Helio-Driver-3D/104460659621642
Hvala!
Mozes stavit i url koji vodi na 404 page kao neki od nas :D nece ti to nitko provjeravat u Appleu. A mozes i u bilo koje vrijeme trajanja review procesa ili nakon njega taj url promijenit, tako da ti preporucam da upises sad ovaj dugacki url ako ces vec stavljat fb page tako da ti to krene sto prije, pa kad skupis lajkove stavis samo kratki url. I ne, to ne utjece na review proces, bez brige ;)
@ fiho: hvala ficho! e da sam ranije znao bila bi vec na reviewu… Da pitam usput, citajuci dokumentaciju mogu znaci i "app description" mjenjat tokom/nakon predaje? (Za description mi malo sumljivo, jer negdje i pise da ukoliko descrition ne odgovara appu mozes biti rejectan..)
BTW, skupio sam "fanove" prije nego sto sam ocekivo, hvala!! Dakle novi URL je: www.facebook.com/HelioDriver3D
slobodno dalje podrzite lajkanjem…
poka said: Da pitam usput, citajuci dokumentaciju mogu znaci i "app description" mjenjat tokom/nakon predaje? (Za description mi malo sumljivo, jer negdje i pise da ukoliko descrition ne odgovara appu mozes biti rejectan..)
Da, teoretski imaju pravo odbit app ili ga cak maknut sa storea zbog loseg opisa, al nisam jos cuo za takav slucaj u praksi :)
@poka blago tebi, ja uspio sakupit tek 7 komada lajkova. :-( Jel se meni to čini ili niko nema taj Facebook? Ljudi koji imate Facebook molim pomoć. Evo link: http://www.facebook.com/pages/BasketBall-Crazy-Hoop/145554148822682
@poka Unity Živio.
Htio bi upozoriti na oglas za posao, di se trazi programer video igara.
BTW: igru koju sam spomenuo na pocetku teme je gotova i nalazi se vec neko vrijeme na iStoreu. Vise o igri u temi Helio Driver 3D.