ficho
7549
Luka
6831
Darko Kontin
4265 Zanima me dali se i vama, kada upalite kameru na iPhoneu 4 prvoih nekoliko sekundi, cca od 3 do 5 sekundi pojavljuju crte na ekranu kao npr. kada na televiziji vidite neki monitor, pa su na njima one crte što idu gore-dolje, zbog razlike u frekvenciji.
Dali ste i vi to primjetili? dali je ovo do kamere, softvera ili je to normalno?
Čim je upalim, slika titra, te crte idu gore dolje, no nakon nekoliko sekundi nestane. Zna li netko kako da se riješim toga?
Nema veze sa kvalitetom istih vec jednostavno sa frekvencijom na kojoj radi starter odnosno driver cijevi. Ako se potrefi da je frekvencija visekratnik one na kojoj radi kamera ili neki harmonik dobije se taj efekt. Nista vise, nista manje.
Neki ne vide taj efekt jer nije svejedno koju podlogu kamera snima, dakle da li je crno na bijelo ili obrnuto na kojem ISO levelu je trenutno kamera i brdo toga. dakle, kad se pogode pravi uvijeti vidi se taj efekt. Na puno kamera je to tako...
Evo, ja sam uspio uslikati jednu sliku sa crtama:
http://img.skitch.com/20101105-egr9r7f1na7kud2qwn8wk19b15.jpg
upravo provjerio, kod mene toga (srećom?) nema
U biti primjetio sam da uvijek titra, samo što se na svijetlijim podlogama i kada se slika vani ne vidi, no čim se stavi iznad tamnije površine, čim cijeli ekran prekrije nešto tamno, nakon par sekundi prestane titrati i više ne titra dok je kamera upaljena. Čim je ugasim i ponovo upalim, opet ista stvar.
Kod mene toga nema.Daj ga prije restoraj i onda probaj još jedanput ako je iato tako onda je to hardverski kvar nosi ga na garanciju i zahtijevaj novi a ne da ga oni vucaraju po servisima mjesec dana i onda da kažu da si ti kriv pogledaj si na appleovom forumu za iphone 4 kameru da su neki primjerci defektni po pitanju kamere
Da li ste pod halogenom, fluo ili slicnom rasvjetom???
Naime, ona ubija kamere i slika "dise" pod takvom rasvjetom...
Da, u uredu sam ispod neonki. Idem vani probati i javim dali se to dešava i vani ili stvarno svijetlost, odnosno rasvjete utječe na kameru.
ako je problem prisutan i vani; restore. Ne pomogne li; garancija jer se to ne smije desavati..
Ipak je @Tommee bio u pravu. Izgleda da je do svjetlosti, odnosno flo rasvjete, jer vani mi se to ne dešava.
Bilo bi OK, ako bi još netko mogao pogledati ako ne u uredu i potvrditi da se to i njemu/njoj dešava. Hvala
Neonke ti ne daju kontinuirano svjetlo nego - titraju visokom frekvencijom, što će reći da ti je to otprilike kao da za rasvjetu koristiš stari katodni ekran. Zbog toga i vidiš taj efekt, kao da snimaš sliku na monitoru, jer je uzrok jednak.
Dakle... izbjegavaj neonke kao izvor svjetla. Nisam siguran da je to dobro za vid.
kod mene sve normalno :) nisam primjetio to titranja ni pod neonkama, al cu probat
Sigurno su neonke u pitanju, isti efekt mozes dobiti recimo snimajuc katodne ekrane :)
meni je to bilo na 3Gu ali i primjetio sam ih par puta na 4 ali uzduzno...ali na nijednoj slici se ne vide :?
ja sam u uredu pod neonkama i ne vidim taj efekt
Biti će da su moje neke jeftine kineske :D :D
Ja kada slikam, slikam s tim efektom, ali onda kameru usmjerim na neku tamnu površinu, kamera se smiri i slikam. Vani tog efekte nema i čim upalim kameru, mogu slikati bez problema.
Hvala Tommee. Super objasnjeno, svaka čast. Hvala svima još jednom na pomoći.
evo, sad sam probao, i događa se(pod štedljivim žaruljama, ali nikada nisam primjetio pa mi ne smeta)
Upravo isprobao, i meni se dogadja, trenutno sam doma, u svojoj sobi imam taj problem u dnevnom boravku nemam, znaci ima neke veze sa rasvjetom kao sto je vec spomenuto, do sad inace to nisam nikad primjetio.
ovo inace sa tim tiranjem nije dobro ni za mozak, a kamo li za sliku. tako da ako imate takve "stedne" zarulje. pljunite kunu vise za normalno svijetlo, em sto ce vas mozak biti sretniji, automatski necete imati problema ni sa slikom :) znam par ljudi koji kad dodju u prostor sa takvim svijetlom odmah gledaju kako ce izaci jer im izaziva mucninu tj osjecaju nelagodu
A u EU od nove godine zabranjene obicne zarulje :) tj. nece se vise smjeti prodavati :)
izgleda da iphoneova kamera ja najveci battery killer. hd video najvise siše, a jos plus ako imate geotagging ukljucen... eh
Da kamera dosta baterije siše..I 3g još više za oko 2 i pol minute padne mi postotak.A dok video malo troši treba oko 8minuta da mi padne 1(Film).
yajtoh said: ovo inace sa tim tiranjem nije dobro ni za mozak, a kamo li za sliku. tako da ako imate takve "stedne" zarulje. pljunite kunu vise za normalno svijetlo, em sto ce vas mozak biti sretniji, automatski necete imati problema ni sa slikom znam par ljudi koji kad dodju u prostor sa takvim svijetlom odmah gledaju kako ce izaci jer im izaziva mucninu tj osjecaju nelagodu
Ne znam sto bih ti rekao osim da pricas gluposti. Naime ljudsko oko ne vidi cak niti titranje pri frekvenciji od 24 Hz sto je broj slicica u sekund izvornog filma i sa kojim se svaki iole ozbiljni visokobudzetni filmski naslov dici, a bogami skoro i svaki hdtv novije proizvodnje. Problem neugodnosti umjetne rasvjete uoce ne lezi u frekvenciji iste vec u boji svjetla i intenzitetu i usmjerenosti svjetla koje stvara rasvjetno tijelo.
Ako zaista smatras da si u pravu, savjetujem te da odmah prestanes gledati u lcd monitor (pretpostavljam da ga imas) jer 60 Hz na kojima radi je strasno neugodno, isto tako 25 slicica obicnog crt-a i slicnih uredaja. Dakle svi oni titraju na slicnim frekvencijama odnosno cak i puno nizim nego te zarulje pa eto...