Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

In this Discussion

Tagged

Ovaj web site se ne trudi biti kompatibilnim sa Internet Explorer web preglednikom. Sve se u njemu vidi, ali za puni dojam preporučamo neki pošteni web preglednik poput Safarija, Firefoxa ili Google Chromea.

Top Posters

Članovi (6489)

• kizo1712
  • vjeko
  • MBSxDesign
  • Razor
  • tinna
  • leanabelle
  • elvis_zd
  • nizg
  • denis_osijek
  • gleutar
  • ilovric
  • jzelez
  • andela
  • route00
  • Kid-A
  • iAnte
  • Vedegoo
  • LogitechExpert
  • Rissien
  • Jaksa

Tko je online (2)

Uključeno je povezivanje korisničkih računa na glavnom sajtu i forumu. Ukoliko vidite ovu poruku i ne možete se logirati na forum potrebno je za pristup koristiti podatke s kojima ste se registrirali na glavni site. Ukoliko se još niste registrirali na glavnom sajtu potrebno se ponovo registrirati, a sustav će vas pri prvom logiranju prijaviti na vaš forumski account. Probleme i dojmove možete napisati ovdje ili poslati mail na mac.korisnik@mackorisnik.com
Optima - problem sa ruterom
  • Danas mi je došao Optima paket (Opti.tv i OptiDSL) sa Sagem Com Fast 1704 ruterom. Preko njega moram moći spojiti tri uređaja: PC, iPhone i MacBook Pro preko wi-fi. Prva dva su se relativno jednostavno spojila i funkcioniraju s network authentication postavkama koje mi je njihov helpdesk preporučio - WPA2-PSK sa AES enkripcijom. Problem se događa kada pokrenem AirPort na Macu. Uspješno on nađe wi-fi mrežu, zatraži lozinku i spoji se sa ruterom preko DHCP-a i dodijeli u adresu. Ali ne uspjeva ništa povući s neta. Štoviše, prva dva uređaja izgube svoju konekciju s netom. Ostvare je ponovno tek kad restartam ruter ili kada se reconnectam preko rutera. Optima, naravno, kaže da ne pružaju podršku za Macintosh. Molim pomoć.

• 17 Komentara sorted by
  • Macovi i wifi routeri imaju često različitih problema s kompatibilinošću i to najčešće kad se radi o spajanju na WPA/WPA2 zaštićene mreže. Probaj promijeniti enkripciju na TKIP, ako možeš, te također nemoj stavljati kombinirano WPA/WPA2, već samo WPA2. Preporučam također upgrade firmwarea na routeru.

• načelno, da. povezivanje routera ali nisam siguran kako će to raditi sa tcom i optima restirkcijama na oba prekonfigurirana routera.

| iMac 27" | iPhone 3G | iPhone 4| iPad 2 | Magic Trackpad | Synology DS211j ( 2x2TB )
  • Poz svima!!!

I ja imam isti problem kao i Kid-A ;)))) Danas sam dobio uređaj od Optime, povezao ga wirelessom na iMac, uspio se prikopčati na internet, i, onda nastupaju problemi. Nakon otvaranja par stranica, Firefox se samo smrzne, tj. ne otvara više ništa, samo vrti loading... i tako sve dok ne pritisnem disconnect pa opet connect. Imali tko kakav pametan savjet ili ću morati zvati Optimaše da mi Optimiziraju Mac ?? ;)))

• Interesantno, jesi li možda probao spojiti samo Macbook-a? Bez druga dva uređaja? Čisto da se vidi dali je možda kakav problem sa njim. Ukoliko to radi onda bi definitivno treba biti proble sa riješeno ili njegovom konfiguracijom.

| iMac 27" | iPhone 3G | iPhone 4| iPad 2 | Magic Trackpad | Synology DS211j ( 2x2TB )
  • Nisam ga probao direktno spojiti žičnom vezom, a niti wirelessom bez da je PC bio spojen. Išao sam logikom da PC iskoristim za konfiguraciju rutera, ali nije nužno. Probat ću još kad dođem s posla. Ali...ne bi trebao biti nikakav problem sa Macbookom, jer je do jučer radio na isti wireless način preko Tompson rutera i T-comvog ADSLa. Mislio sam da je možda problem u DHCP-u i automatskom dodjeljivanju adresa. Ruter, ili kako to već ide, dodijeli Macu adresu, kao i iPhoneu. Kada bih barem našao uputstva od tog rutera. Pokušat ću opet googlat.

• Hvala, dečki. Probat ću. Slobodno nabacujte prijedloge. Moram to nekako riješit danas, pa da se mogu bacit na slaganje ostatka paketa - TV. Inače, da ne bude sad da trčim pred rudo, ali imao sam ideju da povežem svoj stari T-comov ruter sa ovim Optimovim ruterom kako ne bih morao razvlačiti mrežni kabel od glavnog rutera koji je spojen na internet do uređaja za Optima TV. Je li to uopće moguće napraviti, načelno?

• Postoji li način kako se to može otključati? Da li ima netko tko mi to može napraviti, sve lijepo postaviti prema mojim željama, a ja mu platim po satu?

• Našao sam stranicu sa uputstvima, pa se nadam da ću u tome naći nešto što mi dodatno može pomoći. http://support.sagemcom.com/site/modele_fax.php?page=produit&numero_type=9&produit=718

• "jesi li možda probao spojiti samo Macbook-a? Bez druga dva uređaja?" Pokušao sam. Cudno se nesto desi. Skype mi se spoji ali Safari nista ne uspjeva ocitati.

• "Probaj promijeniti enkripciju na TKIP, ako možeš, te također nemoj stavljati kombinirano WPA/WPA2, već samo WPA2." Nije pomoglo, nažalost. Ako disconnectam i ponovno connectam ruter dok su i mac i pc spojeni, svaki na svoj nacin, na ruter sve se normalno ocitava i radi.

• Dakle kada spojis samo Mac-a Skype radi a Safari ne? To meni zvuči kao neka blokada po pitanju portova ili tako nešto. Ajmo ovako pitanje. Dali slučajno koristis maca na nekoj drugo lokaciji? Recimo dali imaš konfigurirano da ti mrezne postavke budu specificno podesene? Proxy postavke možda ili tako nešto?

• Da. Imam nekoliko raznih lokacija. Ova preko koje se spajam nema ništa posebno u sebi podešeno (koliko sam ja svjestan), osim ime lokacije (npr. doma, ured, ured 2, vikendica). Ovako, uspio sam postići da mi se Mac, dok je sam spojen na ruter (u ovom slučaju žično) spoji na Skype koji se zazeleni. Ali Safari neće povlačiti stranice. Da, moguće da su portovi. Što bi mogao pokušati? Druga stvar koja je zanimljiva. Ako je mac preko wirelessa spojen na ruter, a PC isto tako samo žično, a ja unutar rutera napravim disconnect pa connect - oba uređaja imaju puni pristup netu (i stranice i skype). Nazvao sam Optimu i trebao bi mi doći njihov čovjek to pogledat. Bojim se da li će išta uspjet napravit. Ali sigurno će odnijet 250 kn koliko uzimaju za instalaciju. Pomognite mi prije nego dođe! :)

• dakle ako se radi reconect preko routera i ponovno spajanje onda je po meni to problem do smog uređaja. Možda firmware njegov stvara problem. nisam baš siguran. oni će sigurno tvrditi da ako se spaja na net onda je tehnički sve ok, ali je činjenica da u nekim kombinacijama/situacijama to ne radi.

Jedna solucija je probati sa drugim uređajem ili možda sa nekim kojeg nije isporučila Optima, ako će to uopće na njihovim postavkama raditi.

Pošto ti nakon reconnect-a to radi onda nisu portovi niti neke proxy postavke. Moj novac bi bio na firmware/softwareu koji se nalazi na routeru plus kombinacija nekih predefiniranih postavki od strane Optime.

Nisam na Optimi pa ti nemogu baš previše pomoći :s

• Srećom imam t-comov wireless ruter Tompson. Osim toga imam i AirPort Express koji u svemu ovom treba poslužiti za AirTunes i printanje. Do sada je radilo preko t-comovog rutera. Valjda bi danas trebao doći tehničar pa ćemo nešto valjda uspjeti. Hvala puno na idejama i pomoći. Svakako će pomoći ako tehničar zapne. Firmware bi moga pomoći. Ili neka mi da skroz drugi uređaj.

• Uglavnom, da vam javim što je bilo. Došao je majstor iz Optime i provjeravao je što se točno događa. Isprobavao je preko svog laptopa, pa zajedno sa mojim PC-jem i onda i Macom. Brzo je zaključio da nešto ne štima sa ruterom i zamijenio ga za TK-Link router. Uređaj je ružan kao neki radio tranzistor iz sovjetskog saveza, ali barem radi! Pitao sam čovjeka (koji je, inače, bio strašno ljubazan i susretljiv - moram pohvaliti) da li postoji način wireless povezivanja rutera sa IPTV-om. Prvo je rekao da ne, i da ga to svi pitaju, a onda kad samga konkretnije pitao da bi to napravio tako što bi spojio ruter na IPTV uređaj, rekao je da je možda i moguće i da će mi se javit ako nešto sazna. Znači, ima šanse, teoretske. Što vi mislite?

• Internet još uvijek imam, to radi. Ali ne funkcionira sve baš najbolje. Kada mi neka aplikacija kao torrent client povlači nešto sa interneta, sve drugo, kao recimo Safari koji treba otvoriti stranicu od npr. jutarnji.hr, jednostavno ne povlači. Kao da ova prva aplikacija blokira povlačenje podataka druge. Isto je i sa Remote Desktop Connection aplikacijom. Prije, sa istim postavkama, to mi nije bilo tako. Promjena je od kada imam Optimu umjesto MaxADSL-a i, naravno, novi ruter.

• Pozdrav svima. Vidim da se cesto spominje problem wifi i Apple uredaja. Imam doma MacMini i radi super na D-Link ADSL routeru, no medutim iPhone 4 ne radi dobro. Net je vrlo vrlo spor i youtube ne mogu ni pomisliti gledati. E, sada zvao sam optiminog servisera i rekao mi je da imaju neke Sagem 1704 routere i da mi moze zamijeniti. Moze li mi netko reci sto da napravim, tj. moze li se taj iphone 4 natjerati na tom 1704 routeru da radi kako spada preko wifi ili je mozda bolji d-link ? I jedan i drugi imaju b/g protokole, niti jedan nema n protokol, dok iphone podrzava sva 3, ali svejedno koma radi. Moze neka preporuka jer ovaj D-link 2640r mi je koma.