Konačno sam pronašao vremena i instalirao vanjski HDD za Time Machine. Kako koristim MacBook, zanima me što se događa kada ponesem laptop na put i odspojim vanjski HDD? Da li se automatski nastavi backup kada idući put spojim vanjski HDD?
Hvala
tnx dembow!
werfter said: Da li se automatski nastavi backup kada idući put spojim vanjski HDD?
da
samo da se nadodam, da ne otvaram novi topci.
isto imam vanjski HDD od 1Tb. ako njega koristim kao backup (Time Machine) da li moram sve maknut s njega prvo (imam oko 500gb svačega) ? mislim, kako funkcionira Time Machine? da li on radi neki format ili?
da, ovo piše mac noob koji jos nema Mac (naglasak na ''još'' :D )
Morati ćeš ga formatirati, jer TM zahtijeva HFS+ disk format, ali možeš i disk podijeliti u dvije particije, pa onda samo jednu korisiti za TM, a na drugoj da ti ostanu podaci. Moraš paziti na to da ti je TM particija najmanje onolika koliki ti je disk (ili podaci koje miskiš backupirati, ako ne misliš sve), s tim da je to minimum minimuma da bi TM uopće funkcionirao, a onda nećeš imati mogućnost vraćanja u vrijeme za vraćanje izbrisanih podataka. Neka preporučena veličina je 1.5x-2x.
soic said: Moraš paziti na to da ti je TM particija najmanje onolika koliki ti je disk
znaci, na mom jeziku jednog mac nooba, npr imam iMac sa 1TB hardom i ako zelim da imam backup svega, ovaj moj vanjski HDD bi mi trebao biti cijeli pod TM-om? svih 1TB?
i samo još jedno pitanje da si razjasnim. sto je timemachine a sto time capsule? pretpostavljam, capsule je jednostavno appleov vanjski hdd ?
upravo pogledao video na www.apple.com/findouthow/mac/#timemachinebasics
sve jasno :))
tnx unaprijed.
da, često dolazi do zabune
Time Capsule je Appleov uređaj za bežični (ili žični) backup i istovremeno WiFi bazna stanica
http://images.apple.com/wifi/images/which_wifi_timecapsule20080115.jpg
Time Machine je aplikacija unutar Mac OS-a koja omogućuje restauraciju podataka s backup diska (bilo da je to Time Capsule ili neki drugi vanjski disk)
http://www.mactalk.com.au/wp-content/uploads/2010/05/TimeMachine01_Logo1.png
jel netko zna dali bi mogao od freenas servera napraviti backup disk za time machine?
Ima tu tu upute. U biti moraš napraviti sparse bundle i enejblati TM za nepodržane mrežne diskove. Nažalost ne postoji official način jer jedini mrežni disk na koji Apple dopušta TM backup je Time Capsule.
hvala!
Pozz svima imam pitanje koje se moze navezati na ovu temu.Imam extrerni hdd koji sam koristio na winu,naravno NTFS e sad bi taj disk podjelio i jedan dio koristio za TM a drugi ostavio u NTFS jer na disku imam 100GB podataka koje nebi volio da izgubim.Nemam mogucnost nakaciti HDD na win i tamo napraviti particije pa me zanima dali postoji neka varijanta da to uradim na mac-u.Da bi bilo jasnije HDD je 320GB od toga je zauzeto 100GB to bi ostavio u NTFS a 220GB koristio za TM.Na iMac-u imam 320GB HDD jel mi dovoljno za TM 220GB i dali mogu ovo napraviti.Hvala u naprijed i izvinjavam se ako je negdje bila slicna tema ali stvarno nisam mogao da nadjem
Cek, ako sam dobro shvatio, ti ces ici petljati s particijama po disku i to eksternom na kojem ti se nalazi 100 giga podataka koje nikako ne bi volio izgubiti? Ne bih ti to preporucio ni u najzescem bunilu. Najpametnije ti je uzeti novi disk, danas idu u bescjenje i spremiti to kak spada na sigurno.
Ok,hvala na odgovoru ali imam jos jedno moronsko pitanje :-( ipak sam frisak na mac-u.Ako uzmem neki externi hdd i namjestim ga za time maschine dali pored backupa mogu tu spasavati ostale fajlove npr neki film ili igrice,znaci dali to smeta.Sam sebi zvucim kao idiot :-)
saint said: Ako uzmem neki externi hdd i namjestim ga za time maschine dali pored backupa mogu tu spasavati ostale fajlove npr neki film ili igrice,znaci dali to smeta.
Možeš, ne smeta
Hvala svima na odgovorima,namjestio i radi extra:imao sam malo problema sa brisanjem smeca iz kante(zakljucani folderi wina) ali sam i to rijesio :-)