Imam problemčić... Fotografije organizujem, uređujem i čuvam u Apertureu (3)... E sad, pošto mi je on dosta kabast za svakodnevnu upotrebu (za brz pregled, slanje, eksportovanje i sl.), sve fotke sa 4 i 5 zvezdica prebacujem u iPhoto.
Da li postoji mogućnost da se sa fotkama prebace i ključne reči, ocene (zvezdice), tagovi sa imenima ljudi i (najbitnije) podaci o lokaciji...
Ne mogu da verujem da ne postoji način da se ti podaci prebace, a da sređujem ponovo u iPhotou uzaludan mi je posao...
I ja sam imao isti problem i poludio sam skoro :) Na kraju sam exportirao album po album (njih 150) i onda tih 150 albuma eksportiranih u foldere importirao u iPhoto11 i obrisao Aperture 3. Neke sam "glupe" album i malo smanjio u exportu pa sad imam više mjesta na disku. Uglavnom neko jednostavno riješenje nisam našao i to je veliki minus za Apple kao da te tjeraju da ostaneš na Aperture
Vjerojatno nisu planirali da iPhoto bude upgrade Aperturea pa nisu ostavili tu opciju :D
E onda bi trebali nakon izdavanja iPhoto-a izdat i novi Aperture :) Makar sad kad razmislim mi nekako više odgovara kombinacija iPhoto11 + Photoshop za neke napredne obrade
inače, kad smo već kod iPhotoa i geotagginga, ne znam da li ste skontali, ali ne postoji mogućnost da se unese ručno nova lokacija... ili GPS ili da se postojeća lokacija dodeli novoj slici ili ništa... moguće i da je bug, ali sumnjam... Pre bih rekao da je navlaka da uzmeš iPhone 4 (koji ima GPS i prvi je iPhone koji pravi slike upotrebljive i za ekran računara) i koji je potpuno ok za amatersku upotrebu, a ako si profesionalac, podrazumevaju da nećeš koristiti iPhoto nego Aperture...